Столичната община ще отпусне 55 хил. лева за ремонт на климатичните инсталации на две галерии

Ремонт на Софийската градска художествена галерия през 2002 г.

© Валентина Петрова

Ремонт на Софийската градска художествена галерия през 2002 г.Столичната община ще отпусне 30 хиляди лева за ремонт на климатичната инсталация на галерия "Васка Емануилова" и 20 хиляди лева за доизграждане на такава в Софийската градска художествена галерия. Това прие на днешното си заседание Столичният общински съвет. Освен тези средства на галериите ще бъдат отпуснати и още 30 хиляди лева за различни ремонти дейности.


Галерия "Васка Емануилова" се нуждае от цялостна подмяна на климатичната инсталация, защото настоящата е изгоряла. В решението на общинския съвет се посочва, че липсата на климатична инсталация би довела до увреждане на художествените произведения.


Софийската градска художествена галерия се нуждае от 55 хил. лева за четири ремонтни дейности. За 5 хил. лева ще бъдат подменени вертикалните водопроводни тръби в галерията. Водопроводната система в галерията е изграждана през 1973 г., като до момента са правени само частични ремонти.
За 20 хиляди лева пък ще бъде доизградена климатичната инсталация в реставрационния кабинет. Общината ще отпусне на галерията 15 хил. лв. за подмяна на електрическите табла, както и още 10 хиляди лева за топлинната система за сняг, която е поставена на покрива. Според решението тя е сериозно увредена от снега и ниските температури през зимата.


През февруари "Дневник" публикува информацията, че 65 картини от фонда на музейната сграда "Квадрат 500" са сериозно увредени, заради неработещата климатична инсталация. Сред творбите бе й смятаната за една от най-ценните картини в колекцията на галерията - Луцифер" на немския символист Франц фон Щук. Тогава директорката на галерия Слава Иванова уволни две служителки, защото бяха показали увредените художествени произведения на художника Недко Солаков. Скандалът доведе до оставката на Светлин Русев като ръководител на Художествения съвет на Националната галерия.


Арт център "Депото"


С друго свое решение, столичните общински съветници приеха да отдадат под наем за 10 години първото трамвайно депо в София. Наемателят ще бъде избран с търг, като ще трябва да плаща месечен наем от 116 хил. лв., както и да вложи 10 млн. лв. в реставрацията на сградата, която е паметник на културата.


Избраният наемател ще трябва да превърне сградата в център за изкуствата, в който да се провеждат концерти, изложби, литературни четения, презентации, конференции.


Преди гласуваното общинските съветници спориха дълго по предложението. Според Милка Христова (БСП) исканата цена за наем не е достатъчна. Тя обърна внимание и на факта, че през първите две години наемателят няма да го плаща.


"Трябва да се има предвид, че наемът, който се иска е за реставрирана сграда, а не за сегашното й състояние", отговори Трайчо Трайков, като посочи, че според условията първите две години са определени като времето за реставрацията.


"Някой дава ли повече от 1 милион или вече можем да гласуваме", каза шеговито председателят на общинския съвет Елен Герджиков, преди да започне гласуването.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK