Столичната община ще се опита да ограничи безразборното застрояване на града

Столичната община ще се опита да ограничи безразборното застрояване на града

© Надежда Чипева, КапиталОграничаване на възможностите за използване на вратичките в закона, на базата на които в София бяха разрешени редица високи сгради в неподходящи за това места и въвеждане на максимална височина на сградите, които биха пречили на изгледа към Витоша.


Това са част от предложенията за изменения в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Те вече са подготвени и предадени на парламентарната група на ГЕРБ.


Законът за устройството на София не е променян от 2009 г. Автори на предложените поправки са главният архитект на София Здравко Здравков и неговият екип. Целта е да се намери трайно решение на проблемите с презастрояването, появата на небостъргачи в градинки и на места с лоша транспортна обезпеченост.
Строителството на небостъргачи ще бъде разрешено само в района на 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе" и на Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана".


Затварянето на вратичките


Видно от предложенията е, че се прави опит да бъдат затворени две от основните "законови вратички", станали повод за много спорове в Столичната община, протести на граждани и одобряването на сгради като 220-метровата "Парадайс тауър" или 77-метровата "България билдинг", проектът за която на два пъти бе отхвърлян в комисията по градоустройство към Столичния общински съвет.

Така чл. 27. ал 3 от Закона за устройство на територията, който позволява при изкуствено разделяне на ъглови парцели инвеститорите да могат да строят без ограничение във височината, ще важи само за парцели с площ до 500 кв. метра. По този начин няма да бъде възможно изграждането на много високи сгради във вече разделените парцели, защото тяхната площ няма да го позволява технически.


Освен споменатите по-горе сгради "Милеиниум център" на строителната фирма НИКМИ на бул. "България" също е разрешен на базата на този член. Строителната фирма има желанието да се възползва от него и в проекта си за 150-метрова сграда на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", който бе повод за протести на граждани.


Друга възможност, която е заложена за затварянето на тази вратичка в закона, е въвеждането на ограничения за височината на сгради в райони, откъдето биха попречили на гледката към Витоша. За тази цел се предлага да бъде въведено ограничение до 75 метра за сградите в южната част на града между централната градска част и Околовръстното шосе. В южните части след Околовръстното пък максималната височина ще бъде 15 метра.


За останалите райони на града максималната допустима височина ще бъде 125 метра. Това е от значение, защото в действащия закон са предвидени зони из целия град, в които няма никакво ограничение за височината.


Предвижда се и изработването на наредба, според която инвеститорите на сгради над 75 метра и разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м ще бъдат задължени да представят анализ за влиянието върху трафика.


Според друго от предложенията в законопроекта максималната височина за нови сгради в центъра на София ще бъде 50 метра. Според проекта това е районът между булевардите "Мария-Луиза", "Александър Стамболийски, "Константин Величков", "Пенчо Славейков", "Витоша", южната част на "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Генерал Данаил Николаев".


Тази норма обаче има изключение и няма да важи за сградите, за които вече има одобрение и са в процес на проектиране или получаване на разрешения за строеж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK