Общинският съвет все пак не удължи договора на "Карат-С" за 11 автобусни линии в София

Общинският съвет все пак не удължи договора на "Карат-С" за 11 автобусни линии в София

© Надежда Чипева, КапиталСтоличният общински съвет не продължи договорите на компанията "Карат-С" за 11 автобусни линии на градския транспорт с до две години. Превозвачът обслужва линиите 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 123, 204 и 306, по силата на споразумение от 2008 г., като има договори за всяка отделна линия, които изтичат поетапно до септември 2018 г.


Искането предизвика сериозен спор по време на заседанието на общинския съвет, като в крайна сметка бе подкрепено от едва 28 съветниците, 3 гласа по-малко от необходимите. Преди две години в Столичният общински съвет, по напълно същия сценарии, бе предложено продължаването на пет договора на "Карат-С".


Днес предложението беше внесено от зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Според него това е "най-целесъобразното решение", защото в противен случай по 11-те линии ще трябва да бъдат пуснати над 30 годишни рейсове, без никаква екологична норма, които в момента са в "клетката за бракуване". По думите на Крусев от друга страна автобусите на "Карат-С" само на 8 години и са със стенен на екологична норма Евро 1..
Пускането на рейсове, които са почти бракувани, по линиите ще се наложи, защото общинското предприятие "Столичен автотранспорт" не разполага с достатъчно превозни средства, за да започне да ги обслужва. От Столичната община са планирали да пуснат по тези линии 30-те дизелови автобуса, за които бе обявена обществена поръчка в края на 2016 г. Тя обаче е била спряна по искане на кметът на София Йорданка Фандъкова, защото "в конкурса остана само един кандидат и не исках да има никакви съмнения, че поръчката е нагласена".


Съмнения за срока на удължаването до приключването на обществена поръчка, която все още не е обявена, изрази и общинският съветник Карлос Контрера (ВМРО). Според него не би имало гаранция кога ще приключи евентуалната процедура и "дали ще приключи въобще".Отхвърленото предложение предвиждаше Столичната община да плаща "Карат-С" по 3 лева на изминат километър, което е с 60 ст. по-малко спрямо тарифата в изтичащите договори. Общинският съветник Зафир Зарков (ГЕРБ) защити офертата, като по-негови изчисления така общината ще спести 300 хил. лева.


По изчисления на групата на БСП в общинския съвет, Столичната община е трябвало на изплати 36 млн.лв на "Карат-С" за двете допълнителни години. Сумата не беше оповестена официално, като и не беше посочена в доклада, внесен от Евгени Крусев.Според независимият съветник Войслав Тодоров обаче предложението е "нов подарък" за "Карат-С", защото за периода на удължаването на договора, компанията няма да прави допълнителни инвестиции, "което си е чиста печалба".


Срещу предложението се обявиха и общинските съветници от БСП - София. Според председателят на групата Калоян Паргов липсата на друг вариант, освен старите автобуси и спряната обществена поръчка, не са достатъчен аргумент за подновяването на договора. Според него идеята е "съшита с бели конци", за да се "направи подарък" на частния превозвач. Паргов припомни и скандала от преди 5 години, когато лихвата, по договори за 16 линии между общината и "Карат-С" първоначално беше изчислена за 3.2 млн. лева., а по-късно се оказа, че всъщност е 600 хил. лева. Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова поиска оставките на целият екип изчислил лихвата, като прати случая за разследване в прокуратура. "Този сигнал потъна някъде", каза още Паргов.


Разигралата се днес ситуация всъщност бе повторение на идентичен случай от преди 2 години. Тогава зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, който подаде оставка заради съмнителна обществена поръчка, внесе предложение договорите на "Карат С" по пет автобусни линии да бъдат продължени. Тогава общинските съветници също заплашиха, че ако не споразумението на бъде продължени, ще се наложи по линиите да бъдат пуснати стари "Икарус"-и, защото имаше забавяне в доставката на 110 нови автобуса. Тогава обаче Столичният общински съвет прие предложението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK