Граждани обжалват разрешението за 220-метров небостъргач в София

Граждани обжалват разрешението за 220-метров небостъргач в София

© арх. Мая Йовчева, Градът.бгГраждани на София са внесли 11 идентични жалби до Административния съд срещу решението на Столичният общински съвет от 6 април да разреши 220-метровия небостъргач "Парадайс тауър". Жалбите бяха публикувани в групата във "Фейсбук" "Против застрояване и преустройство на Борисовата градина". Решението от 6 април беше обнародвано в Държавен вестник на 16 юни 2017 г. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в този случай срокът за обжалване е 30 дни след обявяването, или 16 юли.


Проектът за "Парадайс тауър" бе спорен,


защото се позовава на вратички в устройствените закони, за чието ограничаване Столичната община ще внесе предложения в Народното събрание. Ако сградата бъде построена в предвидената височина от 220 м, ще бъде най-високата в столицата, като според противниците й ще закрие гледката към Витоша. Според инвеститорите сградата може и да е по-ниска.
На 6 април Столичният общински съвет разреши разделянето на 3 части на парцел между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" в местността "Кръстова вада". По този начин инвеститорът "Магна МК" може да се ползва от чл. 27. ал. 3 в Закона за устройство на територията, според който няма ограничение за интензитета на застрояване на сгради, които се намират в ъглови парцели. Като допълнително основание се посочва и тълкувателно писмо от 2007 г. на зам.-министъра на регионалната развитие Савин Ковачев.


Според жалбоподателите Столичният общински съвет се е позовал на това писмо,


за да "заобиколи" ограниченията в закона.


В жалбите се казва, че писмото "не е нормативен акт и не може да даде повод за разширително тълкуване на законови ограничения, въведени в обществен интерес". "Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е и орган, който може да тълкува закона", се твърди още в жалбите.


Според тях строителството на сградата "рязко би влошило качеството и условията на живот в района и квартала", а решението на общинския съвет противоречи на нормите на Закона за устройство и застрояване на Столичната община и ЗУТ относно плътността и интензивността на застрояване. Друг проблем, който се посочва, е, че разрешението се позовава на Оценка на въздействието на околната среда и водите (ОВОС) от 2013 г., когато параметрите за бъдещата сграда са били значително по-малки.


Един от инициаторите на изпратените 11 жалби е общинският съветник Иво Божков (ДБС), който бе и един от малкото гласували "Против" разрешаването на "Парайдайс тауър". На 11 април Божков и Марта Георгиева (ДСБ) изпратиха сигнал до тогавашния областен управител на София Диана Тонова, в който посочваха, че решението от 6 април е незаконосъобразно. Впоследствие оспорването им бе отхвърлено от настоящия областен управител Николай Пехливанов, който беше един от общинските съветници, подкрепили "Парадайс тауър".

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5437 Неутрално

  Мотивите са доста убедителни. Не може едно писмо на някакъв си зам. министър да даде тълкуване на нормативен акт от степента на закон. Не вярвам дори идеята на подписалия Ковачев да е била толкова амбициозна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5851 Неутрално

  Ако сградата бъде построена в предвидената височина от 220 м ще бъде най-високата в столицата, като според противниците й ще закрие гледката към Витоша.
  –––––––––––––––––––
  На мен цяла София ми разваля гледката към Витоша, особено при смог, но не съм тръгнал да изселвам шопите към Лозенската планина и Плана...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1420 Разстроено

  Небостъргач в Хладилника, небостъргач на ъгъла на Гешов и България, небостъргач до НДК.... Не може ли да определят например зоната около Цариградско шосе на входа на София за Високоетажна и да се спре това безумие до 7-8 етажни жилищни сгради да забият 40 етажна кула. Малоумие.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 925 Весело

  И с какъв аргумент обжалват? "Закрива ми гледката"? В кой нотариален акт пише "78 кв. м. застроена площ и гледка към Витоша"?

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Живея на втория етаж и съседният блок ми закрива гледката към Витоша... моля да го разрушат!

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Имайки предвид, че съдът смята че е ок да се строи небостъргач на място, което според ОУП е предназначено за зелена площ, не бих хранил особени надежди.

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 679 Неутрално

  хм, бавно и полека широкото обществено мнение бива настроено къмто неутрално. даже къмто положително, особено приходящите. "въъъй, глей колку готьину!"
  жалещите може и да позабавят строежа, но накрая може би ще пият една студена вода, поради стабилност.
  в този смисъл, въпросът е не какво, а пред кого? пред съдебна система, която работи е едно, пред нашата - некак, де да знам, уви...

 8. 8 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 469 Гневно

  Имайки предвид, че съдът смята че е ок да се строи небостъргач на място, което според ОУП е предназначено за зелена площ, не бих хранил особени надежди.
  —цитат от коментар 6 на Калник


  Докато всяка градинка не я бетонират - няма да мирясат...
  Няма да има минаване през това кръстовище и не само...

  Stef
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Ама ли някъде петиция срещу небостъргачите, които "заобикалят" ограниченията в закона?

 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 925 Весело

  Имайки предвид, че съдът смята че е ок да се строи небостъргач на място, което според ОУП е предназначено за зелена площ, не бих хранил особени надежди.
  —цитат от коментар 6 на Калник


  значи, положението е малко "га ядохте кифтетата, не рИвахте". Когато беше 1998 и реституцията беше в апогея си, "трето поколение столичани" потриваха ръчички, че ще продатат парцела и ще си купят мерцедес-нов внос. Ама сега същите им стяга чепика, че върху нивичката ще се извиси стъклена сграда, която ще скрие аристократичната им гледка.

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  На кой му бръмна тъпата идея за тези небостъргачи, София стана цяла България сега искат да я направят Ню Йорк по небостъргачи

 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 818 Разстроено

  Имайки предвид, че съдът смята че е ок да се строи небостъргач на място, което според ОУП е предназначено за зелена площ, не бих хранил особени надежди.
  —цитат от коментар 6 на Калник


  Тъжно, но истина!

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1128 Разстроено

  Бог да благослови обжалващите граждани, но демократическата ни конституция започва с думите-Надежда всяка тука оставете!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 702 Неутрално

  220 метра? МАЛКО Е! Давайте към 500.

 15. 15 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Гневно

  Строителството на такова нещо там е безумние, без подобавща огромна инфраструкура, предварително! Аз живея в района и съм категорично против! И в момента е мега задръстено там! Не е мястото на небостъргачите в този район! А корумпираните смешници в СОС, да се вземат в ръце, че мирише от безумните им обществени дела!
  Да питам: Кога ще се реши проблема с паркирането в Лозенец, и в горната част?! Да започнем от там, а не от небостъргача на руснаците, продажни администратори!? Искам Зелена зона в целия Лозенец, целия, а не всякакви коли от цялата губерния да ми пречат да си паркирам в гаража, за който плащам ОГРОМЕН ДАНЪК, за да може вие да лежите!!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Впоследствие оспорването им бе отхвърлено от настоящия областен управител Николай Пехливанов, който беше един от общинските съветници, подкрепили "Парадайс тауър".
  Патреотично ми е, щом едни руски пари ще се превъртят.

 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 925 Неутрално

  а не всякакви коли от цялата губерния да ми пречат да си паркирам в гаража, за който плащам ОГРОМЕН ДАНЪК, за да може вие да лежите!!!!
  —цитат от коментар 15 на Wizard


  как ти пречат, паркират ти в гаража? Ако някой ти е спрял пред вратата викай КАТ.

  Евроатлантида
 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  А ВиК-то можели да поеме такава голяма сграда; Траф може ли да се направи? Да не запищят от ниско напрежение и налягане.

 19. 19 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Всички проблеми, които могат да възникнат и се занимаваме във форума са следствие на едно безобразно тълкуване и прилагане на правилата за застрояване от група шмекери, които са се добрали до управленски и бизнес позиции. За такива строежи не важали никакви коефициенти за застрояване !? А гравитацията важи ли шмекери!?
  П.С.Решението е минало с 31 гласа, което е минимума.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1962 Любопитно

  До коментар [#17] от "sa6":

  "Ако някой ти е спрял пред вратата викай КАТ."

  А загубеното време (изпуснатият полет) докато дойде "Пътна полиция" и репатрира нахалника, кой го плаща? Искам като в Европа - по 100 евро на час обезщетение за всяко задръставне, предизвикано от бетоновоз, строителен камион или друг нахалник на бул. Черни връх.

 21. 21 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Като оставим настрана всички останали противоречия, не мисля, че инфраструктурата в околността може да поеме подобен трафик.

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#18] от "Deaddark":

  "А ВиК-то можели да поеме такава голяма сграда"

  Ще турят помпи като в Токуда да отводняват подземните етажи. Да му мислят съседните сгради! Колко му е да им се оскъпи имота с притурянето и в техните мазета по някоя друга помпа!?
  Докато не гръмнат пак някои тръби било на Топлофикация или на Софийска вода (оня шахта, де се срути при строежа на метрото), няма да има основен ремонт.
  Някой да е карал някого насила да дава на общината 2% върху стойността на имота, да плаща данък-имот, данък-гараж, данък-автомобил и после да ходи в кал до колене ... като в истинска нива, а не измамно реституиран застраен парцел вместо действителната нива.

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  С тези високи строежи съвсем ще я закопаят София. В преносен смисъл, ако някой не е разбрал.

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  То и в буквален смисъл - като бетонен саркофаг със стърчаща бетонна надгробна плоча. И така като цяло бетонно гробище.

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#24] от "Deaddark":

  Обаче трябва да се отчете, че 200метровите небостъргачи поне ще успяват да се промъкнат и да бъдат видени изпод смога. ;)

 26. 26 Профил на wou11527598
  wou11527598
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Живеем си в кв. Кръстова Вада от 20 год. в къщичка. Докато Стефан Софиянски беше кмет не се разрешаваше високото строителство в квартала. След 2006-та падна ограничението и вече като гъби никнат 6-етажни сгради + 2 подпокривни.
  Страхотната гледка към планината вече я няма. Пред къщата ни има стена от блокове, а в последните 3 год. се построиха 3 блока от дясно на бул. Черни връх (срещу Била) и в пресечката отсреща. От лявата страна имаме само 1 блок. За съжаление много от съседите си продадоха имотите и вече имат апартаменти в бързо построените сгради.
  В момента сме останали 3 къщички и стена от блокове около нас, за да ни пазят от гледка и слънце.......

 27. 27 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":
  Да бяхте си стояли на село не бихте имали този проблем :)

  .*.
 28. 28 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#8] от "stef":

  От статията се вижда, че пешеходците и колоездачите кучета ги яли! Светофарът щял да работи само при спиране на трамвай. Демек, чакаш минимум 10 минути да пресечеш. Ако не сакаш, вземи литни! Ясно е, пак общинска и държавна помощ за т.н. инвеститори. В коментарите е пълно с техни рекламни работници :) Пък може да са просто ботове?!

  .*.
 29. 29 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мавродинов":

  Тия с 500 м сигурно ще имат по-добра гледка. Да им завидиш на куража да разчитат на поддръжка на системите в БГ. То само тротоарите ни виж.

  .*.
 30. 30 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#19] от "vasill":

  То държавата ни е на тоя хал от шмекери от край време. Най-баш шмекерите са по-шмекери от шмекерите, но само в един мамент. После се пренареждат и така безкрай, пък всички недоволни.

  .*.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK