Поръчката за новата система в транспорта в София е прекратена за две седмици

Директорът на "Център за градска мобилност" Христиан Петров

© Георги Кожухаров

Директорът на "Център за градска мобилност" Христиан ПетровОбществената поръчка за 88 млн. лева без ДДС за новата системата за таксуване в столичния градски транспорт е прекратена, съобщават от пресцентъра на "Център за градска мобилност". Преди две седмици поръчката бе спряна заради 3 жалби до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От пресцентъра уточниха пред "Дневник", че търгът е прекратен, за да се даде повече време на участниците да подготвят документацията си и очакват да бъде "рестартиран" след две седмици.


Поръчката беше обявена на 15 май със срок за участие 60 дни. Тя е с прогнозна стойност 88 млн. лева без ДДС, като сумата ще бъде изплащана в продължение на 10 години. Новата система предвижда пътниците да използват една карта във всички видове градски транспорт в София, таксуване на база време или изминато разстояние, нови валидатори, системи за видеонаблюдение и броене на пътниците.


На 8 юни дружествата "Бърнърс енд Зимар", "Глобал софтуеър солюшънс" и "Аосиа България" подадоха жалби срещу процедурата в Комисията за защита на конкуренцията, като директорът на "Център за градска мобилност" я спря още същия ден. Седмица по-късно отново с негова заповед поръчката е прекратена. От пресцентъра на "Център за градска мобилност" обясниха, че процедурата не е спряна заради жалбите. Причината била множеството искания на кандидатите за удължаване на срока, "за да могат да отговорят на изискванията на поръчката".


С прекратяването на поръчката и пускането й отново след две седмици ще се даде възможност на заинтересованите да подготвят документацията си, за да участват в процедурата, казаха още от пресцентъра на "Център за градска мобилност". По техни данни интерес за участие в конкурса за заявили 14 компании, някои от които чуждестранни. Междувременно КЗК все още не се е произнесла по 3-те жалби, които спряха търга в началото на юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK