Паметникът пред НДК - между "Тайната вечеря" и "фазер под фигурите"

Паметникът пред НДК - между "Тайната вечеря" и "фазер под фигурите"

© Мария Съботинова, СГ/ИИДа сравняваш паметника "1300 години България" и мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк е като да се съпоставят Светото евангелие с "Война и мир" или "Престъпление и наказание". "Фигурите са били покрити отдолу с фазер, боядисан с бронз, вечерта преди откриването на монумента." "И стенописът "Тайната вечеря" не е бил харесан от тези, които са го поръчали, но все пак е оцелял и днес трябва да чакате дълго време, за да го видите."


Това са част от репликите между панелистите в дебат на тема "Паметникът 1334 /!/ години България - какво да правим с него?", който се проведе в Червената къща в сряда вечерта. Продължилият близо четири часа дебат беше прекъсван от подвиквания и на двете страни по спора - защитниците и противниците на монумента. На няколко пъти дори водещата заплаши, че ще извика охраната, за да прекрати споровете. На събитието присъстваха общинари, представители на неправителствени организации, експерти и граждани.


Зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов заяви, че монументът все още няма издадени строителни книжа. Според него основен проблем на паметника с автор Валентин Старчев е лошото изпълнение при строителството му, което в крайна сметка е довело и до сегашното му състояние.
Пейо Колев, който преди няколко месеца инициира подписка за възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести полк на мястото на "1300 години България", посочи, че няма да отстъпи от каузата си. "Повече от очевидно е, че никакъв ремонт няма да доведе до възстановяване на историческата справедливост", добави Колев. Точно след подписката на Колев Столичният общински съвет реши да демонтира паметника пред НДК в края на декември, като прати фигурите от композицията в Музея на София, а на мястото се възстановят паметните плочи.


"Никой тук не се е обявил против каузата за възстановяването на мемориала. Защо трябва да се съпоставят два паметника? Все едно да се съпоставят Светото евангилие с "Война и мир" или "Престъпление и наказание", заяви председателят на Съюза на българските художници Любен Генов. Според него трябва да се търси консенсус, а не само аргументи в полза на едната или другата страна. След това даде пример, че и стенописът "Тайната вечеря" не е бил харесан от хората, които са поръчали изработването му, но в крайна сметка е оцелял.


Делчо Делчев от "Трансформатори" посочи, че паметникът "1300 години България" вълнува и води до емоции. Припомни, че организацията е провела конкурс за нова визия на монумента, който е имал повече кандидати от проведения от общината конкурс. Имало е и повече, и по-интересни идеи.


На дебата присъства и главният архитект на София Петър Диков, който реши да прочете откъс от книга на един от главните строители на паметника през 80-те години. Тя е публикувана през 2010 г. В нея се разказва, че предсрочното откриване на монумента е довело до сериозни усилия за покриването на недовършените части. Диков прочете откъс, в който е било решено долната част на фигурите от композията да бъдат покрити с фазер, боядисан с бронз, няколко часа преди откриването на паметника.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Паметник се прави така, че да трае поне 300 години, за да може да изпълнява функцията си - да напомня!
  Паметник със срок на годност 20 години не е паметник. Хау.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Консенсус определено няма да има никога.Откровено ще кажа,че сегашния паметник никога не ми е въздействал позитивно нито в художествен,нито в исторически смисъл.Имам смътен детски спомен от мемориала,на който и името на прадядо ми беше и това ми влияе емоционално.

  Tony
 3. 3 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Смешник е този Любен Генов. Да сравняваш Тайната вечеря с Осмоъгълния пето... е меко казано нелепо.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  След това даде пример, че и стенописът "Тайната вечеря" не е бил харесан от хората, които са поръчали изработването му
  ---------------------------------------------------------------------------
  Вярно от човек на изкуството не може да се очкава особена логика, особено когато са намесни интересите на гилдията, но това тук е откровено малоумие.

  Тайната вечеря може и да не е била харесвана от поръчителите, но е харесвана от "потребителите".Което въобще не е така с тоя претенциозен кич. Освен това е оцеляла доста над 30-те години над Старчевото творение (~60) , преди да започне да се руши.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на restavratora
  restavratora
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Защо трябва да се съпоставят два паметника? Все едно да се съпоставят Светото евангилие с "Война и мир" или "Престъпление и наказание", заяви председателят на Съюза на българските художници Любен Генов."

  Бездарен опит за сравнение, тъй като това определно не е паметник - а някакъв позор. Всъщност наистина има бегъл аналог по маниера на Достоевски - "Идиот". И ми е жал за автора на паметника, който брани "труда" на живота си - щом искаш с такъв паметник да те запомнят, никой не може да ти помогне.

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  петоългълния шесто-еди-какво-си ще види тълпи като пред "Тайната вечеря" най-рано след няколко милиона години, понеже единствено огромен период от време може да го направи интересен донякъде.

  за мен, като израснал по времето на тоталитарния престъпен режим на бай Тошо, този "паметник" навява толкова неприятни спомени, колкото и визитацията при един натъпкан със слама масов убиец в мавзолея.

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Този така наречен паметник, а иначе жив шестоъгълен петотакъв, си е точно олицетворение на държавата в момента. Но е крайно време да се започне разчистване отнякъде!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 911 Весело

  любен генов е един измислен и назначен художник ,неговото мнение няма никакво значение ,ако този паметник му харесва толкова да си го взема и монтира в двора на съюза който ръководи

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  Ми като няма строителни книжа какво чакате?

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Имам следните въпроси и към автора и към неговите защитници :
  -На всички е добре известно ,че това нещо още от откриването не се хареса и продължава да не се харесва все повече и повече !
  - Не напразно още с откриването му софиянци го нарекохме с презрителното и омерзително сравнение : осмоъгълен пето *уйник !
  - Грозно е това грозилище та нема накъде
  - Не мога да разбера какъв е този мазохизъм от автора му , че му е приятно всеки свестен човек с нормално мировозрение да го нарича и обижда творението му ката ден ?
  - Ако бе нещо свестно щеше ли да се превърне в отходен нужник ?
  - Позицията на автора и защитниците му е типично болшевишка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Делчо Делчев от "Трансформатори" посочи, че паметникът "1300 години България" вълнува и води до емоции. [/quote]

  Трансформърса е прав. Монумемнтът води до силна емоционална ненавист и вълнува всички минувачи с въпроса "абе, на кой ли ще му падне на главата, дано не на мен".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Със сегашните техники и технологии
  е възможно да се демонтират бронзовите фигури.
  Има начин да се впишат в съвременна и
  по-надежна конструкция
  и да бъдат екпонирани по нов начин.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 13. 13 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Гневно

  Петохуйника, сравнен с "Тайната вечеря"?!??...УжасТ!

 14. 14 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Разкарайте това безумие от центъра на София.
  А паметникът на съветските окупатори да се готви също.
  И върнете първоначалното име на храма, който сега носи името на някакъв неизвестен за народа ни руски "светец".
  Ако ви стиска, разбира се.

 15. 15 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Да сравниш Светото евангелие с "Престъпление и наказание" - бива.
  Но да сравниш "Тайната вечеря" с това чудовище, плод на болно комунистическо безсъзнание - това е наглост и липса на елементарна култура!

 16. 16 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Повечето коментататори тук са толкова политизирани, че май съвсем са збравили да мислят самостоятелно, ако въобще някога са можели да го правят!
  Паметниците не трябва да се политизират, защото са част от историята ни, а ние не можем да избягаме от нея, колкото и да им се иска на някои хора! Паметникът "1300 години България" пасва прекрасно на фона около НДК, архитектурно, стилистично, колосално и т.н. конструктивните пречки трябва да се отстранят и паметникът да бъде възстановен, без значение кой и кога го е построил, а какво и как го символизира! Няколко пъти съм минавал с мое чуждестранни колеги покрай него и всички бяха любопитни и възхитени ... сигурно защото става дума за образовани историци, а не за пошли, политизирани дърдорковци с балкански комплекс за малоценност!
  Иначе има безброй начини паметните плочи на загиналите войници да бъдат поставени по адекватен начин в близост до паметника или на друго подходящо място в центъра на столицата ... напр. близо до Военния клуб или до някоя църква! Все пак, без да подценявам значението им, това са мемориални плочи и не пасват семантично към НДК и пространството около него!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 17. 17 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Снощи думата взе архитект, който каза, че няма памет за мемориала и за това сегашният 'паметник' трябвало да остане. Каза го с гордост.
  Ето до къде доведе 70 години целенасочена промивка. Хората се гордеят с това, че не помнят собстевената си родина и деди.
  Това е най-важната причина ДА СЕ въстанови военния мемориал.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 18. 18 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 471 Неутрално

  В доста европейски столици и големи градове в Европа съм била, такива паметници и скулптурни групи съм виждала, че чак дъха ми е спирал! .... Е, като го гледам и от този дъха ми спира, но от друга емоция!!!

 19. 19 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Чудовищно кощунство! ДА СЕ СРАВНЯВА МЕМОРИАЛЪТ НА ГЕРОИТЕ С ЕДНА ЧУДОВИЩНА ГРОТЕСКА НА ПРОДАЖНИЯТ БЪЛГАРСКИ КОМУНИЗЪМ

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 20. 20 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  TE DEUM
  Слава тебе Господи!
  Може би пък България и да оцелее, има някаква надежда. На 18 Декември 2014 Софийските общинари взеха Историческо решение. За първи път националното предателство на Комунистическата партия беше осъдено официално, макар и косвено. Беше взето Решение за демонтиране на грозното комунистическо творение пред НДК и възстановяване на Мемориалния комплекс на падналите бойци от Първи и Шести Софийски пехотни полкове (можеби най-големия в страната).
  Този акт е изключително важен, защото се явява и първа стъпка към официално реабилитиране на основите на морала в България, като фундамент на човешкото общество.
  Малцина знаят, особено от по-младите, че основата на зараждащите се наченки на морални принципи сред нововъзникващите човешки общества преди стотици хиляди години, е бил Култът към мъртвите. На негова основа възникват религиозните вярвания, първоначално езически - политеистични, след това монотеистични. За да се стигне до християнската система от морални принципи, въплатила в себе си и философията на древния свят. Тази философия става основа на общочовешкото разбиране за добро и зло, за ценностите на този свят. Тази система от ценности беше същевременно и най-ненавижданата от комунизма философска система .
  Едно от базовите положения в нея си остава прастария култ към мъртвите - уважението и спомена за тях, като непреходен мост между поколенията, олицетворяващ вечността на Humani generis.
  ОСОБЕНО уважение са изпитвали хората от най-древни времена, към падналите на бойното поле, в защита на племето, града, народа, нацията. Римляните прогласяват за върховна гражданска добродетел да пожертваш живота си за Родината (Рro Patria). Най-значителните материални и духовни паметници в човешката история са посветени на тази тематика. Уважението и почитта към паметта на падналите на бойното поле в защита на Родината от външния противник, е един от върховните морални принципи при всички времена и народи. Може да се каже, че един народ съществува, докато тачи паметта на падналите в негова защита воини. Навсякъде по света, при всички времена и народи, материалните паметници на тези герои са обект на изключително внимание (разбира се, докато дадения народ съществува).
  Има обаче, един (със сигурност единствен!) народ в света, който се явява изключение от това правило. Той премества и РУШИ надгробните и мемориални паметници на своите военни герои, забравя и дори ОТРИЧА заслугите им*. Уви, досещате се, кой е тази народ. Дори битува съмнението дали този народ все още съществува или просто вегетира и бавно отива към своя залез, след близо 19-вековна писана история.
  Но може би има надежда, след днешното събитие. Може би десетките и стотици поругани, преместени или разрушени паметници на героите от българските войни за национално освобождение и обединение ще бъдат възстановени и отново осветени? Все пак началото е поставено. Може би все още има надежда...
  ______________
  *Кой си спомня за повече от 200 000 паднали по бойните полета в ПЕТ войни за освобождение и национално обединение (1885 -1945). Говори се, за несъществуващите "200 000" убити руски войници през 1877-78, за "освобожденито на България 1878". Пита се, а тези истински 200 000 загинали българи, кого и какво са освобождавали?

  18 Дек 2014

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 21. 21 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#20] от "Уточнител":

  В повечето извисени, древни култури, които сигурно имате предвид, т. нар. "прастар култ към мъртвите" се е осъществявал т.е. бил е репрезентиран именно извън пределите на обитавания от живите град. Така е в древните гръцки полиси, така е и в Рим! От Гръцкия идва и името "некропол" - град на мъртвите! Нека го има все още този култ, нека го има уважението, но да бъде поставено поне на адекватно място спрямо съвременната архитектурна действителност в София!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  .....монументът все още няма издадени строителни книжа........
  --------
  То си е направо строителство!
  пп
  Само дано не влезе в програмата за саниране,че ще глътне милиарда

 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Разкарайте това соц-грозотило от центъра на София, и стига толкоз.

  Гражданите от две години,че и повече, казват ясно,че не искат този многоъгълен-каквото-там-го наричат, ама тия старци като са се запънали - не, та не. Ще го ремонтирали.

  Я марш.Ще ремонтирате, ама с пари на данъкоплатците. Наглост. Като толкоз си го харесва "творецът", двайсет пъти му казахме - да си го вземе дом.

 24. 24 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Паметникът "1300" няма художествена стойност и технически бе изпълнен некадърно.

  Защо обаче паметникът "44" на ЧА "освободителка" не предизвиква погнуса?

 25. 25 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 532 Неутрално


  Нека всички , които харесват паметника дадат по 100 лв за запазването му ! Да видим доколко наистина им е важен ?

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ако още веднъж видя статия за тази грозотия в уважавания от мен Дневник и ако до 2 седмици е още там, лично ще отида да я взривя.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "заяви председателят на Съюза на българските художници Любен Генов. Според него трябва да се търси консенсус, а не само аргументи в полза на едната или другата страна."
  Ето ви компромис тов. Генов - шестокрилият пето@уник е истинско произведение на изкуството, за това няма да се разруши. Ние гражданите на София, ви рарешаваме да го демонтирате със собствени средства и да си го заврете където искате. На негово място върнете мемориала. Как ви звучи?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 28. 28 Профил на azo
  azo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Като студент във ВИАС бях на есенна бригада в НДК и бяхме изстреляни да пълним фугите на облицовъчните плочи на паметника.
  Инструктаж - пазете се, че одеве падна жабка и удари един работник по главата, пък той бил недисциплиниран и бил без каска...А каски за нас? - Сега няма, пазете се!
  Скеле - извън всякакви норми - както е и до днес на много обекти...
  Получихме специално тиксо, специална смес за фугиране и препарат за почистване - горе ние, долу активът вкл. членове на Политбюро.
  Бригадата свърши - идват от Комсомола - да сме останели доброволци. А Съпромата, питаме ние - не бил важен. Тук било по-важно и много спешно.
  Как са лепени плочите, не съм виждал, но фугирането ставаше при вече относително ниски температури.
  Нито смятам, че тогава България беше на 1300 години, нито намирам характерната грандомания на тогавашните паметници за красива, нито изпълнението е добро.

 29. 29 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#16:"k_slaev"] Паметникът "1300 години България" пасва прекрасно на фона около НДК[/quote]

  В едно интервю зам.кметът на София д-р Тодор Чобанов казва:
  "Паметникът е строен по реда на една наредба от 1978 г., т. нар. Наредба 20 за финансиране, проектиране, изграждане и опазване произведенията на художествения синтез на архитектурата с изобразителните изкуства. Ако я прегледате, тя е откриваема в интернет, ще видите, че тези структури се третират като сгради, постройки. Те са си строени по строителните правила, в капиталовите програми на тогавашните ведомства. Т.е. монументът „1300 години България“ е основно постройка, произведение на архитектурата. Законът за авторското право, чл. 15, гласи: „Авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби“. Т.е. проф. Старчев няма право да се противопостави, ако съгласно действащите разпоредби се избере друго решение за зоната. Собственик в този случай са гражданите на София, представлявани от техния легитимно избран общински съвет."
  Тази постройка е направена лошо, не е приета по законния ред и няма издаден акт 16. Хайде да кажем - 1981 са бързали да се натегнат на управляващите и са налепили фазер, картони, тиксо и какво ли още не. Защо след това не са изпълнили докрай проекта.
  За естетика и изкуство няма как да се говори във връзка с това грозилище. Но дори по обективните и документирани факти то е незаконно.

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#16] от "k_slaev":

  Страхувам се, че мъъъничко си се объркал - това НЕ Е ПАМЕТНИК, а пето...таковата. Ако беше паметник можеше да обсъждаме варианти, ама там е работата, че никога не е бил и няма и да бъде.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  [quote#13:"Walter_White - Je suis Икономедия"]Петохуйника, сравнен с "Тайната вечеря"?!??...УжасТ![/quote]
  В името на собственото си венцехвалене, тези измислени…."творци" са готови да направят и най-наглите сравнения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ти го плюеш, то си мисли, че дъжд вали. Та и Старчевата такава...
  Хубаво бе, нека да остане петоху*ника, но при няколко условия:
  1. Да върне парите, които е взел
  2. Да реставрира това (казвам това, защото не мога да оприлича по принцип що за нещо е) със собствени средства
  3. Да заплаща наем на общината за земята под и около това
  4. Персонално на мен да изплати вредни, че 30 и кусур години всеки ден го гледам това чудо.

  А сега сериозно, този "творец" ако така пламенно настояваше нещото да се поддържа през годините, а не да стои като бомба със закъснител на пъпа на София можеше и да му повярвам, че милее за "произведението" си. Ама не, и той боклук като петохуйника си. Застъпниците с това сравнение дваж повече.

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  [quote#30:"luda_krava"]Ако беше паметник можеше да обсъждаме варианти, ама там е работата, че никога не е бил и няма и да бъде. [/quote]
  Има само една връзка, чрез която можем да го наречем паметник. Паметник е на болшевишката глупост и рогантна липса на елементарен патриотизъм.
  Да разбиеш паметник на загинали за свободата на родината ти е признак за най-отявлен нихилизъм и варварщина.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 946 Любопитно

  бум бум бум... и да го няма тоя грозен мутант!

 35. 35 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Колкото и да е отвратителен седмокрилия петогрездей , поне е "паметник" на България.

  МОЧА от друга страна е паметник на диви варвари , които са ОКУПИРАЛИ България , а паметник на окупатори е УНИЗИТЕЛЕН за всяка нация!
  При това е пльоснат точно пред Университета - символ на будния дух на българите!

  ПЪРВО БУТНЕТЕ МОЧА!!!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Отново четеме, че на дискусията са присъствали 'експерти'. Българискят 'експерт', що е то и вирее ли изобщо по тези ширини?
  Не ми се впуска в тези размишления, само ще посоча, че на дебата особено активен е бил един такъв 'експерт' - 'председателят на Съюза на българските художници' Любен Генов. И какъв е мъдритя му принос в разискванията: да сравни Старчевата руина с Леонардовата Вечеря!!
  Ех, какво експертно байганьовско сравнение е измъдрил Генов! Председателят на съюза на българските художници! На който общата и специализирана култура обхваща само най-популярните произведения, но дори и за тях е изопачил фактите. Питам се, дали Генов е научил лично от Лудовико Сфорца за неудовлетвореността му от изпълнението на Леонардо? Колко невеж или заслепен от предубеденост е Генов, за да има наглостта да постави едно до друго шедьовъра на Да Винчи и фиаското на Старчев?! Но каквито и да са подбудите му, остава непроменен изводът, който можем да направим от байганьовското му сравнение - че отново хора с провинциален манталитет и рудиментарна култура са овластени да решават въпроси, за които не притежават необходимата компетентност и далновидност.

  П.С. Любен Генов, бих ви препоръчала да се запознаете със случая на Наклонената Арка на Ричард Серра (не е Леонардо или Толстой, но го има и в Уикипедия ). Този случай е много по-подходящ за сравнение със случая на 1300 години България, макар че в много отношения фактите са диаметрално противоположни - там става въпрос за произведение на голям артист, с несъмнени художествени и естетически качества, което е било премахнато под натиска на мързеливите бюрократи, работещи в околните офиси. А тук имаме съмнително недоносче на художник-номенклатурчик, което се опитват да запазят с ВСИчКИ НАГЛИ средства, въпреки неодобрението на мнозинството граждани на София и страната.

 37. 37 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  п.п. О седмокрилия само ми става смешно.

  От МОЧА ми се повръща!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 38. 38 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Демонтирай! И този Чобанов е крайно време да свърши нещо в жалката си кариера.

  CONTADOR GRATUITO!
 39. 39 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#17:"Сашо"]Снощи думата взе архитект, който каза, че няма памет за мемориала и за това сегашният 'паметник' трябвало да остане. Каза го с гордост.
  Ето до къде доведе 70 години целенасочена промивка. Хората се гордеят с това, че не помнят собстевената си родина и деди.
  Това е най-важната причина ДА СЕ въстанови военния мемориал. [/quote]
  Точно така! Именно безхаберното самодоволство на тези "млади" хора (незнайно защо говорещи от името на цяло поколение, въпреки че са тотално маргинална клика) ме вбеси най-много вчера... И аз бях там...

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Няколко пъти призовавам да се прекратят празните приказки и общината да изпълни задължението си - да почисти!

  Впрочем започва плащането на данък сгради и такса смет - ще си помисля...

 41. 41 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 752 Неутрално

  "Тайната вечеря" и фазер под фигурите....Любен Генов е бездарен художник явно.

  4itatel
 42. 42 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 814 Разстроено

  Наличието на елементарно човешко чувство за справедливост и морал предполага, веднага и единодушно, да се вземе решение за възстановяване на паметника на загиналите за свободата на България в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни, поруган през 1981 г., а съгрешилите да се покаят и да поискат прошка от българския народ. Признат грях е половин грях. За паметника "1300 г. България" да се потърси ново място, а защо не и да се обяви и нов конкурс (международен) като се открие и подписка за събиране на средства. Авторът на сегашния паметник също би могъл да участва в новия конкурс ако смята, че творението му е достойно за това.

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1255 Весело

  До коментар [#1] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Да, ама този паметник се е държал както обикновено в онова време на "честна пионерска"

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#41] от "4itatel":

  Там е работата, че не е бездарен, но явно чувството за достойнство не върви в комплект с таланта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK