Как няма да бъде надстроен "Гранд хотел България"

Сградата в момента

© Иво Петров, "Иво Петров – архитекти"

Сградата в моментаВ началото на миналата седмица собственикът на "Гранд хотел България" в София изпрати в районната община "Средец" проект, който остави впечатление, че сградата-паметник на културата ще бъде надстроена. Това обаче съвсем не е така, казва пред "Дневник" архитект Цветан Петров, чието студио "Иво Петров Архитекти" е изготвило проекта.


Петров казва че, намесата им е свързана с реконструкция на съществуващите две гипсови постройки на покрива на хотела, като "абсолютно деликатно" се промени вида им, но без да се надстрояват. Според архитекта те са били използвани като спални помещения за персонала в годините, в който хотелът е функционирал. "Това, че са прибрани по-назад от линията на фасада и се виждат само от небето, показва, че проектантите на сградата не са ги смятали за важна част от нея", каза Петров.


Визуализация на проекта за сградата на "Гранд хотел България"

© Иво Петров, "Иво Петров – архитекти"

Визуализация на проекта за сградата на "Гранд хотел България"


Да върнем блясъка
Сградата на "Гранд хотел България" е построена през 30-те години на ХХ век по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов и е в стил "Баухаус". "За нас, архитектите, това е много значима сградата, защото е символ на модерния стил в България и няма да съм аз този, който ще я развали", уверява Цветан Петров. По думите му голямото желание на собственика - Мирослав Печев, който го купи през 2016 г., е "Гранд хотел България" да заработи отново, "с онзи блясък, с който е бил известен".


"Хотелът трябва да получи 5 звезди, колкото заслужава", казва Петров и обяснява, че за тази цел той трябва да се сдобие с още поне 20 стаи, съществуващите да бъдат разширени, както и да бъде направен паркинг. "Ако само реконструираме хотела, той ще получи най-много 3 звезди или ще бъде хостел", пояснява архитектът.


Какво се предвижда


Проектът на "Иво Петров Архитекти" обхваща целия парцел на "Гранд хотел България", в който попадат сградата на хотела, концертната зала "България", по която няма да се прави нищо, и празния терен до нея. Фасадата на хотела ще бъде почистена, интериорът запазен и реновиран с оригинални елементи. Виенската сладкарница, ресторантът и бирхалето в подземието ще бъдат възстановени. Задната страна и двора на хотела също ще бъдат ремонтирани, защото в момента са в изключително тежко състояние, обяснява Цветан Петров.


Задната част на "Гранд хотел България"

© Иво Петров, "Иво Петров – архитекти"

Задната част на "Гранд хотел България"


В незастроения към момента терен от към улица "Аксаков" ще бъде построена 5-етажна сграда, в която ще има 20 стаи за постоянно настаняване. Построяване на тази сграда се предвижда от действащия подробен устройствен план за парцела, одобрен преди няколко години и възложен от Столичната община. По думите на Цветан Петров тя ще в "духа на сградите около нея" като ще "изглежда максимално много като хотела, за да може да се прави визуалната връзка с него". Под нея ще има паркинг за автомобили на две нива.


Кой бърза да каже "не"


Срещу проекта за реконструкцията се обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на културата Боил Банов. И двамата споделят мнението, че надстрояване не трябва да се допуска, а намесата по сградата трябва да бъде "възможно най-консервативна".


Според Цветан Петров


тези мнения са прибързани


и се дължат на факта, че "в България институциите и гражданите са изключително изплашени" от многото лоши намеси по сгради-паметници на културата, като например съборената през април "Двойна къща", и "осветени от медиите примери за корупция".


Цветан Петров "Иво Петров Архитекти"

© Цветелина Белутова, Капитал

Цветан Петров "Иво Петров Архитекти"


По тези причини сега институциите сякаш казват "спираме да правим каквото и да е", още преди проектите да са били представени пред обществото, обяснява Петров. Според него по този начин се стига до настоящия момент, в който "очевидно в София е по-лесно да събориш една сграда-паметник на културата и да построиш нещо на нейно място, отколкото да направиш каквото и да било друго по нея".

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Тук трябва да се изкажат компетентни хора. От визуализацията се вижда, че съществено няма да се промени нещо. А снимката на разрухата от задната страна ми напомни, че там беше ресторант градината на "България".

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На хартия е едно, а като го завършат, ще се окаже че без да е надстроен има още два етажа ... Играно е това :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В София все още липсва наистина луксозен 5-звезден хотел. Локацията на Гранд Хотел България е перфектна, но от тук нататък всичко зависи колко пари ще се вложат в реновирането. И, разбира се, коя международна верига ще го менажира.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Гневно

  Вижда се ясно как се СЪСИПВА визията на целия булевард !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Красивият трол пак в действие...
  Дали не е временно безработен, че кисне само във форума?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Весело

  До коментар [#5] от "паралепипед":

  Нещо по темата ?Или чакаш да те уважа ??

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Много ясно, че ще се започнат оправданията. Нали целта е да се подпишат документите и след това ще става мазилото. Дано греша.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Думите на архитекта звучат приемливо. Приблемът винаги е в контрола...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Да де..да.. Думи...думи..красотЪ.. и накрая цъфне някоя сграда или надстройка дето съсипе целият квартал..Това на стотици места вече.. Било законно по някаква "врътка"..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Аз от това, което виждам на визуализацията, ми изглежда доста приемливо и в този смисъл подкрепям реконструкцията, след като такава е необходима хотелът да получи пет звезди. Не знаех, че досега не ги е имал, бях останал с впечатление, че имаме няколко петзвездни хотели в София, в т.ч. и "Гранд хотел България".

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не съм съгласна с мнението на арх.Иво Петров.Там,къдео иска да се построят още стаи в заднта àст откъм Аксаков, навремето имаше градина с дансинг към ресторант България.
  Освен това трябва да се има предвид и разположението на зала "България",залата с най- добрата акустика у нас!

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Вижда се ясно как се СЪСИПВА визията на целия булевард !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, не се вижда никакво съсипване според този проект, ако се изпълни както обявяват.
  Я разкажи нещо за едно друго съсипване на визията на този булевард. Преди около 40 години такива като теб разрушиха писателското кафене на ъгъла "Цар Освободител" и Раковска. Построено през 1908, и в което се е събирал десетилетия интелектуалния елит на София. Бутнаха го, за де се виждала по-добре руската църква.

 13. 13 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "По тези причини сега институциите сякаш казват "спираме да правим каквото и да е", още преди проектите да са били представени пред обществото, обяснява Петров"

  Ами то в другите страни това е закон. В Париж например са забранени каквито и да са промени по фасадите от страната към улицата. Крайно време е да се разбере, че интерес за обществото е да се запази автентичния облик на централната част на града. Центърът не е място за конструкции от лъскави криви стъкла, тенекии и метални профили.

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "В незастроения към момента терен от към улица "Аксаков" ще бъде построена 5-етажна сграда, в която ще има 20 стаи за постоянно настаняване"

  Ако не греша нещо, преди години на това място имаше малка сграда, която се използваше за репетиции на хор "Кавал".

  " ... концертната зала "България", по която няма да се прави нищо, ..."

  Това поне е добра новина!

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Весело

  А да кажат колко пъти са го правили това в Париж?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#11] от "Cara Mia":

  Пък едно време цяла София е била ливади пък сега виждате ли каква разсипия е - сгради, бетон, няма място човек да си пасе животните.
  И не виждам какво общо има строителствиото на двоетажна сграда с акустиката на съседната зала.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":

  Съгласен съм за писателското кафене.
  Но нали времената се промениха !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Няма как да покрият критериите за 5 звезди.
  Така че явно баламосват публиката.(меко казано) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  В този текст на Павлина Д. са показани някои стари картички от това място:

  https://pavlinad.wordpress.com/2017/07/25/sbogom-na-kafene-bulgaria/

 20. 20 Профил на Биляна Л. Русева
  Биляна Л. Русева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://sredec-sofia.org/uploads/BGMYSCAN_20170721_0004.PDF

  Ето го проектът. Не е толкова трудно да се ориентира човек. Няма смисъл само да се "лае" голословно. Според мен нищо не се "разваля" по фасадата или общия облик на булеварда.

 21. 21 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ОК, аргументите са смислени, наистина този хотел трябва да бъде 5 звезди. И никой, който е гледал визуализациите, не е говорил за надстрояване с нови етажи - видно е, че се разширяват съществуващи.

  Проблемът е, че фасадата откъм улицата има характерната за стила форма с издигната част в единия край като корабна палуба, както и плосък покрив. Новият проект нарушава визията и на двата характерни елемента, поради което нарушава и автентичния вид на сграда от модернизма.

  Трябва новото строителство да е поне още 2 метра навътре , за да не се вижда от улицата въобще, и също така да се разкара това скосяване, което архитектурно повече се връзва на сградата на ДЗИ вляво, отколкото на тази. Да бъде прав ъгъл

 22. 22 Профил на k7
  k7
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нека експертите (но не тези в институциите, защото им знаем капацитета докъде стига), да кажат финалната дума, но за мен това е една модерна адаптация на покривното пространство - такива се наблюдават навсякъде в големите западноевропейски градове (Виена, Париж, Брюксел...). Целта навсякъде е модернизиране на неефективната подпокривна площ. Пишете в гугъл и ще видите примери доста.

 23. 23 Профил на Vladimir Todorakov
  Vladimir Todorakov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  По визуализацията, която виждам на първата снимка съм на мнение, че реновацията ще подобри визията на хотела и ще изравни котата му с тази на със съседната сграда. Разбира се трябва да се внимава, защото дяволът винаги е в детайлите.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Думите на архитекта звучат приемливо. Приблемът винаги е в контрола...
  —цитат от коментар 8 на penetrating

  Ако наистина ще се получи това което на визуализацията на сн. 2 е дори дори много добре. Във Варна няколко емблематични къщи от краят на 19 в., или началото на 20 в. бяха подновени по подобен начин, и поне в моите очи резултатът е много добър. Старата фасада е възстановена по най-добрият начин, а новата част се възприема малко като част от покрива (реално има надстрояване, но то е в рамките на около 3/4 етаж)

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Думите на архитекта звучат приемливо. Приблемът винаги е в контрола...
  —цитат от коментар 8 на penetrating

  Ако наистина ще се получи това което на визуализацията на сн. 2 е дори дори много добре. Във Варна няколко емблематични къщи от краят на 19 в., или началото на 20 в. бяха подновени по подобен начин, и поне в моите очи резултатът е много добър. Старата фасада е възстановена по най-добрият начин, а новата част се възприема малко като част от покрива (реално има надстрояване, но то е в рамките на около 3/4 етаж)

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Бях пръв като реагирах отрицателно на мнението на учительницата по руски, която се обяви против "надстрояването" на хотел България и сега се вижда , че съм бил прав.
  Първо не става въпрос за надстрояване , а за преустройство на двата най-горни етажа , които ще бъдат изравнени с корниза на съседната сграда в източна посока. Вижда се на снимката как е сега и как ще стане след преустройството. Ще се получи красива и елегантна фасада напълно в стила и духа на хотела и строителния комплекс.
  Що се отнася до строителството на новата 5 етажна сграда на ъгъла на "Аксаков" и "Дякон Игнатий", такава се предвижда в застроителния план на парцела още преди години. Строи се на празен терен от към ул Аксаков. Тук няма никакъв проблем, освен ъгловата едноетажна сграда, обявена по неизвестни причини за паметник на културата. Нейната фасада може да се запази по примера на сградата на ъгъла на улиците "Кракра" и "Шипка" в София.

 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  нали времената се промениха !!!
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Времената се промениха, комунистите / в т.ч. и сенчестите кметове/ - не!

  Мараба, С-ДС доносници!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#22] от "k7":

  Къде в Париж !!!
  смешник !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#23] от "bonzoo":

  Гледа се Кота Корниз аланкоолу. съседната сграда е ъглова. Айде малко по-грамотно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Явно и ти не знаеш кое е корниза.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Гледам се пишеш корифей. Как ще покрият минималните ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ изисквания за5 звезди ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  !?"две ГИПСОВИ постройки на покрива", "Това, че са прибрани по-назад от линията на фасада и се виждат само от небето, показва, че проектантите на сградата НЕ СА ГИ СМЯТАЛИ за важна част от нея"?!
  Наистина ли архитектчето е надрънкало това?
  Абе, Цвъчко, вчера ти купи баща ти диплома, днес вече ти дойде мерака да коригираш Белковски и Данчов!
  Прави паркинга към "Аксаков", ако щеш триетажен, може пък и да се справиш, и след това изчезвай оттам..

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Новата визуализация изглежда доста по-красиво.

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ''Според архитекта те са били използвани като спални помещения за персонала в годините, в който хотелът е функционирал. "Това, че са прибрани по-назад от линията на фасада и се виждат само от небето, показва, че проектантите на сградата не са ги смятали за важна част от нея", каза Петров.''

  Какъв архитект може да изкаже подобно твърдение, което изобщо не отговаря на истината - вижда се съвсем ясно, че прибирането навътре на тези помещения създава разчупеност и динамика в сградата, която иначе би била твърде монотонна и скучна! А с проекта на ''великия'' архитект Петров се постига именно това, което Белковски и Данчов са избегнали - сградата придобива клиширания и скучен вид на посткомунистическото новобогаташко строителство!

  Още една ''мъдрост'' на набедения архитект:
  "очевидно в София е по-лесно да събориш една сграда-паметник на културата и да построиш нещо на нейно място, отколкото да направиш каквото и да било друго по нея".''

  Цветанчо, арх. Петров, ами понякога ''направеното'' от подобни на тебе капацитети върху сградите-паменици на културата, е равносилно на тяхното унищожаване!

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  И кое именно и' е ''красивото''?

 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Наистина е така, но хората, които вече са с напълно развален вкус в резултат на това, че са заобиколени с новите мутренски постройки, намират проекта за ''красив'' или дори не виждат разликата!

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Изобщо не са приемливи. Не трябва да пипат външността на сградата, а вътре трябва да я възстановят в автентичния и' вид, с автентични материали и елементи. Само тогава има смисъл обявяването и' за сграда-паметник на културата!
  Обаче в Байганьовата държава всичко се прави по байганьовски - гледа се далаверата.

 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#20] от "Биляна Л. Русева":

  Какво има да се ''ориентира'' човек - достатъчно е да се види как са ''спретнали'' фасадата с грозната надстройка от винкел и тъмни стъкла! Това я банализира до максимум!
  Трагично е, че хора, които нямат никаква архитектурна култура и естетически вкус, се намесват така нагло и драстично в облика на столицата. След години София няма да може да се похвали с нито една стойностна сграда.

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":

  Някои хора са слепи...

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":''Ще се получи красива и елегантна фасада напълно в стила и духа на хотела и строителния комплекс.''

  Още един с проблем в зрението.

 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#32] от "1_april":

  И на мене ми направи скандално впечатление това тъпоумно изказване!! Само идва да покаже какви ''архитекти'' ''шътат'' из страната и какви поразии правят.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#37] от "princess_x":

  Не съм архитект, нямам опит, но гледах преди повече от 20 години как в Дрезден реновирана сгради (с арите от западните немци :) )
  Фасадата се запазваше непокътната, а отвътре дори плочите на етажите не оставаха стари...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK