Достъпът до светлина е новият лукс в мегаполисите

Достъпът до светлина е новият лукс в мегаполисите


Достъпът до светлина се превръща в новия лукс за жителите на мегаполисите, където небостъргачите стават все повече, а естествената светлина край тях все по-малко, писа наскоро британският "Гардиън". 

В Манхатън, Ню Йорк, вече има специално название за поредицата от нови, лъскави, стъклени небостъргачи - "редицата на милиардерите". Но добавянето на всеки нов към този ред става възможно единствено ако новата сграда е по-висока от останалите край нея, за да може да гарантира достъпа до естествена светлина на обитателите си. 


Ню Йорк, Сан Франциско, Торонто, дори американската столица Вашингтон, която е с ниско строителство в сравнение с останалите градове, са подложени на строителен бум, който превръща градския живот в живот сред сенки. Затова все по-често се чуват гласове, които призовават новото строителство да не бъде за сметка на хората, които вече живеят в района, и да не се превръща наличието на светлина в нов фактор за социално неравенство. 

Регулацията може да бъде променена, дори сянката от дърветата може да бъде променена, но когато бъде вдигнат един небостъргач, нищо вече не може да се направи за потърпевшите от него, коментират хората. 

Едновременно с това обаче желанието на градските управи да развиват евтиното строителство и така да гарантират достъпа на хора от различни прослойки до градовете и до работните им места допълнително подсилва бума в строителството на небостъргачите. Защото изграждането на високи сгради е най-лесният начин да се компенсира поскъпването на земята. В Ню Йорк например през следващите 10 години трябва да бъдат построени 80 000 достъпни жилищни единици, а в Бостън плановете са за нови 53 000 евтини жилища. 
В отговор на това в градския съвет на Ню Йорк вече е създадена специална работна група, която да анализира проблема и да контролира сенките в обществените паркове. В Бостън през последните няколко години се правят неколкократни опити да се въведат ограничение за строителството на сгради, които засенчват обществените паркове. В Сан Франциско също бяха въведени някои ограничения в тази посока. Във Вашингтон дори бяха още по-категорични - въведе се забрана за строителство, което хвърля сянка върху съседните сгради. 


Строителните предприемачи в редицата на милиардерите в Ню Йорк се справят с този проблем, като изкупуват правата върху въздуха над съседните имоти, които позволява строителството на все по-високи и по-високи сгради. Но така на практика остават незащитени всички граждани, които искат да се наслаждават на обществените паркове. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK