Повече от половината родители били готови да водят пеша децата си до училище

Повече от половината родители били готови да водят пеша децата си до училище

© Георги КожухаровПовече от половината родители на ученици в София заявяват намерение да водят и прибират децата от училище пеша: 51 процента биха постъпили така на отиване, 57 - на връщане от училище. Това сочат данни от анкета на "Алфа рисърч" по поръчка на Столичната община и цитирани от БТА.


В същото време съществена част от родителите избират алтернативата на автомобилите - 45 процента, когато водят детето, 38 - при прибиране от училище.


Проучването е в рамките на проекта "Зелена София", който общината осъществява от есента на миналата година.
В първото си издание "Искам пеша" е включила три училища (2-ро СУ, 96-то СУ и 138-мо СУ) с над 450 първокласници и техните родители. По време на подготовката са били изследвани пешеходните маршрути в районите около училищата с цел подобряване на инфраструктурата - тротоари, улично осветление, пешеходни пътеки. Така, в началото на новата учебна година, са били направени най-належащите ремонти в районите на трите училища..


Утре заместник-кметът на София Дончо Барбалов ще участва в награждаването на най-активните първокласници от 138-мо СУ "Проф. Васил Златарски", участвали в инициативата "Искам пеша".


Задачата на екип на "Зелена София" е да координира политиките за устойчиво развитие на общината, както и да подготви кандидатурата на града в конкурса "Зелена столица на Европа", организиран от Европейската комисия. Екипът цели да постигне съществен напредък по няколко приоритетни теми - качество на въздуха, транспорт, зелени градски площи и третиране на отпадъци, се казва в съобщение на общината.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Ако имаше поне малко контрол над това как и къде паркират родителите като взимат децата от училище, щеше да стане много по-ясно колко достъпни са алтернативите... :)

  Не цъкам плюсове и минуси.
 2. 2 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Аз си го водя пеша, друг е въпроса че сме на 300 - 400 м от училището. Но ми прави впечатление как сутрин родителите задръстват яко улицата пред входа на училището, въпреки че 100 метра по нагоре е пълно със свободни места. И се почва едно надуване на клаксони, едни разправии... Някакъв вид мазохизъм явно :(

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11517 Неутрално

  Стига да не е далече - пеша е полезно и за детето и за родителя стига и време да не ги притиска.

 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1933 Весело

  грацкиьо транспрот, бейби... от първи клас требаше да пътувам три спирки с петицата... първия срок баба ми ме водеше, ма после самичек... с кой акъл са ме пускали наште немам идея... ма зиме, лете - сутрин у 7 часа, чантата на гръб и на трамваьо с бачкерите... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  Ако повече от половината родители са казали, че са били готови да водят пеша децата си до училище-ЗНАЧИ ,че повече от половината родители ЛЪЖАТ!!!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#2] от "Павел":

  И оставят децата си на място, което са замърсили въздуха с изгорели газове. Направо им се чудя?! А вечер, прибиращите се от работа живущи около училището/детската градина , не могат да паркират до блока си. Красота!!

 7. 7 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Трафикът друго показва.

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Не е ли по-целесъобразно децата да учат в най-близкото училище до дома, вместо да се превозват от единия край на града до другия. Ама това е начин татковците да покажат Ленд роувърите, БМВ-тата, Мерцедесите и други изделия на автомобилостроенето.Как ще придвижват децата си до училище си е тяхна работа,проблемъут на давещите се е проблем на самите давещи се.

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Учителката хваща Иванчо да чете порно списание в час. Прибира го и ядосана казва:
  -Ще го върна на родителите ти. И искам да ги видя на всяка цена!
  -Добре, госпожо-отзивчиво отвръща Иванчо-просто отворете на страница 35...

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5060 Неутрално

  Това проучване не е съвсем коректно. Ние (жена ми и аз, когато съм в България) водим детето (малкото, защото голямото порастна и вече само маха гащи из Лондон) пеша на училище в дъжд и сняг, защото е на 10 минути. Ако живееш в Бистрица (като много мои приятели), как да водиш детето си пеша до училище? Разстоянието е определящо. По отнощение на хората, които карат децата си с кола до училище, мога да споделя, че повечето не злоупотребяват. Вярно е, че блокират движеншето за минута, но това не е никак притеснително поне за мен.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5060 Неутрално

  До коментар [#8] от "proza":

  Качеството на образование е различно за различните училища. Имам приятел, живеещ в Бистрица, който кара дъщеря си (и я взема) до училище в Изток всеки божи ден.

 12. 12 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Различно качество, пък еднакво тъпи ученици.
  Това е някакъв парадокс.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  "51 процента биха постъпили така на отиване, 57 - на връщане от училище. "

  Една от най-големите вреди нанесени на хората от социализма е, че отговарят "правилно" на въпроси, но си правят каквото са си наумили!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 934 Неутрално

  50% от хората са отговорили, че желаят другите 50% да водят децата си на училище пеша.
  Та за тях да има повече място за паркиране пред училището сутрин, и по-свободни улици.

 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Не знам къде са го правили това проучване, щото това което виждам е че едва ли не искат да влезнат в класната стая с джиба за да вземата/оставят джуниъра.

 16. 16 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Вярно е, че блокират движеншето за минута, но това не е никак притеснително поне за мен.
  —цитат от коментар 10 на vassilun

  Цъ,
  живея в близост до училище и ефекта 'аз съм за малко, бе..' умножен по стотина родители 'дето бликирали движението за по минутка' е: хаос, псувни, задръствания, свиркане, изнервени родители и НЕродители..
  И НЕ.
  На мен ЛИЧНО също не ми пречи поради естеството ми на работа, но си представям за другите които не са тръгнали на разходка как е.
  Друг е въпросът, че общината може, ама не иска, да разчисти кварталните улички и поне от 'забравени' автомобили да направи малко място.

 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Интересно. Излиза, че да си водиш детето пеша на училище е нещо срамно за съвременния родител. Аз пък едно време основното си образование учех в едно училище на 250 метра от нас. Кола нямахме. Никога не са ме качили на кола, за да ме водят на училище, такова нещо не помня да се е случвало. Винаги пеша. Първи клас с баба ми, оттам самичък. Големи лиготии са тези неща - да водим задължително децата с кола на училище - все едно са наследници на Рокфелер, да не вземат да се засрамят пред съучениците. Ако училището е далеч от дома - нормално е. Но при положение, че се намира на един хвърлей място, какъв е смисълът?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 18. 18 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Да.
  Е,
  не половината. Може би 25% са близо до училищата и не им се налага и дори е по-трудно с кола.
  В малък Шумен е също фрашкано с коли пред училищата. Първите години....може би до трети клас си карах детето, че е към три и половина километра до училището му. После той тръгна зиме и лете пеш. Миришело в автобуса и до ден днешен си върви пеш поне осем километра на ден само за училището.
  Трябва да е кучи студ или студ с дъжд за да ми звънне дали мога да го прибера с колата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  Не,
  не е срамно. Просто разстоянията са големи, а живота не е това, което беше някога.
  Имам предвид спокойствието. Почти нямаше коли. Сега е опасно да пресечеш една улица дори. А не е една. Как да оставиш първокласник сам да пресича? Аз не бих.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Този път ще кажа добра дума за община София. И да продължават така.
  За тези, които ще се възмутят, че има деца, които живеят далече от училище ще им отговоря - същото може да се направи с градски транспорт. Иска ми се и общината така да действа.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#19] от "Росен (Путлер капут)":

  Ако училището е на 2-3 км, разбира се - нормално е с кола. Но ако разстоянието е 300 метра, каква кола, какви 5 лв? Аз, когато бях ученик, пресичах две улици - едната по-малка, но важна за жилищния квартал и през подлеза на втората, която беше основна за района. А в първи клас редовно баба ми ме водеше и взимаше - кола не помня да са ме водили.

  Още Павлов навремето е доказал, че повторенията водят до навици и това е основен процес в мозъчното развитие на всеки индивид. Важи, както за кучето, така и за котката, така и за човека. Едно дете след 3-4 месеца всекидневно отиване и връщане на училище с родител вече знае пътя, къде да внимава, къде да пресича. Дори уличните котки до дома ми знаят кога и къде да пресичат - невероятно, но факт. Не е нужна кола, а просто един настойник/родител, който всеки ден да води пеша детето си до училище. И от втори клас - вече самостоятелно.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#8] от "proza":

  може да е "целесъобразно", ама класациите в училищата не питат.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4918 Любопитно

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  "peer pressure & rating"?

 24. 24 Профил на Росен съм аз Путлер капут
  Росен съм аз Путлер капут
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lou":

  Аз сам ходех навремето, но пак да кажа, нямаше толкова коли.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 826 Весело

  50% от хората са отговорили, че желаят другите 50% да водят децата си на училище пеша.Та за тях да има повече място за паркиране пред училището сутрин, и по-свободни улици.
  —цитат от коментар 14 на Камен


  Така разтълкувано вече има смисъл, благодаря!

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 26. 26 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#8] от "proza":

  добре , че има капацитети като теб да им кажат какво трябва да правят.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#4] от "tucker case":


  грацкиьо транспрот, бейби... от първи клас требаше да пътувам три спирки с петицата... първия срок баба ми ме водеше, ма после самичек... с кой акъл са ме пускали наште немам идея... ма зиме, лете - сутрин у 7 часа, чантата на гръб и на трамваьо с бачкерите... :)
  —цитат от коментар 4 на tucker case


  Скъсахте ми сърцето:), направо да се чуди човек от къде толкова героизъм.
  Съвсем нормално е и няма никаква трагедия, ако децата ходят пеша, когато не е далеч или когато семейството вземе решение за училище по техен избор, но далеч, да организират воденето и вземането на детето. При това дали с кола, друг транспорт или пеша си е техен избор, просто КАТ трябва да вкарват в пътя родители, които водейки дежата си с коли, създават предпоставки за произшествия, особено когато е близо до училища и става дума за деца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK