Г-н Златев, може да останете в историята, като спасите "Къщата с ягодите"

Г-н Златев, може да останете в историята, като спасите "Къщата с ягодите"

© Здравко ЙончевФотографът Здравко Йончев е успял да снима "Къщата с ягодите" и вътре - вижте галерията, със снимките които той предостави на редакцията. "Дневник" му зададе и няколко въпроса. 


Интересът ви към Къщата с ягодите само като фотограф ли е или повече?


- Много повече. Темата със заснемането на стари архитектурни паметници от периода преди комунизма е изключително важна и актуална за мен. Започнах я със снимките от старите минерални бани – Овча купел, Горна баня и Банкя. Виждам, че тя вълнува и много други хора, което говори две неща:  Първо, че обществото ни има нужда от подсилване на културната ни идентичност, от промяна и второ, че знаем много малко за периода след Освобождението и преди комунизма и ако знаем нещо, то е преминало през призмата на "партията". 
Поради тази причина ще се опитам моята инициатива да прерастне в по-мащабен проект за заснемане и популяризиране на колкото се може повече сгради, подобни на "Къщата с ягодите" в София, а после и в страната. Като цяло ми се иска хората да разберат за бита и културата ни от онова време и да видят това, което видях аз – че тогава като че ли сме били по-европейци от днес. Факт.  


Вие сте успял да снимате вътре? Кога и какво Ви впечатли най-силно?


- Да, в повечето случаи намирам начин да вляза в такива места, и то по официалния ред. А там, където се съпротивляват – по неофициалния.  


В "Къщата с ягодите" снимах съвсем скоро, през един хубав слънчев ден в края на месец май. Като цяло имах по-големи очаквания, изхождайки от това как изглежда къщата отвън. Не знам колко от орнаментите отговарят на оригиналните, но определено най-интересни са камината от червен мрамор с гравюри, орнаментите по тавана и около прозорците, извитите стълбища и пространствените решения на архитекта. В голямата си част помещенията са празни. Може би в разцвета си къщата е притежавала и още много интересни детайли.

Г-н Златев, може да останете в историята, като спасите "Къщата с ягодите"

© Здравко Йончев


"Дневник" тази седмица разказва какви са плановете за къщата. Oказа се, че се говори за преизграждане и опасенията са да не би тя да бъде съборена и после възстановявана така, както изглежда поне отвън. Каква е Вашата позиция и спрямо това, което сте видял вътре ? 


- Проследих тези статии. Определено има много неясни сигнали от страна на отговорните органи и на собственика. И това за съжаление се случва често – неяснота и частична комуникация. 


От това, което видях аз в къщата, мисля, че в някакъв момент сградата е била укрепвана и подсилвана. Например, покривът е изцяло подновен с нова конструкция. В подземния етаж липсват всякакви индикации за пробив на вода, липсват места с наслоявания на мухъл. Тоест като цяло къщата е много добре изолирана от влиянията на външните условия. 


На определени места има обаче паднала мазилка в носещи колони, което говори, че колоните не могат да издържат на силите, на които са изложени. Това е може би заради излятата бетонна плоча на покрива. Но въпреки това, в съвременния свят на технологии и възможности да предприемеш действия за събаряне и преизграждане на паметник на културата с особено значение звучи доста крайно и рисковано. Трябва доста добър анализ, за да се предприеме нещо подобно. 


Ситуацията е такава, че твърде дълго обществото ни е било с притъпени възприятия за отговорност. Ценностите следва да се пазят от тези, които ги ценят. Ако обществото смята тези сгради за ценни, и ако отговорните институции не са достатъчно ефективни, то хората трябва да намерят други цивилизовани начини, за да ги опазят. Ето, аз правя това, което мога – влизам, снимам, показвам, провокирам. 


Бих се радвал това архитектурно съкровище са бъде запазено и да стане достъпно по някакъв начин за повече хора.


Ще споделя призива, с който завършва текстът към публикацията със снимките в блога ми, за който съм благодарен на моя приятел Константин Фичев – потомък между другото на Колю Фичето: 


"Господин Златев (Директорът на "Лукойл" Валентин Златев е собственик на имота - бел.ред.), ако искате да останете в историята (а хора като Вас винаги искат това) и с нещо добро, поемете задълженията си относно запазването на архитектурното наследство на столицата ни в лицето на Вашия имот на ул. "Сан Стефано" №6!"


Разходката в къщата може да видите тук.
Още от Здравко Йончев - в блога му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1308 Весело

  Мдаа вместо реформи народа предпочете да се моли.След Божков (за ЦСКА) сега е ред на Златев, че може да се разсърди

 2. 2 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Г-н Златев ще остане в историята, макар и не със спасяването на "къщата с ягодите"!

 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  не, мерси. Златев ако е човек, който иска да остане в историята с добро никога нямаше да закупи този имот и да го остави да се руши.

  няма какво да му се молите на този червендалест комунист.

  трябва да има закон, според който такива имоти да се изземват от държавата, да се заплаща справедлива цена (близка до данъчната оценка) и да се продава на търг.

  герговци, златевци и други комунистически креатури изкрадоха и отмъкнаха красиви стари къщи в центъра на София и ги оставят да се рушат, да построят "скъпи" жилищни или административни сгради... никакви компромиси с червените пресъпници.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  снима ли протестиращите пред парламента? бегай, бегай, колеги са ти все пак.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ще се радвам,ако всички отговорни лица,вкл. Валентин Златев,възстановят къщата в автентичния и вид - отвън и отвътре.Придобивайки една историческа сграда в центъра на София,ти ставаш отговорен пред българския народа да я съхрраниш такава,каквато е.Ако Валентин Златев се чувства българин,нека да го направи национално отговорно.

  Tony
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  НИКОГА един потомствен шумкар, червен олигарх , нагъл , руски агент , с волска мутра , самозабравил се простак , червен 'елит" , изявен мафиот , ...местен феодал - толкова обичан строй от съветските агенти , ...
  НЕ се моли за НИЩО !!!
  Просто , отдавна трябваше да е в затвора !!!

  BIG AL
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Борисов, ТОЗИ защо не е в затвора ???
  Тази мутра отдавна трябваше да е готвач или чистач- с привилегии- в Софийския пандиз !!!
  До кога червени отрепки ,потомствени , като този или пеевски - ще са някакви фактори' в Нова България ????

  Някоя служба, агенция,прокуратура - ще направи ли ревизия на самозабравили се местни и държавни МАФИОТИ ?????
  Кога ще го видим в Градския съд - за нагло ограбване на българския народ ???

  BIG AL
 8. 8 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кога някой червен олигарх , ще остане в историята , като Ал Капоне , например ???
  До кога ЛУК - ще се подиграва на българската държава , НЕ плащайки данък печалба / корпоративен / ??
  ДО КОГА , борисов ???/

  BIG AL
 9. 9 Профил на it
  it
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Малко известен факт е, че във въпросната къща беше разположена балканската централа на КГБ. На входната врата имаше скромна табела с надпис "Атомстрой". След 10-ти ноември, когато приеха законите за реституция, последните собственици се опитаха да се върнат къщата. Отказаха им, като им изплатиха обезщетение. Как е попаднала при Златев, идея си нямам.

 10. 10 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Съдейки от фотографиите от '' Голямата снимка'' къщата се намира дори в много добро състояние За сумата от около 300 хиляди лефа ,150 к еур ,колкото е един лукс хапартамент може да се реставрира и ремонтира от до и да бъде в перфектен вид Предвид възможностите на г-н Златев - бълха го ухапала за подобна сума
  Друг е въпроса дали желае да го направи

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#5] от "Free person":

  това, което виждате по снимките е съвсем автентичен резултат от 70-те години "народна' власт.. и отвън, и отвътре - по-автентично няма как да стане... що се отнася до Златев, смятам че той вече си е заел мястото в историята на къщата и възстановяването и едва ли би го позиционирало другояче

 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Къщата е много красива, недоумявам защо са я оставили да се руши и досега не е била ремонтирана. Би била прекрасно място за градска резиденция.

 13. 13 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нищо ценно няма в архитектурата от последните 70-80г. Малкото останало ценно от началото на миналия век е на път да се срине! Какво ли биха казали наследниците ни?!


  Имаме съседна уникална къща, съвсем автентична отвътре и вън, със над 150 гоблена! Обитавая самотен старец без преки наследници! Съхна и вяхна какво ще стане след някоя година като той си замине!

 14. 14 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#6:"BIG AL"]НИКОГА един потомствен шумкар, червен олигарх , нагъл , руски агент , с волска мутра , самозабравил се простак , червен 'елит" , изявен мафиот , ...местен феодал - толкова обичан строй от съветските агенти , ...
  НЕ се моли за НИЩО !!!
  Просто , отдавна трябваше да е в затвора !!![/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  и НИКОГА няма да ти свърши работа, защото сигурно това което ти трябва е за някаква далавера( на тях само далавери са им в главите) и тази далавера трябва да е за него, дори и да не е ясно какво и как все пак ще ти попречи та да е той там а не ти

  Cogito ergo sum :)
 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  [quote#13:"ralita68"]Какво ли биха казали наследниците ни?![/quote]
  какво ли пък има да казват наследниците ВИ за нечия къща... всички тези красиви развалини някой ги е построил, а после са станали една от причините да му разкатават фамилията 70 години... състоянието им е абсолютно нормално следствие от историите на собствениците им, а те пък от какво са следствие си знаете

  п.п. късметлия е вашия съсед, вчера разглеждах Хатевата къща в Бургас

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Ние събаряме ценното и красивото ,за да стром бетонни грозотии.

 17. 17 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Бях впечатлен от снимките на г-н Йончев на старите минерални бани из София, сега пък ни разкрива красотата на Къщата с ягодите.

 18. 18 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#13] от "ralita68":

  Ще се намерят някакви наследници, ако не истински, ще му направят такива, за да лапнат имота. Няма да е за първи път, а понякога и добре настроени нотариуси подпомагат.

 19. 19 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Уважаеми форумци, не позволявайте да ви манипулират
  1. Това не е никаква "къща с ягодите", ТОВА Е КЪЩАТА НА Димитър Иванов
  2.Тази къща има сродна съдба с Хиляди подобни в София: построени преди 9.9.44 от заможни софиянци, те са национализирани от Народната власт и после раздадени на заслужили Другари и Соц.учреждения.Бившите собственици са утрепани или изселени. След варварска експлоатация, те са изоставени масово, след като "собствениците" се уреждат с нови жилища. След т.нар. реституция, малцина от истинските собственици успяват да докажат правата си, изчезнали са хората, изчезнали садокументите, червените другари успяват да запазят "собствеността си" чрез верига от сделки с подкрепата на местната власт.

  Та другари от Капитал, издайте каква е съдбата на Димитър Иванов и семейството му, издайте как къщата се е озовала в собственост на др. Златев. Ако искате, разкажете ни за съдбата на бодобни къщи - например "къщата на ужасите": близнакът на ъгъла на Оборище и Канала....защо в края на крайщата се е оказала пак в ръцете на Червената Мафия

  Ако не е срамно, пак да попитам, каква е съдбата на банкера и семейството му, все пак?

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 20. 20 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 703 Разстроено

  [quote#1:"xalikarans"]Мдаа вместо реформи народа предпочете да се моли[/quote]
  От къде се излюпихте всевишни, надНарод-ни безНарод-ници!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK