Дългото пътуване до работа има своите ползи

Дългото пътуване до работа има своите ползи

© Мария Съботинова, СГ/ИИДългото пътуване до работното място и обратно до дома невинаги е загуба на време и неприятно преживяване. Това показва специално проучване CommutingLife, подкрепено от Съвета за проучвания на Австралия и Австралийския национален университет.


В рамките на проучването е изследвано ежедневието на 53 души, пътуващи до работата си, а също и 26 организации, чиито членове пътуват дълго до служебното си място. Самите изследователи в продължение на 2 седмици са се подложили на режима на някои от хората с особено изтощителни графици на пътуване, които стигали до 6 часа път дневно. 


Както може да се очаква, пътуването на офиса често е стресиращо, а понякога и опасно за работещите. В същото време обаче се оказва, че повечето хора, на които се налага да пътуват дълго до работата си, подхождат доста творчески към запълването на това време, като го използват максимално добре в своя полза. 


Оказва се, че пътуването е доста благоприятен период за преход от работната атмосфера към домашните отношения, по време на който хората успяват да преосмислят случилото се, да набележат мерки за справяне с различни ситуации и да не пренасят напрежението вкъщи. Други път го използват активно, за да помечтаят, да се чуят с приятели, да слушат любима музика и дори да медитират. Освен това срещата с много и непрекъснато сменящи се хора повишава социалните ни умения, твърдят изследователите. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK