Танър Дъдли, имотен консултант: За да се променят градовете, са необходими данни

Танът Дъдли

© Визия за София

Танът ДъдлиТанър Дъдли е старши анализитор в консултантската компания HR&A Advisors, която се занимава с планиране на градската среда. Компанията е работила по проекти за промяна на Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско, Остин и Ню Орлиънс. Дъдли бе един от лекторите на конференцията на "Визия за София", на която екипите, които разработват насоките за развитие на столицата до 2050 г. представиха своя напредък.


Защо големите градове в САЩ търсят промяна?

- Основните проблеми на градовете в САЩ са едни и същи вече 50 години. Това са социалното неравенство, неравният достъп на всичките им жители до транспорт и добро качество на живот. Освен това в Америка има голямо разделение между градския и селския живот. Централните зони на много големи градове в САЩ са ядрото на икономиката. В тях са концентрирани много офиси, услуги, работни места, но и много задръствания, защото американецът не слиза от колата си. Един от начините това да се ограничи е осигуряването на алтернативен транспорт. Така на места по големите пътни трасета се обособяват платна за движение единствено на автобуси от градския транспорт. Трябва да се изграждат и допълнителни железопътни връзки между градовете - значителна инвестиция, която се изплаща трудно, но има ефект върху трафика.


Освен това в централните зони трябва да има и жилищни сгради. Именно тук идва проблемът със социалното неравенство, защото обикновено цените там са високи и не всички могат да си ги позволят.
Как постигате промяна?


- Развиваме публично-частните партньорства. Често местната власт не разполага с достатъчно финанси, за да строи жилищни сгради, а инвеститорите не искат да поемат големи рискове. Най-често намираме терен, собственост на градската управа, където инвеститор да построи жилищна сграда, а част от апартаментите в него да са по-евтини. Има различни федерални и местни програми за финансиране на жилища, които и хората с по-нисък стандарт да могат да си позволят. В Ню Йорк, например, има изискване всяка нова сграда да има определен брой по-евтини апартаменти, без те да се различават от останалите в сградата.


За да се решат проблемите, първо трябва да има отворена и откровена дискусия, каквато е например "Визия за София". Също така е важно да се използват много данни, за да се развият политики за промяна към по-добро.


Какви данни използвате и как ги получавате?


- В САЩ имаме много добра база данни. На базата на тях местната власт взима своите решения. Демографската служба на САЩ събира информация за населението на всеки 10 г., а отделно на няколко месеца се правят анкети сред американците по различни въпроси, всеки месец се публикуват данни за нивата на безработица по градове. Информацията е достъпна, можеш да влезеш в уебсайта и да я свалиш. Така и гражданите могат да вземат информирани решения - например, когато избират жилище. Тя е полезна и когато гражданите искат да обосноват съществуването на определен проблем и да настояват за решения.


Звучи, сякаш в България достъпната информация не е много, което може и да затрудни решаването на проблемите ви.


Климатичните промени могат ли да са повод за промяна?


- Да, определено. Нашата компания изработи планове за ограничаването на ефектите от климатичните промени в Бостън и Ню Йорк. Двата града са разположени на брега на океана, което ги прави уязвими за наводнения, за което трябва да се мисли отсега, защото нивото на водата се покачва с годините. В част от Бостън и в долен Манхатън предвидихме зоните, които са близо до океана, да станат паркове и отворени пространства вместо места за жилищно строителство. Работим много активно в Ню Орлиънс, Луизиана, след урагана "Катрина" и се опитваме да направим така, че градът и жилищата да не бъдат разрушени от евентуален нов ураган, но и цените им да са достъпни за повече хора.


Важното е обаче да въвлечем повече хора в тези процеси, защото в САЩ мнозина не вярват в климатичните промени по политически причини. Разбрах, че в София имате проблеми с качеството на въздуха. Така че, за да решите проблема, трябва повече граждани да го осъзнаят, за което са необходими и много данни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6754 Любопитно

  ЕТО НЕЩО ЗА ВИЗИЯТА !!!
  ''Общият жилищен фонд в България е около 3.9 милиона, пише в доклада на Световната банка. Броят на домакинствата е около 3 милиона.
  Изследването показва, че над 3/4 oт aпapтaмeнтитe в cтpaнaтa ca в сгради, по-стари от 30 гoдини и не са поддържани.''????

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 733 Неутрално

  нещо като нищо.
  и аз знам че слънцето е полезно.
  напоследък се навъдиха всякакви
  мега разбирачи на градското планиране,
  които са малко като дипломатите:
  разбират се да се разберат.
  ама нещо конкретно-примерно
  как решаваме транспортната задача, какво е градски граф,
  симулационни софтуери за трафика на коли или хора,
  как да се работи с база данните на телекомите нема братче.
  само една говорилня и някой взема от накого едни пари
  за да презентира пет картинки направени за полвин час на
  пауърпойнт.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  Ние се движим с голямо закъснение и не мислим по този начин все още

 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Стига говорене. Правене трябва. Достатъчно примери има пос света. Няма нужда да откриваме Америка.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK