Министърът на културата се обяви за запазването на паветата на бул. "Дондуков"

Боил Банов

© Анелия Николова

Боил БановЗа запазването на паветата по столичния булевард "Княз Александър Дондуков" се обяви днес министърът на културата Боил Банов, по време на общественото обсъждане на бъдещата визия на булеварда. Банов каза и че от миналата година паветата в София са декларирани като паметник на културата с предварителна категория "местно значение".


На 4 юни ще започне първият етап от цялостната реконструкция на булеварда, но все още няма окончателно решение за настилката, която да бъде положена. След като организира две обществени обсъждания, Столичната община предложи комбиниран вариант с асфалт по пътните платна и павета по трамвайното трасе. Този проект обаче трябва да бъде одобрен от Министерството на културата, защото булевардът попада в архитектурен ансамбъл.


На продължилото повече от 2 часа обществено обсъждане в Министерството на културата Банов заяви, че министерството ще работи по запазването на паветата на бул. "Дондуков". Попитан от "Дневник", той не уточни дали това означава, че настилката трябва да бъде изцяло от павета, или комбинирана. На обсъждането присъстваха граждани, представители на неправителствени организации и експерти.
Проектът за комбинирана настилка предвижда паветата да бъдат положени по цялото продължение на "Дондуков", като според зам.-кметът по транспорта на Столичната община Евгени Крусев по този начин те ще са повече, отколкото са в момента. По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред журналисти, че според нея настилката по булеварда трябва да бъде изцяло от павета.


От няколко дни във "Фейсбук" се разпространява гражданска петиция за запазването на гранитните павета в София. В петицията, събрала вече 412 подписа, се посочват 10 искания, свързани с опазването на софийския паваж. Едно от тях е гранитните павета да бъдат декларирани за самостоятелна недвижима културна ценност. Преди дни същото искане към Министерството на културата отправиха и от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK