Свищов може и да се размине с 8-метрова статуя на Александър II

Паметникът на Цар Освободител в София

© Велко Ангелов

Паметникът на Цар Освободител в СофияДа има ли осемметрова статуя на руския император Александър II в Свищов най-вероятно ще се решава догодина. Такова предположение изказа пред "Дневник" председателят на Общинския съвет в града Кристиян Кирилов (ГЕРБ). Въпреки че Общинският съвет гласува "за" огромен монумент на Цар Освободител по случай 140 години от Освобождението, крайното решение може да се отложи заради недоволството и възраженията на граждани по време на общественото обсъждане преди дни.


В края на февруари общинските съветници от Свищов приели единодушно да бъде поставен паметник, изработен от грузинския скулптор Зураб Церетели, който щял да дари скулптурата. Предложението направил кметът Генчо Генчев (БСП), който пък получил идеята от фондация "Балкански институт за възстановяване и развитие".


Нашите приятели в Русия


"С нас се свързаха наши приятели и познати от Русия, които казаха, че Зураб Церетели има готовност да дари паметника", каза пред "Дневник" Методи Митев, председател на Балканския институт за възстановяване и развитие. По думите му условието било статуята да бъде поставена на място, свързано с пребиваването на Цар Освободител в България.
Митев напомни, че миналата година той и екипът му "докарали от Москва на два пъти една чудотворна икона на Богородица".


Единодушно с много неизвестни


Кристиян Кирилов и колегите му общински съветници разбрали за идеята през януари, а месец по-късно съветът я одобрил. Преди това той и колегите му не знаели нищо за Зураб Церетели, за когото се информирали "от това, което пише в интернет". Роденият в Тбилиси Церетели е народен артист на СССР, а Владимир Путин го прави руски гражданин заради заслугите му към Русия. Известен е с пристрастието си към огромни статуи, някои от които подарява на градове по цял свят.


Осемметровата статуя, предназначена от Церетели за Свищов, би надвишила с три метра статуята на императора в Москва, дело на Александър Рукавишников. Фигурата на Цар Освободител в София е 4.5 м. Според личните проучвания на Кристиян Кирилов 70 - 80% от гражданите на Свищов искали огромния монумент. А на общественото обсъждане, когато се чули критики, имало много гости от София. Там се говорело за "определени факти от историята", "как градът е бил опожаряван от руските войски, как Санстефанският бил окупаторски".


Самият председател на Общинския съвет Кристиян Кирилов одобрява идеята, защото: "Въпреки противоречивите твърдения, че руските войски са окупатори, за мен те са освободители. Ако не бяха те, днес щяхме да си говорим на ефенди." И заключи: "Ще трябва обаче да направим още сондажи, но най-вероятно ще има някакво развитие едва догодина."


И въпрос...


Председателят на Балканския институт за възстановяване и развитие Методи Митев пожела да се обърне към "Дневник" и читателите му със следния "въпрос": "Защо не зададохте вие въпроса, когато се поставяше паметник на английските и американските летци, бомбардирали София, кой го дарява и трябва ли ни? Напротив, всичките наред с политици, духовия оркестър на българската армия откриват този паметник. На хора, извършили военно престъпление срещу нашия народ!"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK