Столичната община и Петьо Блъсков си дариха имоти за милиони

Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община ще дари (изглед от ул. "Васил Калчев")

© Юлия Лазарова

Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община ще дари (изглед от ул. "Васил Калчев")Колко лева може да бъде разликата между 1 декар междублоково пространство близо до Борисовата градина и имот от 2 декара в "Дианабад"?


Отговор на този въпрос са търсели членовете на комисията по бюджет и финанси към Общинския съвет на извънредно заседание на 12 октомври. Те са имали само 45 минути да вземат решение. След това предложението общината да дари на частно лице своя имот от 2 декара и да получи обратно като дарение имота от 1 декар е гласувано на заседанието на общинския съвет. Това разказаха за "Дневник" съветници, присъствали на извънредната комисия, и обясниха, че даренията са начин, по който се заобикаля законът и реално се извършват замени на общински имоти. Възможността за замени бе премахната след промени в четири закона през 2008 г., един от които бе Законът за общинската собственост. Причината беше, че множество подобни сделки породиха съмнения за корупция и ощетяване в полза на частни лица.


Вносителите на предложението от 12 октомври не бяха известни до началото на заседанието, като в дневния ред беше посочена анонимна "група общински съветници". В крайна сметка се разбра, че докладът е внесен от Лорита Радев (ГЕРБ) и Карлос Контрера (Патриоти за София). Пред "Дневник" двамата обясниха, че до последно са очаквали и други общински съветници да се съгласят да бъдат съвносители.


Имотът
Теренът от 993 кв.м се намира в между два жилищни блока в близост до ул. "Незабравка" в квартал "Изток" срещу Борисовата градина. Собственик е Петьо Петьов Блъсков, син на главния редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков, който пък го получава от майка си. На 20 септември тази година той прехвърля имота с данъчна оценка от 66 хил. лева на сина си.


Според действащия общ устройствен план от 2009 г. парцелът е в зона за озеленяване. Почти веднага след приемането на плана обаче Петьо Блъсков - старши го обжалва пред Административен съд – София, който с решение от 2011 г. връща стар подробен устройствен план за терена, според който той е за жилищно строителство. Съдебното решение е обжалвано от Столичната община пред Върховния административен съд, който през 2012 г. в състав Славка Тодорова, Захаринка Стоянова и Джузепе Роджери потвърждава решението на първа инстанция. (Бел.авт. - Съдия Джузепе Роджери е член на съдебния състав на ВАС, който през 2016 г. отреди за застрояване зелена площ на ъгъла на бул. "България" и "Петко Тодоров", собственост на строителната фирма НИКМИ, която има намерение да построи 150-метрова сграда там.)


Пред "Дневник" Петьо Блъсков-старши каза, че е обжалвал, защото "с някакъв си устройствен план държавата се опита да ми открадне имота".


Парцелът в квартал "Изток", който Петьо П. Блъсков дарява на Столичната община

© Юлия Лазарова

Парцелът в квартал "Изток", който Петьо П. Блъсков дарява на Столичната община


Планът, който допуска строеж в имота на Блъсков, е представен на обществено обсъждане през 2014 г. и среща сериозно недоволство от живеещите в околните блокове, които излизат на протести. Петьо Блъсков-старши заявява намерението си да построи детска градина в три отделни постройки с подземни паркинги. Тогава между него и Столичната община започват преговори, за да бъде намерено решение, което да удовлетвори и трите страни.


Според внесеното предложение, преди то да бъде променено в извънредната комисия по финанси, имотът от 1 декар е оценен на 1.1 млн. лева, а този общината на 1.8 млн. лева, като се е предвиждало собственикът да доплати разликата от 700 хил. лева. Записаната цена на квадратен метър на имота на Блъсков - син е 638 евро или 1249 лева.


От сравнение на "Дневник" в сайта за имоти, цитиран в доклада, се вижда, че средната цена за имоти в квартал "Изток" е 745 евро.


В извънредното заседание на комисията по бюджет в 09:15 часа обаче цената на общинския имот е повишена с 100 евро на квадрат и така сумата за доплащане е увеличена двойно до 1.4 млн. лева.


Другите възможности


Попитана от "Дневник" дали не са търсени други имоти, които общината да дари на Блъсков, за да не се налага доплащане, Лорита Радева отговори, че е била обсъждана възможността парцелът от 2 декара да бъде разделен на две равни части. По думите й този вариант бил невъзможен, защото имотът нямал излаз на две улици и едната ще остане задънена, което ще свали цената му.


Имотът, който общината дарява на Блъсков се намира между улиците "Св. Пимен Зографски" и "Васил Калчев". Карлос Контрера пък каза, че не е виждал имота, и че ако е имало възможност той да бъде разделен е трябвало това да бъде предложено от районната община.


Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община ще дари (изглед от ул. "Св. Пимен Зографски")

© Юлия Лазарова

Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община ще дари (изглед от ул. "Св. Пимен Зографски")


Имотът в "Дианабад" също е отреден за жилищно строителство и се намира между детска градина и нова жилищна кооперация.


Двойно по-ниската оценка


Повишението в цената на общинския имот е прието по искане на общинските съветници по БСП, петима от които след това гласуват в подкрепа на предложението и осигуряват необходимото мнозинство.


Първоначалната оценка на терена на общината е дело на Огнян Маринов от дружеството "Консулт-2007", което има договор със Столичната община. Според финансовите отчети на "Консулт-2007" дружеството е развивало основната си дейност в Горна Оряховица, където е било и седалището му до края на август тази година, когато е преместено в столичния квартал "Люлин". Маринов не бе открит за коментар от "Дневник".


Пред "Дневник" общинският съветник Иван Велков ("Зелените", Политическа група 5), който е гласувал като въздържал се, каза, че според него оценките и на двата имота са далеч от адекватните за една сериозна процедура и не биха се реализирали при тези цени в сделка между частни лица.


Оценител на имота на Петьо Блъсков е Юлия Димитрова-Цекова, която има договор със Столичната община от 2013 г. Димитрова-Цекова е изготвила оценката при продажбата на "Царските конюшни", за което е и подсъдима в делото в Софийски градски съд.


Потърсена от "Дневник" Димитрова -Цекова първо отказа коментар, но впоследствие каза единствено, че направената от нея оценка е на база устройствен план за терена, който допуска жилищното застрояване.


Кой точно е избрал оценителите на тези имоти обаче не е ясно. Председателят на комисията по икономика и собственост към общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ) каза пред "Дневник", че оценителите са избрани от кмета на район "Изгрев" Цветомир Жеков. Попитан от "Дневник" Жеков каза, че те са били посочени от общинската дирекция "Общинска собственост".


"Дневник" изпрати въпроси до дирекцията как и защо са избрани конкретните оценители, като до момента няма отговор.


Когато дарението стане замяна


След като възможността за замени на имоти бе премахната от закона, в Столичната община започват да прилагат древния прийом "дай, за да получиш", наричан още и "услуга за услуга".


Според Закона за общинската собственост даренията се приемат, ако получат подкрепата на 3/4 от общинските съветници. В София това значи, че 46 от общо 61 съветници трябва да гласуват "За". Предложението Петьо Петьов Блъсков да получи имота от 2 декара, като преди това дари своя терен от 1 декар и доплати разликата в цената, се приема с 47 гласа. Освен от съветниците от ГЕРБ, предложението получава подкрепа от съветници от БСП, Реформаторски блок, "Патриоти за София" (ВМРО и Атака), коалиция "Сердика" (Нормална държава и Български социалдемократи).


От гласуване се въздържаха Иван Велков ("Зелените", Политическа група 5) и съветниците от ДСБ в групата на Реформаторския блок Иво Божков и Марта Георгиева. Останалите съветници не участваха в гласуването.


Пред "Дневник" Милка Христова (БСП), която подкрепи доклада, каза, че даренията са начин, по който се заобикаля закона, за да се извършват замени на имоти. Според нея обаче в случая нямало по-добър вариант, за да се намери решение на проблема. Според Марта Георгиева сделката е "замяна, прикрита като дарение", като мнението й сподели и Иво Божков. Иван Велков каза, че според него е било възможно да се потърси "по-справедлив "бартер".


Попитани поотделно от "Дневник" вносителите на доклада Лорита Радева и Карлос Контрера, общинският съветник Николай Стойнев и кметът на район "Изгрев" Цветомир Жеков казаха, според тях предложението не може да бъде определено като замяна. Радева го описа като "две насрещни дарения", а според Контрера няма основание сделката да бъде смятана за замяна, при положение, че собственикът на имота ще доплати разликата в цените.


По бързата писта


Пред "Дневник" съветници от БСП, които са подкрепили доклада, и тримата, които се въздържаха, казаха, че документите по предложението са им били предоставени късно, заради което не са имали достатъчно време да се подготвят. Същевременно докладът е бил гледан бързо през комисии, за да може да бъде внесен в дневния ред, което според тях не е било необходимо.


Милка Христова каза, че е получила доклада без имотната оценка, която според нея е била най-важната в случая, "защото е гаранцията, че няма да се накърни интереса на общината". "Смятам, че документите за подобни сериозни въпроси би следвало да ни бъдат предоставяни по-рано, за да имаме възможност за консултации със специалисти", каза тя.


Според Иван Велков информацията по предложението е била "оскъдна", като отбеляза, че за далеч по-малки парчета земя и по-маловажни предложения се водят по-сериозни обсъждания в комисиите и по време на заседанията на съвета. Според него в този случай общината с лекота се е разделила с по-голям парцел.


Велков и Иво Божков посочиха, че в София има стотици други случаи с частни имоти, които след градоустройствени промени са определени за озеленяване, като по този начин собствениците им не могат да ги използват за стопанска дейност. Двамата нямаха обяснение защо се е бързало да се реши точно този проблем, а според Велков това показва, че "за някои има бърза писта".


Петьо Петьов Блъсков бе потърсен от "Дневник" за коментар дали е съгласен на поставената по-висока цена, която трябва да плати на общината за дарението, като все още очаква отговор. Потърсен от "Дневник" Петьо Блъсков-старши заяви, че не иска да бъде "занимаван " и че не е запознат "черно на бяло" с решението на общинския съвет.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  "Велков и Иво Божков посочиха, че в София има стотици други случаи с частни имоти, които след градоустройствени промени са определени за озеленяване, като по този начин собствениците им не могат да ги използват за стопанска дейност."

  В Студентски град е точно обратното - всички терени за озеленяване се подаряват на дрийм тийм фирма за застрояване срещу суджук.

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Весело

  А някъде само да кажеш като поета.
  Господи колко си хубава.
  Отиваш на съд.
  Тъпото е че кото запознат с политическите далавери ви казвам че от всички съветниц само един или двама ще намажат.
  Другите чак сега разбират за далаверата.
  Сега ще почне квичене мучене грухтене от прецаканите камилчета но вече ще е късно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Интересна ще оценката за доплащане !!!

 4. 4 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Договорките между собствениците /на медии/ и лидерите на т. нар. „политически партии” - те са много прости. Давам ти една пара или достъп до далавера срещу политическа реклама и личен ПиАр."

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 497 Весело

  Интересна ще оценката за доплащане !!!
  —цитат от коментар 3 на valtoro


  Няма да има, Блъсков ще им плаща в рекламни карета в изданията си. Ако въобще тези парцали, се наричат така.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Като става въпрос за декари имоти в "Дианабад" от Столична Община няма да излезе нещо прозрачно как фарма-картела се сдоби там с имот и разрешение за строителство на депото което опасно за квартала и е голям късмет ,че толкова години не е имало там пожар или някаква друга неприятност !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Дневник" удобно пропуска да спомене как изобщо теренът в "Изток", който от десетилетия си е зелена площ, се е оказал в ръцете на Блъсков. Отговорът е РЕСТИТУЦИЯ - престъпление по-значимо дори от костовата приватизация, което продължава и до днес. Мине се немине месец и някоя детска площадка или междублоково пространство внезапно осъмва оградена и скоростно започва строеж.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Аз не разбрах много добре за каква далавера се говори след като Петьо Блъсков-младши ще трябва да доплати 1,4 млн. лв. Предполага се навярно, че той ще спечели много повече когато продаде 2-та декара за строителство. Може да спечели, може и да не спечели. Че то ако останат общината да ги продава не се знае какво ще стане. Имам и още едно питане - действително ли по закон с устройствен план частен парцел може да бъде определен за озеленяване? Не е ли по-редно устройственият план да се съобразява със собствеността на терените, които ще устройва? Колко често се променят устройствените планове? Ако един частен терен се определя за обществено ползване собственикът получава ли някакво обезщетение и какво? Откъде-накъде общините в България имат право да даряват имоти?

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Емиии, който го може го може. По територии където правораздавателната система е ТОТАЛНО ДЕГРАДИРАЛА, силните на деня си позволяват всякакви кефове.

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Карлос Контрера се очертава момчето, което прави схемите и ги провежда. Той внесе и споразумение към концесионен договор между Столична община и „МТК Гроуп“, с което се бързаше общината да подпише заробващо споразумение за милиони, преди окончателното решение на Върховния съд...... което можеше да е в полза на Столична община.
  Фирмата концесионер в момента беше............... без лиценз за превози.

 11. 11 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лорита Радев, Карлос Контрера и съдия Джузепе Роджери. За минута и нещо, докато човек чете, се надява, че става въпрос за някоя латино република, където беззаконията все още са възможни...Но уви не е, а поредната софийска далавера.

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#7] от "Стоян":

  Отговорът е РЕСТИТУЦИЯ - престъпление по-значимо дори от костовата приватизация, което продължава и до днес.
  —цитат от коментар 7 на Стоян


  Другарю Стояне, реституция никога нямаше да има ако преди това не беше имало комунистически грабеж на частната собственост. Теренът в "Изток" от десетилетия си е зелена площ между блоковете на комунистическата номенклатура защото просто е заграбен от собственика му. Та затова сега се налага собствеността да се реституира т.е. да се възстановява. Като въпросът за справедливостта тук не е най-важният. Най-важният въпрос е този, че без яснота по собствеността не може да има пазарна икономика. А това, че реституцията не приключи както би трябвало в кратки срокове се дължи на безкрайната бъркотия натворена от некадърната комунистическа власт.
  Колкото до костовата приватизация не е зле да припомним, че Костов продаде предприятията, които бяха включени от правителството на Жан Виденов в списъка за ликвидация и изолация с решение на Народното събрание от 16.06.1996 год. Потърсете, прочетете, ограмотете се. И ще разберете, че грешката на Костов беше, че се опита да спасява с приватизация вместо направо да ликвидира. Както Станишев ликвидира в 2006 год. най-голямото предприятие в България и най-голям производител на електро и мотокари в света - "Балканкар", за което никой досега копче не му е казал.

 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Неутрално

  голям подарък ,но мутрите има за какво да са благодарни на блъков

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  С подробен устройствен план един имот се отрежда за нещо си. И въз основа на това отдеждане може да се ползва по съответен начин. Като ти реституират нива може да се ползва само за нива а именно да си я ореш. Обаче ако по случайност в последните 50 години до тази нива е прекарана улица, канализация, водопровод, ток, тец и метро, то очевидно собственика би се заинтересувал да построи блок а не да засади картофи. И за това се налага да смени предназначението СПРЯМО плана. Проблема става ако по време на смяна на предназначението плана е предвиждал застрояване пък после предвижда градинка. И точно така стана за много имоти. По принцип закона предвиджда един период от 10 години, след одобряване на новия ОУП в които общината трябва да ИЗКУПИ имотите на пазарна цена. Обаче такива са хиляди имоти и общината бяха сметнали че им трябват към 2 милиарда лева. И понеже 10'те години наближават пък софиянци не искат да им се повишават данъците, общината почва да търси начини. И нормалното биха били заменки - парцела за градинка за парцел за блок някъде другаде.
  Обаче заменките баха забранени след като Софиянски , Станишеф и сие заменяка масово кон за кокошка. И сега се налагат такива "дарения".

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#7] от "Стоян":

  Само дете причината да е възможно това е че този парцел никога по документи не е бил градинка. Щото комунизма беше решил че ще е вечен и не му трябват документи. В някои по-стари квартали всички зелени площи си имаха документи за общинска собственост и нямаше начин да мине далаварета с реституцията на нива. Обаче много места нямаха, особенно по паркове и градинки и затова там ставаха далаверите.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#5] от "Over":

  Ще плаща в брой на каса щото приходния ордер е част от докумените за изповядване на сделката. Отделно общината не е плащала за реклама никога така че едва ли ще изхрачи парите за точно това.

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Поредната мафиотска далавера в помощ на Петьо Пу.....Няма наяждане,ей!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  До коментар [#7] от "Стоян":

  "РЕСТИТУЦИЯ - престъпление по-значимо дори от костовата приватизация"
  А заграбването на частни имоти, изселването на хора, да не говорим за физическото им изтребване - това за легална "класова борба" ли минава?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Формално закона може и да е спазен, но реално това е нарушение на духа на закона. Как не ги е срам да приемат такова нещо!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 790 Любопитно

  ''Според внесеното предложение, преди то да бъде променено в извънредната комисия по финанси, имотът от 1 декар е оценен на 1.1 млн. лева, а този общината на 1.8 млн. лева, като се е предвиждало собственикът да доплати разликата от 700 хил. лева. Записаната цена на квадратен метър на имота на Блъсков - син е 638 евро или 1249 лева.

  От сравнение на "Дневник" в сайта за имоти, цитиран в доклада, се вижда, че средната цена за имоти в квартал "Изток" е 745 евро.''

  нещо са много подозрителни тия цени, средната цена на квадратен метър панелка в Изток е 1000 евро, на нова тухла 1300, на поляна 700 ?!?

 21. 21 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поредната статия, наблъскани с прозаична фактология, която създават ВПЕЧАТЛЕНИЕ за делавера, но на практика пропуска да посочи в какво се състои самата делавера. ОК, Блъсков е отблъскващ тип, СОС действа при презумпция за корупция, ама в какво точно се състои конкретната делавера? Някой конкретно оспорва ли оценките (на мен ми изглеждат нормални) освен въздържали се Велков, който, като не е съгласен с оценката и смята, че общината ще бъде ощетена, да гласува "против" и са стигне шум, а не тихомълком са се измъква като "въздържал се" - нали точно той и останалите 4ма щяха да бъдат острието на антикорупцията в СОС. Ни се чуват, ни се виждат.

 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Блъсков подплати суджука на последните избори и сега иде ред на другарката по руски да му благодари.
  Дай,София (ГЕРБ) на Блъсков. Какъв шарж....

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!!!!

  Имитацията на борбата с корупцията продължава...

 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Е как така заменките са забранени, а те направо си даряват между община и частно лице ?!?

  Има ли начин по който въобще може да се защити дарение от община/държава към частно лице? Как въобще е защитен общият интерес тогава?

  Единствено публичен търг може да защити общият интерес. Да направи един търг общината и частното лице да участва, а капитала да си осигури както си иска, ако иска да продава неговия си имот или да го дава под наем.

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 933 Неутрално

  по тоя повот др. блъсков ще сведе ли до вниманието на аодиторита поредната порция мъдрос изказана некога от баба му или леля му или некои от родата му?

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Весело

  Флагманът на продажната журналистика как може да постъпи по друг начин?!

  klimentm
 27. 27 Профил на nuevitas
  nuevitas
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Помня преди години как Блъсков незнайно как успя да придобие имота. Много странно, как точно на най-апетитното място в квартала, този човек успя да изкопае акт за собственост. Може да не съм прав, но за мен това бе чиста кражба с фалшиви документи. Едвам го спряхме в опитите му да строи, след всичките му залъгалки, които се опитваше да ни пробута.

 28. 28 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не знам, мене БСП ми се чини по-малкото зло.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 971 Весело

  Интересна ще оценката за доплащане !!!
  —цитат от коментар 3 на valtoro


  Няма да има, Блъсков ще им плаща в рекламни карета в изданията си. Ако въобще тези парцали, се наричат така.
  —цитат от коментар 5 на Over


  И ква ще е рекламата- може би:

  "Общинирайте в Столична община!"

  :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Е как така заменките са забранени, а те направо си даряват между община и частно лице ?!?Има ли начин по който въобще може да се защити дарение от община/държава към частно лице? Как въобще е защитен общият интерес тогава?Единствено публичен търг може да защити общият интерес. Да направи един търг общината и частното лице да участва, а капитала да си осигури както си иска, ако иска да продава неговия си имот или да го дава под наем.
  —цитат от коментар 24 на everlast666


  И не само насрещни дарения, ами и едното дарение е с доплащане! В нормален съд, обвинението в прикрита заменка ще е абсолютно състоятелно. В противен случай ще се нагледаме на абсурди от типа "аз ще ти даря при условие, че ти ми дариш".

 35. 35 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "Стоян":Само дете причината да е възможно това е че този парцел никога по документи не е бил градинка. Щото комунизма беше решил че ще е вечен и не му трябват документи. В някои по-стари квартали всички зелени площи си имаха документи за общинска собственост и нямаше начин да мине далаварета с реституцията на нива. Обаче много места нямаха, особенно по паркове и градинки и затова там ставаха далаверите.
  —цитат от коментар 15 на m17


  Вие очевадно идея си нямате какви далавери се въртят в СИНЯ София, където се гордеете, че комунист не е бил на власт. Терени с абсолютно валидни нотариални актове се РЕСТИТУИРАТ без собственика да бъде дори уведомен. Реститутът предвидливо изчаква давност и почва да строи, а собственикът може да си мушне нотариалният акт в задния двор. Ето просто търсене в гугле, а такива случаите са стотици - http://www.dnes.bg/sofia/2014/02/05/stolichani-sreshtu-bageri-na-detska-ploshtadka.214828

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Помня преди години как Блъсков незнайно как успя да придобие имота. Много странно, как точно на най-апетитното място в квартала, този човек успя да изкопае акт за собственост. Може да не съм прав, но за мен това бе чиста кражба с фалшиви документи. Едвам го спряхме в опитите му да строи, след всичките му залъгалки, които се опитваше да ни пробута.
  —цитат от коментар 27 на nuevitas


  Чиста кражба с фалшиви документи се нарича РЕСТИТУЦИЯ. Кое му е незнайното. Вместо да се протестира на парче трябваше да се премахне този уродлив закон.

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Поредната заменка=поредната здрава далавера.

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":
  До коментар [#15] от "m17":

  Благодаря Ви за компетентните отговори. Сега разбирам в какво е далаверата - не в оценките, а в това, че за едни може, а за други не. Разбирам и как стават шашмите с парцели, за които не е имало документи за общинска собственост. И защо в такива шашми участват все изявени наши другари като Петьо Блъсков. Което пък прави особено комични напъните срещу реституцията на колегата "Стоян".

 40. 40 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 444 Неутрално

  аре стига бе цигански работи сите градинки ги изкрадохте , ганове нещастни

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Той има заслуги към ГЕРБ.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  На Блъсков и столична община вяра да нямаш...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Само другарят Блъсков да е - с мед да го нахраниш!

  София отдавна е разпарчатосана и апетитните имоти и парцели овреме са вече във владение на "правилните" другари!
  А за обществото, за софиянци... за тях - една студена вода!
  И не само в София - навсякъде в страната...

  Това не са общински съвети, това са бандитски съвети чрез решенията на които се "узаконяват" всякакви безобразия.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "carmello":


  нещо са много подозрителни тия цени, средната цена на квадратен метър панелка в Изток е 1000 евро, на нова тухла 1300, на поляна 700 ?!?
  —цитат от коментар 20 на carmello


  Вдигаш полянката на осем нива, тухлени, по 1300 на ниво и получаваш отговор, що чак толкова за квадрат поляна.
  Себестойност на строителството - 550 - 600 евра на квадрат.

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1720 Любопитно

  Абе, като си отворят устите господата Колт и Калашников.....тия аргументи за подаръци изведнъж ще се изпарят!
  !

 46. 46 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Не е ли по-редно устройственият план да се съобразява със собствеността на терените, които ще устройва? Колко често се променят устройствените планове?
  —цитат от коментар 8 на Един препатил

  Редно беше на наследниците на селяните от софийското поле да им реституират ниви в полето, каквото в същност е представлявала собствеността на дедите им, а не парцели в Младост или Изток.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Любопитно

  До коментар [#46] от "bgkurshum":

  В кое поле да им реституират ниви? Нивите на вашите деди в селата, от които дойдохте в Младост и Изток ли?

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#39] от "Един препатил":

  Всъщност няма далавера както се опитват да го изкарат. Заменките са забранени но основния проблем е че тази дърта далавера е напълно законна и е минала на всички съдебни инстанции. И общината няма законен начин да го промени това освен да тормози инвеститора като му пречи по всякакъв начин за да се навие на теза схема с даренията.
  Нормалното решение би било да се обяви публично че трябват едни 2 милиарда в следващите 10 години за изкупуване на имоти по новите ПУП щото градинките не за безплатни и данъците трябва да се вдигнат 10 пъти. А в младост конкретно поне 20 пъти щото въпреки воплите застояването е малко и това струва пари. Но се досещате че това трудно ще мине пред обществото и затова е това въртене и мъчене.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#46] от "bgkurshum":

  Редно беше да им ги реституират на място. Ама да се плащат реалните суми за вкарване в регулации а именно по 1000вро/м2 а не някакви смешни 30 евро/м2 определени като са родопско село. И тогава тая далавера щеше да угасне в зародиш.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#34] от "puknatastotinka":

  Само да не забравяме че реституцията на земята и застрояването са минали на всички нива в същия този нормален съд. И общината няма абсолютно никакъв законен начин да му попречи да застрои градинката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK