Идеи за София: И трета лента по "Евлоги и Христо Георгиеви", и повече място за пешеходци (видео)

Идеи за София: И трета лента по "Евлоги и Христо Георгиеви", и повече място за пешеходци (видео)

© Стефан ДобревТрета лента за движение по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", кръгово движение при пресичането с ул. "Гурко" и повече място за пешеходците покрай Перловската река чрез тематични площади на спорта. Това е залегнало в детайлния проект на архитектите от ателие "Стефан Добрев", които спечелиха конкурса на Столичната община за първата зона от четирите за обновление на центъра на София за пространството от Орлов мост до ул. "Гурко". Днес те представиха ескизния проект в сградата на направлението на главния архитект Петър Диков "Архитектура и градоустройство".


Кръгово на ул. "Гурко"


Амбицията им е с трето платно в двете посоки на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" да се реши в голяма степен транспортно-комуникационните проблеми, заяви арх. Стефан Добрев на обсъждането. Това щяло да стане по най-безболезнения начин, като пътната настилка се разширява само с 90 см за сметка на широките тротоари. Ще бъде стеснена и ширината на платната. В проекта, публикуван и на сайта на "Архитектура и градоустройство", пише още, че е предвидено успоредно паркиране за 12 автомобила пред жилищните сгради между пресечките на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Ген. Паренсов".
Според екипа на Добрев е най-добре изграждането на трилентово кръгово кръстовище на пресечката с ул. "Гурко", с което се цели облекчаване на трафика. Предвидени са пешеходни пътеки, но не и светофари за пресичащите.


За кръстовището на Орлов мост се предвижда още една лента за ляв завой откъм бул. "Цариградско шосе", без да бъдат засегнати скулптурите на орлите.


Фотогалерия: Как ще изглежда центърът на София до няколко години II >


За коритото на р. Перловска се предвижда запълването му с вода. За тази цел ще бъде повдигнато нивото й с около 60 см чрез разполагането на четири малки саваци, които автоматично се вдигат и свалят според притока на дъждовната вода. Това е широко разпространена практика и в други европейски столици, като например канала Сен Мартен в Париж, посочи Стефан Добрев.


По протежението на реката се разполагат кътове за почивка, отдих и развлечение. По цялото протежение ще преминава Алея на спортната слава, както и тематични площади. За алеята се предвижда от едната страна да бъдат разположени 60 експозиционни табла, на които ще се представят временни тематични изложби.


В зелените площи ще са разположени тематични градини по четирите сезона. До тях се достига по живописни алеи, оформени с каменни плочи на тревна фуга, пише в проекта на архитектите.


Тематични площади на спорта


Първото площадно пространство - от Моста на дружбата към Орлов мост, е разделено на два тематични площада. Единият на шаха, който ще представлява шахматна дъска, изградена в растера на настилката, и обособени места за настолна игра. Вторият е площад на бокса и борбата - с реални размери на боксов ринг и тепих за борба. Към тях е предвидено изграждане на амфитеатрално сядане върху съществуващи стълби, както и екран за прожекции на филми. Пространството е отделено от автомобилното движение със звукови прегради и високи кашпи.


На тематичен площад на тениса са разположени две тенис маси и декоративни настилки, свързани с този спорт. Пред главния вход на Националния стадион "Васил Левски" се предлага обширен монументален Площад на спорта. Там ще има 32 високи пилона със знамената на страните от европейската общност и осемте вече съществуващи бронзови скулптури. Тук могат да бъдат организирани тържества, манифестации и спортни мероприятия, смятат архитектите. В острова на кръговото кръстовище се предвиждат сухи фонтани - характерно за тях е, че нямат водно огледало и водата циркулира от резервоара през дюзите и обратно в резервоара. Целият площад е организиран на принципа на "споделеното пространство" между коли, велосипедисти и пешеходци.


На тематичен площад на футбола и волейбола ще има волейболно игрище и център от футболно игрище. И двете в реални размери. Архитектите предлагат и площад на леката атлетика във формата на олимпийските кръгове. Предвижда се и площад на художествената гимнастика с тепих със статуя на гимнастичка. До спирката на Орлов мост се предлага и площад на баскетбола като квадратно пространство в центъра с игрище за стрийт бол.


Предлага се също така звуковите бариери и кашпите да бъдат преместени от страната на шосето покрай езерото Ариана, за да може пешеходците да се движат точно до водното пространство. Ще има парапет.


Велоалеята се измества на север и на нейното централно място се предвижда да мине Алеята на спортната слава. Новата велоалея е двупосочна и е отделена от автомобилния трафик с висок жив плет.


Във видеото по-нагоре вижте как архитектите предлагат да изглежда пространството:


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK