Петър Диков: Надминахме американците по брой коли

Петър Диков

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Петър ДиковВ София на 1000 души се падат 520 автомобила, пресметна главният архитект Петър Диков, и добави, че в Съединените американски щати на 1000 души имало 500 коли. "Куриозното е, че ние в това отношение надминахме американците, може би в единствената област, в която сме ги задминали", обобщи той пред студенти по архитектура на лекция на тема "Съвременност и развитие на София: градско развитие" в Нов български университет в четвъртък.


По спомените му от началото на неговата кариера в столицата на 1000 души са се падали 138 автомобила. "По тогавашните норми ние правихме градоустройствени проекти при статистики на моторизация, че на 1000 души са се падали 220 автомобила. В момента наличното състояние на София е 520 автомобила на 1000 души, а преди 35 години в Щатите статистиките са показвали, че при тях моторизацията е била 500 автомобила на 1000, каквато е и сега", уточни Диков. Той нареди този факт сред постиженията на столицата.


"Мисля, че София е най-бързо развиващият се европейски град", каза още главният архитект. Петър Диков изрази своята радост от приключването на ремонтните дейности на Лъвов мост, защото вече не чува по радиото в емисиите за трафика в столицата да се споменава за затруднено движение на автомобилите в наскоро ремонтирания мост. Архитектът трябва да бъде и политик допълни още той, защото част от трудовите характеристики на кадрите в тази сфера е да убеждават другите в правотата си.


Ремонтът на пешеходната зона "Витошка" се очаква да приключи до пролетта, а околовръстният пръстен -след 4 години, смята Диков. Според него следващата пешеходна зона трябва да бъде пазарната улица "Граф Игнатиев" по цялата си дължина и категорично заяви, че трамвайната линия там ще бъде запазена, защото е една от ключовите в града.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK