Община Пловдив вече иска дялове от Международния панаир

Бившата палата на Международния панаир в Пловдив

© Анелия Николова

Бившата палата на Международния панаир в ПловдивОсем месеца след като общинските съветници в Пловдив отказаха общината да получи безвъзмездно 20% дял в дружеството "Международен панаир Пловдив", днес същите ще гласуват напълно противоположното решение. В началото на седмицата кметът на града Иван Тотев, бившият министър на културата Вежди Рашидов и мажоритарният собственик на "Международен панаир Пловдив" Георги Гергов представиха идея общината да изгради Дом на операта.


По техни изчисления проектът би струвал 60 млн. лв., а определеното място е бившата първа палата на Международния панаир. Към момента единственото доказателство за съществуването на проекта са обещанията на кмета на Пловдив, Вежди Рашидов и Георги Гергов.


На днешното си заседание общинските съветници в Пловдив ще гласуват отмяна на решението си от август, с което отказват дарението, като едновременно с това приемат 20% от акциите в дружеството "Международен панаир Пловдив". Предложението е внесено от зам.-кмета на града Розалин Петков.


Искаме, не искаме
Със свое решение от края на юли, Министерският съвет дава съгласие държавния дял (49%) в акционерното дружество "Международен панаир Пловдив" да бъде безвъзмездно прехвърлен на общините Варна и Пловдив. Георги Гергов е мажоритарен собственик на дружеството с 51%, чрез "Пълдин туринвест" АД и "Парк-хотел Санкт Петербуг" АД. Според решението Варна трябва да получи 29%, а Пловдив 20%, но за целта и двете районни администрации трябва да дадат съгласие.


Седмица по-късно общинарите във Варна приеха да получат дяловете, но в Пловдив 40 от 51 общински съветници гласуваха против. Сега, само 8 месеца по-късно, общинските съветници в града под тепетата преразглеждат своето решение.


Едно за теб, две за мен


След решението на Министерски съвет Варна и Пловдив да придобият дялове в акционерното дружество, се изказват съмнения, че сделката ще ощети държавата, за сметка на Георги Гергов.


Пред "Дневник" председателят на ДСБ – Пловдив Йордан Иванов обясни, че ако Гергов получи дяловете на Варна в "Международен панаир Пловдив" ще има още 80% участие. "По този начин Гергов ще може да повиши капитала на дружеството, като направи незначителна номиналната стойност на дяловете на община "Пловдив", каза Иванов.


През август от ДСБ – Варна предупреждаваха, че ако общината вземе 29%-те процента в "Международен панаир Пловдив" ще ги замени за парцел в центъра на града, собственост на Георги Гергов. Теренът е известен като "Дупката" и представлява започнат през 1986 г. строеж на търговски център, който не е довършен. Имотът е част от активите дружеството "Търговски дом", което се контролира от Гергов.


Тогава кметът на Варна Иван Портних обаче категорично отрича каквато и да е връзка между придобиването на дяловете и опитите на общинската администрация да реши проблема с терена. Тогава Портних казва, че община Варна планира да построи експоцентър на един от празните терени до Двореца на културата и спорта в града в Пловдив.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  Българските реотани стоплили.Хвала на такива общински съветници.

 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  А има ли дялове специално за господин кмета,гарантирани от ГЕРБ?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Поредна непрозрачна "покупка" по схемата "кон-за кокошка" на моделния български "бизнесмен" Гергов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Важното е едни пари да отидат на правилното място.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Явно след изборите има тайни договорки между ГЕРБ и БСП. Пловдивският кмет и Гергов се прегърнаха, и се разбраха, че държавата ще даде на олигарха 60 млн. лв., за да построи в панаира му театър. Същият панаир, който Гергов прибра, без да даде и стотинка, а като съдружие залагаше собствени имоти.

 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Срам и позор! Тези персони ме карат да ме е срам, че съм роден, регистриран и все още живея в този град!!
  Срам, уважаеми другарки и другари! Знаете ли какво е това??

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 833 Неутрално

  скандална далавера ,за която всички "независими" български медии услужливо мълчат

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Кметът на града Иван Тотев, бившият министър на културата Вежди Рашидов и мажоритарният собственик на "Международен панаир Пловдив" Георги Гергов представиха идея общината да изгради Дом на операта". Все видни представители на българския елит - политически и икономически. Някъде в челните редици е и още един кмет. И много други знайни и незнайни герои. Представители на различни политически сили. Обединени от една идея - строителството на капитализма, на едно развито капиталистическо общество в България.
  Всеки участва с идеи, с дялово участие, с ...
  От всекиго според способностите, всекиму според потребностите!
  О, това май трябваше да бъде основен принцип на един друг обществен строй. Уж недостигнат. Реално съществуващ за някои другари. Извинявам се - господа! "Другари" се използваше в едни отминали времена.

 9. 9 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ако построите там опера ,ще има посетители от 3 до 5 човека !!! Вече има такава в Пловдив на много по- достъпно място. А колкото до имота на свинаря - просто я оставете да си бъде дупка , егати имота !!!!

 10. 10 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  А така, а нека Корнелия и ББ да си говорят че имали принципни различия

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 11. 11 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако построите там опера ,ще има посетители от 3 до 5 човека !!! Вече има такава в Пловдив на много по- достъпно място. А колкото до имота на свинаря - просто я оставете да си бъде дупка , егати имота !!!!
  —цитат от коментар 9 на Nina Kercheva


  5 човека са много, Пловдив тотално загуби дух, в града се свлече цялата Родопа, а сред тези хора операта не е особено на почит

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 12. 12 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 471 Неутрално

  И какво сега ще продаваме на безценица цял живот на Гергов,алед това ще купуваме на баснословни цени,след това ще продаваме пак на Гергов,за да може всички да сме един ден Нигън.

 13. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А така, а нека Корнелия и ББ да си говорят че имали принципни различия
  —цитат от коментар 10 на Stavrogin

  Различията си ги имат. Кой да бъде отгоре, кой да има ръководната роля, ..., какви длъжности да се предлагат и приемат, ... Имат и допирни точки, линии, повърхнини, ..., идеи, ...

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  "Община Пловдив вече иска дялове от Международния панаир"
  и
  "На днешното си заседание общинските съветници в Пловдив ЩЕ гласуват..."

  Оправдана ли е тази сигурност на редакцията?

  " Уважаеми съграждани,
  Обявената днес нова сделка с бизнесмена Георги Гергов хвърли в недоумение всичките ми сетива. „Кьорфишека“, че в палата № 1 на Международния панаир ще се строи иначе желаната и необходима Пловдивска опера е нова гнусна лъжа и предателство към Пловдив извършени днес. На 19-ти април т.г. изтича давностния срок за присвояването на общински имоти за близо 150 млн.лв. чрез „Пълдин туринвест“ АД от фирми близки на Георги Гергов. С тези активи той участва в приватизирането на „Международен панаир“ Пловдив.
  Пловдивският общински съвет още в края на ноември 2016 година сезира всички държавни институции, а на 21.02.2017 г. и Окръжна прокуратура Пловдив за сериозни нарушения в тази приватизация. Вместо да последва специализирана прокурорска проверка, следствено дело и съд за възстановяване имотите или акциите на Община Пловдив в „Пълдин туринвест“, а от там и в Панаира, днес ни информират, че ще ни правят „подаръци“ като онези от Г. Гергов на пловдивчани от началото на 2007 г. Тогава той се появи в Общинския съвет и обеща благополучие за града ни, но присвои за себе си колосални имоти.
  Днес явявайки се отново на общинската сцена никой не знае какъв грабеж ни е подготвил пак...
  Уважаеми г-н Кмет, уважаеми общински съветници, до произнасяне на компетентните органи по сигналите за „Пълдин туринвест“ АД, които заедно с вас подадохме със съответните констатации, би било безкрайна безотговорност да избързваме с решението, което днес ни се предлага.
  Надявам се няма изплашени „фактори“, че Пловдив има голям шанс да си върне заграбените имоти за 150 млн.лв. Призовавам още веднъж Окръжна прокуратура да обяви резултата от предварителната проверка по случая, чийто срок изтече на 21-ви март 2017 г.
  Считам, че е безкрайно обидно да водим преговори с хора ощетили нагло, арогантно и безобразно градът ни и то в колосални размери.
  Да седнеш на преговори с Георги Гергов за общи проекти след кръчмарската пачавра с която той забърса гузната съвест на кмета Чомаков и достойнството на 80 вековния Пловдив е все едно да обядваш с „Дявола“.
  Моля Ви, спрете тази низост !

  Спас Гърневски"

 15. 15 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Иде ми / Дойде ми ...

  Вече някой има интерес явно ..

 16. 16 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ДСБ-истите пак лъжат и мажат.

 17. 17 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Какво точно лъжат и мажат от ДСБ , или искаш да пълнеш въздуха с думи, празни думи ????

 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Предложението е внесено от зам.-кмета на града Розалин Петков.

  А колко са му внесли по сметка? Прокуратурата защо малко не се размърда?

 19. 19 Профил на martin_penev
  martin_penev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пловдивският в. Марица е публикувал aнкета с местни и национални "гуру" на операта. Разбира се сред тях има всякакви - депутати, общинари, партийци и нито един представител на операта, който поне да каже дали иска операта на Гергов. Циркът и без нас управляващите си го правят!

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  и къде са гербавите тролове... що не обяснят сега надълго и нашироко как Дани Каназирева обслужвала Гергов?

 21. 21 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хаха набиха им канчетата и вече са готови официално да парафират това откровено кощунство.
  Харизваме терените на панаира на Гиргов да си прави каквото иска с някакви залъгалки за опера. Накрая ни опера ни панаир ще има, а теренът ще е продаден от Гергов на някой "инвеститор" за несметна сума.
  Ние си ги избираме и ги забравяме, а прокуратурата само си мълчи.

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 471 Гневно

  Писах вече,че са ТЪПАНАРИ!!!Колко ви платиха,тотев и компания?!?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално
 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Искали... е и какво от това, а дали ще им се даде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK