На фона на опасения за околната среда София ще търси 200 млн. евро, за да гори отпадъци

На фона на опасения за околната среда София ще търси 200 млн. евро, за да гори отпадъци

© Георги КожухаровСтоличният общински съвет ще търси европейско финансиране, за да направи инсталация за изгарянето на отпадъци - инсинератор, в ТЕЦ София. Това ще стане чрез кредит в размер на поне 198 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и през оперативната програма "Околна среда". Това реши общинският съвет на заседание днес, в отсъствието на кмета Йорданка Фандъкова, която ще подпише договора за кредит.


По проект в инсталацията ще се изгаря преработеният в завода за битови отпадъци в Горни Богров боклук. Чрез процеса ще се произвежда електричество за 30 хил. домакинства, но също така ще се отделят и фини прахови частици, които са основният замърсител на въздуха в столицата. Вносители на предложението са зам.-кметът по екологията Йоана Христова и общинските съветници Николай Стойнев (ГЕРБ) и Радослав Абрашев (Реформаторски блок).


Против окончателното приемане на точката гласуваха петимата съветници от "Политическа група 5", Войслав Тодоров, Тодор Цанев от (коалиция "Сердика (АБВ, Български социалдемократи), Иво Божков и Марта Георгиева (Реформатовски блок). От всички 46 съветници, които бяха в залата, 8 се въздържаха, 29 го подкрепиха, а едва 9 бяха "Против".
Дискусията по темата продължи близо час, като председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) помоли тя да не се превръща в заседание на комисията по екология. Той критикува и общинските съветници, които изказаха съмнения за проекта, с думите, че му звучат еднакво.


Може и да изчакаме


Преди началото на заседанието общинският съветник Иван Велков (Зелените, Политическа група 5) предложи точката да отпадне от дневния ред. То обаче не се прие, от една страна защото групата на ГЕРБ гласува "Против", а от друга, защото 13 от съветниците от други политически групи се въздържаха.


По време на дискусията Иван Велков посочи, че този проект би могъл да бъде преразгледан наесен, защото срокът за кандидатстване по програмата "Околна среда" е до второто тримесечие на 2018 г. Лорита Радева (ГЕРБ) отговори, че ако се забави приемането на предложението има опасност Столичната община да изпусне срока за кандидатстване за финансирането по оперативната програма.


По-важно от екологията


Основните мотиви на съветниците Лорита Радева и Николай Стойнев за приемането на доклада бяха, че общинското дружество "Топлофикация София" ще си спести 10% от разходите за газ, а самата инсталация ще реши екологичните проблеми на ТЕЦ София. Двамата посочиха и че технологията е избрана още през 2007 г., като по думите на Радева"трябва да дадем на града си възможността да завършим и проекта за третиране на отпадъци".


Стойнев отбеляза, че в градовете Копенхаген, Дания, Осло, Норвегия и Малмьо, Швеция съвсем наскоро са изградени инсилератори. "В някои от тези градове наскоро бяха изградени и инсталации с по-модерна технология", отговори му Иван Велков.


Според Иван Велков избраната технология е остарял и следва да се търси по-модерна. Той изрази и мнение, че не са разгледани всички възможни решения. По думите му проучванията за проекта, според които технологията щади околната среда, са направени от консултант, който "от години се занимава с точно този метод и е нормално да го предпочита". Съмнения, че избраната технологията е остаряла, изказаха и Трайчо Трайков, Марта Георгиева, Прошко Прошков, Иво Божков от Реформаторския блок.


"Нека да не затваряме очите си за новите тенденции за наистина екологичните и ефективни методи, алтернативни на изгарянето", каза Прошков, "Ако сме завод за автомобили, в момента обсъждаме как ще правим хубави дизелови двигатели, докато светът се зарежда с електрически автомобили."


Токсични отпадъци вместо рециклиране


От неправителствената организация "За земята" изпратиха своята позиция до "Дневник". В нея се казва, че инсталацията за изгаряне ще произвежда 36 хил. тона пепел годишно. От тях на ден ще се отделят по 22 тона токсични елементи, които ще трябва да бъдат депонирани в Германия, тъй като в България няма изградено депо за опасни отпадъци. В позицията се казва и че бъдещата инсталация ще бъде "нов постоянен източник на фини и ултрафини прахови частици, диоксини, фурани и други замърсители, във вече замърсения въздух на София".


От "За земята" посочват и че словенската столица Любляна, която бе определена за Зелена столица на Европа за 2016 г., се отказала от строежа на инсинератор, като вместо това 60% от боклука на града се събира разделно. Те дават пример и с италианският град Парма, в който 80% от боклука се събира разделно, за да може след това да се рециклира.


"Общинските съветници, които подкрепиха изгарянето, избягаха от отговорността и възможността да подобрят както разделното събиране и рециклиране, така и качеството на въздуха в София", се казва още в позицията на организацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK