Осем нови тролейбусни линии ще пусне Столичната община до 2025 г.

Осем нови тролейбусни линии ще пусне Столичната община до 2025 г.

© Надежда Чипева, КапиталСтоличната община планира да изгради 8 нови тролейбусни линии, както и да вложи 48.5 млн. евро в реконструкции на 5 съществуващи трамвайни трасета. Нов релсов път ще бъде изграден по булевард "Копенхаген", в участъка от улица "Обиколна" до метростанция "Младост 1". Това показва програмата на общинското дружество "Столичен електротранспорт" за 2017 - 2025 г., която ще бъде гласувана от Столичния общински съвет в четвъртък.


Две са най-скъпите тролейбусни трасета, които "Столичен електротранспорт" има намерение да изгради. Едното е за 4 млн. лева, като ще започва от булевард "Владимир Вазов" и ще стига до улица "Локомотив" в квартал "Военна рампа". Второто е за 3.75 млн. лв. в участъка от бул. "Г. М. Димитров" до "Симеоновско шосе".


Три нови тролейбусни линии има от улица "Хан Аспарух" до ул. "Адам Мицкевич", от ул. "Бяла Черква", през булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий", както и по ул. "Тодор Каблешков" и бул. "България". Тролеи ще се движат и по бул. "Добринова скала" в участъка между булевардите "Захари Стоянов" и "Царица Йоана". До "Младост 2" ще бъде изградена линия, която ще се движи по бул. "Андрей Сахаров", а в "Дружба 2" ще бъде изградено трасе по бул. "Цветан Лазаров".
"Столичен електротранспорт" има намерение да инвестира инвестира 48.5 млн. евро в реконструкции на 5 трамвайни трасета, като финансирането все още не е осигурено. Най-скъпа ще бъде реконструкцията на релсовия път и кабелната мрежа на площад "Македония", "Княз Борис III" до крайната спирка в квартал "Княжево". В края на май беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, като прогнозната стойност е 40 млн. лв.


Ще бъдат обновени и трамвайните трасета по ул. "Граф Игнатиев", ул. "Каменоделска" (от "Константин Стоилов" до обръщалото в "Орландовци"), булевард "Александър Стамболийски" (от бул. Константин Величков" до крайната спирка при "Западен парк") и на трасето по бул. "България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK