Светлин Русев за демонтажа на паметника пред НДК: Опасно възраждане на националболшевизма

Акад. Светлин Русев

© Анелия Николова

Акад. Светлин РусевАкад. Светлин Русев в текст за днешния брой на в. "Преса", озаглавен "Властта не е аргумент за рушене", се обявява против решението на Столичния общински съвет от края на 2014 г. за демонтирането на паметника пред Националния дворец на културата (НДК) и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на 1-ви 6-и пехотен полк, премахнати от комунистическата власт при построяването на НДК. Русев разказва, че и Тодор Живков не е харесвал монумента "1300 години България", но той - тогава като шеф на Съюза на българските художници, е защитавал паметника. Не споменава мнението на Людмила Живкова. Академикът критикува и общинския съветник от "Синята коалиция" Прошко Прошков за негово изказване по време на обсъждането в съвета, в което той нарече професионалните организации, които от години защитават "1300 години България", казионни и се обяви "за" премахването на монумента и възстановяването на мемориалните плочи.


"Дневник" публикува откъси от текста на акад. Светлин Русев:


От самото начало до края на завършването и откриването на незавършения по проекта паметник на Валентин Старчев и арх. Атанас Агура настроенията на "върха" на Политбюро - по-точно тези, които бяха и срещу строителството на НДК, и срещу паметника, и срещу Людмила Живкова, Александър Лилов, Георги Йорданов, Стоян Михайлов, формираха негативното отношение, което по-късно политизираха кръстоносците на демокрацията. Ако някой някога напише откровена книга за взаимоотношенията в нашата политическа върхушка - тя ще бъде книга на перфидна омраза и лицемерно единство, каквото само във висшето духовенство е съществувало.
Годината беше 1981. Откриваше се шуменският паметник. Като председател на Съюза на българските художници го представях пред официалните гости начело с Тодор Живков. След като завърши разглеждането, Тодор Живков се обърна към всички и каза: "Това е паметник, а не като онова бесило пред НДК." Имах наивността или неблагоразумието да му отговоря: "Онзи пред НДК не е по-лош, но е по-различен." Реакцията му беше толкова груба и остра (съзнателно спестявам израза) - фръцна се сърдит и всички тръгнаха след него. Само ми се мерна удължената и пребледняла физиономия на Георги Йорданов, който лично отговаряше за строителството на паметника пред НДК. Но все пак не бях сам, до мен остана Жоржета Чакърова (известна по това време актриса от Народния театър)! Обикновено в такива моменти жените като че ли имат повече чувство за достойнство.


...


Известно е на всички, които са се занимавали с градоустройствените планове на София, че "Старите казарми на 1-ви и 6-и пехотен полк" не можеха да се включат в новите промени на столицата. Нито казармите, нито плочите със загиналите войници бяха на мястото на паметника. Груба спекулация е, че се връща историческата справедливост! Историческата справедливост се възстановява с нов проект, много по-съвременен и по-сериозен, и първата копка (до хотел "Хилтън") е направена по времето на Иван Костов и министър Емма Москова, но защо досега не се реализира?!


...


И нещо не по-малко важно! Отново за "гласа народен"! Кой от тези, които се изживяват с подписки и "Фейсбук", е видял паметника "1300 години България" в истинския му вид? Кой от тези смелчаци, които препикават паметника, знае за какво става дума? Кой от тези тръбачи на воинската чест и памет в името на какво си позволява да извади загиналите войници и офицери от 1300-годишната история на България? Тези загинали войници са част от тази история, в името на която е издигнат този паметник. Не противопоставянето на загиналите войници и офицери от 1-ви и 6-и пехотен полк с тези, на които костите лежат в основата на нашата 1300-годишнина, е справедлива кауза! Историческата памет не е привилегия на едно или друго общинско решение. Защо вие, демократът Прошков, зачерквате едно решение на други демократи, които направиха първа копка за възстановяване на войнишкия мемориал? Защо? Министър Москова и Иван Костов по-малки демократи и патриоти ли са от вас? Ако не бяхте толкова агресивно спекулативен, бих приел позицията ви и на тези, които ви подкрепиха, за една от най-големите манипулативни заблуди. Но когато обявявате професионалната общност за "казионна", трябва да ви се напомни, че вашите аргументи са израз на професионална и културна безпомощност. Когато сте в състояние  да пренебрегнете позицията на художествения съвет в Министерството на културата, трябва да ви се напомни, че не сте нито по-умен, нито по-достоен и отговорен от всеки член на този съвет. Властта не е аргумент. С нея може да съграждаш, а може и да рушиш.


Реанимирането на демократичния централизъм е опасно възраждане на националболшевизма. С какво вашето болшинство се различава от известната политическа формула на миналото? Манипулативната ви фразеология ме връща в истории, които до болка са ми познати. Разбирам напълно и споделям вълненията на всички военни сдружения и дружества за възстановяването на паметните знаци на геройски загиналите в братоубийствените войни. Тяхното вълнение е болка от забравата, сакрална памет не само на загиналите от 1-ви и 6-и пехотен полк, а за цялата ни 1300-годишна история.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK