Скейт паркът с най-красива гледка, или какво видя екипът на Ян Геел в София

Хенриет Вамберг от Gehl Architects

© Юлия Лазарова

Хенриет Вамберг от Gehl ArchitectsКрасиви исторически сгради, макар и някои от тях в лошо състояние, много привлекателни паметници, които обаче са обсадени от коли, "скейт паркът с най-красива гледка", но и "най-самотната църква на света" - това видя в София екипът на датския урбанист Ян Геел, който пристигна в началото на седмицата, за да постави началото на партньорството си със Столична община. Студиото на известния датски урбанист Gehl Architects ще консултира визията за публичните пространства в централната градска част.


Архитектите Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер започнаха проучването си и проведоха семинар за методологията с български екип от експерти и общински служители. Резултатите от изследването се очакват през септември или най-късно октомври, като след това ще се види дали сътрудничеството ще продължи с предложения за промяна. Това стана известно на съвместна пресконференция на архитектите с кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Здравко Здравков в петък. "Град за хората" с приветливи пешеходни обществени пространства и архитектура в човешки мащаб е в центъра на философията на Геел, чиято отправна точка е начинът, по който пешеходците ползват средата. Според Вамберг и Мюлер, извървяли 25 км на крак из София,


столицата в основата си е подходяща за пешеходно придвижване,
макар пред него все още да има много пречки. София има много паметници, площади и паркове, добра мрежа и архитектура - много от необходимите съставки, разказа пред "Дневник" Хенриет Вамберг. Две от големите предизвикателства пред града са запазването на историческата му среда и силното усещане за преимущество на автомобилите. Няма достатъчно и ясно очертани пешеходни пътеки, хората учтиво седят и чакат автомобилите да преминат и не знаеш със сигурност кога е твоят ред, сподели първите си впечатления архитектът. На лекцията си в петък тя обърна внимание на символите в центъра на града като паметника на Цар Освободител, "Александър Невски" и площада пред Националната галерия, които се употребяват и като паркинг. Пространствата около хубави паметници често създават усещане за недостъпност, добави тя, като даде за пример храма "Света Неделя". "Струва ми се, че това е една от най-самотните църкви, които съм виждала".


Витоша и пететажното строителство


изпъкват пред Gehl Architects като характерното за града. Гледката към планината е едно от големите преимущества на София според Вамберг, която се пошегува, че Паметникът на съветската армия е "скейт паркът с най-красивата гледка в света". Тя определи пететажната височина на сградите като част от "ДНК"-то на столицата, ключова характеристика, на която би могло да почива развитието на града. Все повече от "прозорците" към Витоша обаче са запречени от високи сгради.


"В момента има доста проекти за високо строителство, които чукат на вратата, а дебатите дали ги искаме в центъра едва започват. Гледката е един много добър аргумент, но трябва да има и други", допълни пред "Дневник" координаторът на българския екип на проучването арх. Павел Янчев. Резултатите от изследването трябва да послужат в изготвянето на стратегии за бъдещето на София, както и като аргументи за бъдещи регулации и проекти. Например реновациите на "Графа", "Шишман", "Дондуков" и "Тодор Александров", където има идея да се строи "бизнес град". Визуалното замърсяване, преместваемите обекти, присъствието на кафенета и бизнеси в пешеходните зони също трябва поетапно да бъде регулирано, ако софиянци успеят да се споразумеят за баланса публично/частно.


"Ако навремето епоха хората се местеха в градовете, където има работа, днес все по-често бизнесите отиват където са подходящите кадри. Затова конкуренцията между съвременните градове е кой ще предложи по-добро качество на живот", посочи Хенриет Вамберг в презентацията си в петък. Студиото е участвало в проекти за подобрение на градската среда в градове като Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва и много други градове. След приключване на етапа с проучването предстои София да реши дали да поиска от "Геел" и идеи за конкретни промени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK