Какво крият картите за градски транспорт

Карти, карта за градски транспорт

© Юлия Лазарова

Карти, карта за градски транспортОсновни компютърни познания, четец за карти, който не струва много и смартфон с най-употребяваната операционна система - това е всичко необходимо за безплатно презареждане на карта за градския транспорт в София. Картите могат да бъдат копирани на други носители, което позволява използването им от двама или повече потребители.


Същия проблем с картите са имали много градове от Западна Европа още през 2008 г., но администрациите на Лондон и Амстердам са намерили решения още тогава. Според Центъра за градска мобилност към Столичната община проблемът тук ще се реши напълно с новата система за таксуване.


Картите


Картите за градския транспорт са обикновени носители на информация. В неперсонализираните се съдържа информация за броя на пътуванията - колко са ползвани и колко остават, къде и кога са използвани. Персонализираните "пренасят" имената на собственика и негова снимка под формата на поредица от шестнайсетични кодове.
В София се предлагат най-употребяваните карти в света. Те са изработени от холандската компанията NXP Semiconductors - дъщерна компания на "Филипс". NXP е разработила и използва системата за сигурност MIFARE Classic. От 2006 г. до днес от тези карти са продадени над 10 млрд. броя в цял свят.


Обратното инженерство


През 2008 г. група за дигитална сигурност към университета в Наймехен, Холандия, съобщава, че е открила начин да разчете цялата информация, която се съдържа в картите, използващи технологията MIFARE Classic. Тогава екипът от университета публикува три статии, в които описва проблема, които компанията NXP Semiconductors се опитва да спре по съдебен път, но неуспешно. Тогава по инициатива на министъра на вътрешните работи на Холандия властите започват проверка по случая, която доказва твърдението на учените.


В следващите години няколко компютърни специалисти откриват различни начини за "атакуване" на картите и "пробиване" на системите за сигурност. Постепенно, времето, което е необходимо за разчитането на кодовете на една карта, намалява до около 30 секунди. Неизбежно компютърните специалисти откриват кодовете, които отговарят за броя пътувания на една карта. Те могат да бъдат копирани както на друг носител, така и на същия. Това е начин за безплатно зареждане на картите.


И така до София


В средата на март компютърният специалист Илиян Стоянов съобщи във "Фейсбук", че е успял да "разбие" предплатената карта за столичното метро. Един от ефектите е, че след това може да я зарежда и да пътува без да плаща. Дотогава "безплатното зареждане" е било възможно само за картите от наземния градски транспорт.


"За да "разбия" предплатената карта за метрото направих нещо, което никой досега не се бе сетил - използвах кодовете от картите за наземните линии, които вече бяха известни", разказа пред "Дневник" Стоянов.


Илиян Стоянов

© Анелия Николова

Илиян Стоянов


Според него има и друг, по-сериозен проблем от възможността за безплатно презареждане на карти: "Информацията, която се съдържа в картите само на най-повърхностно ниво - три имена, рождена дата, часове и спирки от които са таксувани, може да бъде "извадена" лесно и да бъде използвана във вреда на потребителите".


"Ако знаеш нечии имена и рождена дата, много лесно можеш да получиш ЕГН, в интернет има достъпни програми за това", казва още Стоянов. Според ръководителят на отдел "Информационни технологии" в Центъра за градска мобилност Лазар Петров рождената дата не се съдържа в картите за градски транспорт. Служители в три пункта за издаване и зареждане на карти казаха, че въвеждат рождена дата в системата на Центъра за градска мобилност.


От друга страна Стоянов посочва, че потребителите могат да бъдат проследявани с информацията кога и къде е таксувана всяка карта. Според него това ще стане още по-опасно, когато Центърът за градска мобилност въведе новата система за таксуване, което се очаква през следващите две години. Тя предвижда пътуващите да бъдат таксувани при качване и слизане от превозното средство.


"Така, ако свалиш данните от някоя карта, ще знаеш как пътува собственикът й, къде слиза, къде се качва, къде и кога отива. От там ще е много лесно да се разбере в кой район работи и в кой живее собственикът на "разбитата" карта. Това вече е опасно", предупреждава Стоянов.


Междувременно в Центъра за градска мобилност


Според Центъра за градска мобилност превозните документи са защитени от недоброжелателни посегателства. От известно време в Центъра се опитват да подобрят системата за таксуване, така че клонирането да картите да не бъде възможно.


"Основният проблем е, че работим с две отделни системи - за електротранспорта и за метрополитена. Същевременно автобусните линии пък изобщо не разполагат с такава система", каза пред "Дневник" Лазар Петров, който отговоря за софтуерната поддръжка на системата. По думите му, системите са били съвременни, когато са поставени, но са "назад във времето към днешна дата и към възможностите в днешно време".


В резултат на усилията си в Центъра за градска мобилност успяват да "уловят" до 4 клонирани карти месечно. След като установят нарушението, блокират и картата копие, и оригиналната карта. "Смятаме, че или собственикът на оригиналната карта я е копирал, или знае кой го е направил. За това блокираме и двете", каза Петров.


"Очевидно от Центъра за градска мобилност не разбират, че проблемът е в личните данни, а не в безплатното презареждане", коментира Илиян Стоянов.


Според Лазар Петров от Центъра за градска мобилност "не би следвало да има проблем с личните данни от картите", защото "дори да успеем да копираме или клонираме карта за градския транспорт, това не означава, че ще можем да успеем да свалим личните данни". Той изрично посочи, че датата на раждане не се съдържа в картите, дори тези, които са персонализирани. Според него проблемите, че бъдат решени изцяло, когато бъде въведена новата единна тикет система, която ще позволи синхронизация в реално време, както и повече сигурност на картите и техните притежатели.


По-важните "гратисчии"


"Центърът за градска мобилност не се интересува от проблемите на картите, защото е много по-лесно и бързо да "ловят" гратисчиите, които просто се возят без билет", каза пред "Дневник" Веселин Хаджитодоров, компютърен специалист, който също е запознат с проблема.


Веселин Хаджитодоров

© Юлия Лазарова

Веселин Хаджитодоров


Хаджитодоров е един от първите хора в България, които са започнали проучване на степента на "пробиваемост" на картите за градски транспорт в България, след като от холандския университет разкриват проблемите с тях. В момента той води курс по сигурност на системи и данни в Нов български университет.


Идеята на всяка една система за сигурност е колкото се може повече хора да я тестват и да потвърдят, че тя работи добре, казва той. Според него Центърът за градска мобилност използва компрометираната система с надеждата, че никой няма да се опитва да разбере как работи и къде са проблемите. С развитието на технологиите, обаче, хората намират начин, посочва той.


През 2009 години Хаджитодоров и негови съмишленици правят две неща. Едното е да променят кода на карта за наземния градски транспорт, като я правят валидна до 2033 г. Второто е да разчетат кода на картата на тогавашния директор на Столичната компания за градски транспорт (настоящ Център за градска мобилност).


Възможните решения


Половината градски транспорт в Европа е с такива карти и всеки ги "чупи", кой както намери за добре. Навсякъде имат проблеми с този тип карти, но ги ползват, защото са най-евтини. Но навсякъде са намерили решение, казва Веселин Хаджитодоров. Според него има две възможности за решаването на проблема:


"Единият вариант е да се премине на тотално различна система, като се заменят сегашните карти с по-сигурни и сменят уредите за таксуване. Другият е със съществуваща инфраструктура и система да следят постоянно коя карта къде и кога е ползвана и дали това отговаря на реалното зареждане, т.е. всичко да е онлайн. Така своевременно ще може да се проверява дали броят на пътуванията, извършвани с една карта, отговаря на заплатената сума."


Според Илиян Стоянов системата трябва да бъде тотално променена, най-вече тази на картите, които да разполагат с чип, с висока степен на сигурност.


"Картите на банките са с чипове от най-висока степен на сигурност. Тези чипове ще оскъпят самите пластики изключително много. Картите за градски транспорт трябва да са със степен на сигурност, която е поне близка до най-високата", смята Стоянов. Според него това е единственият начин, по който личните данни на потребителите биха били защитени.


Системата за таксуване на столичния градски транспорт се поддържа от чешката компания "Микроелектроника" от 2006 г. Тогава тя печели обществена поръчка на Столичната община, като предлага най-ниска цена за услугата - 2.9 млн. евро. От тях 2.5 млн. евро. са платени от холандското правителство, а останалите се осигуряват от общината. От 2013 г. до днес, компанията е получила над 230 хил. евро по 4 обществени поръчки с директно възлагане, за да продължава да поддържа системата.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Още едно парче салам за хакерите.

 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Колко по-скъпа е банковата пластика с висока степен за защита? 5 лева? Не може ли да издават по-скъпи карти и защитени карти, като първата пластика е за сметка на ЦГМ, а ако се загуби, повреди и прочее, преиздаването (въпросните 5 лева) да са за сметка на клиента! Сега има такова безуме, че ако не ползваш месечна карта няколко месеца, и решиш след това да я активираш, не можеш да я презаредиш, а ти я анулират и издават нова!!!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Това си е проблем на общината.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  След като тези факти са известни на специалистите, сигурен съм, че картите за градски транспорт в София и в цялата страна ще станат едни от най-сигурните в цял свят.

 5. 5 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Доста глупости прочетох.. разглеждал съм дъмп на такава карта с размер 4к. Съмнявам се дълбоко, че съдържа лични данни, камо ли пък снимка ;)

  И не ви трябва никакъв четец, само GSM с NFC и едно южноамериканско фрий софтуерче - MIFARE Classic Tool

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7190 Неутрално

  Може да се добави повече информация върху картата, например за събитието, която да послужи за контролна сума ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Весело

  През 2009 години Хаджитодоров и негови съмишленици правят две неща. Едното е да променят кода на карта за наземния градски транспорт, като я правят валидна до 2033 г. Второто е да разчетат кода на картата на тогавашния директор на Столичната компания за градски транспорт (настоящ Център за градска мобилност)..
  —цитат от коментар 0 на статията


  Гледай ти!
  С какви удивителни и животрептящи проблеми са занимавали нашите специалисти!?
  Не мога да не оценя високохуманните и общочовешки проблеми, които разрешават те!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Още по-интересно става из форума под статията.
  Не завиждам на "Градски транспорт"!
  Не завиждам и на гражданите осмелили се да му се доверят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2102 Весело

  В нашите автобуси няма валидатори а в трамвай, тролей се возя с такава карта / лична със снимка / и я чекирам когато слизам :- ) да си мислят, че от там съм се качил. :-)
  Поне за сега де.
  Чрез апаратите на контролите сигурно могат да се извади инфо къде и кога е пътувал / проверен абонатът.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#9] от "Танас": Чрез апаратите на контролите сигурно могат да се извади инфо къде и кога е пътувал / проверен абонатът.

  За мен нищо не може да се извади, защото аз карта за градския транспорт не ползвам, а билети не съм си купувал над 10 години. Причината е, че градския транспорт е несъразмерно по-скъп в сравнение с всички други видове транспорт. Не може със самолетен билет/лоу кост/ за 50 евро да прелиташ хиляди километри, а да даваш почти 1 евро за 2 спирки с трамвая. Градският транспорт отдавна се е превърнал в чиновническа хранилка и затова няма никакво намерение да се конкурира с какъвто и да е вид друг.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво крият картите на "адския" транспорт?!

  До коментар [#8] от "Храбър":
  Още по-интересно става от коментарите под статията!
  Не завиждам на "Градския транспорт"!
  Не завиждам и на гражданите осмелили се да му се доверят!

  Че трябва да има градски транспорт е безспорен факт, но организацията и таксуването в него трябва да се прави от професионалисти, но в ЦГМ явно такива липсват и не само там!!!!

 12. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":
  Маршрутка, никакви субсидии, малки автобусчета - цена 1,50.
  Градски транспорт - субсидиран - билет 1,60.
  Кой открадна парите? Или КОЙ открадна парите. Без въпрос.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#12] от "UJC4040":

  Много точен коментар. Браво!

  /не се чете/
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не разбирам от материята, но защо трябва да има каквито и да било лични данни ?
  Има Х лв, да ги ползва кйто иска, нали е платено за превоза ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":

  така е шнайдер навсекъде с т.н. обществен транспорт в бг. ти ако видиш в други градове как е ... а все риват ли риват как пари нема, вузилата стари, и т.н. докат всички не им биат шута и да видат тогаз....но пък от друга страна това води до туй че всеки се качва на количката си (бръкмичката си) и движението и замърсяването на въздуха стават непуносими . та хем е въпрос на чес да не ползуваш гр. транспорт хем не е ... и то що? щот неква жалки смешни офци си мислят че ще живеат 300 години и требва да окрадат сичко...

 16. 16 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 570 Неутрално

  NXP Semiconductors - дъщерна компания на "Сименс". Доста неточно, меко казано. NXP беше част от Филипс, след това полупроводниковата секция стана една от многото нароили се парченца от гиганта. Но със Сименс никога не са имали нищо общо.
  Веско, питай Гугъл, бързо е, лесно и безплатно!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "UJC4040":

  Не мисля че това е коректен анализ - става въпрос за общинска но фирма все пак, милиони инвестиции в инфраструктура, по-бърз, удобен и безопасен транспорт от една раздрънкана маршрутка, поне в София метрото и по новите автобуси взеха от хляба на таксита и маршрутки.

  Не знам какъв е този билет 50 евра за хиляди километри...с 50 евра да кажем веднъж годишно отиваш до някъде и се връщаш без багаж. В София за 180 евра пътуваш в града безплатно цяла година.

  Умерен толераст
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Те да оправят циганите и останалите гратисчии, сигурността на картите в момента са по-скоро компютърно хоби.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  И защо трябва броят пътувания да се съдържа в картата?!
  Не е ли по-добре картата да съдържа само и единствено идентификационен номер, може дори да е само бар-код, а цялата информация от тук нататък да се съдържа централизирано в системата на СГТ?
  Тогава хакерите ще трябва да хакнат цялата система, но ще им е доста трудно, надявам се, и няма да може всеки втори софийски дрисльо да го прави.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":
  До коментар [#12] от "UJC4040":

  Така е.

  До коментар [#17] от "Наблюдател":

  И за Вас, колега, 180 евра за година Ви се струват нормална цена за доходите, които имаме в момента в България? Защо тогава има такива гигантски задръствания в София и в другите големи градове - щото е по-рентабилно да ползваш обществения транспорт или личния такъв? И не ми излизайте с аргумента за манталитета и народопсихологията - в нормалните страни общественият транспорт е предпочитан, защото е на ДОСТЪПНА цена.

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":

  Напълно те подкрепям!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Всъщност става дума за три отделни неща - носителят, съдържанието и как се употребява и валидира съдържанието спрямо база данни на ЦГМ. И докато почти всеки носител от този клас (цена) може да се клонира, не на всички може да се разкодира съдържанието, а още по-трудно би било да се направи връзка между съдържанието на носителя и базата данни на ЦГМ... Хакерчета да пътуват безплатно винаги ще има, а начини да проследиш електронно някой или да му откраднеш личните данни - в зависимост от свободния ти ресурс има достатъчно.

 23. 23 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Не всички дейности спасяват животи или решават хуманитарни кризи. Един инжинер в енергоремонтна група (да речем) се грижи за целоста на енерго преносната мрежа в неговия си район за да мога аз да играя Counter Strike .
  Предполагам и вие не сте кардиохирург или греша?

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 24. 24 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":

  Както и да го гледаш е нормална сума - 365 лв. за едногодишна карта ти е левче на ден, при две пътувания средно на ден 50 стотинки най-много на пътуване. Нали всеки цитира най-евтините алтернативи. И кой плаща 1,60 ако пътува редовно? С доходите които цитирате българина си взема трошка за 4000 лв + гражданска + безин/газ/дизел+ тук там ремонт. Разделено на двама души семейство може всеки за тези пари да се вози безплатно в София за 3-4 години. Е вярно с кола и извън града се ходи. Ама в Европа няма много столици където за 365 лв като дял от средния годишен доход на човек в града да се вози толкова евтино.

  Умерен толераст
 25. 25 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 747 Неутрално

  САЩ: компютърен специалисти прави система и става милиардер
  България: компютърен специалист хаква карта за градския транспорт и се мисли за герой

  Май ни липсва размах. Ами седнете предложете по добро решение, бе колеги? Викате ми за 1000 лева толкоз.. ;)

  Евроатлантида
 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#15] от "betona":

  Много хубав коментар, братчед. Колкото до кражбите, познавам доста хора от тази черга. Само аматьорите крадат за пари. Професионалистите го правят от любов към спорта и адреналина.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  От Сдружение на Катили за Грабеж и Тарикатлък нищо добре не може да се очаква.

  Ако направят градския транспорт привлекателен (евтин, удобен, комфортен и бърз) никой няма да си мисли да прави мошеничества.

  Сега се точат едни не малки пари. След като в някои случаи даже с такси не едно семейство е по-евтино и разбира се удобно да се прибере за какво говорим.

 28. 28 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ако направят градския транспорт привлекателен (евтин, удобен, комфортен и бърз) никой няма да си мисли да прави мошеничества.
  —цитат от коментар 27 на olimpipanov


  "И 5 лева литъра да го направят, пак Че карам, и 50 стотинки да го пуснат, пак Че краднем..."

  древна шопска мъдрост

  Евроатлантида
 29. 29 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":Както и да го гледаш е нормална сума - 365 лв. за едногодишна карта ти е левче на ден, при две пътувания средно на ден 50 стотинки най-много на пътуване. Нали всеки цитира най-евтините алтернативи. И кой плаща 1,60 ако пътува редовно? С доходите които цитирате българина си взема трошка за 4000 лв + гражданска + безин/газ/дизел+ тук там ремонт. Разделено на двама души семейство може всеки за тези пари да се вози безплатно в София за 3-4 години. Е вярно с кола и извън града се ходи. Ама в Европа няма много столици където за 365 лв като дял от средния годишен доход на човек в града да се вози толкова евтино.
  —цитат от коментар 24 на Наблюдател

  Без да искам да защитавам автомобилистите, но пропускаш един много тънък момент - факторът "Време", който с обществения/градския транспорт може да бъде доста разтегливо понятие. Особено ако трябва да се прекачваш и да чакаш по 10-15 минути на спирка, "защото е невъзможно да синхронизираме/оптимизираме линиите си".

 30. 30 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 356 Весело

  ... организацията и таксуването в него трябва да се прави от професионалисти, но в ЦГМ явно такива липсват ...
  —цитат от коментар 11 на Emil Dimov

  ЦГМ-специалистът бърза да отговори :
  Основният проблем е, че работим с две отделни системи - за електротранспорта и за метрополитена...
  —цитат от коментар 0 на ЦГМ-специалистът

  още преди да е разбрал за какво го питат. :-))))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 31. 31 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Или по скоро данните да са криптирани добре + това да се следи от базата дали дадена карта пътува повече от платеното - и решаваме проблема. Нека си четат информацията, ама ако ти трябва 2 месеца да разбиеш ключа - не си заслужава за 10 пътувания изхабения ресурс

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  И елементарните решения на проблема:
  1 Безплатен градски транспорт, което ще отпуши улиците, защото 60% от колите пътуват именно щото с кола излиза по-евтино. Отпушените улици ще доведат до по-бързо придвижване с автобусите и по-малко главоболия с паркирането по тротоарите. Абе получаваш 3 срещу 1
  2 Кондуктор във всяко превозно средство. Така гратисчиите са 100% оправени, а картите (дори хакнатите) ще бъдат проверявани по снимка, което прави презареждането безсмислено, освен ако не сте близнаци или не си приличате като близнаци. Бонус е че кондукторите следят да няма трошене и драскане на седалките, поддържат добрия тон в превозното средство, упътват и най-вече таксуването става между спирките и не се налага пътниците да се шматкат из превозното средство за да се докопат до перфоратора/уреда за самотаксуване. Да, освен това, ще се отворят доста работни места за постоянно (щото са икономически изгодни), което е хубаво за всяко населено място.
  Иначе, за копирането и презареждането... още от първите фонокарти (онези с магнитната лента дето с едно тиксо...) , проблема си е все същия — рано или късно им намират начина.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#32] от "gost22":

  "Отпушените улици ще доведат до по-бързо придвижване с автобусите и по-малко главоболия с паркирането по тротоарите"
  Това няма да се случи - опита от други градове сочи, освобождаването от автомобили винаги е временно.
  Защо да плащаш за 2 кондуктора в автобус, като излиза по скъпо отколкото да напраиш автоматизирана система и да контролираш от време на време като използваш респекта от контрола на хората. Плюс това като всички се возят в гр транспорт няма да е възможно в претъпканите автобуси в пиковите часове кондуктора да свърши нещо.

 34. 34 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":... Е вярно с кола и извън града се ходи. Ама в Европа няма много столици където за 365 лв като дял от средния годишен доход на човек в града да се вози толкова евтино.
  —цитат от коментар 24 на Наблюдател

  Това въобще не е вярно - цената на гр транспорт спрямо покупателната способност на хората се нареждаме над средното равнище в Европа по цена на градския транспорт... Ако не вярваш дори дневник беше правил подобно проучване - потърси го в търсачката на сайта

 35. 35 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#12] от "UJC4040":

  Наистина ли сравнявате количеството, качеството, удобствата, покритието на града на метро, автобус, трамвай и тролей с това на маршрутките?!? Освен това, стравнението не е коректно – с 1,61 лв. на ден се возя на всичко, колкото си искам и докъдето си искам – толкова излиза карата за всички линии! Пък Вие си се возете на маршрутката за лев и педесе'!

 36. 36 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1288 Разстроено

  Страхотно ниво на коментиране: първият интелигентен коментар е с номер 32. И какво следва? Както с повечето интелигентни хора, него не го разбират. Предлага 2 точки, като т. 2 е кондуктор. А следващият коментатор разбира че е предложил 2 кондукторА. Жестоко!

 37. 37 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":До коментар [#12] от "UJC4040":Така е.До коментар [#17] от "Наблюдател":И за Вас, колега, 180 евра за година Ви се струват нормална цена за доходите, които имаме в момента в България? Защо тогава има такива гигантски задръствания в София и в другите големи градове - щото е по-рентабилно да ползваш обществения транспорт или личния такъв? И не ми излизайте с аргумента за манталитета и народопсихологията - в нормалните страни общественият транспорт е предпочитан, защото е на ДОСТЪПНА цена.
  —цитат от коментар 20 на Читател


  Айде са да не говорим на изуст. В Париж не е ли задръстено перманентно? И Прага, с гордите си трамвай и метро-мрежа има постоянно трафик и няма измъкване от опашките. Мислите си за 2-3 по-уредени града в Европа и за Германия. А София разполага със смешни пари за градски транспорт, инфраструктура и какво ли още не, в сравнение с Европейските столици. Друг момент е, че е адски евтино да караш кола в БГ и затова не се качват на градски - неслучайно много хора си стоят с български регистрационни номера в Европа - именно, за да спестят 500-800 евро годишно.

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#19] от "Athanatos":

  Това значи всяко таксуващо устройство да има връзка към централен сървър. Това поражда два проблема - трябва ти мрежово покритие във всеки автобус. И второ - ако по някаква причина нетя зависне, всичкото таксуване из цяла София ще блокира.

  И двата проблема естествено имат решение - новата система която ще се изгражда в следващите две години е съобразена с тях.

 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  При тия цени, задължително ще има проби за хакване !!!

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Честно казано, аман от глупости.
  Тези които могат да ги разбият, най-вероятно въобще не ползват градски транспорт и ако не решат да отворят "бюро за зареждане на половин цена, например", няма въобще да се занимават с подобни глупости.
  Що се отнася до това, да бъдем "засичани" от къде се качваме и къде слизаме (това последното си и жива измислица), също не виждам нищо лошо, защото така хората които управлявват или трябва да управляват градския транспорт ще имат жива и актуална статистика и биха могли да регулират броя и честотата на превозните средства.
  Иначе и сега, в рейса човек не се маркира, в тролейбуси и трамваи се маркира само по желание и напоследък не виждам почти никой да го прави, за слизане е същото - в никое от превозните средства не се маркира и остава плащането - голяма работа:).

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  ...Защо да плащаш за 2 кондуктора в автобус, като излиза по скъпо отколкото да напраиш автоматизирана система и да контролираш от време на време като използваш респекта от контрола на хората. ...
  —цитат от коментар 33 на touchthis

  Това, че нещо е по-евтино от друго нещо, съвсем не значи, че ще даде по-добри резултати. Отделно, че двете системи имат коренно различни начини за решаване на един и същ проблем. Кондукторите са обратното на самотаксуването с контрольорите. И двете системи опитват да решат основния проблем — таксуването на пътниците, обаче го решават по различни начини, с различен успех и с различни допълнителни последици. Също така, при едно и също законодателство (щото е българското) самотаксуването постоянно издиша и все трябва да се оправя, докато концепцията с кондукторите се е доказала в практиката на няколко града и то дългосрочно. В смисъл, искате да сеете кус-кус, ама не на ръка а с редосеялка, вместо да засеете жито. Ми няма проблем, въвеждайте е-системата в София, и след две години пак ще си пишем същото за гратисчиите и глутниците контрольори и евентуално новини за нов бранш — "зареждане на карти за автобуса"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Просто поредният пример как прогресът ще ни излезе през носа..:-) Знаете ли че се харчат ТРИЛИОНИ вече за "безплатните" ИТ..и че въпреки това нищо не е сигурно и безопасно..??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2696 Любопитно

  “От друга страна Стоянов посочва, че потребителите могат да бъдат проследявани с информацията кога и къде е таксувана всяка карта.”

  Че нали такава е и идеята!
  Ако започнете да се разплащате с приложението за смартфон, мигар ще останете анонимен?!

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Честно казано, аман от глупости.Тези които могат да ги разбият, най-вероятно въобще не ползват градски транспорт ....
  —цитат от коментар 40 на tsvetko_51

  Да, обаче тези дето ще купят технологията от тях ще "зареждат" картите на тези дето се возят... и честито за поредния "сенчест бизнес", създаден заради глупост и недомислици.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  ... Плюс това като всички се возят в гр транспорт няма да е възможно в претъпканите автобуси в пиковите часове кондуктора да свърши нещо.
  —цитат от коментар 33 на touchthis

  Предполагаш, но реалното положение на нещата е че кондукторите успяват без проблем да се справят дори с претъпканите автобуси. Между другото, когато няма гратисчии и постъпленията са нормални, някак си, фирмите успяват да спестят и да купят още автобуси, което обяснява защо отдавна забравихме във Варна, какво е да висиш от вратата на икаруса. Както писах, системата работи отлично в други градове, та вместо да предполагаш, може просто да попиташ как е там.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Аз поне съм виждал на няколко пъти как хора си влизат в метрото с white labeled mifare карти :) Аз си бях поръчал mifare тагове ( не карти, а от кръглите, супер тънките ) с идеята да си копирам картата там ( nfc reader/writer е 15 лева ) и да си го лепна от вътрешната страна на калъфчето за телефона, че да не си вадя всеки път портмонето и картата с нея ( в портмонето имам и други безконтактни карти и интерферират та трябва да си вадя и портмонето и картата ).

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 47. 47 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#17] от "Наблюдател":
  Милионите инвестиции в метрото са от европейските данъкоплатци и от републиканския бюджет. Новите автобуси също. А стари и раздрънкани автобуси все още пътуват. Трамваите на 25 години са също част от софийската действителност.
  Дали си защитник на чистия като сълза, некорумпиран градски транспорт? Или си част от КОЙ?
  Има огромна промяна за по-добро, но за огромната маса пари, наливана в транспорта, ефктивността е доста спорна.
  Самият факт, че мързеливцте от транспорта отговориха преди дни на Дневник, че синхронизацията на метро и наземен транспорт е НЕВЪЗМОЖНА говори много за некадърността във върховете.
  Некадърност + Корупция = Ниска ефективност
  А второто предполага първото.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 48. 48 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читател":

  всъщност наскоро обсъждах темата с една учителка и осъзнах, че за нейната 650 лева заплата е почти невъзможно да събере и извади 365 лева накуп за "народната" карта за градски транспорт

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Не разбирам от материята, но защо трябва да има каквито и да било лични данни ?Има Х лв, да ги ползва кйто иска, нали е платено за превоза ?
  —цитат от коментар 14 на роджър  И защо трябва броят пътувания да се съдържа в картата?!Не е ли по-добре картата да съдържа само и единствено идентификационен номер, може дори да е само бар-код, а цялата информация от тук нататък да се съдържа централизирано в системата на СГТ?...
  —цитат от коментар 19 на Athanatos


  За да те следят по-добре!
  Остатък от времето на Диктатурата на пролетариата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боби М.":

  До колко един чистач на улицата е полезен за обществото се вижда като се проследи пътя по който е минал през време на работа. Резултатът от неговата работа се вижда моментално. Чистачът не може да има двупосочна крайна цел.
  До колко полезна е работата на споменатите в статията инженери малко трудно би могло да се определи, защото резултатът от това, което са свършили, може успешно да се приложи и от контрольорите, и от хакерите.
  В тази връзка как определяш каква е тайната цел на работещите в тази област? Полезна ли е тогава тяхната работа за обществото или не?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#19] от "Athanatos":Това значи всяко таксуващо устройство да има връзка към централен сървър. Това поражда два проблема - трябва ти мрежово покритие във всеки автобус. И второ - ако по някаква причина нетя зависне, всичкото таксуване из цяла София ще блокира.И двата проблема естествено имат решение - новата система която ще се изгражда в следващите две години е съобразена с тях.
  —цитат от коментар 38 на niakoi_si


  За това си прав, но и това има лесно решение -таксуващите устройства да не са в автобусите, а на спирките. Достъпът до спирката да става само след маркиране. Маркираш се на влизане, после на излизане.
  В Лондон по метро и влакове това маркиране може да става и с банковите дебитни или кредитни безконтактни карти.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Весело

  ......В Лондон по метро и влакове това маркиране може да става и с банковите дебитни или кредитни безконтактни карти.
  —цитат от коментар 51 на Athanatos


  Още по-зле!
  Да ти докопат и сметките в банката.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#49:"Храбър"][/quote]

  То и сега можеш да си вземеш карта, в която няма никакви лични данни ( просто билети на друг преносител - nfc карта ), но в такъв случай не ползваш преференции. Картата с преференции е лична и затова трябва да има имената, иначе всеки ще дава картата си на познати. Хубавото е, че имаш избор - може да не те "следят", но пък си плащаш за услугата. Нещо като VPN :)

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 54. 54 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 380 Неутрално

  И какво ще направят с въпросните 3 имена? Едно голямо нищо.
  И колко хора са с хакнати карти 5 до 50 души.... Други са проблемите на градския транспорт.

 55. 55 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "2.5":
  ...че потребителите могат да бъдат проследявани с информацията кога и къде е таксувана всяка карта и не само това стига картата да го позволява!

  Че нали такава е и идеята!

  Бигбрадър наблюдавяа и всичко се затваря в "Кръг"!!!!! Новите технологии са "удобни" от една страна и "неудобни" от друга, но всяко нещо си има цена и трябва да си готов да я платиш????

 56. 56 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#29:"parcaleste"][/quote]

  Много си е прав Наблюдател. Доста е евтино в София дори за баба и дядо, които вземат смешни пенсии. В чужбина, поне при нашите доходи, дерат много кожи. Наскоро бях в Ирландия и Италия, повярвай ми, за смешни пари се возим на читав транспорт. Аз също ходя на работа с кола, но имам и метро. Отново ми повярвай. С метро ми е 15-20 мин по-бързо.

  Щом така не може, обратното ще става.
 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  ВАЛИДАТОРИ ПРИ ШОФЬОРА, СЪЩИЪЕ КАТО В МЕТРОТО И ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН АХТОМАТИЧЕСКИ.
  КАРТИТЕ ТРЯБА ДА СА БЕЗ ДАННИ, ЛИЧНИ ИЛИ ДРУГИ, А САМО С ЗАРЕЖДАЩ БРОЙ ПЪТУВАНИЯ И ДА СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ВСЕКИ ПРИНОСИТЕЛ , ОТ ЕДНОКРАТНО ДО МНОГОКРАТНО, ИЗТИЧАЩО ЗА МЕСЕЦ, ДВА ИЛИ ТРИ.
  Това е, ама качването само от първа врата при шофьора, а слизане от другите.

  Всичко друго са некви глупости.
  Пластиката ефина, мека, само с магнитни данни за броя пътувания, щото другото си е за съд!

 58. 58 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 544 Весело

  Разбираш, че си БЪЛГАРИН:

  Когато прочетеш статия за сигурността на картите за метрото и започнеш да се чудиш дали ги няма програмите в Замунда, въпреки че по принцип нищо не разбираш от програмиране. Нали все пак всичкият софтуер на компютъра ти е кракнат така и така, на кино не си ходил от десетилетия, а Юторент е най-използваното ти приложение ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK