Как строител на небостъргач постави столичната община в безизходица

Как строител на небостъргач постави столичната община в безизходица

© Красимир ЮскеселиевПрез 2006 г. Столичният общински съвет заменя свой терен от 3 декара за друг с размер 374 кв. м, собственост на строителната фирма НИКМИ. Фирмата обаче има намерение да построи 150-метров небостъргач на полученото от общината място, а местната власт полага всички усилия да ѝ попречи, включително като не изпълнява решение на Върховния административен съд (ВАС).


В сряда жители на кв. "Стрелбище" блокираха кръстовището на бул. "България" и "Иван Гешов". По-рано през деня НИКМИ разруши улица, която хората ползвали от години. Тя няма име, не съществува в градоустройствените планове, но пък минава през частния терен. Общинската дирекция "Строителен контрол" възложи на фирмата да я възстанови, както и да премахне загражданията около имота.


Причината е, че оградата спира достъпа до водопроводен колектор, който обслужва няколко квартала. Той също попада в имота на НИКМИ и е бил там още през 2006 г., когато общината го заменя. Няма гаранции, че НИКМИ не би премахнала колектора, но от общината се надяват евентуални санкции да спрат компанията.


Една законосъобразна замяна
През 2006 г. Столичният общински съвет два пъти опитва да замени свой терен на бул. "България" от 3060 кв. м за съседен имот от 374 кв., собственост на НИКМИ. Теренът на общината е оценен на 4 млн. лева, а този на строителната фирма - на 220 хил. лв. Сделката веднъж е блокирана от общински съветници, но втория път тя я приемат. Изпълнението на решението е спряно от тогавашния областен управител на София Тодор Модев като незаконосъобразно, но впоследствие той губи делото в съда.


В решението не е записано, че строителната фирма ще доплати разликата в стойността на имотите. Общински съветници от различни политически групи, запознати със случая, казаха пред "Дневник", че НИКМИ е платила разликата от 3.8 млн. лева.


Как строител на небостъргач постави столичната община в безизходица

© Надежда Чипева, Капитал


Когато е взето решението за замяна на имота, кмет на София е Бойко Борисов, а в общинския съвет има 7 партии, като с най-много съветници е БСП - 19. Председател на съвета е Владимир Кисьов от СДС - партията, която има 9 общински съветници. Освен тях свои представители имат и 3 партии, съставени от бивши членове на СДС, с общо 20 съветници. Според редица публикации на "Капитал" НИКМИ е била близка до СДС и бившия кмет на София Стефан Софиянски.


Градинка за застрояване


Когато НИКМИ получава терена, той е отреден за застрояване, но с максимална височина от 20 метра. По това време в Столичната община вече е започнала процедура по изменение на Общия устройствен план, който влиза в сила през 2009 г. В него имотът на НИКМИ е отреден за озеленяване, като възможностите за строеж са ограничени до кафене, църква или тоалетна.


Междувременно обаче НИКМИ е започнала процедура по изменение на подробния устройствен план за терена, с която да се възползва от вратички в устройствените закони (виж най долу), за да може да построи 150-метрова сграда. Тогава главният архитект на София Петър Диков отказва да допусне промяната и строителната фирма завежда дело във ВАС. През 2016 г. съдът задължава главния архитект да изпълни искането на компанията.


Главеният архитект на София Здравко Здравков и Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Главеният архитект на София Здравко Здравков и Йорданка Фандъкова


Настоящият главен архитект на София Здравко Здравков обаче отказва да изпълни решението. През май той съобщи, че заради отказите му ВАС му е наложил санкции за над 10 хил. лева, а през юли каза, че съдът му налага ежемесечни глоби за по 1000 лева. Тогава той каза, че няма как да спре строежа, но увери, че местната власт ще задължи НИКМИ да спази действащите регулации, според които максималната височина за сграда в имота е 20 метра.


Когато улицата е проблем


Действащият подробен план предвижда до парцела на НИКМИ да бъде изградена улица, която да осигурява достъп на жителите на квартала до бул. "България". Терените, през които тя трябва да минава, също са частни и следва да бъдат отчуждени. До днес тази процедура все още не е започвала. Кметът на район "Триадица" Николай Терзиев каза пред "Дневник", че това се дължи на съдебното дело между НИКМИ и Столичната община, както и на процедурата по промяна на регулацията на терена. Той каза и че в началото на тази година терените са били вкарани в "актуализирания списък" на общината за отчуждаване.


Николай Терзиев, кмет район "Триадица"

© Николай Дойчинов

Николай Терзиев, кмет район "Триадица"


Според източници на "Дневник" в Столичната община процедурата не е започнала по друга причина. Ако общината изпълни предвиждането на устройствения план, теренът на НИКМИ ще попада на калкан между три улици. Това ще даде възможност на компанията да се възползва от чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията, според който в тези случай няма ограничение на височината на застрояване. Така Столичната община би дала възможност на НИКМИ едновременно да спази закона и да изпълни намерението си, като построи висока сграда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK