На фона на опасения за околната среда София ще търси 200 млн. евро, за да гори отпадъци

На фона на опасения за околната среда София ще търси 200 млн. евро, за да гори отпадъци

© Георги КожухаровСтоличният общински съвет ще търси европейско финансиране, за да направи инсталация за изгарянето на отпадъци - инсинератор, в ТЕЦ София. Това ще стане чрез кредит в размер на поне 198 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и през оперативната програма "Околна среда". Това реши общинският съвет на заседание днес, в отсъствието на кмета Йорданка Фандъкова, която ще подпише договора за кредит.


По проект в инсталацията ще се изгаря преработеният в завода за битови отпадъци в Горни Богров боклук. Чрез процеса ще се произвежда електричество за 30 хил. домакинства, но също така ще се отделят и фини прахови частици, които са основният замърсител на въздуха в столицата. Вносители на предложението са зам.-кметът по екологията Йоана Христова и общинските съветници Николай Стойнев (ГЕРБ) и Радослав Абрашев (Реформаторски блок).


Против окончателното приемане на точката гласуваха петимата съветници от "Политическа група 5", Войслав Тодоров, Тодор Цанев от (коалиция "Сердика (АБВ, Български социалдемократи), Иво Божков и Марта Георгиева (Реформатовски блок). От всички 46 съветници, които бяха в залата, 8 се въздържаха, 29 го подкрепиха, а едва 9 бяха "Против".
Дискусията по темата продължи близо час, като председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) помоли тя да не се превръща в заседание на комисията по екология. Той критикува и общинските съветници, които изказаха съмнения за проекта, с думите, че му звучат еднакво.


Може и да изчакаме


Преди началото на заседанието общинският съветник Иван Велков (Зелените, Политическа група 5) предложи точката да отпадне от дневния ред. То обаче не се прие, от една страна защото групата на ГЕРБ гласува "Против", а от друга, защото 13 от съветниците от други политически групи се въздържаха.


По време на дискусията Иван Велков посочи, че този проект би могъл да бъде преразгледан наесен, защото срокът за кандидатстване по програмата "Околна среда" е до второто тримесечие на 2018 г. Лорита Радева (ГЕРБ) отговори, че ако се забави приемането на предложението има опасност Столичната община да изпусне срока за кандидатстване за финансирането по оперативната програма.


По-важно от екологията


Основните мотиви на съветниците Лорита Радева и Николай Стойнев за приемането на доклада бяха, че общинското дружество "Топлофикация София" ще си спести 10% от разходите за газ, а самата инсталация ще реши екологичните проблеми на ТЕЦ София. Двамата посочиха и че технологията е избрана още през 2007 г., като по думите на Радева"трябва да дадем на града си възможността да завършим и проекта за третиране на отпадъци".


Стойнев отбеляза, че в градовете Копенхаген, Дания, Осло, Норвегия и Малмьо, Швеция съвсем наскоро са изградени инсилератори. "В някои от тези градове наскоро бяха изградени и инсталации с по-модерна технология", отговори му Иван Велков.


Според Иван Велков избраната технология е остарял и следва да се търси по-модерна. Той изрази и мнение, че не са разгледани всички възможни решения. По думите му проучванията за проекта, според които технологията щади околната среда, са направени от консултант, който "от години се занимава с точно този метод и е нормално да го предпочита". Съмнения, че избраната технологията е остаряла, изказаха и Трайчо Трайков, Марта Георгиева, Прошко Прошков, Иво Божков от Реформаторския блок.


"Нека да не затваряме очите си за новите тенденции за наистина екологичните и ефективни методи, алтернативни на изгарянето", каза Прошков, "Ако сме завод за автомобили, в момента обсъждаме как ще правим хубави дизелови двигатели, докато светът се зарежда с електрически автомобили."


Токсични отпадъци вместо рециклиране


От неправителствената организация "За земята" изпратиха своята позиция до "Дневник". В нея се казва, че инсталацията за изгаряне ще произвежда 36 хил. тона пепел годишно. От тях на ден ще се отделят по 22 тона токсични елементи, които ще трябва да бъдат депонирани в Германия, тъй като в България няма изградено депо за опасни отпадъци. В позицията се казва и че бъдещата инсталация ще бъде "нов постоянен източник на фини и ултрафини прахови частици, диоксини, фурани и други замърсители, във вече замърсения въздух на София".


От "За земята" посочват и че словенската столица Любляна, която бе определена за Зелена столица на Европа за 2016 г., се отказала от строежа на инсинератор, като вместо това 60% от боклука на града се събира разделно. Те дават пример и с италианският град Парма, в който 80% от боклука се събира разделно, за да може след това да се рециклира.


"Общинските съветници, които подкрепиха изгарянето, избягаха от отговорността и възможността да подобрят както разделното събиране и рециклиране, така и качеството на въздуха в София", се казва още в позицията на организацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Лорита Радева (ГЕРБ) отговори, че ако се забави приемането на предложението има опасност Столичната община да изпусне срока за кандидатстване за финансирането по оперативната програма.

  Иначе казано - на някои хора едни пари ще им минат под носа.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Технология от преди 10 години?!

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  Пълен идиотизъм е това! Чудят се как да накарат хората да не използват твърдо гориво за отопление заради замърсяване на въздуха, а общината ще инвестира 400 милоина лева за изгаряне и на токсични отпадъци! Единственото ми упование е, че ще търсят пари по програма Околна среда. Дано ЕС им подреже крилцата или поне ги накара да изберат щадяща околната среда технология!

 4. 4 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Абе какво ми дават за пример разни градове на брега на морета, където ветровете духат постоянно. Тука и без да горим боклуци в индустриални количества, по половин година сме извън нормите. Като дават за пример Малмьо да вземат да направят градски транспорт като техния. Отделно че там дори на туристите им набиват в главите, че боклуците трябва да се изхвърлят разделно.

  slivizasmet.blogspot.com
 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  значи ТЕЦа за горене на боклук във Франкфурт е доста интересно съоръжение. Достъпен е за оглед от външни лица, като има 1 час теория + 2 часа оглед.
  Буклукчийските камиони изсипват боклука в огромен силоз, от който един кран с кофа захапва наведнъж няколко тона, хвърлящ ги на подвижна скара, на която боклука за два часа първо се суши и после изгаря изцяло при температури от 800° С.
  Пушеците минават през всякакви съоръжения за очистка.

  От 1000 кг. боклук остават 300 шлака, от която вадят 200 кг метали (вкл 1 кг злато на година) , като накрая остават 100 кг пепел (тежка и летлива), с която се пълнят стари мини.

 6. 6 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Това са някакви нереални числа. Погледни в един контейнер във Франкфурт и по твоите сметки вътре трябва да има 10-20% метали. Сори, ама това може да стане, само ако директно си хвърлят електроуредите вътре в контейнерите. И да не говоря теоретично - отвори един контейнер за боклук в София и погледни колко метал има в боклуците. На бас че в цял контейнер със 50 кила боклуци я има, я няма 1 кг метали. След като минат клошарите - дори още по-малко остават.

  slivizasmet.blogspot.com
 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#6] от "sparti":

  и аз останах доста изненадан, от количеството метали, но все пак става дума за тегло, а не за обем.
  Дадоха ни проби от шлаката в буркан да се убедим колко е тежка.
  Най-големият проблем на франфурския боклукчийски ТЕЦ е самият боклук, който се доставя по бързата процедура и въобще не се проверява.
  Често ставали задръстрания на скарата от големи предмети като противопожарна врата или дори цяла циркова шатра.
  Даже криминалната полиция е търсила в силизоза безуспешно човешки труп, но не са го налерили. После в шлаката са намерили част от гръбначун прешлен.

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

  Дори не става дума за горене на боклуци. А за горене на гориво получено след преработката на боклуците. При това решението е одобрено още с решението за финансиране на завода за преработка на отпадъци. Ама пишман специалистите - риформатори риват. Не че вдяват нещо. Както и псевдозелените отпадъци. Айде от тяхното изказване. Цитати:

  ще произвежда 36 хил. тона пепел годишно

  на ден ще се отделят по 22 тона токсични елементи....

  Няма да коментирам токсичните елементи след горенето защото терминологията сама по себе си е малоумна. Ма 22*365 е 5 пъти по-малко от 36 хиляди. Как смятат да отделят тез елементи от пепелта, че само тях да карат за Германия е въпрос на който определено не могат да отговорят.
  Но са алчнви, нагли и гласовити. Зелени и риформирани.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#6] от "sparti":

  Да допълня, че нит желязо, нито алуминий ще попаднат в графата токсични.
  А и дрънкането за токсични елементи е допустимо до около 7-ми клас. След това се почва учене на химия. И поне терминологията трябва да е известна. За знанията е ясно. Топ сикрет са.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#6] от "sparti":

  освен домакински боклук горят и индустриален, строителен, както и покъщнина (мебели).
  Имат интересна преса, която прави всичко на дребни парчета.
  Този вид боклук гори доста добре и затова го омешват с мокрия домакински.
  Та металите идват май по това направление.

 11. 11 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Аз също имам предвид тегло, не обем. Няма как да стигнат 20% метали, ако не включват електроуредите, а гледам на сайта на Франкфурт че тях ги събират по различен канал и се обработват отделно. А пък това за цирковата шатра...малко като във вица "То детето откъде да знае че релсата е 500 кг. Видяло релса - донесло я".

  slivizasmet.blogspot.com
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#11] от "sparti":

  значи ТЕЦа гори боклук и получаава пари за това от регионалните сметосъбирачни фирми, често пробутващи и кофти артефакти като циркови шатри, защото знаят, че тецаджийте нямат възможност да установят от кого е дошъл проблемния предмет.

 13. 13 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Шредер му казват тука на това, което ги реже. Аз знам че германците не си хвърлят металите току-тъй. Отделният човек ясно, че го прави, с 2 евроцента на ден няма да забогатее, ама индустриално предприятие не хвърля няколко хиляди евро на боклука ей-така. Знам че имат голяма мрежа от изкупвателни пунктове, които препродават на по-големи играчи, и на върха са гиганти като Хамарек, които приемат всеки ден десетки влакови композиции само от метали и металосъдържащ скрап.

  slivizasmet.blogspot.com
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Забелязвате ли перфектна разделителна линия между съвестните лица в общинския съвет (Велков, Трайчо, Иво, Марта) и криминалната паплач, заварена от мутренските '90 години и предавана по наследство? Този "консултант" дотук е изял 4-5 милиона лева, утре ще се излежава на дюшек на Хаваите и ще разказва на децата си, как е преметнал примитивното аборигенско племе и как племенните му вождове за един пробит долар дете от майка са готови да откраднат...

  Mутри, вън!
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Технология от преди 10 години?!
  —цитат от коментар 2 на xmm


  Договорът с ЕБВР е от 1999 г. Първата концепция излезе 2001 г. Оттам насетне всички са равнис по нея, включително недоразумението на гара Яна. Когато инсенераторът бъде завършен, технологичното изоставане ще е 25 години (1/4 век).

  Mутри, вън!
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#13] от "sparti":

  ами запиши се на наблюдение да идеш да видиш със собсвени очи, както и да зададеш въпроси, ако нещо ти се стори съмнително.

  Преди това може да разгледаи линка на боклукчийския ТЕЦ
  https://www.mhkw-frankfurt.de/

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#11] от "sparti":значи ТЕЦа гори боклук и получаава пари за това от регионалните сметосъбирачни фирми, често пробутващи и кофти артефакти като циркови шатри, защото знаят, че тецаджийте нямат възможност да установят от кого е дошъл проблемния предмет.
  —цитат от коментар 12 на Ф.Нинов


  ТЕЦ гори боклук, отчита "10% икономия на газ и Х % приходи от обезвреден боклук". За второто плащаме такса смет и така това, което фалиралата топлофикация мисли да спести, ще го платим от другия си джоб с такса смет. Като при движението на парите от левия джоб към десния, една сериозна сума ще изчезне по отсечката.

  Mутри, вън!
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  значи ТЕЦа за горене на боклук във Франкфурт е доста интересно съоръжение. ....От 1000 кг. боклук остават 300 шлака, от която вадят 200 кг метали (вкл 1 кг злато на година) , като накрая остават 100 кг пепел (тежка и летлива), с която се пълнят стари мини.
  —цитат от коментар 5 на Ф.Нинов


  Продукт на горенето не може да е метал. Това трябва да е някакъв окис. Ако наистина е метал, значи системата им на разделно събиране е провал и карат инсенератора да изгаря негорими материали - това, което всъщност ще се случи в София, където системата на разделно събиране също е нарицателен случай за грандиозен провал (от деликатно до очевадно покровителстван от общината)

  Mутри, вън!
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  казаха, че топлинната енергия (парно и топла вода) по-ценния компонент на градските тецове във ФРГ.

  Франкфуртския ТЕЦ има ел мощност от 50MW и топлинна от 100MW.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  значи човекът каза, че в момента ФРГ е на последно място в Европа по рециклиране на пластмаси. Водещи били източно-европейците.

  Аз питах какъв процент от контейнера с опаковките се рециклира и той каза, че са около 40%.
  Другато отивало обратно в боклукчийския ТЕЦ да бъде изгорено като висококалорично гориво.
  Консервените кутии се топят на капки, но има е големи басамаци, които дрънчат в басейна с шлаката.
  След коледа имало много тенджери и тави изхърлени с остатъмите от готвеното.

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Уважавам мненията ти. В много случаи. Ама може ли там където не разбирате да замълчите? За да не падате на нивото на псевдозелената сволоч. И свирача на боце - трайчо.
  Използват думата елемент. Евала. Дори не метал. А как може да получат токсични метали (айде да не са елементи) при горенето на боклук (а тук става дума за гориво) е нещо достойно за нобелова награда. Ама имам съмнения че сакапаните шведи ще им я дадат. Подозирам, че и матура по химия няма да изкарат, но това е друга тема. Важното е, че им се дава трибуна. Безплатно и безкористно. Без грам съмнение.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#18] от "cinik":

  Да допълня. Ако продукта им е метал системата не е провал. А технологичен пробив. Ма имам съмнение, че ще се получи. Дори и непланирано.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#14] от "cinik":

  Та разграничителната линия е стара криминална линия и нови ненапали се криминални елемементи.
  Бе как може мижитурката трайчо да се дава за пример? Или десеберките от ктб?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Весело

  Ма иначе е уул. Събирам минуси а отговри или коментар ненте. А приятна вечер. С удавалствие развалих вчеринката за източване на нашите пари. Не че няма да стане. Нито ще е първото, нито последното.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":Да допълня. Ако продукта им е метал системата не е провал. А технологичен пробив. Ма имам съмнение, че ще се получи. Дори и непланирано.
  —цитат от коментар 22 на Цецо


  Технологичен пробив щеше да бъде, ако горяха метални руди. А 200 кг метал на 1000 кг постъпил отпадък значи само, че през пещта се въртят едни обеми, които са негорими.

  Mутри, вън!
 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#13] от "sparti":

  ето линк с обяснение и схема как работи боклукчийския тец.
  Има и кратко видео.
  Трябва да се коригирам с температурата на горене, която е 1300°
  https://www.mhkw-frankfurt.de/wie-arbeitet-das-m %C3%BCllheizkraftwerk

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  До коментар [#6] от "sparti":

  Дали въобще и 1 кг. остава!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":

  Дрън дрън та пляс. Оставям общите приказки. Ма как си представяш 20% метали в боклука? Съвсем сериозно питам. Как може да се дрънкат такива глупости?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Весело

  Бе зелено-риформатоската сволоч прочете ли определението за елемент от учебника за 7-ми клас?
  Само питам бе. Не очаквам чудеса.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 30 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кой град в света има най-ефективна техника за преработка на битовите отпадъци?
  Дебата трябва да започне с този въпрос.
  Всичко останало е ала-бала, дай ми да краднем.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#8] от "Цецо":

  за франкфуртската пепел не казаха да е проблематна, само за летливата, която се събира в специални чували.

  Изгорелите газове са били проблемът, но за тях си има очиствателна система. В комина има датчици свързани с мин.на околнота среда.

  Иначе 20% метали наистина си е цифра, но съм сигурен че не греша, защото беше повторено 50 пъти, както и мокрия домакински боклук, както и проблематичните предмети задръстващи горивната скара.

 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#30] от "Maiski_17.":

  За най-ефективно знае бог.
  В центъра на Виена горят без проблеми от десетилетия.
  Ма майната им. Съвсем буквялно.
  Това е част от плана одобрен отдавна. За кото получихме финансиране от съюза. И разни отпадъци сега се разриваха, белким някой си спомни за тях.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ф.Нинов":

  За Франкфурт не коментирам. В Германия някак си събират информация. Истинска.
  Коментирам изказванията на родни отпадъци. И като им показвам очевадните издънки в цитираните числа настъпва мълчание. Докато шефа (или който в шайката има малко акъл) осмисли проблема.
  А за истината на родното зелено.риформатор -десебар ич не му пука. Не заради друго. Просто не може да разбере проблема с изказването си.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#33] от "Цецо":

  на франфуртския боклукчийски тец най-големият проблем е смърдежа на самия боклук, защото е в жилищен квартал (заради парното).
  За да не смърди на живущите са направли да засмукват въздуха от силоза и го нагнетяват в пещта. Дори и когато си на рампата пред планината с боклук не смърди.
  Стотиците боклугчийски камиони, извървящи се всеки ден обаче си смърдят.
  В петък като заредят силоза догре, стига за събота и неделя.

 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Решението е съвсем правилно и трябваше да се вземе отдавна.
  Много повече вярвам на партиите, за които сме гласували да взимат решенията в СОС, отколкото на Гошо и Тошо, които тихичко са си регистрирали поредното "зелено" сдружение, защото чули че падат парички от изнудване на инвеститори....

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":Дрън дрън та пляс. Оставям общите приказки. Ма как си представяш 20% метали в боклука? Съвсем сериозно питам. Как може да се дрънкат такива глупости?
  —цитат от коментар 28 на Цецо


  Ми не си ги представям. Глупости са това. Но му вярвам, че от 1000 кг боклук остават 300 кг пепели, които трябва пак да отидат на бунището. Тоест един тежък и ужасно скъп технологичен процес оставя след себе си отново 30% пепели, за които се завърта нов технологичен цикъл за съхранение, товарене, АДР-превоз и накрая депо.

  Апропо, целта за безотпадъчна икономика каква беше? Макс. 10% от боклука на депото до 2030 г. Ами ние тук вече имаме 30%.

  Mутри, вън!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#33] от "Цецо":

  ало, химичето мамино, я кажи какви вещества ще се отделят при горенето на пластмаси и като как същите ще подобрят здравето на народонаселението.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#32] от "Цецо":
  Бог не знае.
  Има статистика.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#38] от "Maiski_17.":

  човекът си признава, че той и СО не знаят. но пък добре знаят как да усвоят едни ПОНЕ 500 000 лева. Интересно стои и въпросът с логистиката. Доста свенливо СОС не засягат този щекотлив въпрос, който обаче също е свъран с едни огромни пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  От завода за боклук в с.Яна ще карат балите боклук дето му викат Ер Де Еф гориво което си е сушен боклук ситно нарязан и балиран.
  Сега сещате ли се защо излезна на дневен ред ТАКСА СМЕТ и то на колко тежи?
  Ще се знае колко е изгорен боклук само ако ни кажат.
  Кантарът е в Заводът за боклук.
  Яма с пари за век напред.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 41. 41 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 651 Неутрално

  ... Много повече вярвам на партиите...
  —цитат от коментар 35 на svoboden


  Малоумно племе и това си е.

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Как смятат да отделят тез елементи от пепелта, че само тях да карат за Германия е въпрос на който определено не могат да отговорят.Но са алчнви, нагли и гласовити. Зелени и риформирани.
  —цитат от коментар 8 на Цецо


  Инсенераторът ще оставя два вида боклуци - остъклена маса (шлака) и пепели от диоксиновите филтри. Вероятно второто ще се кара в Германия, но аз виждам отсега, как ще се работи на принцпа на ТЕЦ-овете със сероочистки. При тях всеки дъжд и всеки ветрец в благоприятна посока се използва, за да поизключат леко така скъпите филтри, които гълтат 1/4 от произведена енергия. То това съоръжение ще има същия проблем. Малоумниците са смятали 10% икономия на газ, ама на входа. От тях 1/4 поне директно отива за работата на собствените филтри на този китюк.

  Mутри, вън!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Какво правим с транспорта на боклука ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#41:"parcaleste"][/quote]

  Нали се сещаш, че целият персонал на "консултанта" с 8-те милиона лева хонорари до момента и неговите "подизъпълнители" (къде истински, къде по линия на връщанките, къде по линия на купуването на медии) сега са тук на амбразурата, да си защитават схемата

  Mутри, вън!
 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#42] от "cinik":

  освен системите за очистка на пушеците, друг голям проблем е облицовката на тръбите за парата в пещта.
  Понеже в боклука има какво ли не , при изгарянето му се създава "щкуркане" по стените и си трябва специални керамичти плочки, които да бъдат под постоянен моиторинг.

  Боклукчийски ТЕЦ си як хайтек, доста сложно нещо.

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ф.Нинов":

  На колко километра карат боклука при теб?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#46] от "КМЕТ В СЯНКА":

  боклукът при мен идва от всякакви общини в радиус 50 км.

  Боклукчийският ТЕЦ обаче това него е еня, защото той само приема матряла, даже получава пари от общинските сметосъбирачи.

  Технологията е различна от софийския концепт.

  Във Франкфурт няма пре-сортиране като в с. Яна, а камионите влизат като на аутобан по една стръмна рампа и изсипват "стоката" отгоре на 18 метровия силоз.
  Оттам кран щипе по няколко тона наведнъж и хвърля в пещта.
  Краниста няма шанс да види дори големи басамаци като двуметрова противопожарна врата, цирковата шатра или дори човешкия труп (младеж убил гаджето си и го хвърлил в гюма).

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ф.Нинов":

  как ти се струва нашата логистика - първо го караме в Яна да го третират и после го връщаме в София да го горят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  без да съм експерт, мисля, че софийския вариянт е по-добрият.

  Във ФРГ разходите за труд са доста по-високи и затова се стремят към автоматизирани решения, при които обаче гориш абсолютно всичко без да знаеш какво точно са ти доставили.

  Франкфурският ТЕЦ са го спирали за някакъв изгорян живачен термометър, дал аларма. Всяко спиране струва €30хил. Това са недостатъците.

 50. 50 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ф.Нинов":На колко километра карат боклука при теб?
  —цитат от коментар 46 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#48].
  —цитат от коментар 49 на Ф.Нинов


  Във Франкфурт го карат от 50 километра радиус и го горят направо, в другиш случай го балират и сушат, за да го закарат после на 5 километра в близкия ТЕЦ. Киро на кирия!

  Освен това Ф.Нинов си мисли, че на гара Яна пада някаква предврителна проверка и сортиране. Такова нещо обаче няма. Там се сортира каквото хване магнитът, другото си отива директно за сушене и балиране. Стъкло, кутийки, сгурия - това нещо си върви в целия технологичен поток и най-накрая както викаш, ще го стъргат като шлака от стените на пещта, за да го закарат на бунището.

  Изобщо, всичко ми изглежда на едно голямо "Бате к*ре, ела ъ ти се похвалим ква гавра им глАсиме ън тея 1 милион отрепки. Фчера като возихме датчанино по проститутки и му викам "не ги жАли бе, това не са ора, тва са 1 милион изрода бееее! Не 400 милиона, 800 им го направи на тия отрепки! Да дишат там диоксини - сао гърч, болести и епидемии дза тва плее мръсно! " Леле бате, преводачо се фана дза глаата!"

  Mутри, вън!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK