Болницата, която ще ви накара да се усмихнетеБолниците обикновено предизвикват негативни емоции, а за хората, попаднали там, видът на сградата и интериорът й едва ли са от особено значение. И все пак има ситуации, в които красивата и приятна среда може да се окаже допълнителен стимул за възстановяването на болните.


Детската болница "Лейди Чиленто" в Брисбейн, Австралия, е точно такава - предизвиква вниманието отдалеч и може да накара всеки да се усмихне. Сградата е открита на 29 ноември 2014 и съвсем наскоро беше отличена с приза "Сграда на годината" за 2015 г., връчвана от архитектите в града. 


Болницата, която ще ви накара да се усмихнете

© Conrad Gargett


Основният корпус на болницата е на 12 нива и разполага с 359 легла на 75 хил. кв.м на всеки етаж. Зданието разполага и с четириетажен подземен паркинг. Съоръжението е забележително и с факта, че е най-голямата капиталова инвестиция за деца, правена някога в историята на щата Куинсланд. 
Проектът за болницата е на Конрад Гаргът и "Лиънс Аркитекчър". Журито, определило болницата за сграда на годината, е впечатлено от решението на архитектите да оформят сградата с много открити и общи пространства, които не затварят децата в отделни помещения и отделения, а ги поставят в центъра на вниманието. Архитектите залагат и на ярките цветове, а също и много скулптури и картини, разположени навсякъде, така че да отклоняват вниманието на децата от лечението и да ги разведряват. 


Болницата, която ще ви накара да се усмихнете

© Conrad Gargett


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK