И според Сметната палата цената на билета за софийския транспорт е определена "на око"

И според Сметната палата цената на билета за софийския транспорт е определена "на око"

© Георги КожухаровИзбори 2022

Цената на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София е повишена с 60%, без да са посочени механизмът за определянето й, анализ на ефектите, като има и съмнения за противоречие с правилата за образуване цената на превозните документи за масов градски транспорт на Столичната община. Това е един от изводите в одита на Сметната палата, която е направила проверка на финансовото управление на Центъра за градска мобилност за периода януари 2014 - юни 2016 г.


Одитът на Сметната палата започна миналата година, след като по искане на кметът на София Йорданка Фандъкова цялото ръководство на "Център за градска мобилност" подаде оставки заедно с зам.-кмета по траснпорта Любомир Христов.


Проверката е открила множество проблеми и нарушения при управлението на общинското дружество. Констатирани са нарушения при провеждането на обществени поръчки и сключването на договори, несъответствия при финансовите отчети, проблеми при събирането на таксите от платените зони за паркиране, както и липса на цялостна бизнес стратегия за развитието на дружеството.
През април 2016 г. с решение на Столичния общински съвет билетът за градския транспорт бе увеличен от 1 лв. на 1.60 лв. В края на февруари Административнен съд – София, отмени решението с мотив, общинският съвет не е обосновал необходимостта от повишението и не е посочил конкретни причини. В момента Центърът за градска мобилност обжалва решението пред Върховния административен съд.


Според одиторите от Сметната палата : "В доклада (с който е повишена цената на билета бел. ред.) не се съдържа информация за механизма, по който е определена предложената по-висока цена на превозните документи". Според тях това е причината да "не може да се изрази увереност", че повишението спазва Правилата за образуване цената на еднократно пътуване и превозните документи за масов градски транспорт на територията на Столичната община.


"Това, което се казва в одита, специално за цената на билета, е, че механизмът не е достатъчно експлицитен", коментира днес пред журналисти директорът на Центъра за градска мобилност Християн Петров. Той посочи и че е избран за поста, след като е било взето решението за вдигането на цената. По думите му основната цел на 60% повишение е изпълнена. "Значително се повиши купуването на карти за градски транспорт", както и приходите на Центъра за градска мобилност - с 15 млн. лв.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK