София се лиши от една от зоните за небостъргачи

Здравко Здравков - главен архитект на София

© Велко Ангелов

Здравко Здравков - главен архитект на СофияРайонът около Централната железопътна гара в София няма да бъде сред зоните, в които ще бъде разрешено строителството на небостъргачи. Това е част от предвижданията в окончателния проект за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО), с които "Дневник" разполага.


През юли главният архитект на София Здравко Здравков посочи три места, където според него би трябвало да бъде възможно построяването на небостъргачи – районите около Централната гара, край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана".


Основните мотиви за избирането на този район бяха добрата транспортна обезпеченост с големи булеварди, метростанция и железопътна инфраструктура. По думите на Здравков за локацията се е изказал положително дори главният архитект на Париж Ерик Жан-Батист, който беше в София в средата на май.
В окончателния законопроект зоната около Централна гара липсва, докато другите две зони са посочени много точно.


Неофициално архитекти и общински съветници казаха за "Дневник", че решението за отпадането на зоната като място за бъдещо "сити" в София е взето преди няколко седмици. Основната причина за това са въздушните коридори за самолети, които прелитат над Централна гара към летището. Главният архитект беше пратил проекта за съгласуване във въздухоплавателната администрация, като коментира в края на миналата седмица пред "Дневник", че общината ще се съобрази изцяло с анализа на дирекцията и вероятно в зоната ще има ограничение на височината на застрояване.


В крайна сметка тази възможност е отпаднала напълно, като са запазени само вариантите за другите две зони за "ситита". Предложението е едната зона да обхваща района източна и западно от Околовръстния път, в участъка между улица "3-ти март", кв. Филиповци, реките Шейовица, Какач, по продължението на бул. "Добринова скала" от бул. "Сливница до р. Какач, ул. "Ицках Грациани".


Вторият район софийско "сити" около 7-ми километър попада от северната и южната страна на бул. "Цариградско шосе", между булевардите "Александър Малинов", "Христофор Колумб", Проф. Цветан Лазаров", "Самоковско шосе", "Андрей Сахаров", улиците "Ресен" и "Анна Ахматова". В този район вече са построени няколко високи сгради, между които 126-метровата "Кепитъл форт", а 202-метровата "Скай форт" се строи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK