Барселона иска да се превърне от град за туристи в град за жителите си

Изглед към плажа Сан Себастия в Барселона

© Albert Gea, Reuters

Изглед към плажа Сан Себастия в БарселонаВ началото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът в Барселона започват да променят града. Изграждат се повече улици, освобождават се пространствата от заводите, за да се построят нови сгради, търсят се връзки на града с морето. Тогава почти никой не е подозирал, че през 2017 г., в града ще има прекалено много хотели, туристи, автомобили и прекалено малко жилища и свободни пространства.


Промяна се случи по-бързо, отколкото всички искахме и с много частни инвестиции, което направи процеса още по-труден за управление, казва Ориол Естела, който е главен координатор на стратегията за развитие на Барселона до 2025, от която се очаква да поправи грешките от миналото. Естела беше в София като един от лекторите на конференцията на "Визия за София" - инициативата, която ще даде насоките за развитие на града до 2050 г.


Между диктатурата и Олимпиадата


През 80-те години на ХХ век в Испания вече се е установил демократичният модел на управление, след смъртта на диктатора Франсиско Франко. Тогава испанците усетили, че държавата е изостанала в развитието си спрямо съседните си. Най-пряко това се виждало в големите градове. В Барселона като катализатор за промени изиграли предстоящите през 1992 г. летни Олимпийски игри.
Ориол Естела, Барселона 2025

© Цветелина Белутова, Капитал

Ориол Естела, Барселона 2025


"Това събитие мобилизира много хора да помогнат, защото осъзнаха голямата възможност за града от една страна и сериозната необходимост за промяна, за да "влезе" Барселона в XXI век", обяснява Естела. Така новото демократично избрано местно управление, гражданите и представителите на развиващия се частен сектор бързо влезли в диалог и очертали основните насоки за развитие - свързване на града с морето, изграждане на добра пътна инфраструктура и създаване на повече място за туристите, които щяли да дойдат за събитието.


Ефектите не закъсняват


Преди промяната между града и плажа имало боклуци, складове и железопътни релси. Пространството бързо било освободено и започнали строежи. Първоначалните очаквания били, че поне 50% от новите сгради ще бъдат жилищни, но в крайна сметка те са по-малко от 20%. "Само частният сектор можеше толкова бързо да развие територията, а интересът беше насочен основно към хотелите за туристите", обяснява Естела.


Той казва, че политиката за фаворизиране на туристите със строителство на хотели направили малкото нови жилища прекалено скъпи за повечето жители на града, а и до днес има необходимост от тях. Строителството пък намалило публичните пространства, защото "се строеше почти навсякъде". Така жилищните квартали станали още по-непривлекателни и трудни за обитаване. "Първият план за управление на туризма се появи през 2011 г. - т.е. бяхме много закъснели и нямаше голям ефект.", каза Естела.


Освен това пък построените улици и булеварди започнали да привличат все повече автомобили, които се превръщат в сериозен проблем - както за придвижването из града, за качеството на въздуха, така и с прекалено високи нива на шум.


Зони без автомобили


Райони, в които с автомобили ще могат да влизат само живеещите в тях и то при максимална скорост от 10 км в час. Това е един от начините, по които в Барселона се опитват да ограничат използването на автомобили. Проектът известен като superblocks, е разработен от местните власти преди 10 години, но е приложен пилотно за пръв път в един район на каталунската столица едва през 2016 г.


"Въвеждането му доведе до много спорове. Критиците му казват, че това няма да реши проблема с въздуха, защото трафикът се концентрира в други части на града", обяснява Ориол Естела. Според привържениците на идеята обаче по този начин кварталите стават по-приятни места за живот и в крайна сметка ще доведат до желаните ефекти - по-малко автомобили и по-чист въздух.


В дъното - Триумфалната арка в Барселона.

© Albert Gea, Reuters

В дъното - Триумфалната арка в Барселона.


Освен тези ограничения в Барселона планират и да стеснят улиците. Целта е да бъде оставяно по едно пътно платно на големите улици, а останалите да се използват от хора - за велосипеди, разходка или "каквото се реши с плановете, защото е важно да определим и как да използваме пространствата, след като ги получим", обяснява испанецът.


С ограничаването на възможностите за придвижване с автомобил обаче трябва да се инвестира в градския транспорт, казва Естела. По тази причина и промяната и ограниченията за автомобили не могат да се въведат веднага.

Повече от старото


Барселона няма накъде да се разширява, което налага да мислим за промени в съществуващото пространство и сгради, обяснява Естела. Целта е да се строи по-малко, а наличното да се преосмисли, като се потърсят нови начини за използването му. "Понякога това е по-скъпо, защото е свързано с реновиране, ремонти и отнема повече време, отколкото да построиш една нова сграда", каза испанецът.


Така в града вече текат няколко проекта за развитие на бивши индустриални сгради - фабрики и складове. Търсят се възможности за партньорства между общината, граждански организации и бизнеса, като някои от сградите могат да се ползват едновременно и от трите страни.


Освен това целта е да се съхранят малкото останали публични пространства, а където е възможно да се освободят такива. "Планираме да събаряме сгради - стари складове и заведения, които са изградени на места, които са били предвидени за паркове между блоковете", обяснява Естела. Очакванията му са, че това няма да са лесни процеси, но определено ще имат положителен ефект в бъдеще.


"Не ни трябват толкова много инвестиции, а да премислим това, което имаме, за да се използва от повече хора, най-вече от гражданите на Барселона", каза Ориол Естела.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Весело

  Ами, то с тези изцепки и тая несигурност напоследък, кой турист ще им стъпи в бъдеще? Така че, няма нужда от специална стратегия, съвсем скоро Барса ще си остане град на жителите си. Достатъчно е просто да пускат "стачкуващи" един-два пъти в месеца, които да блокират пътища, влакове и автобуси и проблема е решен. Ще идват само любители на екстремни преживявания, ама те не са много като брой, та...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Аз като гледам, иска да се превърне в северозападна България на иберийския полуостров !

  VD
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  Има нещо много странно в цялата работа. От известно време попадам на информация, как Барселона едва ли не мрази туристите и иска да се отърве от тях. Товс, ако е вярно. напомня на преял човек, който изхвърля запасите си от храна, защото точно сега не му се яде а за утре, ще го мисли после като дойде. Иначе сигурно с южнашкият си манталитет са развили туризма стихийно, подобно на нашето черноморие, според това, което пише.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 698 Неутрално

  От идиоти като този ли черпи опит София?

 5. 5 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Нормално е малоумниците, които искат независимост да не искат туристи. Барселона за каталунците и прочее тъпотии. Само, че тези глупаци едва ли си дават сметка, че без туристи Барселона изобщо няма да е това, което е в момента.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  От текста става ясно, че нищо не е ясно.
  Обобщението, че Барселона, разбирай хората в града уж не икат туристи е просто невярно.
  Ако се поитат всички които пряко или косвено си изкарват хляба, че и маслото на хляба от туристите, те едва ли мислят така.
  В статията се казва, че трябва да се инвестира в градския транпорт - а парите от къде ще дойдат, от "изгонените туристи ли?
  Ще стесняват улиците, а нямат и ега места за паркиране и т.н.
  На всичко отгоре искат и да се отделят от Испания - май трябва да видят най-напред какво искат и в какъв ред:).

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Никой не иска просто туристи,а качествени туристи. Т.е. платежоспособни.Замърсяването с "празноджобковци" е проблем на всеки курорт.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":

  Въпроса е, какво значи качествен турист и какво привлича качествените туристи? Има много добри и възпитани хора, които обикалят музеите и си носят консервите, има други, дето харчат като за световно и обикалят и червените фенери а има и най—различни комбинации. Та какво е добър турист, зависи от това, каъв тип туризъм предлагаш—секс, кулинарен, винарски, старини и т.н.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 9. 9 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":

  В Германия има поговорка „klein Vieh macht auch Mist“ или
  “И малките животинки правят тор”. Барселона живее повече от
  посетители дошли да видят града, а не от почиващи на плажа.

 10. 10 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":

  В Германия има поговорка „klein Vieh macht auch Mist“ или
  “И малките животинки правят тор”. Барселона живее повече от
  посетители дошли да видят града, а не от почиващи на плажа.

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Барселона е 2 пъти по-голям град от София, метрото 20 пъти по-голямо, велоалеите сигурно 200 пъти.

 12. 12 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Бях скоро в Барцелона. Хубав град, но не ме впечатли. Саграда Фамилия (светото семейство) не предизвик у мен такова вълнение като катедралите в Кьолн или в Дрезден, Париж и много дуги, включително българия.. Не усетих "святото в нея". Олимпийският комплек беше огромен, но нищо особено от архитектурна стойност. Така че, хубаво, но не е вълнуващо.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Любопитно

  Ми то не е ли едно и също?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Любопитно

  Бях скоро в Барцелона. Хубав град, но не ме впечатли. Саграда Фамилия (светото семейство) не предизвика у мен такова вълнение като катедралите в Кьолн или в Дрезден, Париж...
  —цитат от коментар 12 на evtimvz


  Строителите на катедрали са търсели малко по-различен ефект върху наблюдаващия!
  Катедралата трябва да внушава религиозен респект и дори страхопочитание!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Като чета статията, идеите на тези от Барселона са от тъпа по-тъпа. Не мисля, че София трябва да взима пример от каталаните.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Едно доста парвенюшко превъзнасяне има в този град.

  Далеч по-силни спомени ми остави Монсерат.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 17. 17 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#14] от "Храбър": "Строителите на катедрали са търсели малко по-различен ефект върху наблюдаващия! Катедралата трябва да внушава религиозен респект и дори страхопочитание!"

  Както и писах, а ти не си го разбрал, точно това не са постигнали. Натрупване на материал с желание за ефект, без да предизвиква някакви чувства или размисли. Но това привлича масовия турист. Това е като замъка в "Равадиново" - ефектен кич, скъпи билети, наплив на туристи. Това е хубав бизнес, но нищо повече.

 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  От тази статия, както и от безумията им напоследък се убеждавам, че като преядат, хората започват да вършат глупости и да си създават сами проблеми, които по късно да се чудят как да решат

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10023 Неутрално

  Всеки голям град има познати проблеми и повтаря общи грешки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Сито, преяло капризно дете.
  Нуждае се от един здравословен шамар.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 21. 21 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":
  Построили са си комплекси като Слънчев бряг. На малкия хладилник в стаята бяха сложили грозен катинар. Тичаш до рецепцията, плащаш и получаваш ключ.
  Плажната ивица им е безкрайна, а и е правено с далеч повече пари. Затова грозотията е поносима.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  "...От известно време попадам на информация, как Барселона едва ли не мрази туристите и иска да се отърве от тях..."

  В един момент многото туристи започват да дразнят местните. В туристическите центрове цените обикновено се завишават (често до 20%), кафенетата, ресторантите, зоните за отдих се пренаселват. А не всички жители на тези градове работят в сферата на туризма, т.е. има категория която не се радва на навалицата. Да не говорим, че и някои от туристите допринасят за да бъдат мразени - ходят голи до кръста по улиците и магазините, уринират дето им падне, крещят, нарочно замърсяват - правят това, което не си позволяват на родното място.

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2779 Любопитно

  "Вначалото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът в Барселона започват да променят града...
  Тогава почти никой не е подозирал, че през 2017 г., в града ще има прекалено много хотели, туристи, автомобили и прекалено малко жилища и свободни пространства."
  "Първоначалните очаквания били, че поне 50% от новите сгради ще бъдат жилищни, но в крайна сметка те са по-малко от 20%. "

  Имам страното усещане, че хората в този край страдат от някаква масова неоткрита до момента от науката шизофрения:)

  Като четеш подобни неща и се питаш:
  Кой ли е издал разрешителни за строеж на 80% туристически сгради и само 20% жилищни?
  Дали е бил общинския съвет на Барселона избран от гражданите на Барселона?

  "Не ни трябват толкова много инвестиции, а да премислим това, което имаме, за да се използва от повече хора, най-вече от гражданите на Барселона"

  Както се казва във България по-добре късно отколкото никога:)
  Помислете, обикновено се мисли преди да направиш нещо , но и след като си го направил става, малко е по-трудно и сложно , но никога не е лошо да започнеш да мислиш:)

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":

  Това е арагумент от типа, на крив *** космите му пречат.

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Барселона се изхранва от туризъм и ако се превърне в град "само за жителите си", самите те ще го напуснат. Всъщност, с тази щръклица за независимост, която ги е обхванала, така могат да си навредят, че две поколения да не успеят да си възстановят сегашнито равнище.

 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Нека позная. Отново Мадрид е виновен, че Барселона бил град на туристите, а не на жителите си. Със сигурност не е виновно автономното правителство, нито кмета на града, а само и единствено Мадрид и Франко! Франко е умрял много преди превръщането на Барселона в туристически град, но все тая - той е универсален виновник за всичко. Как смият тези мадридски окупатори да отнемат града на барселонци и да го дадат на туристите? Първият Барселонски закон казва:"Мадрид е виновен за всичко лошо!". Вторият Барселонски закон пък казва: "Франко е виновен за всичко, жив или мъртъв!" Тези два закона са като Нютоновите - универсални и неопровержими. Сигурно преди 4 века Изабела е изнасилила Фернандо и така си е присвоила Арагон и съставната вътре Каталуня. Ако Пучи го каже, значи е истина.

  Барселонци да си натискат парцалите и да гласуват разумно на изборите. Каталуня извън Испания означава само глад и мизерия. Туризмът не може поддържа цялата икономика на областта. Едрият бизнес и индустрията дават парите в хазната. Ако областта загуби тези отрасли, само на един гол туризъм ще разчита. И на хляб и сол.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 27. 27 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 688 Весело

  Добра новина за Трън :)

 28. 28 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Като чета коментарите по-горе, имам чувството, че са ги писали хора които са живели в Барселона с десетилетия, участвали са в благоустройството на града и т.н. Хора спрете се ставате смешни. Много от вас са виждали града само на глобуса сигурно, но дращат ли по форумите. Особено със изказвания от рода точно тоя ли ще слушаме да оправя София. Живея тук и съм свидетел на всичко което се случва. Това е космополитен град, много добре организиран във всяко отношение, (транспорт, здравеопазване, култура.т.н) така,че Бай Ганя да не дава акъл (те ще ми кажат на мене) защото излагате себе си.

 29. 29 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#17] от "evtimvz":

  Нищо не си разбрал. "Саграда фамилия" е шедьовър на мисълта и идеите на един гений - архитекта и художник Антонио Гауди и е в пълен разрез с каноните на официалната църква. За незнаещите, тя веднъж е събаряна до основи и започната пак отначало. Съвсем умишлено творецът използва само местни обикновени материали, без мрамор. Цялата е пропита със символика, недостъпна за кухи кратуни. И никога не е била замисляна като туристическа атракция, а като израз на дълбоки религиозни чувства на автора, отхвърлящ помпозността на католицизма. Между другото ако наистина барцелонци искат да се отърват от туристите, достатъчно е да съборят всички творения на Гауди и 3/4 от туристите ще изчезнат.

 30. 30 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Че е пренагъчкан, да така е. А за паркиране по-добре и не си помисляйте. Не само няма места, но и таксите са направо убийствени, че има и ограничение колко време може да оставиш колата си. Знам, че на мнозина това им харесва и го одобряват, но това не може да е оправдание. Наемаш апартамент в центъра, а няма къде да паркираш. Питам сеньората която ми дава ключа, а тя вдига рамене. Може да осъавиш колата си само през нощта. От 8 часа почва да обикаля полицията и ти лепи глоби. И то доста солени. Щеш не щеш трябва да станеш и да тръгнеш да търсиш друго място. Е да, ама аз не съм дошъл да разхождам колата си, а децата си. Пеша! Ако искат да видят нещо.
  Очевидно като са нацвъкали толкова имоти, уж за туристите от които сега се оплакват, са мислили че ще идват само хора с по една раница на гърба и няма да има нужда от нищо друго освен място за спане.

  шуменско пиво
 31. 31 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Барселона е прекрасен във всяко едно отношение град. Улиците са широки, прави, добре проектирани с огромни тротоари, достатъчни за пешеходци. Преустроеното и достъпно са всеки пристанище може да служи за пример за всеки крайморски град. Има достатъчно паркове, градини, улиците са с достатъчно зеленина. Има безброй линии на метрото, достигащи до всички интересни места. Сравнително чисто и подредено. Пожелавам на всеки град да има "проблемите" на Барселона. Помня преди години собствениците на магазини по Рамбла стачкуваха, защото не им разрешаваха да работят в неделя.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2779 Любопитно

  До коментар [#31] от "Oggie Petkov":

  "Помня преди години собствениците на магазини по Рамбла стачкуваха, защото не им разрешаваха да работят в неделя."

  Типично поведение на самовлюбени хора които не си използват главите за мислене.
  Знаете ли защо не са могли да работят в неделя?
  Може би не знете но те е следвало да знаят.
  Защото в Испания има закон забраняващ да се разботи в неделя. Тази лошата недемократична Испания приела закон, за да защити болшинството от гражданите си, представяте ли си.
  И понеже са лоши испанците във въпросният закон има ясно разписани условия къде и кой може да работи в неделя.
  Но собствениците на магазини в Бареселона вместо да изпълнят условията на закона са решили да стачкуват!
  Типично все пак всички вече разбрахме, че каталунците са по-специална катагория хора, за тях законите важат само когато са им в личен интерес.

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivan_":
  Аз пък винаги съм се възмущавал когато се е случвало да минавам през Испания в неделя, че всичко е затворено. Виждам, че много ентусиазирано говориш за тоя закон и сигурно от гледна точка на продавачите, закона си е супер. Но помисли колко от другите хора имат време за пазаруване след работа? В съседна Португалия най-големите навалици са точно в събота и неделя. Говоря за големите вериги. Малките квартални кагазини и магазинчета работят по желание. Никой не ги задължава, нито им забранява. Колкото до работещите в тия супери и хипери, те си ползват същите почивни дни, редувахке си според графика. Имам позната която работи в един от най-големите хипери и е доволна от това състояние, защото така има време да си придвижва личните дела по време когато другите работят вместо да иска неплатени часове или дни.

  шуменско пиво
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#33] от "шуменско пиво":

  Напротив, закона е супер от гледна точка на всички.
  Аз живея в Испания и не съм забелязал някой да е останал, гладен, необлечен или бос защото магазините не работят в неделя.
  Ползваме си всичко както останалите хора по света, но за разлика от някой от тях в неделя отделяш време за себе си, да се разходиш и т.н. отколкото да се навреш в някакъв магазин.

  И закона не забранява да работиш в неделя, просто регулира кой, къде и колко може да работи в неделя. И това е рагулация със закон, която гарантира, че всички ще бъдат третирани еднакво. Отделно към закона има отделен списък с национално признати туристически градове, в които въпросните разпоредби не важат.

  Да не говорим, че в конкретния случай, Каталуния има собствен закон, в който регулациите бяха много по-стриктни и тежки отколкото в испанския закон.
  Например според испанския в неделя могат да работят магазини под 300 кв.м. търговска площ, а според каталунския под 150 кв.м. и ако не греша само продаващи храни...

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":Въпроса е, какво значи качествен турист и какво привлича качествените туристи? Има много добри и възпитани хора, които обикалят музеите и си носят консервите, има други, дето харчат като за световно и обикалят и червените фенери а има и най—различни комбинации. Та какво е добър турист, зависи от това, каъв тип туризъм предлагаш—секс, кулинарен, винарски, старини и т.н.
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Трудно е да се планира.Почти невъзможно.Качественият турист се посреща като гост и се държи като гост.

 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Хората се чудят как да привличат туристи, тия искат да ги изгонят !!!

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8410 Неутрално

  Това са проблемите на всички големи градове в Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK