ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.6%
 • 20.4%
 • 13.0%
 • 10.3%
 • 9.3%
 • 7.6%
 • 4.7%
 • 3.9%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:55
 • ДПС:35
 • ВЪЗР:26
 • БСП:24
 • ДБ:20
 • БВ:13
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 90.89% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Хотелът в Етъра търси малко съвременност и архитекти, които да му я дадат

Хотел "Странноприемница" отвънПостроеният през 1981 г. хотел "Странноприемница", част от етнографския музей "Етър" се нуждае от реконструкция. За целта от музея и община Габрово обявяват конкурс за архитекти, които да направят проект за промяната. Проектите обаче трябва да запазят облика на сградата, която съчетава Възрожденска архитектура и класически модернизъм, но и да успеят да й дадат елемент от съвременността.


Недвижимата културна ценност от национално значение - етнографския музей на открито "Етър", е създаден през 1964 г. Хотел "Странноприемница" е открит 17 години по-късно и от тогава не е претърпявал сериозни ремонти. Сега община Габрово и управата на музея имат желанието хотелът да бъде вписан по-добре в музея, като някои от пространствата му се превърнат в многофункционални зали за събития и изложби. Хотелските стаи също се нуждаят от ремонт, за по-привлекателни и по-уютни, а някои от тях да се обособят като места резидентски програми.


За всеки, който иска да убеди лично, организаторите са подготвили обиколка на обекта на тази събота - 18 ноември, от 14:00 във фоайето на хотел "Странноприемница". Записването за тура е предварително на адрес [email protected].
Заданието за конкурса не предвижда възможности за конструктивни изменения на сградата, казват организаторите Бойка Огнянова и Мила Йолова от "Урбанистас". Те посочват, че проектите трябва да са съобразени с духа на мястото, силуета му, "скосените скатове на покривите и големите, лишени от украшателство пространства в интериор".


Общият бюджет за промяната на хотела е 2 млн. лева, като финансирането ще се търси през европейски програми. "Наясно сме какво искаме, имаме приблизителни разчети на срокове и суми, разполагаме със собствени приходи за съфинансиране и съм оптимист, че ще постигнем желаното", казва Светла Димитрова, която е директор на музея.


Изпратените проекти ще бъдат оценени от жури, в което влизат Христо Станкушев, dontDIY , Делчо Делчев от сдружение "Трасформатори" и съавтор на културната стратегия на Габрово; Йорданка Кандулкова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодзия и бивш директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, Мария Хлебарова от Камарата на архитектите в България, Мартин Христов, който е зам. председател на Камарата с ресор "Конкурси", Теодора Узунова и Детелин Цонев от музея.


Хотел "Странноприемница" отвътре

© urbanistas

Хотел "Странноприемница" отвътре

Конкурсът за Хотела на "Етъра" е част от една цялостна програма за развитие на музея, която ще добави съвременна адекватност към автентичните исторически активи на мястото, казва арх. Христо Станкушев. По думите му задачата на проектантите е ясна:"външна обвивка в обхвата на национален паметник на културата и нова функционална програма със съвременно третиране на интериорните пространства".


Според Делчо Делчев е важно проектантите да представят "Етъра" като съвременен културен център, "като се вплетат различни сценарии на обитаемост и най-важното, от един неясен придатък, хотелският модул да се превърне в смислово важна част от комплекса и да доизгради и визията му".


Наградният фонд на конкурса е 16 000 лв, като ще бъде разпределен между първите три места, съответно - 10 000 лева и право на директно възлагане без предварително обявление на инвестиционния проект в работна фаза, 4 000 лева и 2 000 лева. Срокът за подаване на проектите е 15 януари 2018 г


Повече информация за конкурса и пълната документация за участие са достъпни на страницата на музея и във "Фейсбук".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK