Банята в Банкя ще бъде реставрирана, ако зад нея бъде построен хотел

Изоставена сграда на общинска баня в Банкя

© Юлия Лазарова

Изоставена сграда на общинска баня в БанкяСтоличната община планира да разреши на инвеститор, избран с публичен търг, да построи хотел зад минералната баня в Банкя. Хотелът ще бъде свързан с банята и ще стане собственост на общината след 35 години. Наддаването ще започне от 10 млн. лв., като всички средства ще бъдат използвани за реставрацията на 100-годишната минерална баня. Това предвижда доклад на кмета на район "Банкя" Рангел Марков, който е част от дневния ред за престоящото заседание на Столичния общински съвет този четвъртък.


Минералната баня в Банкя е построена през 1910 г. и е паметник на културата, но от 2000 г. е затворена. Към момента сградата не се използва и е пред срутване, а в доклада се казва, че "с всеки изминал ден състоянието ѝ става все по-тревожно". От 2012 г. Столичната община търси концесионер за обекта, но поради лошото състояние му досега такъв не се намери.


За реставрацията на банята и въвеждането ѝ в експлоатация са необходими 9.8 млн. лв. с ДДС, според проект от 2011 г. на Юлий Фърков. Негови са и проектите за реставрация на на комплекса "Антична Сердика", (т. нар. Ларго в столицата) и Голямата базилика в Плиска. И двата проекта бяха определяни от специалисти като бутафорни. Проектът на Фърков за сградата на банята е изготвен през 2011 г. и е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Проектът е презаверен през 2017 г. от зам.-министъра на културата в служебното правителство Боил Банов.


Хотелът
Балнеоложкият хотел ще бъде построен зад банята, с която ще го свързва подземна връзка. Хотелът ще разполага със закрит басейн, открит плаж с озеленяване и подземен паркинг. Басейните в комплекса ще използват минералната вода от 100-годишната баня, като за целта ще бъде изграден довеждащ водопровод. Инвеститорът ще трябва да възстанови и летния театър с 200 седящи места, като според проекта Столичната община ще може да го използва до 30 дни в годината.


Максималната застроена площ на приземния етаж на хотела не може да бъде над 1 500 кв. м., надземната разгърната площ - 6 хил. кв. м, а подземната - 5 300 кв.м. Срокът за изпълнение е 3 години от откриването на строителната площадка. Преди това инвеститорът ще има 1 година, за да представи идеен и технически проект.


Баня за всички или...


В доклада не се посочва дали инвеститорът ще използва самостоятелно минералната баня след реставрирането ѝ, или съвместно с общината.


"Условията за ползване ще се договарят допълнително, в отделен доклад, след като бъде избран инвеститор", каза пред "Дневник" независимият общински съветник Симеон Славчев. Той посочи, че при всички случаи общественият интерес ще бъде защитаван.


"Банята има две крила, които преди са се използвали за разделение на мъже и жени. Вероятно едното крило ще се ползва от общината, а другото - от гости на хотела", каза зам.-кметът на Банкя Пламен Симеонов. По думите му цените в крилото, стопанисвано от общината, ще бъдат съобразени със стандартните за балнеоложките услуги в страната.


Снимки от рушащата се минерална баня - паметник на културата може да видите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK