Бюджетите на районните общини в София - най-голям в "Младост", най-малък за "Банкя"

Бюджетите на районните общини в София - най-голям в "Младост", най-малък за "Банкя"

© Надежда Чипева, КапиталСофийската община "Младост" разполага с най-големия бюджет за 2017 г. от всички 24 районни общини в столицата. Това показва справка на Столичната община, поискана от "Дневник".


В края на миналата седмица кметът на "Младост" Десислава Иванчева заяви по време на пресконференция, че бюджетът на ръководената от нея община е недостатъчен на фона на приходите, които генерира от такси, данъци и разрешителни за строеж. Тогава тя направи и "илюстрацията", че "Младост" би могъл да бъде отделен град, който да се самоиздържа от финансовите си постъпления. По-късно през деня тя публикува във "Фейсбук" своя позиция, в която твърди, че през 2017 г. община "Младост" разполага с общо 40 хил. лв. за ремонт на улици, за осветление, за паркинги, за облагородяване.

Данните показват, че за 2017 г. бюджетът на община "Младост" е близо 29 млн. лв. Сумата е с почти 700 хил. лв. повече спрямо район "Люлин", който е с най-многобройното население в София (128 хил. регистрирани по постоянен адрес). С по-малък бюджет са районните общини от централната градска част - "Триадица" (21.5 млн. лв.) , "Възраждане" (18 млн. лв.) "Средец" (15 млн. лв)., "Оборище" (14.3 млн. лв.), и "Сердика" (10.6 млн. лв). С най-малко пари през 2017 г. разполага района "Банкя" (4.2 млн. лв.)


По-големи по площ от "Младост" и "Люлин" са районите "Нови Искър", "Витоша" и "Панчaрево". Парите, с които разполагат трите района обаче, са в пъти по-малки, като за "Витоша" са определени 12.2 млн. лв., а за "Панчарево" и "Нови Искър" са съответно 8.6 млн. лв и 8.2 млн. лв. От трите най-многоброен е район "Витоша" с близо 40 хил. жители по постоянен адрес. В него попадат и някои от кварталите с най-високи цени на имоти в София - "Драгалевци", "Бояна", "Симеоново" и "Манастирски ливади".
Бюджетът на районните общини

Според Закона за публичните финанси кметовете на общините са първостепенни разпоредители на бюджетите и ръководят съставянето, внасянето им в общинския съвет и изпълнението им. Кметовете могат да предоставят тези права на свой заместник, отговарящ за финансите. Общинският съвет трябва да гласува и да приеме бюджета в началото на всяка година.


Изготвянето на бюджет за следващата година е процес, в който районните общини си взаимодействат с централната община. Районните общини подготвят план, в който са включени всички дейности, които трябва да бъдат извършени на територията им - ремонти на инфраструктурата и сгради, обновяване на детски площадки или изграждането на нови, почистване на междублокови пространства и други.


Тези планове може да се изготвят и за три години напред, след което се изпращат в централната община, която определя бюджета на районната община за следващата година. В него са посочени конкретните дейности и ремонти, за които се отпускат средствата. Изпълнението на годишния план за бюджета на районните общини се контролира от кметовете им.


Освен предвидените от районните общини дейности централната община изготвя свой план за ремонтите, които ще изпълни за следващата година, като средствата за него отделя от собствения си бюджет или предвижда финансиране по европейски програми.


Така през 2017 г. Столичната община е предвидила ремонти на улици и площади в централната част на София, трамвайни трасета и сгради на училища. Сред обектите са булевaрдите "Княз Александър Дондуков" и "Борис III", улица "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди". Тези ремонти ще струват над 200 млн. лв, като парите за тях Столичната община ще получи по Оперативната програмата "Региони в растеж".


Столичната община в "Младост" и "Люлин"


През 2017 г. в район "Младост" се очаква да бъдат изградени или ремонтирани 8 обекта за 6 млн. лв. Сред тях са детска градина в "Младост" 4 за 4 млн. лв., ново кръгово кръстовище на между булевардите "Св. Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев" – 797 хил. лв., асансьори на подлезите по бул. "Цариградско шосе", при бившия хотел "Плиска" и пред Окръжна болница.


От Столичната община посочват и че уличното осветление и поддържането на пътната настилка в район "Млaдост" се извършва по договори между нея и фирмите "Улично осветление" и "Главболгарстрой". За 2016 г. в изграждане и възстановяване на улично осветление са инвестирани 546 хил. лв.


През 2017 г. в район "Люлин" пък Столичната община предвижда да вложи 8.1 млн. лв. по 5 проекта. От тях най-скъп е пробивът на бул. "Петър Дертлиев", който ще го свърже с Софийския околовръстен път – 2.5 млн. лв. Планиран е и цялостен ремонт на детска градина, който ще струва 1.7 млн. лв.


Въпреки плана практиката показва, че не всички заложени ремонти от общината се извършват в рамките на годината. Обикновено като причина за това се посочва недостигът на финансиране.


Бюджетът на Столичната община за 2017 г. е 1.328 млрд. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  В Банкя има съкровище, което допълва ниския бюджет!

  Природата, въздухът и водата!
  Някой да не си помисли нещо друго?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  А досега не беше ли обратното?!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  сега трябва да се даде и разбивка по пера за повече яснота да видим кой крив кой прав.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 233 Неутрално

  тази кметица на младост мисли, че е много лесно да протестираш
  ама да управляваш е вече друго нещо

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Двете софийски спални с най-висок бюджет

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#5:"neut"]Двете софийски спални с най-висок бюджет[/quote]

  У другите квартали не спят ли?

  Every cradle is a grave.
 7. 7 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аа Витоша, там изобщо не се строи няма постъпления от продажби на имоти и инфраструктурата е на европейско ниво. Радвам се, че младост изискват разни неща в квартала си, обаче на общия фон мисля, че получават повече от останалите.

 8. 8 Профил на sandi_73
  sandi_73
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Другото нещо отпуска извънредни субсидийки за родното градче така че може и без бюджет да си минат

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  тя кметицата на Младост вместо да прави глупости да помисли и прокара в СОС,втори булевард който да свързва Младост с Цариградско.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Нещата в Младост винаги са били добре защото там комунистите имат най голяма подкрепа , и за да омилостивят избирателите кметовете които от 28 години не са комунисти наливат най много пари в Младост .

 11. 11 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#9] от "Messerschmitt":
  На нея булевард не и трябва , тя искала да продава разрешителни за строеж .
  А уж хората я избраха за да се спре презастрояването на квартала. .

 12. 12 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Лъжата е болестно състояние,в което пребивава всеки комунист.Дори ив периферията им да се появиш,някъде около Кадиев например, прихващаш тази болест бързо,лесно и завинаги.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на jka03518146
  jka03518146
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Messerschmitt":


  ..... чак пък да ПОМИСЛИ..... нека бъдем реалисти ! този процес не е изразен при всички, а има сериозни изключения ))))

 15. 15 Профил на kostaki05
  kostaki05
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Господин Николов, моля да имате предвид, че кръстовището между Ляпчев и Кл.Охридски, както и асансьорите на Плиска не са в район Младост.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  А как стои графиката на глава жител на район ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 684 Весело

  Ужас, за един свестен лак за коса няма да остане!

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#13] от "ravegrave":


  [quote#13:"ravegrave"]Доста манипулативна статия. Защо сравняват бюджетите на районите според площта, а не според населението там. Извинявайте, ама Панчарево се равнява на два блока в Младост или Люлин. [/quote]
  Това вашето сравнение е манипулативно!Защото Панчарево може и да има население,колкото два блока в Младост,но няма инфраструктура на два блока и една улица,а много повече.А това означава разходи

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Бюджетите по общини всъщност не са кой знае колко средства. Разликата с общата сума на Столичната община(на града като цяло) който е 1.33 милиарда лева и сбора от сумите на бюджетите на отделните райони, веднага си личи и тази разлика е огромна. Демек има мнооого за крадене.

  мурзилка
 20. 20 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#13:"ravegrave"] Извинявайте, ама Панчарево се равнява на два блока в Младост или Люлин. [/quote]
  Става дума за община Панчарево- тя е най-голяма по площ, а и населението не е малко. Какви промишлени обекти има там ,можеш сам да видиш на картата. Интересно ми е да дадат справка кой район колко внася като данъци.

 21. 21 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#13:"ravegrave"]Доста манипулативна статия. Защо сравняват бюджетите на районите според площта, а не според населението там. [/quote]

  Вие направихте ли си труда да прочетете ЦЯЛАТА статия?

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всъщност, този казус илюстрира един от основните проблеми на България. И това е прекомерната централизация във всяко едно отношение. Финанси, здраве, образование.... Всички знаем защо. Административната децентрализация!

 25. 25 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#9] от "Messerschmitt":

  Не надценявай районното кметство.
  Има си главен архитект на София и градоустройствен план за такива незначителни неща..

  Съвсем нормално, финансите се разпредлеят в посока най-многобройно регистрираното населени + най-развит бизнес.
  По същата логика, както в България големите градове изяждат в пъти повече пари от останалата част на страната.

 26. 26 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Тя кметичката на Младост е ясна, че вятър я вее на бял кон. И не става за тая работа, колкото и да се напъва. Някой поне нормален до сега щеше поне да се поразрови, да попрочете и да се е ориентирал леекичко поне. Ама не става само с ядене, иска и ....

 27. 27 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Весело

  еееее най-накрая кръгово на "Св. Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев"!!!

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Нещо тези данни не се връзват с прпагандните приказки.
  Не трябваше ли Младост да бъде наказан.

 29. 29 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Гневно

  Искам Зелена зона в целия Лозенец. Не мога да си ползвам гаража от всички регистрации в България, платил съм го 15 к. евро, а всички селтаци спират пред моята собствност! Искам Зелена зона в целия Лозенец, незабавно!
  Смачкаха всички градники, овъртеха всички в селяния! Ужас! Писна ми!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 30. 30 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#13:"ravegrave"]Доста манипулативна статия.[/quote]
  Напротив. Даже доста умерена на фона на огромните банери отгоре и вдясно - Гласувайте за Боко тиквата и мутромилиционерската му шайка.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 31. 31 Профил на peterkk
  peterkk
  Рейтинг: 235 Весело

  До коментар [#27] от "cristo_n":

  Това кръстовище е много важно, но е в община "Студентска!

 32. 32 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пак ли тоз платен писач. Да не би Прокопиев да има и строителна фирма“

 33. 33 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#13:"ravegrave"]Доста манипулативна статия.[/quote]

  Кое е манипулация?Че изнасят точните числа от справката?

  [quote#13:"ravegrave"]Извинявайте, ама Панчарево се равнява на два блока в Младост или Люлин. И друго - кой граждани внасят най-много в бюджета?[/quote]

  Има за какво да се извиняваш,пишеш глупости.
  Панчарево по население е 3,5пъти по-малка от Младост и с 3,5пъти по-малък бюджет.Освен това е най-голямата по площ.Кои внасяли повече не мога да твърдя със сигурност,но съм сигурен,че в р-н Панчерево частните инвестиции в строежи са 10пъти повече от тези в Младост.Ти направи сметката,специалист.
  А иначе по твоята логика,общините Борован и Сливо поле без държавните дотации трябва да го карат на мускули и шума от царевица.
  До коментар [#13] от "ravegrave":

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#34] от "ravegrave":

  Шефе,ти откъде си?От Долна митрополия или Горно пещене?
  Изобщо не си наясно,пишеш глупости,колкото време да минава.
  Отвори си уикито,там пише числата за населението.Освен това в Панчарево има десетки вилни зони.
  Ей сега като погледна през прозореца и виждам две новостроящи се къщи,а съм в Герман и тук почти не останаха свободни петна.
  Чети там,не ме успокоявай,аз съм си съвсем наред.Понякога се дразня от такива поплювковци като теб,но ми минава бързо.


 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#36:"ravegrave"]аз повече няма какво да коментирам или да добавя. [/quote]

  Беги за витамини тогава и не се занимавай с глупости.

 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#35:"ret"]Освен това в Панчарево има десетки вилни зони. [/quote]
  Абе, софиенци. Имам предвид "кореняците"(уж). Не искате ние да отиваме при вас, а вие идвате при нас.

  мурзилка
 39. 39 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#15] от "kostaki05":
  До коментар [#31] от "peterkk":

  Какво значение има къде е кръстовището? Нали в бюджета на Столична община за 2017 г. са предвидени пари за кръговото - щом са ги придвидили значи ще го има.

 40. 40 Профил на pacovw
  pacovw
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#39] от "cristo_n":

  Просто волна или неволна неточност в статията, се твърди че това са планирани изграждания в "Община Младост", а всъщност е в "Община Студенска". Прави ми неприятно впечатление, доста повърхностно и едностранно отразяване на процесите в "бунтовния кваратал". Явно Икономедия заедно с строителната върхушка на ГЕРБ им се объркват бизнес интересите и те както медиите на един възпълен господин атакуват с полуистини.

 41. 41 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#40:"pacovw"]Явно Икономедия заедно с строителната върхушка на ГЕРБ [/quote]Икономедия толкова плюе срещу ГЕРБ, че всякакви такива предположения са направо идиотски. Всички "журналисти" тук са или фенове на Христо Иванов, или на Радан Кънев (доскоро бяха и на двамата, ама те се раздърпаха нещо).
  По-скоро може да се прадположи, че в Икономедия ги е яд, че там, където ГЕРБ отстъпва, вместо те да набутат своите хора, се набутват лица от други формации.

 42. 42 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 702 Неутрално

  https://www.facebook.com/mladost.org/posts/606261849498384:0

  Отговора от Младост не защита, но иначе странна кампания сте предприели срещу младата кметица, предния път преиначихте думите ѝ, сега приписвате имоти които не са в рамките на квартала.

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#43:"ravegrave"]пълен с платени материали за предизборната кампания на ГЕРБ. [/quote]ПЛАТЕНИ - това е разковничето! А под тях, в новините, "жерналистите" на Икономедия си карат по старому - плюят и осмиват, и абсолятно БЕЗПЛАТНО правят реклама на Христо Иванов или Радан Кънев! И всяка седмица по една статия от Евгени Дайнов за който Борисов е най-голямото зло (логично, нали Станишев му е приятел)...
  В този случай грешката е на ГЕРБ, че си дават тук парите, ама те грешки вече правят не една и две.

 45. 45 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 766 Любопитно

  Ако моят данък сгради е 3 пъти по-голям от данъкът за същата площ в краен квартал , трябва общината да инвестира 3 пъти повече в благоустройството на моя квартал !

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Ха ха, в Банкя най малък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK