Може ли къща-паметник да влезе в офис сграда

Може ли къща-паметник да влезе в офис сграда

© Веселин НиколовБъдещето на стогодишна къща-паметник на културата в центъра на София най-вероятно ще бъде обвързано с нова офис сграда. Собственикът на имота на булевард "Патриарх Евтимий" 7, в който някога е живял Иван Гешов, има намерение да построи офис сграда, в която да влезе цялата къща.


Иван Гешов е един от водещите български политици след Освобождението, министър-председател от 1911 до 1913, депутат в 11 Народни събрания.


Построена в началото на ХХ век по проект на архитект Никола Лазаров, къщата е паметник на културата от местно значение от 1976 г. Лазаров е автор на проектите за някои от най-емблематичните постройки в София и страната, като повечето от тях са паметници на културата. Сред тях са сградата, в която днес се помещава Министерството на земеделието и храните и царският дворец в Евксиноград.
Къщата на бул. "Патриарх Евтмий" е в изключително лошо състояние от близо 20 години, като това е било отразявано периодично от медиите. Статии със заглавия като "Къщата на Гешов, която е на път да се разруши" от преди 7 години дори са част от папка с документи за имота в Столичната община, с която "Дневник" разполага.


Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7

© Веселин Николов

Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7


От тях се разбира, че граждани многократно са сигнализирани за лошото й състояние, като се посочва, че през 2010 г. кметът Йорданка Фандъкова е поела ангажимент къщата да бъде реставрирана. След намесата на кмета през следващите 6 години служители на общината са правели проверки, издавали са указания на собствениците на предприемат мерки, има един акт за административно нарушение.


"Общината ни налагаше глоби, които плащахме", каза пред "Дневник" Благой Пишинов, представител на дружеството собственик на имота - "Артемида БСИ".


Къща срещу прибори, хавлии и гевгири


Дружеството "Артемида БСИ" е създадено през 2001 г. между общинската "Софийски имоти" и "Бексим" ООД. Приносът на "Софийски имоти" към капитала се състои в къщата на Иван Гешов и шест магазина също в идеалния център на столицата. С тях общинското дружество получава близо 19 600 акции за 980 хил. лева. Дружеството "Бексим" пък внася движимо и недвижимо имущество за общо 22 хил. акции на обща стойност почти 1.1 млн. лева.


"Бексим" постига по-голям дял като внася незастроен парцел, магазин на ул. "Леге" и семеен хотел в село Стойките за общо 17 хил. акции. За останалите 5 хиляди дружеството внася движими вещи, които по всичко личи са били са част от обзавеждането на хотела. В учредителния акт на смесеното дружество, достъпен в Търговски регистър, се вижда дълъг списък, който включва прибори, чаши, хладилници, печки, като всички са описани по брой, а някои и с оценка в лева.


Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7

© Веселин Николов

Къщата на Иван Гешов на "Патриарх Евтимий" 7


Прави впечатление старанието на оценителите, които са описали имуществото в пълни детайли. В списъка попадат 8 стойки за телевизор за 3300 лева, 8 покривки с рязана бродерия, 2 рендета,1 простир за дрехи, 2 пластмасови гевгира, 3 пластмасови кутии, "постелки от китеници а барбекю кът" за 410 лева. Всички описани предмети помагат на "Бексим" да получи по-голям дял в дружеството от "Софийски имоти". Пишинов каза, че не дълго след това "Бексим" купила акциите на общинското дружество.


Влиза една къща-паметник в един офис


Проектът на "Артемида БСИ" за къщата предвижда фасадата, едната й стена и покривът да бъдат реставрирани като "всички стойностни елементи ще бъдат запазени", казва Пишинов. Къщата ще бъде възстановена изцяло, етажите и стаите й ще бъдат запазени. Тя обаче ще стане част от по-голяма офис сграда, която ще бъде изградена около и над нея.


Новата сграда ще обхване и близкия празен парцел, ще има отделен вход. "Къщата ще бъде отдавана като отделна офис площ", обяснява Пишинов. Той уверява и че сградата няма да бъде по-висока от околните 7-етажни сгради. "Това ще бъде единствената подобна сграда в България", казва Пишинов, като обяснява, че са били проучени поне 40 подобни проекта в света, преди да бъде взето окончателното решение.


Благой Пишинов обясни, че проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и одобрен от Министерството на културата. Скоро проектът ще бъде внесен в Столичната община, откъдето собствениците се надяват да получат разрешение за строеж. Едно от основните изисквания на институциите било новата офис сграда да бъде от различен материал и да се отличава от къщата на Гешов. По тази причина тя ще бъде изцяло от стъкло.


10 години проекти


Преди да се стигне до този проект 10 години собствениците са се опитвали да получат разрешение за проектите си. "Имаме купища кореспонденция с НИНКН, връщаха ни проектите със забележки повече от 10 години", обяснява Пишинов. В това време пък Столичната община налагала глоби на "Артемида БСИ" за безстопансвеност.


По това време собствениците искат да построят хотел. "Аз искам хотел", казва Пишинов. Вероятно Столичната община също е имала подобно желание защото през 2004 г. тогавашният главен архитект на София Стоян Янев отрежда на мястото на къщата да бъде построен хотел и издава виза за проектиране. Този проект бил разгледан, но е невъзможен. Причината е, че ако къщата на Гешов бъде запазена и вписана в него, бъдещата сграда няма да покрие изискванията за безопасност, обяснява Пишинов. Така офис сградата е единственото нещо, което собствениците могат да построят в имота. Както казва Благой Пишинов: "за да може поне да излезем на нула, отдавна се отказахме от идеята за печалба".

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Има нещо ТОТАЛНО СБЪРКАНО с паметниците на културата ни. Не може на запад паметниците на културата да са БИЖУТА, а у нас да са като след война.

 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 332 Весело

  А, ми то внасянето на апорт в прибори, чаши, хладилници, печки, стойки не е ли печалба?

 3. 3 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ако на повечето българи наистина им пукаше за културното ни наследство, то щеше да е запазено. Истината е, че не ни пука. На ниво индивид, и на ниво нация.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Естествено, че има сбъркано. Не може близо 50 години едно БИЖУ да е ничие, тоест ОК да го направиш на з..ник, без никой да ти каже копче, сетне бижуто да има изведнъж над 30 наследници, половината от които Господ знае къде са, а ти да се надяваш да нямало нищо сбъркано.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "lechevalier":

  Тук не става дума за "повечето българи", а за това дали собствениците са в състояние да възстановят вида на сградата, така че да прилича поне на прилично здание, а не на гълъбарник.
  Ако някога ти се е налагало да възстановяваш стара и "изтървана" собственост, ще знаеш за какво става дума.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "за да може поне да излезем на нула, отдавна се отказахме от идеята за печалба"

  Чак се просълзих ... На мен лично благотворителите във футбола, които дават ей така едни пари, ми идват в повече. Сега пък и тези ... Сбъркана работа.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Без да защитавам тоя гявол, не може всяка сграда да е някакув паметник само щото бил живял някои си. И отдавна в време да св прегледат внимателно обяввните за паметници обекти защото родната куща на Г. Дитиров или замлянката на някакви партизани определено не е от национално значение

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  През 70-те и 80-те години окръжните ръководства са имали план колко паметника на културата трябва да се обявят на съответната територия, за да стане България "по-културна". Гоненето на високите бройки се е постигало като всяка стара къща се е обявявала за паметник на културата, когато е нямало съвсем нищо какво да измислят защо даден имот е ценен се е стигало до абсурди от рода на "в тази къща през 1943 г. пренощува еди кой си нелегален"....

 9. 9 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А защо къщата е паметник !!?!?
  Излезте на улицата и питайте кой Гешов??
  Да видим колко го знаят.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тютюневите складове в Пловдив са печален пример за ситуацията с "културното наследство".
  Можете да питате Станишев и Корнелия какви социални или социалистически подбуди ги накараха, в абсолютно противоречие с волята на дарителя, да включат складовете към активите на Булгартабак, подлежащи на приватизация.
  Също можете да проучите какво обществено обсъждане е предшествало събарянето на прекрасната сграда на Кудоглу, също така дарена от него на община Пловдив, за благотворителни цели, за да се издигне идиотската и днес никому ненужна "Централна поща" в самия център на града.
  В цялата тази история сегашните собственици на "паметниците" са излъганите камилчета и този го разбирам, че целяли "да излязат на нула", най-вероятно изобщо не лъже. Изкупили са сградите, с централна локация, мислели са да направят бърз гешефт, да ги съборят и да използват терена, но не са улучили момента и сега притежават развалини, за чиято реставрация са нужни милиони и няма капка икономическа логика.
  Точно ситуацията с тютюневите складове.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Не си ценим паметниците и това е.
  И сега ще сане част от офис сграда на фирма, която не се знае след 10 години дали ще я има... А Гешов си остава в историята.

 12. 12 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Нашата (пловдивската) община е възможно най-идиотската в България. А Пловдив стана като София - цяла Южна Бъглария се премести в Пловдив.
  На кого му пука за Тютюневите складове? Нали инталианецът трябва да си вдигне кооперациите.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  В България всичко може, след като вятърна мелница "влезе" в хотел в Несебър...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Разбира се, че може и такива работи се правят по света, че даже стават и туристическа атракция.
  Но проектът, проектът! трябва да е отличен архитектурно

 15. 15 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 599 Разстроено

  "Може ли къща-паметник да влезе в офис сграда"

  България - страната на неограничените възможности. Тук всичко може.

  I don't want to believe. I want to know.
 16. 16 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Това е подвеждащ въпрос, нали?

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#12] от "yellow_hater":

  Общината имаше роля във времето, когато трябваше да се обжалва решението за приватизация на складовете, тъй като е заинтересована страна, даренията на Кудоглу са били в полза на общината.
  На мен ми пука за Тютюневите складове, обаче то само с пукане не се намират решения.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#14] от "elibal":

  Еее, хайде да не преиграваме! Посочи една причина къщата на снимката да стане "туристическа атракция"? Какво атрактивно виждаш в нея??

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на tulski2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "One Hour":

  Е добре де, на мен и да ми пука, какво мога да направя ? Къщата си има собственик, критикувай него, защо всички българи. Значи според вас, аз и комшията да отидем при собственика и да му речем - я дай да ремонтираме къщата.

 20. 20 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще трябва да започнем да мислим за такива решения. На няколко хиляди човека им пука, но това не променя нищо, няма да заделят половината си заплата, за да възстановят някой си паметник, а кой да дава акъл винаги има. "Тва трябва да се направи, онова що не се направи". Има конкретен проблем за който очевидно може да се измисли приемливо решение. Перфектно ли е - не. Но върши работа. В Букурещ, мисля и в Белград има подобни примери. Освен това тая къща е толкова занемарена, че изглежда beyond saving, за това също можем да се радваме, че се измисля компромисен вариант. Сега, ако говорим за къщата с ягодите, там е съвсем друг случая.

 21. 21 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Има нещо ТОТАЛНО СБЪРКАНО с паметниците на културата ни. Не може на запад паметниците на културата да са БИЖУТА, а у нас да са като след война.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Няма нищо сбъркано. Те са си точно след война, война срещу "експлоататорската фашистка класа". Та съвсем логично са в това състояние. Отнети са със закони от "изедниците капиталсити" и 45 години ги "стопанисва" народната власт или някой верен боец на партията. След 1989 се реституират в лошо състояние на съсипаните, смачкани и бедни от 45 години революционна справедливост собственици и то без компенсация за пропуснати ползи и нанесени щети. После много от тези собственици ги продават на наследниците и партньорите на верните бойци на партията.
  С две изречения това е положенито. Какво ли щеше да остане от Венеция (примерно), ако беше съветска окупационна зона.

 22. 22 Профил на tulski2
  *****
  Неутрално

  Стана някаква грешка. Коментара ми беше за lechevalier.

 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#19] от "tulski2":

  Ами в общи линии нещо такова е нужно, не точно ти и приятелят ти, а всички данъкоплатци.
  Ситуацията е много кьорава и за пазителите на културните паметници (които казват "идеите от нас, бензина от вас"), и за собствениците им (които казват "няма бензин, чупка").
  Хем си собственик на нещо и по Конституцията тази собственост е свещена и непрекосновена, хем не си точно собственик, щото не можеш да упражниш волята си като такъв и си в неизгодно положение спрямо други собственици, които просто са имали празен терен на същата улица. Те отдавна са построили, продали, усетили ползата от собствеността, а ти седиш и си пишеш писма с филанкишията за опасна фасада или дължината на гисповия фриз по оригиналните чертежи.
  Не е ли така?

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Далаверите на Софиянски и Софийски имоти продължават да ни тежат като воденичен камък!

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nikolay Hadjiminchev":

  те хората на улицата колко неща не знаят.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 563 Неутрално

  А защо къщата е паметник !!?!?Излезте на улицата и питайте кой Гешов??Да видим колко го знаят.
  —цитат от коментар 9 на Nikolay Hadjiminchev


  Питайте кой е Рачо Петров ?Да видим колко го знаят.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 27. 27 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Завалията на загуба щял да бъде. Една СМС кампания да спретнем за тези юнаци от "Артемида БСИ"...

 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Една типична софийскоимотска свинщина. Дойде й времето и на тази сграда да я ликвидират окончателно след дълги години съзнателно рушене

 29. 29 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Дружествата с апортни вноски са най-изпипаната схема за заграбване на имущество на общините и специално на Столична община. Щетите са за милиарди! Отговорността на общинските съветници одобрили тези сделки = 0.

 30. 30 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Само тук го има този феномен, къща, паметник на културата в "изключително лошо състояние" или оставена да се самосрути.

  В белите държави като Испания например по преценка на общината, нестопанисвани сгради архитектурни паметници се НАЦИОНАЛИЗИРАТ безвъзмездно от собственика, като наказание.

  Евроатлантида
 31. 31 Профил на nibelungs
  nibelungs
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Къщата е рухнала, съсипана, унищожена!Години наред я гледам, защото живея там и всеки ден минавам покрай нея и сърцето ми се къса!Оставиха я така да рухне, толкова години никой не си мръдна пръста!Престъпници!Оставиха някакъв Киро Японеца, който си е Киро Циганина да срине прекрасна стара къща за да си направи паркинг!Същото ще се случи и с това бижу!

 32. 32 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#14] от "elibal":Еее, хайде да не преиграваме! Посочи една причина къщата на снимката да стане "туристическа атракция"? Какво атрактивно виждаш в нея??
  —цитат от коментар 18 на dogwoman


  Не е задължително да стане туристическа атракция, но би била интересен акцент във фасадата на новата сграда - при качествен архитектурен проект, разбира се.
  Нямаме чак толкова много красиви стари сгради, а атмосферата на един град се определя от тях, не от сегашните стъклени фасади.

  Англичаните явно като по-глупави от нас и вместо да я съборят и издигнат нова са преработили сградата на рибната борса в Лондон в офисна сграда. Помислете какво трябва да е струвало преустройството - все пак едни поне 200 години там се е продавала риба ! Е, казват че вътре още малко понамирисвало от време на време :-) "Куршумът" е на няколкостотин метра оттам, но той може да бъде построен навсякъде, а сграда като борсата другаде няма.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  А защо къщата е паметник !!?!?Излезте на улицата и питайте кой Гешов??Да видим колко го знаят.
  —цитат от коментар 9 на Nikolay Hadjiminchev


  Резонен въпрос.
  Първо, архитектурата на къщата не представлява нищо особено, няма архитектурна стойност, за да се категоризира като паметник.
  Второ, къщата няма и историческа стойност. В нея е живял един от многобройните министър председатели на България. Специално Гешов е историческа личност с отрицателна стойност. Той носи определена вина за националната катастрофа на България след Балканската война.
  Най-добре е тази съборетина да се събори и на празния парцел между двата калкана на съседните сгради да се построи модерна сграда .

 34. 34 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Не може да има претенции за опазване на културното наследство,
  а да няма пари за съхранението му, това е лицемерие !!!

 35. 35 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  Дори не ми се коментира вече...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 36. 36 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 956 Разстроено

  Може ли къща-паметник да влезе в офис сграда
  —цитат от коментар 0 на статия
  ?
  На въпроса отговарям с въпроси
  а може ли САЩ да са признали България за функционраща демокрация?
  Да, може! Ето как функционра "функциониращата демокрация"
  Ако живеех извън България, щях да сложа настроение "весело", но живея вътре, и затова настроението не е "весело"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 37 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Най-добре е тази съборетина да се събори и на празния парцел между двата калкана на съседните сгради да се построи модерна сграда .
  —цитат от коментар 33 на tacheaux


  Нещо като стъкленото недоразумение "Сграда на Европейския парламент" на ъгъла на "Раковски" ли ?

 38. 38 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 451 Разстроено

  Събаряй сичкото! Един средно културен човек не остана в държавното и партийните ръководства, а също и сред пари имущите. Сичкото е едно неграмотно и некултурно алчно-крадливо образование. За какво са им паметниците, за какво им е културата? Такова нещо вече няма място в София.

 39. 39 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#7] от "m17":
  До коментар [#9] от "Nikolay Hadjiminchev":


  Къщата е паметник на културата, защото е построена от един от най-известните архитекти за времето си. Това, че в нея е живял Иван Гешов й придава и историческо значение. А че много хора не знаят кой е Гешов обяснява донякъде състоянието на културните ни паметници- огледално на културата на нацията...

 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1397 Неутрално
  Първо, архитектурата на къщата не представлява нищо особено, няма архитектурна стойност, за да се категоризира като паметник.
  Второ, къщата няма и историческа стойност.
  —цитат от коментар 33 на tacheaux

  Трето не се изказвай неподготвен.
  Нито знаеш какви са критериите, нито ти пука.

  "Народ, който не помни своето минало, няма бъдеще"
  Сервантес

 41. 41 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Много празни приказки. Ако допуснем, че Иван Гешов беше още жив съм сигурен, че сам той щеше да събори къщата си и да направи нещо много по-стойностно с имота, а на всеки който би му говорил колко е ценна къщата би предложил да я купи и да си я съхранява.
  Сигурен съм, че от коментиращите няма нито един, който е готов да инвестира собствени средства в тази къща да я превърне в туристическа атракция и да осигури семейството си с парите, които ще спечели от тълпите туристи, но всеки дава акъл какво собственика трябва да направи.
  С това комунистическо мислене никой не е прокопсал, освен КНДР де.

 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#34] от "valtoro":

  Пари има, но се харчат традиционно за
  глупости, като в последните 4 години
  в бюджета на министерството има
  1 000 00 000 лева цифром и словом за консервация,
  реставрация и експониране на паметници на културата,
  но в същото време има около 100 милиона за подвижни паметници,
  тяхното експониране, съвременни изкуства и други подобни.
  ето и бюджета:
  http://mc.government.bg/files/3410_PMS_374.rtf

 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#41] от "svoboden":

  не бъди сигурен.
  говориш наизуст.
  колко пари даде за моста на Кольо Фичето в Бяла.
  предлопагам, че за пурви път чуваш.

 44. 44 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  А тая съборетина, дето била "паметник на културата", защото просто не я бутнат и да се свършат мъките и ? Аман от разпадащи се паметници на културата.

 45. 45 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "tediblabla":
  Аз нямам нищо против Гешов , но след 100 години да направим паметници от апартаментите на Цецо или къщата на Орешарски ми се струва също толкова тъпо...

 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Паметниците на съветските окупатори ги лъскат, а тези на българската култура ги унищожават.
  Е, каскети, каскетиии мазни долни твари - товарищи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  Я прочети статията точно тези собственици, на точно тази сграда, как са я придобили! От Софийски имоти!!! Няма нужда от повече разяснения, кои са излъганите камилчета и кои са камиларите в случая.

 48. 48 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 269 Гневно

  ех, аман от тези съборетини паметници на културата. Че живял там някой си какво от това??!

 49. 49 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Да получиш къща архитектурна ценност в центъра на София срещу селски хотел, гевгири, рендета и прочие простотии, може да се случи само у нас. Това е достойно за перото на Илф и Петров, те описват чудесмо абсурдите на съвремието си. България е един Абсурдистан, където всичко е възможно.

 50. 50 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако тоя град имаше кмет, щеше да ги накара да я оправят.

 51. 51 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ето ги последиците от "дясната" оправия на София 28 години

 52. 52 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2192 Весело

  ,,Може ли къща-паметник да влезе в офис сграда,,

  Може, може и още как. Дори самата къща може да стане офис сграда, само малко повечко пари където требе и работата е в кърпа вързана. Сега по време на прахода сичко е възможно

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Г-н президента говори да помним миналото си. Това е нашето минали, не съветските паметници. А ние го рушим и забравяме, без да ни мигне окото.

 54. 54 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Паметниците на съветските окупатори ги лъскат, а тези на българската култура ги унищожават.Е, каскети, каскетиии мазни долни твари - товарищи.
  —цитат от коментар 46 на СДС


  еми хората в Полша и Украйна действат.
  тук само комунисти-капиталисти-васали
  със стокхолмски синдром и безкрайна алчност.

 55. 55 Профил на Genoveva Drumeva
  Genoveva Drumeva
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Подобно "вграждане" на стара сграда в нова съм виждала в Маастрихт - наистина изглежда доста интересно . Беше сграда, гърба на стара църква и под земята исторически разкопки обвити в стъкло и алуминий.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4888688667180&set=a.4888682227019.1073741826.1596609032&type=3&theater


 56. 56 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nikolay Hadjiminchev":
  До коментар [#26] от "DS":

  Това означава ли ли че след 80 -100 г. къщата на ББ в Банкя ще е историчеески паметник, или къщата на Бербатов.....

  Сидо
 57. 57 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#45] от "Nikolay Hadjiminchev":

  на ББ....
  не го забравяй, ало

  Сидо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK