Граждани блокираха булевард и поискаха срок за събарянето на "Виетнамските общежития"

Кадър от протеста в "Красна поляна"

© Веселин Николов

Кадър от протеста в "Красна поляна"Близо 200 жители на столичния квартал "Красна поляна" блокираха за един час кръстовището между булевард "Никола Мушанов" и улица "Добротич". Протестиращите искат от Столичната община по-бързо да разруши блоковете от комплекса "Виетнамски общежития".


В началото на февруари Столичната община разруши необитаема и опасна сграда от комплекса, след като проверка установи, че е опасна. Почти месец по-късно кметът на община "Красна поляна" Иван Чакъров обяви, че"ликвидира всички блокове в заселения предимно с роми комплекс.


Тогава Чакъров обясни, че премахването на "Виетнамските общежития" ще отнеме време, защото е трудно да се намерят нови домове на живеещите в тях. От тогава обаче развитие няма, което е и причината за недоволството на гражданите.
За разлика от предишните протести, когато на тези жителите на квартала, които искат събарянето на общежитията, протестираха заедно с живеещите в тях. Протестиращите искат и общината да спре да настанява семейства в общежитията, засилено полицейско присъствие до събарянето им, както и Столичната община да определи срок, в който това ще бъде изпълнено.


"Искаме ли гето? - каза един от протестиращите, на което останалите отговориха с общ вик: "Не!". "Видяхте ли, че можем да бъдем заедно", попита отново гласът от мегафона, на което му бе отговорено с радостни възгласи.


"Айде сега едно хоро", каза гласът и някои от протестиращите започнаха да танцуват хоро, под звуците на песента "Бяла роза". Следващите протести ще бъдат на 25 април, като този път ще бъде блокирано кръстовището на "Никола Мушанов" с булевард 'Възкресение".


Протестиращите танцуват хора

© Веселин Николов

Протестиращите танцуват хора

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK