Какво може да бъде построено на мястото на софийската цигарена фабрика

Събарянето на фабриката за цигари

© Анелия Николова

Събарянето на фабриката за цигариПреди седмица започна събарянето на създадената през 1909 г. "Цигарена фабрика – София". Имотът се намира край бул. "Цар Борис III", където градоустройствените закони предлагат възможности за застрояване и във височина, и в широчина. Така на този терен може да се появи сграда, чиято разгърната застроена площ да бъде по-голяма от тази на 215-метровата "Парадайс тауър", която по проект ще бъде най-високата в София.


Фабриката е затворена от средата на миналата година, когато "Булгартабак холдинг" спря производството в софийското си дружество "София БТ" заради спирането на износа за Близкия изток. В началото на 2017 г. сградата на фабриката и теренът бяха прехвърлени в активите на дружеството "Сф-БТ", собственост на регистрираната в Дубай "Българтабак трейд ФЗЕ". Неин директор е Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед, който е в съвета на директорите на предишния собственик на "СФ-БТ" – акционерното дружество "София-БТ". По информация на "Капитал" то е свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски.


На 7 август, два дни преди да започне събарянето на фабрика, 98.19% от акциите на дружеството "София БТ" бяха прехвърлени в дружеството "Благоевград БТ". В него се концентрират придобивките на Делян Пеевски през годините в различни сектори. Г-н Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед е в съвета на директорите и на това дружество.
36 декара поле за изява


Парцелът, на който се намира цигарената фабрика, е с площ от малко над 36 хил. квадратни метра и е в смесена многофункционална зона, показва справка в цифровия кадастър на Столичната община. В тези зони няма ясно ограничение на височината на застрояване, като тя се формира в зависимост от тази на околните сгради. Възможно е обаче тяхната височина да не бъде взета предвид, ако са достатъчно отдалечени. В зоната може да бъде построен хотел, офисни, жилищни и/или производствени сгради. Зависи от желанието на инвеститора.


Непосредствената близост на терена до булевард му дава добра транспортна обезпеченост, което е чест аргумент при одобряването на високи сгради в София. В началото на годината "София-БТ" купи и съседния парцел - на Музея на виното, в сделка с Министерството на икономиката.


Максималната плътност на застрояване в тази зона е 60%, при интензитет 3.5. Така бъдещата сграда би могла да бъде с разгърната застроена площ от 124 хил. кв. метра. За сравнение


"Парадайс тауър" е с РЗП от 95 хил. кв. метра.


Максималната застроена площ на партерното ниво може да бъде до 22 хил. квадратни метра. Озеленяването пък трябва да бъде не по-малко от 14.6 хил. кв. метра.


Инвеститорът може и да не се възползва от максималните параметри на застрояване. Ако пък реши обратното, сградата може да е сравнително ниска, но да се простира на пълната широчина. Това дали една сграда ще бъде 7 или 70 етажа, например, зависи от това колко ще бъде площта й в основата. Колкото по-малка е застроената площ на партерния етаж, толкова по-висока може да бъде сградата.


"Дневник" потърси за коментар управителя на дружеството "Сф-БТ" Стратия Стратиев, за да получи информация за намеренията им за терена. Стратиев каза, че на този въпрос могат да отговорят само собствениците на дружеството и пое ангажимент да препрати въпроса към тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  Честито на печелившите !!
  Герб пак ще обслужи услужливо и вежливо определените хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Колко висока сграда ще бъде построена, зависи от това какви субстанции ще преминат безпрепятствено през митниците.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5220 Неутрално

  10% от това - за Борисов (по изтеклите писма в Бивол), още толкова за Доган. След отпадането на Василев, делът им сигурно се е увеличил, предвид "обслужването" на държавата и прокуратурата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Каквото и да бъде построено е ясно, че българският бизнес едва ли ще инвестира в нещо по различно от офиси, хотели и апартаменти! Чуждестранният от своя страна инвестира в кол центрове, цехове за ишлеме и логистика! При това положение в бг ще остават все по малко млади хора!

 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Интересен материал по темата за високите сгради: "Въведение в небостъргача – четиво за парвенюта, които искат да ги строят в София"

  http://e-vestnik.bg/26857/vavedenie-v-nebostargacha-chetivo-za-parvenyuta-koito-iskat-da-gi-stroyat-v-sofiya/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 310 Весело

  Свинеферма с РЗП от 124 хил. м2 ?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 7. 7 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нека построят пак фабрика. Този път за месни деликатеси, тъкмо ще е близо до премиера да им упражнява качествен контрол без нужда от депутати-посредници!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 8. 8 Профил на g
  g
  Рейтинг: 61 Неутрално

  То беше ясно от години, че имота няма да се ползва за производство. Сега му е дошло времето. Лошото е, че май и завода в Благоевград ще върви на там.

 9. 9 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  каквото си иска това ще си построи за съжаление. за този закони няма.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От поне 40 години е ясно че тоя завод му е минало времето на това място. Когато е строен 1900-та е бил извън града на широк път, сега е почти в центъра на града, на натоварена градска магистрала, заобиколен от блокове ( доста от тях от соц. време)
  Каквото и да построят ( стига да не е завод и да вони на ферментирал тютюн като този) ще е по-добре.

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Теренът е чЕстна собственост! Частната собственост е свещанна и неприкосновенна! А олигархичната-над всякакви закони! Но така е при демокрацията! Това искахме, това получихме! При демокрацията, неформалната власт принадлежи на богатите, и най-вече на олигарсите! Те си пъхат медии, политици и партии в малкия джоб! Какво тук значи някава си цигарена фабрикка? Свободата е пълна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#8] от "g":

  Не разбирам смешния плач за заводи за цигари. Едновременно ограничаваме потреблението на цигари с акцизи, страшни картинки, социални реклами и едновременно ревем за умрял завод за цигари. Отделно, това че едни мошенници са затрили дърти заводи не значи че целия бизнес ще умре. Сокотаб, огромен международен концерн изгради ДВА чисто нови завода за преработка на тютюн покрай Пловдив и изкупува и преработва от 20 години без държавна помощ и без вечни корупционни скандали.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Ами вземи терен и построй фабрика бе! Аман от "учени" глави дето през целия си живот една барака не са построили, една заплата не са платили. Кесиш цял ден на заплата, подпираш бюрото, пишеш 2-3 статии месечно и единственото дето те интересува е годишната атестация и импакт фактора дето все нисък пущината....

  Не бери грижа за младите хора. Те са граждани на света, не са като теб завързани за бюрото. Ще ходят дето си искат и ще правят каквото си искат, не си ти тоя дето ще им даваш наклон на ....

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Интересно от къде тогава се появява всичкита индустриална продукция която се изнася. Според статистиката на митниците, миналата година от България са изнесени промишлени стоки за над 20 милиарда лева. България е на 3 място в европа по прпзиводство на автомобилни компоненти. Добиваме и изнасяме над 6 милиона тона пшеница което е с 50% над рекордите на соца. Най-големия прозиводител на електролитна мед (метала за кабели) в европа, един от най-големите в света. Фармацевтика, машини, електроника, туризъм правят тия 43 милиарда БВП.

 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Според теб кол центъра е върха на инвестициите в България, които прави чуждестранния бизнес.
  Естествено, че в центъра на София няма място за завод за цигари или какъвто и да е друг завод.

 16. 16 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#11] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 17. 17 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1333 Разстроено

  До коментар [#14] от "m17":

  Произвеждаме пшеница в повече, защото нищо друго не произвеждаме (освен и слънчоглед и царевица)-няма захарно цвекло, нито зеленчуци, нито плодове (в достатъчни количества да задоволят поне вътрешния пазар)! Внасяме всичко!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Хайде да ударим чертата. Държавата взе 100 милиона евро за БТ. Собствениците продадоха Уелкъм и Виктори за 100 милиона евро. Тези 36 декара в центъра на София струват поне по 1000 лева на метър или 36 милиона. И за десерт остават активите на Благоевград БТ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Въпросът е кой ще се засели и ползва тези небостъргачи?
  Помещения бол, хората къде са? Масово има празни апартаменти, които нито се продават, нито се отдават под наем.

 20. 20 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Делян Пеевски и Бойко Борисов превзеха държавата, а ние си мълчим и ядем цаца. Така ни се пада!

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Следващия "София - Ленд".

 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Първо ще построят 70-етажна сграда, а след няколко години, като променят тихичко ОУП, ще построят още няколко.

  Никога повече мутри начело на България.
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  никакви блокове няма. има винзавод и административни сгради. явно НИЩО не знаеш за района.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#20] от "Юмрукчал":

  Направи си партийка и "превземи" ти държавата законно и с избори. Покажи, че можеш по-добре. Отдавна чакаме кадърен управник. Лесно се пише по форуми. Популярността на ББ се дължи на това, че много прилича на средностатистическия българин.

 25. 25 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Да припомним на гербероните, че преди Боко, поне две правителства се пробваха да продадат БТ по много по-смислен начин, включително и на БАТ. В резултат двама министри на икономиката - Лидия Шулева и Румен Овчаров - загубиха постовете си.
  След това, при първото правителство на Боко, бяха положени специални усилия да бъдат прогонени всички смислени кандидат-купувачи, това маскирано като загриженост за родните тютюнопроизводители, а всъщност, за да може БТ да бъде продаден на .... Прасевски и Мустака Василев, скрити зад офшорка, скрита зад руска банка.

 26. 26 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Няма лошо че строят високи и модерни сгради. Лошото е че я няма практиката инвеститорите да са задължени да строят публична инфраструктура в замяна на разрешителното за строеж.

  Евроатлантида
 27. 27 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Зад цигарената фабрика, по улица "Костур" са си точно жилищни блокове, повечето ново строителство. Имам колега, който живее там. А оттатък реката си е старата "Овча купел", със старите къщи с дворчета и блоковете от соца.

 28. 28 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Направете гробище.

  k.stefanov
 29. 29 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 450 Неутрално
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":


  Хайде да ударим чертата. Държавата взе 100 милиона евро за БТ. Собствениците продадоха Уелкъм и Виктори за 100 милиона евро. Тези 36 декара в центъра на София струват поне по 1000 лева на метър или 36 милиона. И за десерт остават активите на Благоевград БТ.
  —цитат от коментар 18 на tribiri


  Така е и ако си спомняш, само преди 10-15 години, в Сърбия се продаде само една, наистина голяма фабрика на щатски концерн, май "Америкън табако" за около 1 млрд. а ние под натиска на Доган и Ко, за да може да си държи електората, правихме и отлагахме десетки години приватизационни сделки с такива условия, като изкупуване задължиелно на не знам си колко тона тютюн, да се купят и запазят всичките клонове на Булгартабак, без значение кои печелят и кои са на загуба, докато докараме нещата дотам, че да ги купи младия успяло човек за 100млн.
  Та когато планово искаш да загубиш, за да спечели някой и при отсъствието на прокуратура и съдебна власт, това са резултатите.

 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Шиши прави Ипон варди имота.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  През ден на по 24 - ви дежурства.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 33. 33 Профил на tulski2
  *****
  Неутрално

  " Колкото по-малка е застроената площ на партерния етаж, толкова по-висока може да бъде сградата."
  ==================================================================

  Не трябва ли да е обратното ? Малка основа и голяма височина, не е добра комбинация.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ogiigo":

  Захарно цвекло не произвеждаме защото няма смисъл - тръстиката е много по-евтина, отдавна не се плзва цвекло за захар, камо ли пък за алкохол. Зеленчуци и пшолодове не прозивеждаме достатъчно просто защото ни е студен климата а имаме наблизко достатъчно топли и евтини места за добри и евтини зеленчуци. Ако не си зад желязна завеса е безмислено да се опитваш да си замодостатъчен и да прозивеждаш всичко сам. Смислено е да произвеждаш само неша в пкоито си по-ефективен и да си копуваш това в което съседите са по-ефективни. И затова си купуваме турски дини докато станат нашите, после юли август ядем нашенски и псоле пак турски. Същото с доматите, марулите и т.н

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Живея в тия блокове така че добре знам какво има и какво не наоколо. Скапания завод ме овонява вече 20 години токакто съм наоколо.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#25] от "nick_wolf1":

  Точно така беше, с малката корекция че две правителства се опитваха да откраднат булгартабак, просто накрая успя Доган и сие. Но дори така е по-добре - представете си още да беше държавен и да гълташе пари като БДЖ например.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И никакъв винзавод няма, дори да е имало преди десетилетия отдавна го няма. Има един техникум, едно читалище в същото каре. Отсреща на булеварда са блокове, отзад между него и реката са къщи и блокове, от дясно е автогарата, парка и блокове. От дясно е мин на околната среда, смешния универистет по застраховане, сапард и разни офис сгради, после пак блокове. А след реката е горната част на овча купел с блокове от соц време и нови блокове между тях.

 38. 38 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ogiigo":

  "няма захарно цвекло"

  Отглеждали сме някога захарно цвекло, понеже сме нямали захарна тръстика (която расте в изобилие в тропиците и от която захар се добива по-лесно), и понеже не сме искали да си харчим мизерните запаси от "конвертируема" валута за "глезотии" за населението.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Значи могат да почват небостъргачите.

 40. 40 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#35] от "m17":

  На какво мирише завод за цигари? Наистина ми е любопитно.

 41. 41 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":

  И как точно щяха да откраднат БТ, след като тогава щяха да вземат повече пари, а купувачите щяха да са примерно БАТ или да се продаде през борсата, каквито намерения се заявяваха при управленията на НДСВ и след това на Станишев?
  Приватизацията на БТ беше умишлено протакана от Доган, за да има с какво да държи електората, плюс фонд "Тютюн". В един момент БТ вече не беше нужен за тази цел и беше приватизиран по най-разбойническия начин, за без пари.
  Резултатите: БАТ си разгърна производството в Сърбия и Румъния, където ще произвежда и купените от Прасевски марки на БТ. Прасето вече си е избил "инвестицията", само с продажбата на марките. Оттук нататък терените, логистичните центрове и всичко останало са му горница. Друг е въпросът, че Прасето не е придобил БТ с пари от джоба си, а с кредити. Които в най-добрия случай е рефинансирал, т.е. тия кинти висят.
  Изобщо не ми дреме нито за цигарения бранш, нито за тютюнопроизводителите. Това, което искам да кажа е, че активи на дъжавата, които можеха да се продадат за много повече пари, бяха използвани за нечистоплътни политически цели, а след това бяха непрозрачно шитнати за без пари на "нашите хора". Главните виновници: ДПС, начело с Доган и ГЕРБ, начело с Боко и Цвинокио.
  Иначе съм съгласен, че пред алтернативата да е все още държавен, приватизацията на БТ за 100 милиона, колкото дадоха Мустака и Прасето, е за предпочитане. Но това е малко като: предпочитам да ми оберат апартамента, вместо да го взривят...

 42. 42 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  "В зоната може да бъде построен хотел, офисни, жилищни и/или производствени сгради. Зависи от желанието на инвеститора."

  А би могло да бъде дори квартал с еднофамилни къщи, дворове, квартална градина и няколко магазина. Нищо чудно такива къщи да се окажат по-търсени от останалите видове сгради.

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3996 Весело

  "Дневник" потърси за коментар управителя на дружеството "Сф-БТ" Стратия Стратиев, за да получи информация за намеренията им за терена. Стратиев каза, че на този въпрос могат да отговорят само собствениците на дружеството и пое ангажимент да препрати въпроса към тях.”

  От Економедия да не са очаквали по-различен отговор?

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Теренът е чЕстна собственост! Частната собственост е свещанна и неприкосновенна! А олигархичната-над всякакви закони! Но така е при демокрацията! Това искахме, това получихме! При демокрацията, неформалната власт принадлежи на богатите, и най-вече на олигарсите! Те си пъхат медии, политици и партии в малкия джоб! Какво тук значи някава си цигарена фабрикка? Свободата е пълна!
  —цитат от коментар 11 на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  много си объркан. При демокрацията има закони и правила, които не позволяват на олигарсите да безчинстват. Такава демокрация искаме повечето сини! В момента в БГ има псевдодемокрация, (е ти може би си искал такава) Ама за това са виновни и такива като тебе. кои са олигарсите ни ? най видните са Пеевски, Доган и слугите им Бойко и цацаров. Гергов също е такъв. домусчиев...
  А кои се опитват да се борят срещу олигарсите - основно "Да България" и ДСБ. Ама ти вместо да им симпатизираш и да искаш да се обединят за да имат някакъв успех все пишеш срещу тях! дори ника ти е подигравателен.
  ДА Хр Иванов направи огромна глупост като не се обедини с НР. ( има добри идеи но е слаб политик), но да го иронизираш "Да Корупция" нямаш основания.
  корупцията е при БСП, ГЕРБ и ДПС, а сега с пълни шепи се облажват и фалшивите патриоти - путлерофили!

 45. 45 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 292 Неутрално
 46. 46 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  а БСП обслужва неопределни хора и не отговаря на въпроси КОЙ :) :) :)

  Birds of a feather flock together.
 47. 47 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "създадената през 1909 г. "Цигарена фабрика "
  На това място Цигарена фабрика София започна производство в началото на 90-те години в нови производствени сгради построени по план за цигарено производство. До този момент фабриката беше в центъра на града -,ул "Лайош Кошут" 22.
  Иначе на този парцел "Цар Борис"134 , кв Павлово" в края на 19 век чех е построил бирена фабрика.

 48. 48 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "s.o.a.d.":

  Мирише на спарен тютюн

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#40] от "s.o.a.d.":

  Завод за цигари не знам, знам въпросния завод на булгартабак където преработват тютюна. Тоя щтщн някакси ферментира и особенно лятото, почти всеки ден се носи една особенна миризма на ферментираща трева. Нещо подобно на пура но без мириса на изгоряло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK