Жителите на София да участват в плановете за развитие на града, или другата цел на "Визията за София"

Изглед към София

© Юлия Лазарова

Изглед към СофияПовече прозрачност, участие на гражданите и бизнеса при изготвянето на плановете за развитие на София за бъдещите десетилетия. Това ще бъде една от основните задачи при изработването на "Визията за София" - проект на Столичната община, на базата на който ще бъде променен общият устройствен план на столицата.


Рядко има проект или решение на Столичната община, за което всички общински съветници да се изказват положително. Създаването на дългосрочна визия за развитието на столицата и промяната на общия устройствен план са един от малкото примери за открито единомислие на общинските съветници.


Настоящият устройствен план на София, с който е определена общата структура на града, разделянето му на зони, строителни изисквания и специфики, е приет през 2009 г. Той бе съставен от общинското предприятие "Софпроект", от което зависи и негово развитие.
Промяната в него се налага заради нарастващия инвеститорски интерес за строежи на високи сгради и големи комплекси на различни места в града, които са причина и за все по-чести протести на граждани.


През септември 2016 г. Столичният общински съвет възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да създаде дългосрочна визия за София. Целта е на базата на визията да бъде променен и устройственият план на София, както и да очертае пътя за развитие на града до 2050 г. Срокът за изработването й бе 9 месеца, а условието – визията да обхваща всички аспекти в развитието на града - устройството, икономиката, екологията, социалната среда.


Беше съставен координационен екип, в който влизаха Ангел Георгиев - софтуерен специалист, Божидар Иванов - социолог, Любо Георгиев - архитект, Магдалена Кирчева - урбанист, и Христо Харлов - архитект.


В началото беше методиката

След създаването си екипът започна работа по събирането на информация и създаването на методика, по която да бъде изработена визията за София.


До края на януари бяха проведени пет обществени обсъждания, в които участваха граждани, представители на различни социални и бизнес организации, експерти и общински съветници. Всички те изказваха мнения, препоръки и становища за това как трябва да изглежда София, посочваха проблемите на града и често коментираха възможните им решения. В рамките на седмица се проведе и онлайн анкета от седем въпроса, в която взеха участие близо 4000 човека.


Изводите от проучването са публикувани на страницата на проекта във "Фейсбук". Резултатите показват, че жителите искат София да се развива като "зелен град" с повече публични пространства. Сред приоритетите са и развитие на пешеходния и велосипедния начин на придвижване в града. Посочва се и че някои квартали на София като "Дружба" и "Люлин" са "изолирани" от останалата част на града, което създава необходимост от целенасоченото им развиване.


По-сериозният контрол над застрояването, въвеждането на главни и второстепенни улици за облекчаване на трафика, създаването на изцяло търговски зони с висока гъстота на застрояване ( т.нар. Сити) са други от желанията на гражданите, изведени от проучването на координационния екип. Отбелязва се и необходимостта от създаване на бази данни по различни направления, като регистри за паркирането, нарушенията, спортните бази публичните пространства, детските площадки, собствеността, качеството на въздуха, паметниците и културното наследство, електронни карти.


В изводите се посочва, че процесът по събиране на информация и мнения освен успешен, е показателен и за готовността на гражданите да се включват в процесите на градско планиране.

Същинската визия


Макар и основната цел на визията за София да е създаде основа за градоустройствена промяна, според архитект Любо Георгиев същината на проекта се крие нещо по-различно:

"Документът, който ще бъде създаден, има за друга цел да промени начина, по който се планира развитието на града. Този метод трябва да включва не само органите на администрацията, но и представители на бизнеса, граждани, външни експерти", каза пред "Дневник" Георгиев.


По думите му визията за София трябва да създаде условия, при които в градското планиране "да участват всички заинтересовани лица, които в момента са крайни потърпевши". "Настоящият метод на работа е много консервативен, класически и изолиращ", казва Георгиев.


По думите му визията за София няма да бъде "фиксирана като закон", защото "не можем да знаем как ще изглежда бъдещето след 30 години, а камо ли да го планираме". Срокът "2050 година" е условен, "достатъчно футуристичен" и създава пространство за работа.


Кога


В края на февруари Столичният общински съвет гласува с пълно единодушие срока за изработване на визията за София да бъде променен - от първоначалните 9 на 18 месеца. Така формално беше дадено началото на изработването на визията.


"Основен двигател при изработването на проекта ще бъде "Софпроект", като ще бъдат привлечени и 6 или 7 въшни лица, за да не се концентрира всичко в администрацията, обясни Любо Георгиев. Ще бъде създадена от външна група от експерти, които да наблюдават процесите на работа.


Изработването на визията ще протече в 7 етапа, като във всеки един от тях ще се търси участието на външни експерти, организации и медии. По думите на Георгиев в ранните етапи на работа ще започне и писането на заданието, по което да бъде изменен общият устройствен план на София. В него ще се посочат проблемите в настоящия план, какви са възможност решения и целите на промяната.

Преди обаче всяко едно от тези неща да започне се налага да бъде избран постоянен директор на общинското предприятие. В момента "Софпроект" се управлява от временно изпълняващият длъжността Ангел Янев. От пресцентъра на Столичната община отговориха, че тепърва предстои да бъде обявен конкурс за длъжността. След това това ще е необходим един месец, в който да се проведат обсъждания и да се приемат различни предложения. Едва тогава ще бъде проведен самият конкурс, а крайното решение ще вземе Столичният общински съвет с гласуване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK