Г-н Златев, може да останете в историята, като спасите "Къщата с ягодите"

Г-н Златев, може да останете в историята, като спасите "Къщата с ягодите"

© Здравко ЙончевФотографът Здравко Йончев е успял да снима "Къщата с ягодите" и вътре - вижте галерията, със снимките които той предостави на редакцията. "Дневник" му зададе и няколко въпроса. 


Интересът ви към Къщата с ягодите само като фотограф ли е или повече?


- Много повече. Темата със заснемането на стари архитектурни паметници от периода преди комунизма е изключително важна и актуална за мен. Започнах я със снимките от старите минерални бани – Овча купел, Горна баня и Банкя. Виждам, че тя вълнува и много други хора, което говори две неща:  Първо, че обществото ни има нужда от подсилване на културната ни идентичност, от промяна и второ, че знаем много малко за периода след Освобождението и преди комунизма и ако знаем нещо, то е преминало през призмата на "партията". 
Поради тази причина ще се опитам моята инициатива да прерастне в по-мащабен проект за заснемане и популяризиране на колкото се може повече сгради, подобни на "Къщата с ягодите" в София, а после и в страната. Като цяло ми се иска хората да разберат за бита и културата ни от онова време и да видят това, което видях аз – че тогава като че ли сме били по-европейци от днес. Факт.  


Вие сте успял да снимате вътре? Кога и какво Ви впечатли най-силно?


- Да, в повечето случаи намирам начин да вляза в такива места, и то по официалния ред. А там, където се съпротивляват – по неофициалния.  


В "Къщата с ягодите" снимах съвсем скоро, през един хубав слънчев ден в края на месец май. Като цяло имах по-големи очаквания, изхождайки от това как изглежда къщата отвън. Не знам колко от орнаментите отговарят на оригиналните, но определено най-интересни са камината от червен мрамор с гравюри, орнаментите по тавана и около прозорците, извитите стълбища и пространствените решения на архитекта. В голямата си част помещенията са празни. Може би в разцвета си къщата е притежавала и още много интересни детайли.

Г-н Златев, може да останете в историята, като спасите "Къщата с ягодите"

© Здравко Йончев


"Дневник" тази седмица разказва какви са плановете за къщата. Oказа се, че се говори за преизграждане и опасенията са да не би тя да бъде съборена и после възстановявана така, както изглежда поне отвън. Каква е Вашата позиция и спрямо това, което сте видял вътре ? 


- Проследих тези статии. Определено има много неясни сигнали от страна на отговорните органи и на собственика. И това за съжаление се случва често – неяснота и частична комуникация. 


От това, което видях аз в къщата, мисля, че в някакъв момент сградата е била укрепвана и подсилвана. Например, покривът е изцяло подновен с нова конструкция. В подземния етаж липсват всякакви индикации за пробив на вода, липсват места с наслоявания на мухъл. Тоест като цяло къщата е много добре изолирана от влиянията на външните условия. 


На определени места има обаче паднала мазилка в носещи колони, което говори, че колоните не могат да издържат на силите, на които са изложени. Това е може би заради излятата бетонна плоча на покрива. Но въпреки това, в съвременния свят на технологии и възможности да предприемеш действия за събаряне и преизграждане на паметник на културата с особено значение звучи доста крайно и рисковано. Трябва доста добър анализ, за да се предприеме нещо подобно. 


Ситуацията е такава, че твърде дълго обществото ни е било с притъпени възприятия за отговорност. Ценностите следва да се пазят от тези, които ги ценят. Ако обществото смята тези сгради за ценни, и ако отговорните институции не са достатъчно ефективни, то хората трябва да намерят други цивилизовани начини, за да ги опазят. Ето, аз правя това, което мога – влизам, снимам, показвам, провокирам. 


Бих се радвал това архитектурно съкровище са бъде запазено и да стане достъпно по някакъв начин за повече хора.


Ще споделя призива, с който завършва текстът към публикацията със снимките в блога ми, за който съм благодарен на моя приятел Константин Фичев – потомък между другото на Колю Фичето: 


"Господин Златев (Директорът на "Лукойл" Валентин Златев е собственик на имота - бел.ред.), ако искате да останете в историята (а хора като Вас винаги искат това) и с нещо добро, поемете задълженията си относно запазването на архитектурното наследство на столицата ни в лицето на Вашия имот на ул. "Сан Стефано" №6!"


Разходката в къщата може да видите тук.
Още от Здравко Йончев - в блога му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK