Когато етажите гонят дърветата

Къщата на Сирак Скитник на ул. "Борова гора"

© Александър Геров

Къщата на Сирак Скитник на ул. "Борова гора"Забелязала съм, че децата – поне в България, - щом започнат да си служат с цветни моливи или пастели и ги помолиш да ти нарисуват нещо, те бързо-бързо очертават къщичка на най-много 2 етажа, с островърх покрив и почти винаги с дърво до нея, по-високо и най-често зелено.... Ученичетата в Америка обикновено чертаят кубове или паралелепипеди в различни цветове и с много прозорчета, когато изобразяват своя град или квартал – виждала съм такива детски рисунки в училища отвъд океана.


От няколко години гледам как едни високи паралелепипеди се опитват да надраснат дърветата в близката до дома ми гора. Някои дори имитират цвета на стволовете им и намекват за клони с източените си напред тъмни сенници над прозорците.


Метафората е забавна, ако не беше тъжна.
Така ми казаха съседите на един многоетажен нов блок, извисил се в подножието на гористия хълм, наричан някога Корубаглар... Показаха ми и мястото отсреща, където между по-стари и по-нови къщи и блокчета нагоре по улица " Арх. Йордан Миланов" скоро щял да щръкне седеметажен зъб. Открай време Лозенец, един от най-красивите квартали на София, е привличал хората с усет за природа и потребност от нея.


"Местността Курубаглар, която се намира между Витоша и София, е една от най-прочутите местности в турските, арабските и персийските земи", пише още през 17 век османският пътешественик Евлия Челеби, посветил на България значителна част от третия том на своя 10-томен "Пътепис". Независимо дали името на хълма означавало "лозя в гората" или "сухите лозя", той е бил естествен резерват на разнообразни дървесни видове. "Ако през пролетта човек влезе в тези лозя, главата му се замайва от чудесните миризми, но най-много преобладава ароматът на цвета на вишните." Турски сараи имитирали римските извънградски вили, но и населението на прашното село се ориентирало към хълма за разходки с бохчи и музики. По-късно, изящните литографии на Феликс Каниц, австроунгарси изследовател, археолог и художник, запечатват почти загадъчния релеф, дърветата и хората дори на този южен подстъп към София. А Йозеф Обербауер, австрийският инженер и художник, избрал България за своя втора родина, ни е оставил рисунки на някогашния мост над Перловската река, докъдето е свършвал градът (тогава вече столица!) в подножието на Корубаглар.


Балканските бури от началото на 20 век направили хълма истинска утеха за разочарованията, но и място за вдъхновение на поети, писатели, художници, журналисти, които отначало се срещали и се разхождали, но постепенно се и заселили там. Никой не посегнал на съществуващите вече край "гората с лозята" малки вилички на търговци и занаятчии, които и градинки с цветя и зеленчук гледали край гората. Дядо Петко Славейков дори купил десет декара от нея, с вековни дървета и изворче между тях, та събратята му по слово морни души да лекуват сред природния дар. Там се разхождал и Вазов, идвали и Алеко Константинов, Тодор Влайков, Александър Божинов и, разбира се, Мара Белчева, поетесата-вдъхновителка на Пенчо Славейков. Горският хлад често уталожвал яростта на спорове и съперничества из софийските кафенета. За безимотни творци, а и за някои ветерани от войните или техните осиротели семейства държавата отредила със закон малки парцели на ниски цени с условието да си построят скромен дом. Така бил създаден обликът на квартала, наречен за по-ясно и кратко Лозенец.


Макар и бедна, бохемата била близка до утвърдени вече български архитекти с дипломи от Париж, Виена, Прага и Берлин, които с внушителните си красиви обществени сгради бързо превръщали София от село на кръстопът в привлекателен със зеленината и светлината си европейски град. Така тандемът архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов пресъздали върху не една фамилна къща в оформящия се краен квартал елементи и акценти от своите проекти за Българската народна банка, за Университетската библиотека и за сегашния Театър на армията – и до днес арки и сводести прозорци удивляват, пренесени сякаш в умален мащаб от центъра на София. Други, по-малко известни техни колеги са построили къщите на Елин Пелин, на актрисата Адриана Будевска (впоследствие купена от семейството на Валери Петров), на знаменитите актьори Коста и Кица Стоянови, основоположници на театралната традиция в България, на големия театрал Кръстю Сарафов, на журналисти и книгоиздатели . Затова една от уличките се е казвала "Журналист" (сега "Елин Пелин"), а покрай няколкото с имена на горска флора и фауна се спуска живописната "Арх. Йордан Миланов" – почит към един от създателите на българската архитектурна школа, завършил във Виена.


Колко ли би бил огорчен, ако можеше да види разностилието по "своята" улица и то на няколко крачки от изящния шедьовър на един негов по-млад колега, арх. Георги Овчаров, който през 1926 г. е проектирал уникалната къща на също толкова неподражаемия български интелектуалец Сирак Скитник – писател, художник, културолог. Тя прилича на малък готически замък, рицарски и романтичен, с елементи и от сецесиона, и от неоготиката, подчертани от облицовката от видими тухли (има още само няколко такива в София и из страната). Защото точно там, където уличката с природно име "Борова гора" излиза през трамвайната линия на улицата в памет на архитекта Миланов, изникна пред изумените ни погледи за рекордно кратко време този пост-пост-пост модерен екперимент, имитиращ архитекта Овчаров с бриковия цвят на някои стени, а гората – с дълбокото тъмносиво и с ъгловатите издадени сенници-корнизи, досущ отсечени клони.


"Борова гора" - съжителство между имитация и шедьовър /в задния план/

© Александър Геров

"Борова гора" - съжителство между имитация и шедьовър /в задния план/


Но вместо да се впише в хармония с природата наоколо, този нов "съкварталец" сякаш я предизвиква на дуел... Така го усещат хората, които ще съжителстват с него. Защото, ако Лозенец мами с природата си, на какво ще заприлича , щом на мястото на къщи, строени с мисъл и смирение от създателите на модерната българска архитектура, се появят стени от многоетажно разностилие, каквито вече на много места преграждат дори морето от гористите хълмове на сушата.


Дуел между сграда и гора

© Александър Геров

Дуел между сграда и гора


Такъв масив от до 9-етажни сгради се вклини преди години между кокетните къщи на съседната ми улица, като разруши две или три от тях със стенобитни машини (гледах и слушах какво правят топузите им). А иначе, кварталното каре уж е обявено за исторически резерват, пазещ спомени за забележителни българи, и за ново строителство има много точни предписания – като за отношение към жив организъм с характерен облик, атмосфера, дух, самочувствие, а в случая и ухание...на гора. Обещанието за възстановяване или социализиране на разрушените къщи се изпарява във въздуха като струя дим, все по-висока, колкото повече растат във височина новите сгради...


Търпимост между кокетни столетници и мощен многоетажен съсед на улица "Елин Пелин"

© Александър Геров

Търпимост между кокетни столетници и мощен многоетажен съсед на улица "Елин Пелин"


Интересно, че някъде е намерено и по-хуманно разрешение на този конфликт - вписаните в околния архитектурен контур многоетажни сгради на площад "Журналист", със заоблен силует, отдръпнати сякаш назад, за да оставят пространство и на хората... Природа, дом и човек могат да зазвучат като трио, ако се вслушват един в друг. Защото животът в дисонанси е уморителен и неустойчив.


Снимките са на Александър Геров. Консултант - арх. Евгени Гацов

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  Да кажем едно голямо да ви ....мерси на ДикООФ , мадам и боце - архитектите и строителите на София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 312 Разстроено

  Уж само при социализма има връзкари.Сега подкупите в големи размери са връзките на
  некадърници, а те се мислят за богоизбрани. Едно голямо пфу...

  mihala
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  А ето какво беше едно време.

  http://socbg.com/2015/10/ %d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d1%88%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b2.html

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лозенец в София отдавна е провален квартал благодарение на Петър Диков и "демократичните" ни кметове.
  А гражданскато общество спи ли спи.....

 5. 5 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Бих искал да попитам авторката какво има предвид?

  "Показаха ми и мястото отсреща, където между по-стари и по-нови къщи и блокчета нагоре по улица " Арх. Йордан Миланов" скоро щял да щръкне седеметажен зъб. "

 6. 6 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 488 Неутрално

  айде стига реване. колко от старите къщи отговарят на съвременните стандарти за комфорт на живеене ??!! колко от собствениците на старите сгради ще са готови да инвестират суми за модернизиране, подземен паркинг и тн. колкото и да е тъжно понякога, който плаща, той поръчва музиката. а щом има търсене за покупка на апартаменти в тез "грозни" нови 9-етажки, значи ще се строи.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Лозенец беше моят детски и юношески квартал преди доста години. Сега когато се разхождам из него ми се плаче ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Бих искал да попитам авторката какво има предвид?"Показаха ми и мястото отсреща, където между по-стари и по-нови къщи и блокчета нагоре по улица " Арх. Йордан Миланов" скоро щял да щръкне седеметажен зъб. "
  —цитат от коментар 5 на Софиянец


  Не мога да разбера защо минуси? Въпросът ми е напълно релевантен, предвид че живея в района и искам да знам дали трябва да се притеснявам за нещо, предвид, че в регистрите на НАГ няма информация за разрешено строителство на арх. Миланов....

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Я, тук един колега не е спал за да си напише дежурното мнение. Няма значение прав ли е или не. е не е чак толкова добре да се живее в Лозенец. Няма къде вече.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Статията е интересна, но аз лично нямам нищо против новите 4-5-6-етажни кооперации. Днес разгледах няколко такива из моя любим "Редута" и много ми харесаха. Придават друг облик на квартала. Да, вярно е, че трябва да има някаква хармония и допълване между отделните сгради и околната среда около тях, но също така е вярно, че при интереса, който го има за заселване или пребиваване в столицата ни, е нормално да има все по-голяма концентрация на живущи на по-малко пространство, ерго няма вече толкова земя за еднофамилни къщи, не и в централните квартали, пък и в тези до Околовръстното.

  Смятам, че поначало имаме талантливи архитекти - без значение дали са завършили в чужбина или във ВИАС, макар че на места има някои откровени недоразумения като форми, цветове и място за обитаване. На този фон е интересна и вълната от последните месеци за строеж на небостъргачи, но за тях трябва да има строго определени райони, както посочи главният арх. Здравков, а не който където му хрумне, там да си бучне кулата, без да се съобразява дали пречи или не на съседните сгради.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#6] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Кои са тия съвременни стандарти? Да имаш къде да си бучнеш таратайката ли? Щото с тази си позиция ти закри половин Европа...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  "Лозенец" е съсипан квартал. С високите сгради по малките улички стана отвратително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK