Как един архитект видя бъдещето на градовете

Как един архитект видя бъдещето на градовете


Белгийският архитект Винсент Калебо представи концептуален проект на футуристичен град в окена, чиито сгради са изработени от отпадъци чрез 3D принтиране.


Водните му небостъргачи стигат до 1 километър под повърхността, а проектът има за цел да привлече вниманието на хората към бъдещето на планетата, застрашено от прекомерното използване на нейните ресурси и непрекъснатото й замърсяване.  


Как един архитект видя бъдещето на градовете

Аквареа (Aequorea) е измислен воден град край бреговете на Рио де Жанейро, а името му е вдъхновено от вид биолуминесцентни медузи, нарече нарича Aequorea Виктория. Това е поредният проект на архитекта, който усилено разработва различни "зелени" проекти.  
Как един архитект видя бъдещето на градовете

Калебо представя идеята си под формата на писмо, адресирано до "народа на земята", което обвинява сегашното население заради "небрежно ипотекиране съдбата на бъдещите поколения". Обръщението му е написано от измислена тийнейджърка "акванавт" на име Océane и носи дата 24 декември 2065. В него момичето разказва, че историите, които е чуло от дядо си изглеждат като абсурдни заради начина, по който хората в миналото са отнемали от земята, сякаш тя е стока, а не общо благо, което трябва да се поззържа в съзвучие с природата. 


Как един архитект видя бъдещето на градовете

Архитектурата на бъдещия воден град е изградена от композитен материал от водорасли и отпадъци, а в него ще могат да живеят 20 000 души. Вместо с изкопаеми горива гражданите ще поддържат живота си под вода с нови възобновяеми енергийни източници и ще използват маски с хриле за дишане под вода.


Храната ще съставена главно от водорасли, планктон и мекотели, а овошки и зеленчукови градини ще бъдат отглеждани на върха на водния град. Морската икономика ще бъде крепена от валутата справедливост.


Как един архитект видя бъдещето на градовете
Писмото на архитекта от бъдещето завършва с предупреждението, че океаните произвеждат 50% от кислорода на планета. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK