Отлага се строежът на линия за трамвай до Студентския град в София

Отлага се строежът на линия за трамвай до Студентския град в София

© Надежда Чипева, КапиталСтоличната община отлага проекта за трамвай от Семинарията до Студентския град. Предложението е на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и ще бъде гласувано този четвъртък на редовното заседание на общинския съвет.


Причината за отлагането е невъзможността проектът да бъде реализиран до края на 2015 г., каквото е изискването на европейските оперативни програми. Линията трябваше да бъде изградена със средства по програма "Регионално развитие" (2007 - 2013), като сега надеждата е пари да се намерят в следващия период до 2020 г.


Според изчисленията в доклада на Христов проектът няма как да се вмести в сроковете, защото поне още шест месеца ще са нужни на Административния съд да излезе с решения по жалба на решението на общинския съвет за започването на проекта. Изпълнител беше избран миналата година, но ще са нужни и няколко дни за сключване на договор, а отделно са нужни 270 дни за изграждането на линията. На практика няма как да бъде реализиран, се обобщава в доклада.
Още от 2011 г., когато започна работата по проекта, граждани протестираха срещу намерението на Столичната община да изгради подобно трамвайно трасе. Сред аргументите им бяха, че по улиците "Никола Габровски" и "Г. М. Димитров" няма достатъчно място на пътното платно. Също така месеци наред имаше спорове между граждански организации и дирекция "Зелени системи" точно колко дървета ще бъдат изсечени в Борисовата градина до Семинарията. Сред радетелите на проекта беше главният архитект Петър Диков.


Трасето е част от големия проект за обновление на градския транспорт в столицата за 100 млн. лева, като обществената поръчка за проектиране и строителство беше с прогнозна стойност малко над 20 млн. лева без ДДС. Проектът предвижда трамваят да върви от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" при Семинарията, по бул. "Стоян Михайловски" през гората и да стига до жп гара "Пионер". После ще продължава по улица "Никола Габровски", после по бул. "Г. М. Димитров" и стига до едноименната станция на метрото. Оттам по бул. "Св. Климент Охридски" до съществуващото трамвайно обръщателно ухо след кръстовището с бул. "Андрей Ляпчев".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK