Утре ще се обсъжда проектът за наредба с глоби за пиенето на алкохол в парковете на София

Утре ще се обсъжда проектът за наредба с глоби за пиенето на алкохол в парковете на София

© Цветелина Ангелова, КапиталПроектът за наредба на Столичната община, който стана популярен с глобите за нарушаване на обществения ред при употреба на алкохол, ще бъде обсъден с граждани 11:30 часа утре в сградата на общината.


Проектът на Наредбата за обществения ред бе качена на сайта на Столичния общински съвет на 28 септември, като от тази дата в срок от един месец жителите на столицата могат да изпращат своите мнения и становища. В средата на октомври кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че е важно да се обсъди кой и как ще контролира прилагането на забраните, ако наредбата бъде приета.


В документа са предвидени много предложения за забрани, засягащи обществените сгради и пространства, но най-голяма популярност доби глобата от 100 до 300 за пиене на алкохол по улици, тротоари, площади, градинки и паркове, което води до нарушаване на обществения ред. Недоволните от това предложение биха били засегнати и от забраната за разместване на парковата мебел - пейки, кофи за боклук, табели, която също се предвижда в проекта.
В сградите с режим на етажна собственост се забраняват "шумни увеселения" от 22 до 08:00 часа и извършването на търговски и промишлени дейности след 22 часа. Предвижда се и забрана за фойерверките в същия часови диапазон.


В проектонаредбата се предлагат и забрани за строителни дейности по строежи в почивните дни, изгарянето на гуми, кабели и пластмаси, "складирането" на дърва и строителни материали на общински площи за повече от 24 часа без разрешение, "къпането" в общински водоеми без съгласието на "стопанисващите ги субекти", както и късането на некролози.


Следващото обсъждане ще се проведе на 26 октомври от 16:30, като след това проектът ще бъде гледан в комисиите на общинския съвет, който пък ще трябва да го приеме или отхвърли с гласуване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK