Столичната община ще се опита да ограничи безразборното застрояване на града

Столичната община ще се опита да ограничи безразборното застрояване на града

© Надежда Чипева, КапиталОграничаване на възможностите за използване на вратичките в закона, на базата на които в София бяха разрешени редица високи сгради в неподходящи за това места и въвеждане на максимална височина на сградите, които биха пречили на изгледа към Витоша.


Това са част от предложенията за изменения в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Те вече са подготвени и предадени на парламентарната група на ГЕРБ.


Законът за устройството на София не е променян от 2009 г. Автори на предложените поправки са главният архитект на София Здравко Здравков и неговият екип. Целта е да се намери трайно решение на проблемите с презастрояването, появата на небостъргачи в градинки и на места с лоша транспортна обезпеченост.
Строителството на небостъргачи ще бъде разрешено само в района на 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе" и на Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана".


Затварянето на вратичките


Видно от предложенията е, че се прави опит да бъдат затворени две от основните "законови вратички", станали повод за много спорове в Столичната община, протести на граждани и одобряването на сгради като 220-метровата "Парадайс тауър" или 77-метровата "България билдинг", проектът за която на два пъти бе отхвърлян в комисията по градоустройство към Столичния общински съвет.

Така чл. 27. ал 3 от Закона за устройство на територията, който позволява при изкуствено разделяне на ъглови парцели инвеститорите да могат да строят без ограничение във височината, ще важи само за парцели с площ до 500 кв. метра. По този начин няма да бъде възможно изграждането на много високи сгради във вече разделените парцели, защото тяхната площ няма да го позволява технически.


Освен споменатите по-горе сгради "Милеиниум център" на строителната фирма НИКМИ на бул. "България" също е разрешен на базата на този член. Строителната фирма има желанието да се възползва от него и в проекта си за 150-метрова сграда на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", който бе повод за протести на граждани.


Друга възможност, която е заложена за затварянето на тази вратичка в закона, е въвеждането на ограничения за височината на сгради в райони, откъдето биха попречили на гледката към Витоша. За тази цел се предлага да бъде въведено ограничение до 75 метра за сградите в южната част на града между централната градска част и Околовръстното шосе. В южните части след Околовръстното пък максималната височина ще бъде 15 метра.


За останалите райони на града максималната допустима височина ще бъде 125 метра. Това е от значение, защото в действащия закон са предвидени зони из целия град, в които няма никакво ограничение за височината.


Предвижда се и изработването на наредба, според която инвеститорите на сгради над 75 метра и разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м ще бъдат задължени да представят анализ за влиянието върху трафика.


Според друго от предложенията в законопроекта максималната височина за нови сгради в центъра на София ще бъде 50 метра. Според проекта това е районът между булевардите "Мария-Луиза", "Александър Стамболийски, "Константин Величков", "Пенчо Славейков", "Витоша", южната част на "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Генерал Данаил Николаев".


Тази норма обаче има изключение и няма да важи за сградите, за които вече има одобрение и са в процес на проектиране или получаване на разрешения за строеж.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Сиреч, както казва Бойко, строителите да си приготвят малко повече пари, ще си ги фанат после от клиентите, тяхното не се губи.

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  по принцип инициативата е мн. хубава, но това, че е ужасно закъсняла, я прави ИДИОТСКА!

  тези общински съветници не живеят с проблемите на града, презастрояването на кварталите не ги вълнува, а в мислите им сигурно има само $$$!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Гневно

  След като бойко фандъкова и дикофф си "оставиха ръцете" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Щом "ще се опита", пиши я работата бегàла...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Не са поискали, не са се справили с проблема в СО, ама явно ще продължават да си искат... рушветите и всичко ще си върви по старому...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  Добрео решение. Браво!
  Да видим изключенията :
  - получилите разрешения остават ли и кои са те?
  - вече построените стават "златни". Ще има промяна в данъчното им третиране?
  - ще има ли промяна в ТУП?
  - ще могат ли да се "заобикалят" с частични изменения?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 874 Неутрално

  След като съсипаха маса квартали, като се започне от Лозенец, мине се през кварталите в полите на Витоша и се свърши с Младостите.

  Де гиди да се съборят разни мутробаракови изпълнения ама надали.

 9. 9 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара.

  Every cradle is a grave.
 10. 10 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Направо да побеснееш от този популизъм.

  Фандъкова е кметица вече 10г. Презастрояването е факт от преди това. И се развиваше като проблем през този период.
  Сега ли реши да се замисля общината, след като вече е мноого късно??!

  Типично по български- нещата се прецакаха...но ние едва сега ще вземем мерки, евентуално, следващия път да не се прецакат.

 11. 11 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дикофф е за затвора. Фандъкова е за санаториум.

 12. 12 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "olimpipanov":

  Съсипани са ВСИЧКИ квартали без два: Западен парк/ Св. Троица и Гео Милев. Те са си такива, каквито си бяха. Не бяха цвете и преди.
  Фандупката има ужасяващ принос към това. Защото 10 години не можеше да бутне тоя Петър Диков, който е за затвора, ако не съм го казвал. Защото и днес е безгласна буква в тая община и се държи като извикана при директора. ЛИЧНО ТЯ е отговорна поне за двама изядени от кучета, например. Дали е решен проблемът с кучетата след 10 години тъжногледане?
  АМИ НЕ Е !!!

 13. 13 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 420 Неутрално

  "......ще се опита да ограничи безразборното застрояване..."

  Добре е, че в заглавието има думата "опита". Вероятността да успее е нулева, но не пречи да обяви, че се опитва. Не че досега безразборното застрояване е зависело от някой друг, но няма лошо общината пак да опита да го ограничи. То всъщност едва ли някой вярва, че общината въобще ще се опита да се опита.....
  .....А аз от утре ще започна да се опитвам да изместя Роналдо от Реал Мадрид...

 14. 14 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 862 Гневно

  Живея в един от вече презастроените квартали. Една от любимите ми идиотщини е, когато за нов строеж на кооперация на мястото на къща с двор и дървета се иска разрешително от Зелени системи (ако така се казваше) за премахване на растителността, а те безотказно го дават, разбира се. И после на мястото на няколко дървета има зелена "система" от няколко пършиви саксии. Да не говорим за претрупаност, коли, паркирали по тротоарите, липса на места в детски градини, задръствания, че даже и пренаселеност по парковете.....

  А и населението масово не знае, че за ВСЕКИ обект (апартамент, ателие, магазин..) в нова сграда, се ПОЛАГА по едно паркомясто. Пише го в ЗУТ, ама келепир няма в тая работа....

 15. 15 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Гневно

  Супер, съсипаха града, техните хора си прилапаха и застроиха паркове, градинки, апетитни парцели, бутнаха паметници на културата и из*аха отгоре стъклени грозотии и сега айде, който е*ал - е*ал. А наказателна отговорност и конфискация на хората, допуснали това да се случи - няма.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Неутрално
 17. 17 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аман ... от изказвания, намерения, обещания - „нон сенс“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 18. 18 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#10] от "foreverman77":

  а предложението ти е никога ли да не се вземат мерки, след като сме закъсняли??! не разбирам

  Дано имат ефект и да не се заобикалят лесно. Винаги ще има корупция, но трябва да има и правила.

 19. 19 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 722 Неутрално

  А какво сте правили до сега бе, продажни и алчни некадърници?

 20. 20 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#18] от "sw51":

  Мисля, че "колегата" просто недоволства от закъснението, дългото безхаберие и откриването на топлата вода след като нЕкои правилни хора се се изкъпали в нея.

 21. 21 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  Трогателна загриженост за София! Като чете текста човек му става ясно, че ако нещо не става с пари-става с много пари. Надеждата да бъде внесен ред и за идните поколения е, че хората като че ли започнаха да излизат от пасивността и безразличието.

 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Столичната община ще се опита да ограничи безразборното застрояване на града
  --------------

  Ще се опита? Ма не е ли това работата на Столична община??? Хайде тогава и аз ще се опитам да си плащам данъците оттук нататък..

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Няма спасение за вече унищожените в дивашките години на софийското градоустройство. Аз ще почакам да стане нетърпимо там, да влязат в сила ограничения и регулации и накрая да си купя нещо, за предпочитане къща, на ново място с нова визия, далеч от старите кпотори!

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Неутрално

  Както се казва в една наша поговорка:"След дъжд-качулка"!

 25. 25 Профил на Bate B
  Bate B
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Решението е елементарно и без промени: Общината въвежда Данък височина на сграда, с който обезмисля строителството на сгради над определена височина. Примерно 1 млн на етаж над стандартното за София на година е добро начало! Ако се окаже недостатъчно, може и 10 млн :) И ще се стигне до събаряне много бързо ... Като иска някъде да има високи, ще има нещо като офшорни зони в града :))))

  Бате Б
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK