Девет години преписки за рушаща се къща-паметник на културата в София

Сградата на улица "Позитано" 1

© Веселин Николов

Сградата на улица "Позитано" 1От 2008 г. районните кметове на община "Средец" са изпращали писма до Столичната община, в които искат финансиране за спешен авариен ремонт на къщата-паметник на културата от местно значение на улица "Позитано". Това се вижда от кореспонденцията между двете общини, с която "Дневник" разполага. От нея се разбира, че на многократните настоявания на районните кметове от Столичната община препоръчват допълнителни оценки на състоянието на къщата и доказателства за лошото й състояние. Според действащия подробен устройствен план парцелът, на който се намира сградата, е за офиси.


Къщата на ул. "Позитано" 1 е построена през 1922 г. и е паметник на културата от местно значение. Сградата се състои от 4 етажа - един партерен и три надземни.


Според нотариален акт от 1997 г. Столичната община е собственик на имота, който купува от държавното застрахователното дружество - ДЗИ. През 2002 г. дружеството е приватизирано и става собственост на Емил Кюлев. През 1999 г. общината продава партерните етажи на частни лица. В момента там се намират два магазина. През 2012 г. фирмата "Палено", собственост на съпругата на Емил Кюлев - Весела, завежда дело срещу Столичната община, в което излага доводи, че е собственик на имота. По делото 25 съдии-докладчици са си направили отводи, като на 4 май е обявена нова процедура за избор на нов съдия.
Първото писмо за искане на средства за ремонт на къщата паметник на културата, с което "Дневник" разполага, е от 2008 г.. То е от бившия кмет на район "Средец" Мария Станева до тогавашния изпълняващ длъжността кмет на София Минко Герджиков. В него Станева пише, че отново уведомява Герджиков, за това че сградата се нуждае от ремонт, като посочва, че за целта ще са необходими 260 хил. лева. Според документ, с който "Дневник" разполага, през 2011 г. в Столичния общински съвет е внесен доклад, с който се предлага къщата да бъде продадена на търг, като оценката е за 690 хил. лева.


Сградата отвътре

© Веселин Николов

Сградата отвътре

През ноември 2012 г. на къщата са правени огледи от експерти от районна общината. Те са констатирали течове във всички стаи, сериозно амортизирана покривна настилка. Тогава районната община е сезирала кмета на София Йорданка Фандъкова, но ремонт не е последвал.


Преди две седмици комисията по градоустройство към Столичния общински съвет не прие предложението на кмета на район "Средец" Мария Ачкова сградата да бъде продадена на търг. През декември Ачкова внесе същото предложение за пръв път, като тогава комисията ѝ възложи да направи нова пазарна оценка на имота, опит да изкупи партерните имоти от частните собственици, да потърси заинтересован да наеме сградата или да потърси вариант за продажба чрез търг. Оценката на имота е за 510 хил. лева. Ачкова след 6 месеца внася доклада отново, след като е изпълнила възложената задача. По думите й частните собственици не са искали да продават имотите си, а сградата не може да бъде отдадена под наем, защото не е годна за обитаване.


По думите на Ачкова тя е четвъртият районен кмет, който търси финансиране за ремонт на сградата, като продажбата на търг е крайната възможност заради почти 10-годишните откази на Столичната община да отпусне финансиране.


Според документите до 2016 г. къщата е обитавана от наематели, които впоследствие са преместени, поради тежкото състояния на помещенията и опасността от срутване.


През февруари 2016 г. Мария Ачкова пише писмо до зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, за да получи неговото решение Столичната община ще отпусне средства за ремонта. В писмото Ачкова посочва, че сградата е в "много лошо състояние", наводнява се "при всеки дъжд", като "има предпоставки за инциденти с преминаващите хора". Към това писмо районният кмет прилага и отчет за необходимите за ремонта средства - 65 хил. лева с ДДС.


Сградата отвътре

© Веселин Николов

Сградата отвътре

През март 2016 г. Барбалов отговаря, че за да вземе решение за отпускане на средствата, е необходимо да получи "резултатите от конструктивното обследване на сградата". Тогава започва размяна на писма между Ачкова, Барбалов, Ирина Савина, зам.-кмет на Столичната община по инвестициите, и Анна Мутафчиева, ръководител на дирекция "Жилищно и обществено строителство, топлоенергетика и енергийна ефективност".


През септември обследването все пак е изготвено от компанията "ВМЛ-Консулт". Според писмата дотогава Столичната община "няма сключен договор с изпълнител на конструктивно обследване". Според описанието на сайта си "ВМЛ-Консулт" е изготвяла доклади по редица обекти на Столичната община като Централната минерална баня и сградата на Столичната община на ул. "Париж" №5. В доклада на компанията за къщата на "Позитано" 1 се казва, че има опасност покривът и етажите да се срутят - покривът е "негоден, за да поеме натоварване от сняг", дървените греди в конструкцията на къщата са изгнили, а стоманените са корозирали. Според документите до 2016 г. къщата е обитавана от наематели, които впоследствие са преместени, поради тежкото състояния на помещенията и опасността от срутване.


През октомври 2016 г. Мария Ачкова е уведомена от Влади Калинов, ръководител на дирекция "Общински строителен контрол", че експерти на дирекцията и Министерството на културата са дали указания за незабавно изпълнение на авариен укрепителен ремонт. В същото писмо Калинов посочва, че парцелът, на който се намира имотът, е определен за сграда с офиси.


С писмо от февруари 2017 г. Дончо Барбалов информира районния кмет, че Столичната община е отпуснала близо 19 хил. лева за този авариен ремонт. От районната община казаха за "Дневник", че такава сума не е стигала до тях.


"Дневник" потърси за коментар Столичната община и Дончо Барбалов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Тъй като гледам от снимките и проблемът до две години ще се реши от сам -къщата ще падне.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  Собственикът чака годините да свършат това, към което се стреми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 435 Весело

  До коментар [#2] от "penetrating":
  В случая обаче собственик е държавата, а не поредния лош частник

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Старите къщи не падат толкова лесно (тази е преживяла и Чирпанското земетресение).
  Обаче са много лесно запалими от клошари(особено по време на управлението на ГЕРБ).

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  До коментар [#3] от "asenpp":

  Не е ли вдовицата на Кюлев?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  "Девет години преписки за рушаща се къща-паметник на културата в София"

  Девет години тази къща е изхранвала един куп чиновници и бюрократи, докато най-после ще се срути от само себе си. После чиновниците ще се захванат с друга къща-паметник на културата, докато не съборят и нея със записки , преписки, заповеди , нареждания , забрани и още един куп чиновнически изобретения.

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Години наред съм работил в бизка сграда. Също стара постройка. От твърд привърженик на ремонта на такива сгради съм твърд противник. Ако в Италия това мине за паметник на културата, всички ще умрат от смях. Реално от тази къща падат парчета, а отдолу има действащи магазини и хората минават. Старите къщи са несравнимо зле, ако бъдат изпуснати. Влагата влиза от покрива , пробива гредореда и влиза и в стените. Мухъх и скърцащи подове. Никакъв смисъл. Тук ще се чака да падне,защото някой е продал магазините, а предполагам собствениците имат и идеални части от мястото. Реално, у нас има влечение към класическата орнаментика, така, че би следвало великите ни архитекти и инвеститори да могат да предложат неокласичеси изглеждащи, но нови сгради. Ще имат успех. А тая къща, дано я съборят без да убие някой. На сто метра е къщата която уби двете момичета, за която няма наказани.

 8. 8 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Жалко за къщата, толкова малко такива са останали от стара София. Е, щом парцелът е определен за офиси, така и ще стане. Не ми стана ясно кой е собственик на къщата, но може да не съм чела внимателно.
  И ето това е прекрасен пример за тромавата ни администрация/бюрокрация, умишлено или неумишлено. С това как ще справи Борисов, не знам...

 9. 9 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#7:"grayeagle"] Ако в Италия това мине за паметник на културата, всички ще умрат от смях.
  Ами ако в Италия през вековете бяха сривали всичко, което се руши, сега нямаше да има какво да разглеждаме там.

 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Девет години преписки, завършекът е ясен: срутване на къщата (с или без багери) и построяване на нов мутробарок на нейно място. Инвеститор: добре познат "бизнесмен" с говорещ сам по себе си прякор.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  До коментар [#7] от "grayeagle":

  Лично аз,много харесвам такъв тип сгради(въпрос на вкус)и май не съм единствен.Много по-лесно,практично и евтино,предполагам ще е обаче,вместо ремонт на стари,да се строят чисто нови във същия стил,вкл.дограма и т.н.Интересно,защо не се прави

 12. 12 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#11] от "Sabbath":

  защото е 18 пъти по-евтино да се излее бетон и да се имитира евентуално "нещо" с финалната облицовка. Изразът "нови, в същия стил" не знам дали си давате сметка каква спецификация от дейности изисква.

  Също защото, за да не е евтин ерзац не трябва да се живее в социалистически ориантализъм - в един строеж на исторически паметник личи цялото общество какво е и какви са му възможностите - а тук и дума не може да става за преизграждане по оригиналниа начин на каквото и да е - просто няма как и откого и с какво; нито пък съществуват условия за възникване на такава колективна общност от власти-строители-архитекти-инвеститор, обединени от подобна идеална цел. Може би с някакъв безкраен инат и себераздаване може да се получи, но - в гербгария няма енергия за преследване на високи цели до дупка.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7836 Неутрално

  Ами много чиновници, много преписки. Нали трябва да си оправдаят стоенето.

 14. 14 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "В същото писмо Калинов посочва, че парцелът, на който се намира имотът, е определен за сграда с офиси."
  Е, повече от ясно е защо са се туткали толкова години. Чакат я да падне и да си вземат комисионните от бъдещия инвеститор. Ама тя упорита бе, не пада. Току-виж се намерил клошар да я подпали.
  А защо "парцелът" е отреден за нещо различно от "паметник на културата" (който очевидно вече се намира върху него и има нужда от ремонт) и как изобщо е възможно това - някой попита ли?

 15. 15 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#7] от "grayeagle":

  Никаква "къща" не е "убила" две момичета. Убиха ги собствениците, срутили всички вътрешни стени и зарязали мястото да си стои така, докато си оправят финансовите неуредици. И да, не са наказани. Нито първото, нито второто обаче са причинени от къщата.
  И тази къща от статията ако рухне на главите на тези отдолу, няма тя да ги е "убила", а ще са собствениците, Кюлева, общинарите с безчетните писма и преписки и т.н. И със сигурност пак няма да има наказани.
  А италианците няма да се смеят, ами ще плачат. Защото те (без да са известни като особено отговорна нация сами по себе си) някак са съхранили три хилядолетия история. И хич няма да им е смешно, ако разберат, че ние тука едно къще на стотина години не можем да опазим от мръсните инвеститорско-чиновнически ръчички.

 16. 16 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не само италианците,а много хора по света се чудят на така наречените "ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА"НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ТОЗИ СПИСЪК ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА,тъй като в големите градове от вкякъде се виждат СЪБОРЕТЕНИ ??

 17. 17 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не само италианците,а много хора по света се чудят на така наречените "ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА"НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ТОЗИ СПИСЪК ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА,тъй като в големите градове от вкякъде се виждат СЪБОРЕТЕНИ ??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK