Как един архитект видя бъдещето на градовете

Как един архитект видя бъдещето на градовете


Белгийският архитект Винсент Калебо представи концептуален проект на футуристичен град в окена, чиито сгради са изработени от отпадъци чрез 3D принтиране.


Водните му небостъргачи стигат до 1 километър под повърхността, а проектът има за цел да привлече вниманието на хората към бъдещето на планетата, застрашено от прекомерното използване на нейните ресурси и непрекъснатото й замърсяване.  


Как един архитект видя бъдещето на градовете

Аквареа (Aequorea) е измислен воден град край бреговете на Рио де Жанейро, а името му е вдъхновено от вид биолуминесцентни медузи, нарече нарича Aequorea Виктория. Това е поредният проект на архитекта, който усилено разработва различни "зелени" проекти.  
Как един архитект видя бъдещето на градовете

Калебо представя идеята си под формата на писмо, адресирано до "народа на земята", което обвинява сегашното население заради "небрежно ипотекиране съдбата на бъдещите поколения". Обръщението му е написано от измислена тийнейджърка "акванавт" на име Océane и носи дата 24 декември 2065. В него момичето разказва, че историите, които е чуло от дядо си изглеждат като абсурдни заради начина, по който хората в миналото са отнемали от земята, сякаш тя е стока, а не общо благо, което трябва да се поззържа в съзвучие с природата. 


Как един архитект видя бъдещето на градовете

Архитектурата на бъдещия воден град е изградена от композитен материал от водорасли и отпадъци, а в него ще могат да живеят 20 000 души. Вместо с изкопаеми горива гражданите ще поддържат живота си под вода с нови възобновяеми енергийни източници и ще използват маски с хриле за дишане под вода.


Храната ще съставена главно от водорасли, планктон и мекотели, а овошки и зеленчукови градини ще бъдат отглеждани на върха на водния град. Морската икономика ще бъде крепена от валутата справедливост.


Как един архитект видя бъдещето на градовете
Писмото на архитекта от бъдещето завършва с предупреждението, че океаните произвеждат 50% от кислорода на планета. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  Красиво е и не е невъзможно да стане реалност.
  Ако помислим само преди 20 години всички биха ви помислили за луд,ако употребите тези изрази.
  - Ох, не мога да си вляза в пощата.
  - Забравих си телефона в къщи.
  - Утре ще си купя още памет.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 644 Весело

  е това е града на Джар Джар!!!
  виждали сме го вече...

 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  нищо не разбира от градска архитектура това белгийче. да се консултира с Петър Диков, за да види, че истината е в изсечените гори и градини, калта по улиците и вездесъщия бетон.

  така разбираме ние идеите на Корбюзие

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Екуория = Акварея
  Да ви имам редакторите.
  В XXI-ви век има и линк към оргинала.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 5. 5 Профил на vodopad
  vodopad
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ето затова човечеството е на тоя хал, от подобни изгъзици, моди, течения и пр. Хаби се толкова енергия от глупост и суета, вместо да се впрегне в решаването на реални нужди и потребности.

 6. 6 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Хубаво е да има и мечтатели...щото на фона на заплашително разрастващото се бедно, без хигиенни навици и ценности, човечество, това на снимките, си е една утопия...

  Форумът е в будна кома...
 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 628 Неутрално

  На картинка изглежда добре и красиво, на думи доста футуристично - жителите ще дишат с маски с хриле и ще живеят едва ли не под водата. В действителност се питам колко ще е еко? Къде ще отиват отпадъците, как ще се пречиства водата за битови нужди? Вероятно го е измислил но в статията не се споменава.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много красиво и леко футуристицхно,но това е бъдещето!
  Дай Боже да е така!

  Tony
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  Що трябва да е лесно като може да е сложно?

  Мачкай климатичния чейндж!
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ghost":

  Излезе книга на Борис Акунин ''Планета вода'' - интересно е , ако ви харесва авторът.

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  [quote#10:"karabastun"]Излезе книга на Борис Акунин ''Планета вода'' - интересно е , ако ви харесва авторът. [/quote]

  Ха, интересно...
  Прочетох малко за автора и книгите му и вече знам коя ще е първата ми книга през Новата година...

  Форумът е в будна кома...
 12. 12 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ===Писмото на архитекта от бъдещето завършва с предупреждението, че океаните произвеждат 50% от кислорода на планета.===

  За това дай да о...ерем и морето със отпадъци. .
  Ако беше дадено на човека от Природата да живее под вода ,
  щеше да го направи риба.

 13. 13 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 264 Любопитно

  а дали е видял и много джамии в градовете на бъдещето?

  reddit.com/r/The_Donald/
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Много повече информация ще получите от тук -
  http://vincent.callebaut.org/page1-img-aequorea.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Красиво и утопично. Човекът е прав, но има една мъничка пречка - населението на Земята трябва да започне да мисли по друг начин, а не виждам това как може да стане. Промяната в мисленето е мноооого дълъг и бавен процес, който за съжаление не може да бъде ускорен по никакъв начин.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Туй даже не е научна фантастика. Откровени глупости. Човечеството трябва да преодолява три стълба на злото - религиите, монополите и оръжията за масово поразяване. И спестените пари да отидат за наука, не за футболни и лигави кино и попзвезди. Иначе ни чака крах, като този на древния Рим, но с апокалипсис.

 17. 17 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много красиво, футуристично и адски непрактично и не адекватно.
  Как ще се защитава този град от вълните? От ветровете и бурите? А за съжаление, със съсипията на планетата, природните катаклизми ще стават все по тежки.

 18. 18 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Истината е в мравуняците - това е най добрата форма за предпазване от външни опасности.А и в последно време всички градове стават точно като мравуняци.Висока гъстота.Ниски разходи за комунални услуги - интернет ток вода парно и големи магистрали за ресурси.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 19. 19 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Мечтите са безплатни.

  Авторът дали знае че на километър под водата е тъмно и черно като в г@за на Дявола и тези слънчево-сини подводни снимки нямат много общо с реалността. Изглежда красотата на тези подводни небостъргачи ще се оценява само от рисунките на автора, защото никой няма да успее да ги види на живо.
  Като се сетя и за огромното налягане на което не издържат дори съвременните военни подводници и съвсем трябва да се сбогуваме с тези футуристично изглеждащи съоръжения.
  Не че не може. Примерно апартамента на минус 556 етаж ще бъде дебела педя метална сфера без прозорци, защото полза от прозорци така или иначе няма да има, а и ще оскъпят проекта прекалено много като се има предвид как трябва да се изработят.
  Архитектът си е объркал професията. Да хвърля молива и пергела и да хваща перото.

 20. 20 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#6:"Ghost"]Хубаво е да има и мечтатели...щото на фона на заплашително разрастващото се бедно, без хигиенни навици и ценности, човечество, това на снимките, си е една утопия...[/quote]

  До коментар [#6] от "Ghost":

  Хубаво е да има мечтатели но не и дезинформатори! Прочети данни от всички международни агенции и ще видиш че в последните 25 години бедността и глада в световен мащаб е намалена около 20%. Здравеопазването е подобрено за всички и в следствие продължителността на живота на всичките 7 милиарда жители се е увеличила.
  От 70те години насам чистотата на въждуха само се подобрява. Има доста места в САЩ където чистотата на въздуха е стигнала пре-индустриалната ера.
  Това че Китай си замърсиха държавата за да изкарат повече печалби или че западна Африка имаше епидемия от и-бола не променя общия тренд.
  Този архитект е прерисувал някои фантастични картинки от 60те години, когато всички "модерни" градове ги рисуваха със стъклени купули отгоре ... не е ясно защо. Ти би ли живял под стъклен купул на географската ширина на Рио? Чувал ли си за парник и каква е температурата вътре?
  То хубаво така да си плуваш и да си похапваш водорасли ама гледам нарисувал и лодки наоколо. Кой ги произвежда тези лодки? От какви материали? В какви заводи? Къде се произвеждат чиповете за ГПСите на тези лодки? Какви дрехи носят жителите на тези градове медузи? Къде се произвеждат платовете за дрехите им и от какво?
  И накрая най-баналния въпрос - защо хората не си живеят на сушата? Или през 2065г вече няма суша? Защо?

  California Über Alles
 21. 21 Профил на morgan22
  morgan22
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#8:"Free person"]Много красиво и леко футуристицхно,но това е бъдещето!
  Дай Боже да е така! [/quote]

  Странно смесване на научна увереност и суеверна боязън, лъха от коментара ви. След като това е бъдещето, защо "дай Боже"? Или не вярвате достатъчно в Бога, или в тази форма на бъдещего не ви се вижда особено сигурна. Не се наемам да навлизам в дебрите на раздвоеното ви подсъзнание, но ви пожелавам през новата 2016-та да се справите успешно с психологичните си проблеми. Дай Боже!

 22. 22 Профил на morgan22
  morgan22
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#20:"Pontif А"]До коментар [#6] от "Ghost":

  Хубаво е да има мечтатели но не и дезинформатори! Прочети данни от всички международни агенции и ще видиш че в последните 25 години бедността и глада в световен мащаб е намалена около 20%. Здравеопазването е подобрено за всички и в следствие продължителността на живота на всичките 7 милиарда жители се е увеличила[/quote]

  Или както е казал Игнаций Лойла на един от своите монаси-йезуити: " Велика е вярата ти, братко! А има ли вяра, доказателства винаги ще се намерят!" Или според един ваш колега лекар, доц. Иво Петров/инвазивен хирург в Сити Клиник - София/ - в медицината никога няма 100%та. Сто процента има само в апологетиката и тя винаги си остава 100%-та, независимо от това дали служи на Москва, или Вашингтон. И ако вие наистина вярвате в това което пишете и аз мога да ви кажа "Велика е вярата ти братко!"

 23. 23 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 470 Неутрално

  доста самоцелно и тъпо, даже да е несполучливо, можеше да е по-оригинално и непредсказуемо. Първата картинка показва какви ще бъдат всички останали. Дневник обича "да показва бъдещето" с такива тъпотий, като част от представата им за нещата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK