Девет години преписки за рушаща се къща-паметник на културата в София

Сградата на улица "Позитано" 1

© Веселин Николов

Сградата на улица "Позитано" 1От 2008 г. районните кметове на община "Средец" са изпращали писма до Столичната община, в които искат финансиране за спешен авариен ремонт на къщата-паметник на културата от местно значение на улица "Позитано". Това се вижда от кореспонденцията между двете общини, с която "Дневник" разполага. От нея се разбира, че на многократните настоявания на районните кметове от Столичната община препоръчват допълнителни оценки на състоянието на къщата и доказателства за лошото й състояние. Според действащия подробен устройствен план парцелът, на който се намира сградата, е за офиси.


Къщата на ул. "Позитано" 1 е построена през 1922 г. и е паметник на културата от местно значение. Сградата се състои от 4 етажа - един партерен и три надземни.


Според нотариален акт от 1997 г. Столичната община е собственик на имота, който купува от държавното застрахователното дружество - ДЗИ. През 2002 г. дружеството е приватизирано и става собственост на Емил Кюлев. През 1999 г. общината продава партерните етажи на частни лица. В момента там се намират два магазина. През 2012 г. фирмата "Палено", собственост на съпругата на Емил Кюлев - Весела, завежда дело срещу Столичната община, в което излага доводи, че е собственик на имота. По делото 25 съдии-докладчици са си направили отводи, като на 4 май е обявена нова процедура за избор на нов съдия.
Първото писмо за искане на средства за ремонт на къщата паметник на културата, с което "Дневник" разполага, е от 2008 г.. То е от бившия кмет на район "Средец" Мария Станева до тогавашния изпълняващ длъжността кмет на София Минко Герджиков. В него Станева пише, че отново уведомява Герджиков, за това че сградата се нуждае от ремонт, като посочва, че за целта ще са необходими 260 хил. лева. Според документ, с който "Дневник" разполага, през 2011 г. в Столичния общински съвет е внесен доклад, с който се предлага къщата да бъде продадена на търг, като оценката е за 690 хил. лева.


Сградата отвътре

© Веселин Николов

Сградата отвътре

През ноември 2012 г. на къщата са правени огледи от експерти от районна общината. Те са констатирали течове във всички стаи, сериозно амортизирана покривна настилка. Тогава районната община е сезирала кмета на София Йорданка Фандъкова, но ремонт не е последвал.


Преди две седмици комисията по градоустройство към Столичния общински съвет не прие предложението на кмета на район "Средец" Мария Ачкова сградата да бъде продадена на търг. През декември Ачкова внесе същото предложение за пръв път, като тогава комисията ѝ възложи да направи нова пазарна оценка на имота, опит да изкупи партерните имоти от частните собственици, да потърси заинтересован да наеме сградата или да потърси вариант за продажба чрез търг. Оценката на имота е за 510 хил. лева. Ачкова след 6 месеца внася доклада отново, след като е изпълнила възложената задача. По думите й частните собственици не са искали да продават имотите си, а сградата не може да бъде отдадена под наем, защото не е годна за обитаване.


По думите на Ачкова тя е четвъртият районен кмет, който търси финансиране за ремонт на сградата, като продажбата на търг е крайната възможност заради почти 10-годишните откази на Столичната община да отпусне финансиране.


Според документите до 2016 г. къщата е обитавана от наематели, които впоследствие са преместени, поради тежкото състояния на помещенията и опасността от срутване.


През февруари 2016 г. Мария Ачкова пише писмо до зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, за да получи неговото решение Столичната община ще отпусне средства за ремонта. В писмото Ачкова посочва, че сградата е в "много лошо състояние", наводнява се "при всеки дъжд", като "има предпоставки за инциденти с преминаващите хора". Към това писмо районният кмет прилага и отчет за необходимите за ремонта средства - 65 хил. лева с ДДС.


Сградата отвътре

© Веселин Николов

Сградата отвътре

През март 2016 г. Барбалов отговаря, че за да вземе решение за отпускане на средствата, е необходимо да получи "резултатите от конструктивното обследване на сградата". Тогава започва размяна на писма между Ачкова, Барбалов, Ирина Савина, зам.-кмет на Столичната община по инвестициите, и Анна Мутафчиева, ръководител на дирекция "Жилищно и обществено строителство, топлоенергетика и енергийна ефективност".


През септември обследването все пак е изготвено от компанията "ВМЛ-Консулт". Според писмата дотогава Столичната община "няма сключен договор с изпълнител на конструктивно обследване". Според описанието на сайта си "ВМЛ-Консулт" е изготвяла доклади по редица обекти на Столичната община като Централната минерална баня и сградата на Столичната община на ул. "Париж" №5. В доклада на компанията за къщата на "Позитано" 1 се казва, че има опасност покривът и етажите да се срутят - покривът е "негоден, за да поеме натоварване от сняг", дървените греди в конструкцията на къщата са изгнили, а стоманените са корозирали. Според документите до 2016 г. къщата е обитавана от наематели, които впоследствие са преместени, поради тежкото състояния на помещенията и опасността от срутване.


През октомври 2016 г. Мария Ачкова е уведомена от Влади Калинов, ръководител на дирекция "Общински строителен контрол", че експерти на дирекцията и Министерството на културата са дали указания за незабавно изпълнение на авариен укрепителен ремонт. В същото писмо Калинов посочва, че парцелът, на който се намира имотът, е определен за сграда с офиси.


С писмо от февруари 2017 г. Дончо Барбалов информира районния кмет, че Столичната община е отпуснала близо 19 хил. лева за този авариен ремонт. От районната община казаха за "Дневник", че такава сума не е стигала до тях.


"Дневник" потърси за коментар Столичната община и Дончо Барбалов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK