Общината е на път да ограничи скоростта в центъра на София до 30 км в час

Общината е на път да ограничи скоростта в центъра на София до 30 км в час

© Юлия ЛазароваСтоличната община планира да въведе ограничение на скоростта на движение на автомобили в центъра на София до 30 км в час. Предложението беше прието от комисията по транспорт, без да бъдат показани анализи за очаквания ефект от ограничението. С уговорката, че такива ще бъдат показани, съветници одобриха точката.


Предвижда се ограничението от 30 км в час да бъде въведено в зоната между улиците "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски". Това ще бъде т.нар. "успокоена зона" за движение, като в карето ще бъдат изградени и велоалеи. Ограничението няма да обхваща самите булеварди, а само малките улици района. Обособени ленти за велосипеди ще бъдат изградени и по булевардите "Овча купел" и "Монтевидео".


Предложението за въвеждането на "успокоена зона" ще бъде гласувано от Столичния общински съвет на следващото му заседание на 28 септември.
Идеята за въвеждане на ограничение на скоростта в центъра на София е част от мерките в програмата на Столичната община за контрол на качеството на въздуха, която беше приета през април. По време на обсъждането в комисията днес независимият общински съветник Прошко Прошков се усъмни, че общината има техническата възможност да контролира спазването на ограничението.


Не бе прието обаче предложението за въвеждане на пешеходна зона от ул. "Алабин" до пл. "Св. Неделя". В подкрепа на тази зона няколко пъти се обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков.


Общинските съветници от опозицията обаче не сметнаха, че са направени достатъчно задълбочени анализи за ефектите от забрана за автомобили в участъка. Основният проблем според тях е, че в зоната попада пространството пред Съдебната палата. Ежедневно мястото е изключително натоварено, като има и стоянки за таксита. Според предложението там трябва да се движат само трамваи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK