Без да са чели програмата за въздуха в София, общински съветници гласуваха за нея

Без да са чели програмата за въздуха в София, общински съветници гласуваха за нея

© Надежда Чипева, КапиталСтоличният общински съвет прие програмата за контрол на качеството на въздуха до 2020 г. Дискусията продължи почти два часа, но конкретното обсъждане на мерки в документа липсваха. Вместо това общинските съветници направиха изказвания, от които се разбра, че не всички са чели програмата, защото не са могли да я открият.


"Щеше да е чудесно, ако можехме повече да коментираме мерките, съжалявам, че не го направихме, надявам се някой друг път", каза зам.-кметът по екологията Йоана Христова.


По време на обсъждането общинските съветници от ДСБ Трайчо Трайков и Иво Божков заявиха, че не са получили актуализираната програма за подобряване на качеството на въздуха. Това породи дискусия, от която се разбра, че често не всички съветници имат достъп до докладите, които се гласуват. Божков дори поиска програмата да не бъде гласувана днес.
Обсъждането започна с дълго изказване на председателя на групата на БСП Калоян Паргов. Той насочи вниманието основно върху факта, че Столичната община изпълнява програми и "харчи милиони годишно, за да повиши качеството на въздуха" от 2011 г. насам. "Въпреки това въздухът продължава да е мръсен", каза той.


"Аз за пръв път завиждам на господин Паргов, защото той е успял да се запознае с програмата. Аз разполагам с три листа хартия, които са по-скоро мотиви", каза Трайчо Трайков. "Господин Трайков, искам да ви кажа, че ще трябва да свикнете, че за да получите информация в Столичната община, трябва да го правите по неофициални начини", каза в отговор Паргов.


На сайта на Столичната община е публикувана програмата за въздуха с дата от ноември 2015 г. В нея обаче са внесени само промените, направени до започването на обществените обсъждания тази година, се разбра от думите на Йоана Христова. По думите ѝ са получени над 300 предложения от 117 организации. Според Иво Божков обаче няма яснота кои и колко от тях са взети предвид и са отразени в документа, който се гласува днес.


Във вторник зам.-кметът по екологията Йоана Христова съобщи, че такава справка ще бъде публикувана след приемането на програмата. "Ние не знаем какво гласуваме, защото го няма никъде", каза Марта Георгиева от групата на ДСБ.


"Според мен това е най-важният документ за развитието на София, но наистина съм разочарована от дискусията", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя се обърна към зам.-кмета по екология: "Йоана, не се притеснявай, не те слушаха всички, които след това ти задаваха въпроси".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK