Забрана на фойерверки след 22 часа в София предвижда проектонаредба

Забрана на фойерверки след 22 часа в София предвижда проектонаредба

© Юлия Лазарова, ДнеДнЗабрана на фойерверки в часовете от 22 до 8 часа е предвидена в нова наредба за обществения ред, чийто проект е качен на сайта на Столичния общински съвет. Срокът за общественото ѝ обсъждане е един месец - до края на октомври.


Предвидена е и глоба за нарушителите на забраната за използване на фойерверките от категория 1 (пиротехнически изделия за увеселителни цели, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум и които са предназначени за употреба в ограничени пространства, включително фойерверки, предназначени за употреба в жилищни сгради, и пиратки - бел.ред.) след 22 часа. Тя е от 100 до 300 лв., а при повторно нарушение - от 300 до 500 лв. Толкова е и санкцията за организиране на гонки.


В проекта за нова наредба се забраняват шумните увеселения в жилищни сгради от 22 до 8 часа. Регламентира се свиренето на музикални инструменти, пеенето за обучение и ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати като прахосмукачки и машини в жилищни сгради. Тези дейности ще може да се извършват от 8 до 14 и от 16 до 22 часа.
Сходни разпоредби е имало и в старата наредба, приета от общинския съвет, но те са били отменени от съда и в момента на практика действа наредба за обществения ред от 1993 г., която вече не отговаря на промените обществени отношения.


Въвежда се и забрана за пиене на алкохол по улици, тротоари, площади, градинки и паркове, което води до нарушаване на обществения ред. Глобата е от 100 до 300 лв. Същата санкция се предвижда и за миенето на автомобилни стъкла, продажбата на печатни издания и друга търговска дейност на кръстовища и улични платна, отбелязва "24 часа".


С новата наредба се регламентира и ползването на общински имоти за изява на музиканти, певци и артисти. Те вече ще трябва да получат разрешение от кмета на съответния район, а местата, на които ще може да се изявяват, ще бъдат определени със заповед на кмета. За нарушителите санкцията ще е до 100 лв. Същата ще е глобата и за осквернителите на паметници, късане на некролози, недобре закрепени предмети на балконите, прозорци и фасади, както и за изтупване и изхвърляне на боклуци от прозорци и балкони и изливане на течности.


От 300 до 500 лв. глоба или имуществена санкция от 1000 до 1500 лв. ще отнасят организаторите на масово мероприятие, които са го провели, без да са получили разрешение от кмета.


В наредбата е въведена и забраната за преместване на пейки, табели, огради и други съоръжения в парковете. Такава забрана има и сега, но е заложена в друга наредба. Според вносителите на законопроекта - шестима общински съветници, забраната следва да бъде именно в нормативния акт за обществения ред.


Предстои обсъждането на наредбата от столичния общински съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK