Столичният общински съвет разреши строежа на 220-метровата "Парадайс тауър"

ВВизуализация на "Парадайс тауър".

© арх. Мая Йовчева, Градът.бг

ВВизуализация на "Парадайс тауър".Столичният общински съвет разреши строежа на 55-етажния небостъргач "Парадайс тауър". С височина от 220 метра това ще бъде най-високата сграда в София. Според Закона за устройство и застрояване на Столична община разрешаването на проекта от компетенциите на Столичният общински съвет.


В началото на днешното заседание общинският съветник Иво Божков (Реформаторски блок) предложи точката да отпадне от дневния ред, но то бе отхвърлено с 28 гласа "Против", като 26 от съветниците подкрепиха предложението. При гласуването 31 от присъстващите 46 общински съветници дадоха зелена светлина на строежа.


"България не е бананова република, където всеки може да дойде с един куфар с пари и да започне да строи", каза Иво Божков.
"Нека не изхождаме от позицията, че нещо грозно ще се случи. Така предложеният проект отговаря на всички нормативни процедури, каза в отговор Николай Пехливанов (Атака).


Сградата обаче можеше да бъде построена и без подкрепата на общинските съветници. Тя отговаря на чл.27 ал. 3 от Закона за устройство на територията. Според него ограничението за височина на сграда не важи, ако тя е построена на ъглов парцел и бъде свързана със съседните й сгради. Бъдещият небостъргач се намира на ъгъла между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" и ще бъде свързан със съседната сграда - "Парадайс мол". Двете сгради са собственост на едни и същи грузинско-руски инвеститори - дружеството "Булфелд". Тяхна собственост е и пазарът "Илиянци".


Малко по-рано на същото заседание, общинските съветници отхвърлиха предложението за референдум в "Младост", който искаше да бъде наложена временна забрана на строителството в района.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK