Може ли къща-паметник да влезе в офис сграда

Може ли къща-паметник да влезе в офис сграда

© Веселин НиколовБъдещето на стогодишна къща-паметник на културата в центъра на София най-вероятно ще бъде обвързано с нова офис сграда. Собственикът на имота на булевард "Патриарх Евтимий" 7, в който някога е живял Иван Гешов, има намерение да построи офис сграда, в която да влезе цялата къща.


Иван Гешов е един от водещите български политици след Освобождението, министър-председател от 1911 до 1913, депутат в 11 Народни събрания.


Построена в началото на ХХ век по проект на архитект Никола Лазаров, къщата е паметник на културата от местно значение от 1976 г. Лазаров е автор на проектите за някои от най-емблематичните постройки в София и страната, като повечето от тях са паметници на културата. Сред тях са сградата, в която днес се помещава Министерството на земеделието и храните и царският дворец в Евксиноград.
Къщата на бул. "Патриарх Евтмий" е в изключително лошо състояние от близо 20 години, като това е било отразявано периодично от медиите. Статии със заглавия като "Къщата на Гешов, която е на път да се разруши" от преди 7 години дори са част от папка с документи за имота в Столичната община, с която "Дневник" разполага.


Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7

© Веселин Николов

Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7


От тях се разбира, че граждани многократно са сигнализирани за лошото й състояние, като се посочва, че през 2010 г. кметът Йорданка Фандъкова е поела ангажимент къщата да бъде реставрирана. След намесата на кмета през следващите 6 години служители на общината са правели проверки, издавали са указания на собствениците на предприемат мерки, има един акт за административно нарушение.


"Общината ни налагаше глоби, които плащахме", каза пред "Дневник" Благой Пишинов, представител на дружеството собственик на имота - "Артемида БСИ".


Къща срещу прибори, хавлии и гевгири


Дружеството "Артемида БСИ" е създадено през 2001 г. между общинската "Софийски имоти" и "Бексим" ООД. Приносът на "Софийски имоти" към капитала се състои в къщата на Иван Гешов и шест магазина също в идеалния център на столицата. С тях общинското дружество получава близо 19 600 акции за 980 хил. лева. Дружеството "Бексим" пък внася движимо и недвижимо имущество за общо 22 хил. акции на обща стойност почти 1.1 млн. лева.


"Бексим" постига по-голям дял като внася незастроен парцел, магазин на ул. "Леге" и семеен хотел в село Стойките за общо 17 хил. акции. За останалите 5 хиляди дружеството внася движими вещи, които по всичко личи са били са част от обзавеждането на хотела. В учредителния акт на смесеното дружество, достъпен в Търговски регистър, се вижда дълъг списък, който включва прибори, чаши, хладилници, печки, като всички са описани по брой, а някои и с оценка в лева.


Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7

© Веселин Николов

Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7


Прави впечатление старанието на оценителите, които са описали имуществото в пълни детайли. В списъка попадат 8 стойки за телевизор за 3300 лева, 8 покривки с рязана бродерия, 2 рендета,1 простир за дрехи, 2 пластмасови гевгира, 3 пластмасови кутии, "постелки от китеници а барбекю кът" за 410 лева. Всички описани предмети помагат на "Бексим" да получи по-голям дял в дружеството от "Софийски имоти". Пишинов каза, че не дълго след това "Бексим" купила акциите на общинското дружество.


Влиза една къща-паметник в един офис


Проектът на "Артемида БСИ" за къщата предвижда фасадата, едната й стена и покривът да бъдат реставрирани като "всички стойностни елементи ще бъдат запазени", казва Пишинов. Къщата ще бъде възстановена изцяло, етажите и стаите й ще бъдат запазени. Тя обаче ще стане част от по-голяма офис сграда, която ще бъде изградена около и над нея.


Новата сграда ще обхване и близкия празен парцел, ще има отделен вход. "Къщата ще бъде отдавана като отделна офис площ", обяснява Пишинов. Той уверява и че сградата няма да бъде по-висока от околните 7-етажни сгради. "Това ще бъде единствената подобна сграда в България", казва Пишинов, като обяснява, че са били проучени поне 40 подобни проекта в света, преди да бъде взето окончателното решение.


Благой Пишинов обясни, че проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и одобрен от Министерството на културата. Скоро проектът ще бъде внесен в Столичната община, откъдето собствениците се надяват да получат разрешение за строеж. Едно от основните изисквания на институциите било новата офис сграда да бъде от различен материал и да се отличава от къщата на Гешов. По тази причина тя ще бъде изцяло от стъкло.


10 години проекти


Преди да се стигне до този проект 10 години собствениците са се опитвали да получат разрешение за проектите си. "Имаме купища кореспонденция с НИНКН, връщаха ни проектите със забележки повече от 10 години", обяснява Пишинов. В това време пък Столичната община налагала глоби на "Артемида БСИ" за безстопансвеност.


По това време собствениците искат да построят хотел. "Аз искам хотел", казва Пишинов. Вероятно Столичната община също е имала подобно желание защото през 2004 г. тогавашният главен архитект на София Стоян Янев отрежда на мястото на къщата да бъде построен хотел и издава виза за проектиране. Този проект бил разгледан, но е невъзможен. Причината е, че ако къщата на Гешов бъде запазена и вписана в него, бъдещата сграда няма да покрие изискванията за безопасност, обяснява Пишинов. Така офис сградата е единственото нещо, което собствениците могат да построят в имота. Както казва Благой Пишинов: "за да може поне да излезем на нула, отдавна се отказахме от идеята за печалба".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK