Лъвът от мемориала на Първи и Шести пехотен полк ще бъде върнат пред НДК до 1 ноември

Елементи от мемориалния комплекс на Първи и Шести пехотен полк на Желязната първа софийска дивизия, разрушен при строежа на НДК и паметника "1300 години България".

© Велко Ангелов

Елементи от мемориалния комплекс на Първи и Шести пехотен полк на Желязната първа софийска дивизия, разрушен при строежа на НДК и паметника "1300 години България".Малко повече от два месеца след като беше демонтиран паметникът "1300 години България", мястото пред Националния дворец на културата (НДК), на което се издигаше, отново е заградено от ограда и е строителна площадка. От вчера е започнало изграждането на постамент, на който да бъде поставен лъвът от мемориала на Първи и Шести пехотен полк, за чието възстановяване предстои да бъде обявен конкурс.


Връщането на лъва бе обещание, което кметът на София Йорданка Фандъкова даде ден след започналото през юли демонтиране на "1300 години България". Лъвът се е намирал в средата на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който е бил демонтиран през 1977 г., за да бъдат изградени НДК и "1300 години България".


Така изглежда теренът в момента.

© Дневник

Така изглежда теренът в момента.
След демонтирането на известния като "войнишки паметник" лъвът и плочите, на които са изписани имената на над 3000 войници от двата пехотни полка, са пратени за съхранение във Националния военноисторически музей.


В момента бронзовият лъв се реставрира от екип на Регионалния исторически музей - София (Музей за история на София), като според информационната табела на строителната площадка трябва да бъде върнат на оригиналното си място до 1 ноември. Според табелата той ще бъде там само за "временна експонация".


Фотогалерия: Паметникът "1300 години България", който оцеля 36 години >


Макар през юли зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов да каза, че конкурсът за възстановяване на мемориала ще бъде обявен бързо, вече три месеца това не се случва. От пресцентъра на Столичната община не успяха да дадат по-точна информация, освен, че процедурата би трябвало да бъде обявена до края на годината.


По думите на Чобанов избраният в конкурса проект ще бъде гласуван от художествения съвет към Столичната община, като ще бъде подложен на обществено обсъждане.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK