"Софийски имоти" предлага 4 свои парцела в "Младост" за застрояване

"Софийски имоти" предлага 4 свои парцела в "Младост" за застрояване

© Анелия НиколоваОбщинското дружество "Софийски имоти" ще предостави 4 свои парцела в квартал "Младост" за застрояване. В два от терените се предвижда да бъдат построени ледена пързалка и спортно игрище, а другите два са за офис сгради. Това се разбира от бизнес плана на дружеството за 2017 г., с който "Дневник" разполага и престои да бъде разгледан в комисиите на Столичния общински съвет.


За да предостави правото на строеж върху парцелите, от "Софийски имоти" трябва да получат разрешение от Столичната община и Столичният общински съвет. Когато реализират строежите, инвеститорите ще могат да ползват имотите за определен срок, а след това "Софийски имоти" отново ще влезе във владение. В бизнес плана не се посочват сроковете, за които терените ще бъдат отдадени под наем, както и по какъв начин ще бъдат избрани инвеститорите.


Два от терените, които "Софийски имоти" смята да предостави, са между булевардите "Атанас Москов" и "Александър Малинов", съвсем близо до блок 326, метростанция "Тодор Балан" и хипермаркет. Те са били включвани в планове за застрояване на Столичната община още през 2015 г., като това предизвика сериозно недоволство и протести сред жителите на "Младост". Тогава желанието на общината е да предостави на инвеститор терените до блок 326, за да бъдат построени ледена пързалка и игрище.
Според тогавашният главен архитект на София - Петър Диков, проблем няма. Според жителите на "Младост" строежите ще бъдат прекалено близо до жилищния блок, като и имаше съмнения, че инвеститорите няма да се ограничат само с предвидените спортни съоръжения. Двата парцела попадат в смесена функционална зона, в която няма ограничение за височината на застрояване.


Две години по-късно Столичната община, през дружеството си "Софийски имоти", планира да възобнови проекта. Идеята е да бъде намерен инвеститор, който да изгради спортните съоръжения, като преди това изплати обезщетение на общинското дружество. Според бизнес плана, "Софийски имоти" очаква приходите й на годишна база да се увеличат с 230 хил. лева само от този терен.На няколкостотин метра от него са другите два парцела, които "Софийски имоти" планира да отдаде за застрояване. Те са зад голям търговски център и също в близост до бул. "Александър Малинов", както и до алея "Флойд Бляк". Според подробният устройствен план за района в парцелите ще бъдат изградени два комплекса от офис сгради. Първият ще бъде с 5 сгради по 8 етажа и 3 сгради с по 6 етажа. Вторият терен е предвиден за свързано строителство с 3 8-етажни сгради и една с 6 етажа. С отдаването на тези два парцела "Софийски имоти" очаква приходите й да се увеличат с 432 хил. лв. за година.


Междувременно престои Столичната община да обяви конкурс за директори на "Софийски имоти", защото мандатите на настоящите изтичат.


Преди по-малко от 3 месеца Столичният общински съвет отхвърли искането на жители на "Младост" в района да бъде проведен референдум, с който се искаше временен мораториум на строежите и промяна на устройствените планове. Близо седмица след това започна строежът на комплекса "Гранд каньон", който също е близо до бул. "Александър Малинов. На няколко метра от него пък ще започне друг строеж - на 20-етажна сграда, на ъгъла между "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов".

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1287 Весело

  Алоу, журналята, вижте какво сте написали:
  "Два от терените, които "Софийски имоти" смята да предостави, са между булевардите "Петък Москов" и "Александър Малинов...."

  Какъв е този булевард Петък Москов????

 2. 2 Профил на D
  D
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Очаквайте поредния строеж и поредния инвеститор в лошото ви качество на живот. До като продължават да издават разрешителни за строеж във вече построени квартали все така ще е. Общината що не направи голямо училище, детска градина, ясла и паркинг там? Знаете ли каква полза би имало? Ама там няма далавера.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  До коментар [#2] от "D":  Общината що не направи голямо училище, детска градина, ясла и паркинг там?
  —цитат от коментар 2 на D

  Може би защото за да инвестира строи общината, трябва да има постъпления. Те не могат да доидат без инвестиции и работа, които дават на хората възможност да плащат данъци... От зелани площи ползвани за нелегален паркинг приходи няма, няма и пари за училища и детски градини и т.н. Все пак парите не растат по дърветата, нали?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11396 Неутрално

  Общинска фирма срещу стратегията на общината. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5567 Неутрално

  Спрете се бе.....Младост се превърна в бетонно гето!Лакомията ще ви убие....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Не мога да взема конкретно отношение по въпросните терени и бъдещи проекти за строежи по тях и не съм ( и никога няма да бъда:)) адвокат на Софийски имоти, но не може да не ни прави впечатление, че общо взето болшниството от нас са на позицията, каквото е направено и ние вече сме част от него (живеем ли там, работим ли там или имаме бизнес сграда някаква) е добро. Всичко друго, което някой друг иска да направи/построи и особено ако е бизнес проект е лошо и най-добре, ако го направи някъде другаде.
  Нещо не си спомням "Обществеността", каквото и да се крие зад тази дума, да е одобрила някой нов проект. Нещо повече, ние чуваме само гласа на тези които са против, виждаме хора по ТВ-тата които излизат на протест (обикновено 100-200 души), подписки на може би няколко хиляди души, но излиза, че за всеки не строеж, а дори ремонт, ще трябва да правим референдуми.
  Например за Дондуков, шофьорите, велосипедистите са недоволни от паветата и искат гладка настилка, но "обществеността" иска павета. Кой е прав е много трудно да се определи от страничен наблюдател, кои са повече също е трудно да се определи и затова, да си цепнем едно референдумче, па каквото сабя покаже.
  Засега само не съм видял подписка/протест срещу метростанциите, но не бих се учудил, а и защо не, след като се изменя облика на града и вече не е автентичен.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6971 Неутрално

  Предстои нова неравна борба с корупцията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До по-горния коментар от Цветко
  Аман от подобни "инвеститори", заради които София се превърна в бетонно гето вкл. и добрите преди райони за живеене - Лозенец, Витоша, Изток и пр.
  Какъв е смисълът от този бетон, като повече от една трета от новопостроените жилища и офисни площи стоят празни и лев не се инвестира в инфраструктура.

 9. 9 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До по-горния коментар от Цветко
  Аман от подобни "инвеститори", заради които София се превърна в бетонно гето вкл. и добрите преди райони за живеене - Лозенец, Витоша, Изток и пр.
  Какъв е смисълът от този бетон, като повече от една трета от новопостроените жилища и офисни площи стоят празни и лев не се инвестира в инфраструктура.

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  Дрън, дрън та пляс. Фандъчке що се криеш зад таквъз ник?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

  "Може би защото за да инвестира строи общината, трябва да има постъпления."

  Данък-сгради, 2% данък продажба на имот; разрешения за строеж (и всяко изменение на проект), такса-смет, данък-гараж, такса-смет-гараж, данък-автомобил (прибира данък, а насреща нищо, опс само глоби и платено паркиране), абонаметно паркиране (на булевард), такси синя, зелена, оранжева, пембяни зони; реклами (под път и над път), лицензионна и патентна дейност (тържища, тротоарно право и ссергийна дейност,таксиметрова, пограбелна, ключарска, фризьорска и т.н.).
  Това за идиотите са все разходи май!? Вие всъщност знаете ли какво изобщо плащате или сте поредния цоциалист-инвеститор-усвоител?

 12. 12 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А площи за паркинги няма. И за ОДЗ-та няма, и за озеленяване няма. Очевидно само за офис-сгради се оказва, че имало бе! Скоро Младост ще стане като манастирски ливади - блокове, кал и коли една върху друга... и нищо друго. Но българинът е цар на оклепването. Чува се, че Младост е хубав зелен квартал с добра инфраструктура и хората го търсят - ура, нека веднага да строим, строим, строим, докато не го превърнем в грозен кафяв квартал с ужасна инфраструктура! И след 10 години ще се чудим защо вече никой не го търси!

 13. 13 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...общо взето болшниството от нас са на позицията, каквото е направено и ние вече сме част от него (живеем ли там, работим ли там или имаме бизнес сграда някаква) е добро. Всичко друго, което някой друг иска да направи/построи и особено ако е бизнес проект е лошо
  —цитат от коментар 6 на tsvetko_51


  Всяко нещо има някакъв елемент на пренасищане, момент, от който нататък доброто вече не е добро. У нас тоя момент винаги се прозяпва. Хората са против ПРЕзастрояването. До един момент застрояването е било добро. От него нататък вече не е от полза нито за вече настанилитите се, нито за тези, които ще дойдат. Това е близко до акъла...
  Ние сме царе на ПРЕкаляването.
  В Младост то вече е налице, а няма изгледи да се спре. И как кварталът става по-добър? Всяка по-широка зелена площ се избушва, заради алчността на бг инвеститор с възможно най-високата сграда, за да може от минимум терен да направи максимум РЗП с любезното разрешение на чиновниците, които е подкупил. Места за паркиране няма. Трафикът е копшмарен - в час пик целият Малинов и целият Йерусалим са едно километрично задръстване. Няма детски градини, няма училища, които да поемат децата на огромното множество, прииждащо в новото строителство. Блокове висят над булеварди, терасите са на по 3 метра една от друга, няма свободен тротоар да се разминат двама души. За кого е добро това? Единствено за инвеститорите, възползаващи се от настоящата пазарна истерия. Ако след 10 години нещата са една идея по-добри за България, никой няма да иска да погледне тия жилища, защото една идея по-висок стандарт ще накара хората да мислят какво купуват. Ще им повиши критериите и културата. А за нито един мислещ човек с нормални критерии и нормална култура не е оферта да живее в стиропорен блок, наблъскан от три страни с други подобни блокове, а от четвъртата - с улица точно под балкона, в квартал, в който няма едно дърво, в който няма влизане и излизане в час пик, в който няма един нормален тротоар... И всичко това само защото през 2015 година огромна тълпа провинциални овце е повярвала на някакъв тлъст инвеститор - общински любимец, че сгъчканият в блатото новостроящ се комплекс, в който им предлага три кутийкоподобни стаи по 1500 евро/квадрата, е СУПЕРЛУКС (wtf?!) и СТРАХОТНА ИНВЕСТИЦИЯ...

 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Туй иначе е Зона Б18 , ама щом са казАли Младост - некадае Младост.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2129 Весело

  До коментар [#14] от "dosetliv":
  "щом са казАли Младост"

  Дали са в переспектива как ще изглежда Младост като се "уплътни" от към инвеститори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK