Укрепването на тютюневите складове започва до 20 април, обеща кметът на Пловдив

Укрепването на тютюневите складове започва до 20 април, обеща кметът на Пловдив

© Георги КожухаровУкрепването на изгорелите тютюневи складове "Кудоглу" в Пловдив ще започне до 20 април. Това обеща пред Българското национално радио (БНР) кметът на града Иван Тотев ден преди делото, с което собственикът на сградите обжалва заповедта му. Емблематичните складове в Тютюневото градче, паметници на културата, станаха жертва на съмнителен пожар през лятото на 2016 г., за който бе обвинен бездомен мъж.


Тотев заяви, че община Пловдив вече е издала необходимите документи за укрепването на сградите, а работата по проекта за възстановяването й може да започне още следващата седмица. Според кмета толкова ще отнеме на прокуратурата да върне оригиналните документи на зданието, необходими за издаване на виза за проектиране. Въпреки това утре в пловдивския Административен съд ще е първото заседание по делото, с което


собственикът на сградите "Р.И.П.А." ООД обжалва заповедта за укрепване
на складовете "Кудоглу". Адвокатите на дружеството заявиха пред "Дневник", че очакват то да бъде отложено, тъй като едно от вещите лица по делото не е депозирало становището си. "Моят клиент има средствата и желанието да сътрудничи на общината, за да спаси колкото е възможно от сградата, но не е съгласен с формалния начин, по който това му е наложено. Това все пак е частна собственост." Така Франк Диймър, адвокат на "Р.И.П.А." ООД, обясни пред "Дневник" причината, поради която фирмата обжалва заповедта за укрепване. По думите му тя не е правно издържана и гони политическа цел, каквато е проектът за тютюневото градче, обещан в апликационната книга на "Пловдив 2019".


Дружеството на бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа е собственик на три от най-ценните и тежко пострадали в пожара сгради. Впоследствие стана известно, че преди време искал да ги събори и "преизгради" в административна сграда, но проектът не бил одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.


С обществена поръчка ще бъде избран изпълнител, който да укрепи тютюневия склад на "Одрин" 8,


също паметник на културата, каза още Иван Тотев днес. Той бе съборен от собственика му - дружество "Одрин 8", миналата година въз основа на неистински документ, а за случая бе обвинен вече покойният главен архитект на Пловдив Румен Русев. "Одрин 8" бяха задължени със заповед от Министерството на културата да реконструират сградата вече веднъж бяха глобени за неизпълнението й, поне според тогавашния министър Вежди Рашидов. Според Иван Тотев сега обаче те също заявили намерение да я възстановят. Иван Тотев е казал и че притежателите на 2 други тютюневи склада в градчето са изявили намерение да ги укрепят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK