Фирма разруши и улица в свой терен, за да строи небостъргач

Фирма разруши и улица в свой терен, за да строи небостъргач

© Николай ДойчиновСлед като преди две седмици строителните фирма НИКМИ загради свой терен на столичният булевард "България", където иска да построи 43-етажен небостъргач, днес е почти разрушена улица "Майор Първан Тошев", която попада в имота, видя репортер на "Дневник".


Общинската дирекция Строителен контрол е издала заповед, която задължава НИКМИ да премахне оградата и да възстанови разрушената улица, съобщи днес пред журналисти кметът на район "Триадица" Николай Терзиев


В средата на юли граждани започнаха протести срещу проекта. Тогава на събитието присъстваха омбудсманът Мая Манолова, общинският съветник от ГЕРБ Михаил Владов, общинският съветник от БСП Николай Николов, депутатът от БСП Христо Проданов и кметът на район "Триадица" Николай Терзиев. Тогава и петимата заявиха, че има начини за решаването на проблема, като лично се ангажираха с тази задача.
Според Общия устройствен план на София теренът е за озеленяване. Строителната фирма обаче използва пропуски в устройствените закони и иска за промяна на регулацията, за да построи 150-метрова сграда. Бившият главен архитект на София Петър Диков отказа да издаде разрешение за строеж и така се стигна до съд. През 2016 г. Върховният административен съд одобри проекта и задължи главния архитект да издаде разрешението за строеж, като дори го глоби с над 10 хил. лева. Към момента главният архитект на София Здравко Здравков отказва да изпълни съдебното решение.


На загражданията са поставени табели, според които теренът е заграден на основание чл. 151 ал. 1. т. от Закона за устройство на територията. Според него не се изисква разрешение за строеж за ремонти на на сгради, постройки, съоръжения и инсталации.


В имота сгради няма,


така че вероятно НИКМИ се е заела с ремонт на улица "Майор Първан Тошев". От компанията бяха предложили на гражданите на квартал "Стрелбище' да съдействат, за да се построи улица между ул. "Дедеагач" и ул. "Първан Тошев". От НИКМИ пишат и че Столичната община е отказала да отчужди частен терен за тази цел.


"Дневник" не успя да се свърже с офиса на НИКМИ за коментар.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK