Какво отнема Аirbnb от пазара на наеми

Какво отнема Аirbnb от пазара на наеми

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътЗа последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем без посредник - Аirbnb, нарасна значително и в България. Броят на обектите, които се отдават основно в София, растe с 80% годишно, а на сделките - почти със 100%, показват данните на платформата за столицата.


Високият и бърз доход за собствениците на имоти е основният им мотив да избират да отдават жилищата си под наем краткосрочно на туристи пред традиционните дългосрочни сделки. От друга страна, именно защото основните потребители са туристи, централната градска част е основният район, в който се концентрират предлагането и търсенето на апартаменти в Airbnb. Брокерите се опитват да оценят как това се отразява на пазара на наеми в София, където търсенето надхвърля предлагането.


Да отседнеш в София


В София има почти 1900 обекта, които се отдават под наем в услугата Airbnb. Броят им е значително по-малък в сравнение с други големите градове в региона - Белград, Букурещ, Атина и Истанбул. Средните цени за услугата обаче са почти еднакви в тези градове, като другите сходства са, че обектите са разположени основно в центъра на града и повечето от тях са апартаменти, а над 60% от наемодателите отдават само по един обект.
Данните показват, че повече от половината апартаменти, които се предлагат и наемат, са с по една стая, като следват тези с по две, ателиетата, а апартаментите с 3 стаи или повече се търсят и предлагат най-малко. Търсенето на споделени стаи също е ниско, като варира между 1% (София) и достига до 3 % (Истанбул). Също така повечето от наемодателите в тези градове отдават по един обект (между 60 и 70%).


Отдаваните обекти в София са концентрирани в центъра на града - в района между булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Пенчо Славейков", "Генерал Скобелев" и ул. "Опълченска".


Най-важният фактор за това е, че основните клиенти на платформата са туристи, които искат да посетят града и да разгледат забележителностите, а повечето от тях са в центъра. Високата концентрация на услуги и атракции в района както и ниската необходимост от ползване на градски транспорт също са ключови фактори за насищането на централната градска част с апартаменти за туристи.


Какво отнема Аirbnb от пазара на наеми

© Цветелина Белутова


Как се променя пазарът на наеми


София не е Лондон или Париж, където много от кварталите имат какво да предложат на основния потребител на Airbnb – туриста, казва Борис Павлов, който е управител на Flat manager- една от компаниите, които предлагат именно тази услуга.


Според неговите наблюдения друга причина за развитието на централната част е, че често имотите в центъра, които се отдават през Airbnb, биха имали нисък дългосрочен наем, тъй като са на последен етаж, в сгради без асансьор, без гараж и с ограничена квадратура.


Павлов посочва, че районът около Женския пазар има потенциал да се превърне в привлекателно място за туристи. За това обаче е необходимо се приложи правилна стратегия за развитието му, която включва не само инвестиции в инфраструктура и ремонт на фасадите на сградите, но и в привличането на подходящи заведения и търговски обекти.


Отдават се и имоти извън центъра, но при тези случаи зависят от причината за посещение, като най-голям ефект имат бизнес посещенията, казва Ивайло Касабов, управител на компанията GuestMe, която също се занимава с управление и отдаване на имоти в платформата.


Касабов посочва, че има интерес към имотите около "Бизнес парк София" в "Младост", както и в "Дружба", заради близостта до Летище "София" и развиващия се като бизнес район зона около 7-ми километър на "Цариградско шосе".


В същото време жилищата в района около Бизнеспарка по принцип са силно търсени за наемане и покупка от работещите там, което допълнително засилва търсенето, коментират брокери.


"Този интерес е ограничен във времето - от октомври до май, когато бизнесът е активен", казва Касабов за потребителите на платформата.


Данните от Аirbnb показват и че има обекти, които се отдават в районите, където традиционно цените на имотите са високи - "Витоша", "Изток", "Яворов".


Добрите страни на кратките срокове


Реализираните сделки през сайта на платформата от началото на тази година са 3 290. Това е голям ръст спрямо миналата година, когато броят им е бил 1 980. През 2015 г. сделките са били 1029, което е почти три пъти повече спрямо 2014 г., когато с били 480.


Основната причина собствениците да отдават имотите си през Аirbnb е по-високият доход. Съществени положителни страни са и по-лесната събираемост на наемите, по-ниската амортизация на апартаментите, по-лесната им поддръжка, както и че собствениците винаги имат достъп до имотите си и самите те могат да ги ползват по-често.


Друга причина е, че много от собствениците са имали лош опит с дългосрочно отдаване. "Имаме клиенти, които са се отказали от дългосрочни наеми заради проблемни наематели, неплатени сметки или лошо поддържани имоти", казва и Борис Павлов. Друга причина за този "трансфер" към краткосрочно наемоотдаване отново е по-високият доход, казва той.


Активните потребители, които отдават обекти в София, са 1 076, като 78% (837) от тях отдават по един обект, а останалите 22 управляват повече от 2 обекта в сайта. Средната цена за наем в София е 35 евро за нощ, колкото в Белград и Букурещ. В Атина обаче средната цена е около 47 евро, но там данните показват, че предлагането и търсенето на наеми през Аirbnb е много по-голямо.


Ефектите на растежа


Ръстът е значителен, както в търсенето, така и в предлагането, казва Борис Павлов. Според него в дигиталната ера и споделената икономика е нормално платформи като Airbnb да добият висока популярност за кратко време.


Естествено, бързата доходност очертава Airbnb и сходните платформи като добра възможност за инвестиция. Според Павлов за това спомагат ниските лихвени процент, като същевременно недвижимите имоти са сред малкото активи, които могат да донесат добра възвръщаемост. "Това води до неизбежно покачване на цените на имотите – растеж, който според нас е все още устойчив", казва той.


Павлов обаче съветва при купуването на така наречените "инвестиционни имоти" да се търси мнението на специализирани компании.


Интересът към Airbnb има слабо влияние върху пазара на традиционните наеми, казва Павлов. Това посочват и брокери и имотни консултанти - пазарният дял на Airbnb и подобните услуги е твърде малък, за да има значително влияние. Според наблюденията на Павлов обектите, които се отдават през платформата, са под 2% от всички на пазара на наеми.

Какво отнема Аirbnb от пазара на наеми

© Мария Съботинова, Строителство Градът


Ивайло Касабов смята, че след време интересът към услугата ще намалее. "Предлагането на апартаменти в платформата става все по-голямо, цените на обектите в Airbnb падат и търсенето съответно на услугата ще пада за в бъдеще. Това се дължи на факта, че по-малко собственици ще продължават да използват платформата за отдаването на имотите си, тъй като пазарът се пренасища. В един момент тази тенденция ще достигне до етап, в който цените ще паднат толкова, че за някои от собствениците няма да е рентабилно да отдават имотите си през платформата. Тогава и повечето от тях ще се върнат към традиционните дългосрочни наеми, казва той.


По тази причина политиката на Flat Manager е да отказва управление на имоти, които са по-подходящи за традиционно отдаване под наем. "Правим го в интерес на клиентите, а и като мярка против прекомерното увеличение на краткосрочните наеми", посочват от там.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Весело

  Прочетох внимателно статията, защото това ме интересува и ми се стрива че заглавието няма много общо със съдържанието.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Аз погледнах референтната снимка и се подсетих за пореден път, че в София понятието "вертикална планировка" е чуждица, която тепърва ще се разгадава що е туй нещо и защо е задължително да го има.

 3. 3 Профил на Недев
  Недев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Имам прилична статистика, за 10 апартамента в София, всички без един в идеален център, поне двустайни:
  2 на семейства, живеещи в чужбина, ползващи ги когато се прибират,
  1 на човек живеещ в България, ползващ го от време на време,
  1 на човек заминаващ във ваканция лятото,
  1 на човек, който се мести, когато има наематели
  5 инвестиционни, от които 2 бяха дадени дългосрочно под наем по-късно и само 1-2 изцяло обърнати към краткосрочни наеми.
  Така че загубата за наемни апартаменти изглежда между 10% до 30% от предлаганите жилища.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Моля да разкарате хубавата снимка (втората), показваща пловдивската Главна, от тази статия.
  Да си имаме уважението - ако ще пишете за София, показвайте София.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Аз погледнах референтната снимка и се подсетих за пореден път, че в София понятието "вертикална планировка" е чуждица, която тепърва ще се разгадава що е туй нещо и защо е задължително да го има.
  —цитат от коментар 2 на cinik  До коментар [#2] от "cinik":

  Не знам кое наричаш "вертикална планировка", но то няма общо с "височина на сградите". Вертикалната планировка е оформлението на терена (и ландшафта) с цел отводняване, красАта, тротоарчета, алейки и т.н., около сграда.
  Ако не съм те разбрала правилно, извинявай.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Едно време имаше "Квартирно бюро".

 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Всъщност “споделената икономика” дублира “споделения” модел на пиратството като Напстер примерно. Естествено потребителят печели, същото е и при Юбер, но и клиентите употребяващи алкохол през “ сухия” режим са били доволни от нелегалните заведения.
  Но да инвестираш с 20-30 годишни кредити, като разчиташ на този модел е чисто самоубийство.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Какво общо има рбнб с пазара на наеми?
  рбнб е платформа за краткосрочни наеми...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "pariah":

  Ами у нас още не е станало, но в Португалия (скоро слушах) има цели райони, където всички жилища почти се отдават краткосрочно под наем по тази схема и е почти невъзможно нап. семейство с деца да намери нормален наем за достатъчно дълго време. Договорите за наем са не повече от 6 месеца, което е ужасно несигурно за семейство.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Времето на НАП идва....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 641 Неутрално

  "Съществени положителни страни са и по-лесната събираемост на наемите, по-ниската амортизация на апартаментите, по-лесната им поддръжка".

  Не съм съгласен с това. Не виждам нищо лесно да се чисти и поддържа апартамент след всеки нощуващ. Отделно, трябват разходи за читаво и дуракоустойчиво обзавеждане, професионално спално бельо ( чаршафите в хотелите не са същите като за в къщи )... отделно, сметките за парно, ток, вода, си ги плащя хазяина. Не знам колко хора са ноясно, че едно хотелска стая се реновира изцяло на всеки две години, а частично - всяка година. Т.е .разходите са големи и като сложим това, че ако локацията ви не е "топ", няма да имате пълна запълняемост и не може да вземате висока цена ( от която, посредника ви взема 15% ).

  Мисля, че дори апартамент, който е на добра локация, но не е до метро, си струва да се отдаде под наем дългосрочно, необзаведен. Друг е въпроса, че Бай Ганьо, най-после, трябва да се научи да сключва даговори на реален наем, с депозит, да си получава парите по банков път, да си плаща данъците и т.н. Еър Би Ен Би хазяите, изобщо не са защитени от плащане на данъци. Парите се превеждат по банков път и след определена натрупана сума, пращана от един платец, банките подават данни на данъчните.

  На сметка е да се дава малък, близо до метро апартамент, който се обзавежда евтино и лесно се освежава. Ако имате родител, млад пенсионер, който да ходи да чисти редовно, ще сте на сметка.

 12. 12 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Какво общо има рбнб с пазара на наеми?рбнб е платформа за краткосрочни наеми...
  —цитат от коментар 8 на pariah


  У нас все още малко ... в Барселона или Берлин вече е един от основните фактори определящи наемите ;)

  Грешно е да се казва "без посредник"! Abnb е посредника и си взима немалко такси.

  Но както и да го гледаш това е сива икономика и това една от причините да е така атрактивна. Не мисля, че някой плаща данъци на върху приходите си от такова отдаване под наем. Но дори и в София мащаба още е нищожен, за да е фактор за каквото и да било, че чак и за инвестиции да се говори ...

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#11] от "irons":

  Това, дето банките подават информация на данъчните, откога е така??

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Активни потребители, отдаващи имоти - 1076, сключени сделки 3290. Т.е. средно обектите се отдават по 3 пъти годишно??? Направо не е за вярване!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#13] от "dogwoman":

  Винаги си е било така...! :)
  Банките си имат инструкция, за какво да уведомяват НАП, че и не само... Като се почне от откриване и закриване на сметки...! :)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#8] от "pariah":Ами у нас още не е станало, но в Португалия (скоро слушах) има цели райони, където всички жилища почти се отдават краткосрочно под наем по тази схема и е почти невъзможно нап. семейство с деца да намери нормален наем за достатъчно дълго време. Договорите за наем са не повече от 6 месеца, което е ужасно несигурно за семейство.
  —цитат от коментар 9 на dogwoman


  Така е и в Рейкявик и Берлин. Властите там вече мислят за регулации. В Америка биха го нарекли социализъм.

 17. 17 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Аз имам преки наблюдения при отдаването, и то само на една стая в иначе обитаем апартамент. Мога да кажа, че това си е страшен ангажимент и голяма занимавка, особено ако гостите си се сменят през ден буквално. - Пране, чистене, организация по предаване на ключовете. Голяма хамалогия си е.
  Вярно, има компании, които се занимават с тези неща, особено за цели апартаменти, но пак трябва да си направиш сметката колко ти взима компанията за услугата и дали ще ти излезе изгодно.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Отдаването на апартамент чрез АирБНБ може и да е печелившо, но може да стане и пълен провал. Рискът там е много голям, а платформата не носи никаква отговорност за наемателите. Ако се случат свястни хора - СУПЕР. Ако обаче ти цъфнат пияндета дошли да се напият с евтин алкохол и да изчукат нещо, в понеделник сутринта определено трябва да си мислиш за отстраняване на поразиите. И тогава за 6 месеца наемът отива за възстановяване на апартамента в най-добрия случай

 19. 19 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#11] от "irons":

  Съгласен съм с всичко написано, но само да уточня- банките НЕ дават никакви данни на НАП, вЕрвай ми.

 20. 20 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 287 Неутрално
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Това важи и за Испания.
  Проблема на този бизнес с краткосрочните наеми се появява при много атрактивни туристически дестинации, за които търсенето надвишава предлагането.
  В резултат на това приходите от краткосрочните наеми надвишават в пъти дългосрочния наем и собствениците на имоти започват да ги отдават само краткосрочно. В резултат не можеш да намериш и да наемеш дългосрочно в определени райони, на определени градове.
  Примерно за град с половин милион жители за 2/3 от града имаш само 70-80 жилища на пазара на дългосрочни наеми...

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Любопитно

  До коментар [#19] от "gunar":

  И защо трябва да ти вярваме?
  Чувал ли си че има включително на ЕС ниво регулации, при които банките са задължени да подават периодични справки към най-различни институции, включително към приходните агенции. Например ако не греша към края на годината се подават наличности по сметки на физическо лице за целия ЕС. Където и да имаш сметка на твое име в ЕС, НАП ще получи всичките ти салда към края на годината.

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Краткосрочното отдаване на имот не е по-печелифшо от дългосрочното. Това е лъжа. За цял апартамент с една спалня в софия се плаща около 20 е на вечер. Отделно от това конкуренцията между хазаите е жестока, които се надпреварват да си смъкват цената. Клиентите са въшкари, които търсят от евтиното по-евтиното. Да видим разходите и ангажиментите:1. Комуникация- трябва нон стоп висене и отговор веднага, да е говорим че почва еднин пазарлък- дай по-малко, дай добра цена от някакви хора, които след това ще те оценяват...
  След като "гостите" ти оповръщат всичко, оакат и почупят каквото докопат, следва чистене, смяна на чаршафи, приемане ключове, даване на ключове. Да не говорим, че сметките са за твоя сметка, интеренет, телевизия и т.н.
  Та ако имаш късмет да дадеш апартамента си за 3 дни по 25 евро -75 е. Я имаш втори шанс я не през този месец. И ще си чистачка на някакви си хора. При краткосрочното наемане апартамента се изхабява много повече отколкото от дългосрочното- където получаваш наем стабилно всеки месец минимум година, ако имот ти е на желана локация.
  Ако не си в софия,трябва да немеш някой да върш и тази работа- и какво ще ти остане накрая сам си прецени- честачка за дребни стотинки. В евтината държава това можеш да очакваш.

 24. 24 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ползвал съм услугите на платформата няколко пъти в чужбина. Много съм доволен. На цената на добра хотелска стая получавам апартамент. Ама било сива икономика /щото всички наемодатели у нас са обявили доходите си от наем - да-да!/, ама било трудно за дългосрочното предлагане, дрън-дрън. Това е пазар, като всичко останало. Ако имаш фурна, не купуваш брашното от магазина. Ако в качеството си на турист наемеш апартамент за няколко дни, не се очаква да готвиш телешко варено или агнешко печено! Но е удобно да пиеш кафе по гащи или да си отвориш една студена бира от хладилника НАПРИМЕР. Дреме ми за данъчните... т.е. за паразитите, възпиращи прогреса...

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":Това важи и за Испания.Проблема на този бизнес с краткосрочните наеми се появява при много атрактивни туристически дестинации, за които търсенето надвишава предлагането.В резултат на това приходите от краткосрочните наеми надвишават в пъти дългосрочния наем и собствениците на имоти започват да ги отдават само краткосрочно. В резултат не можеш да намериш и да наемеш дългосрочно в определени райони, на определени градове.Примерно за град с половин милион жители за 2/3 от града имаш само 70-80 жилища на пазара на дългосрочни наеми...
  —цитат от коментар 21 на ivan_


  Да, и изходите са два: намеса на държавата (веднага ще тръгнат да търсят вратички) или прилагане на принципа "пусть жизнь научит" - младото семейство като не може да си намери наем, няма да дойде да работи/учи и т.н., градът ще почне да се задъхва от липса на работещи хора и да запада. Щото то хубаво ще идеш да ползваш някъде ербнб, ама някой трябва и да чисти подире ти и да те храни/забавлява/вози, докато си там.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Поръчкова статия. Пълни глупости.

 27. 27 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivan_":

  То това хубаво - пращането на инфо, ама КОЙ Я АНАЛИЗИРА?
  Там е разковничето. Ами те трябва да наемат сума ти персонал, за да се анализира тази инфо и да се процедира нататък

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#25] от "dogwoman":

  Да приблизително това е ситуацията, просто в момента махалото е в положението на туристите и краткосрочните наеми.

  За Испания данъчните сериозно са се заели да проследят този сегмент, кото открито се коментира, че май над 75% от този пазар се държи от само няколко много сериозни бизнес /корпоративни играча, които спестяват милиони данъци.

  Отделно този проблем според мен за София няма да се появи, защото тя не е атрактивна туристическа дестинация.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#27] от "elibal":

  Напротив, този тип анализи се прави автоматично от специален софтуер, който при зададени филтри ти генерира списък с потенциални "проблемни" субекти и служителите следва да работят със въпросния списък и със задаването на филтрите.

  Не ти трябват повече хора трябва ти по-добър софтуеър.

  Какво е положението във България не зная, защото от над 5 години не живея в страната, но по принцип всичко се прави с подобен софтуеър, включително следенето и на другите бизнеси и данъчни субекти.

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#23] от "True Detective":

  МАй нямаш идея за какво говориш! Аз когато пътувам частно винаги използвам AirBNB ili VBRO. Жилището не се чисти и чаршафи не се сменят всеки ден. Освен това се плаща депозит който си го взимаш след като собственика прегледа апартамента след тебе. Собственика си взима парите парите преди да използваш жилището. В 99% от случаите се плаща с кредитна карта което автоматично означава че този който ти отдава под наем може да ти провери кредита - нещо неознато в БГ но навсякъде по света се проверява. В момента в който видя че кредитния ти рейтинг е под 700 никога няма да правя бизнес с тебе дори и да ми предплатиш.
  Аз (по скоро майка ми) имах ужасено преживяване с дългосрочни наематели в София. Семейство с две деца които дългосрочно не пращаха наем. Трябваха ми 2 години за да ги изгоня. Наложи се да им спра тока и с полиция и свидетели да разбивам вратат за да си влезна в жилището, което беше разбито до неузнаваемост. Бяха оставили варел с кисело зеле в холе и бяха оставили всички прозорци отворени през цялата зима.
  Аз на българи вече под наем не давам.
  Краткосрочно даване под наем на чужденци е много по-безопасно. Не знам за какви апартаменти говориш но ако имаш добре обзаведено жилище с климатик, машина за миене на чинии, пералня, сушилня, гараж, бърз интернет, хубав телевизор, хладилник, печка по западни стандарти ... цената въобще няма да е 20лв нито $20, нито €20. Освен това можеш да сложиш изискване за не по-малко от 5 дена наемане. В някои случаи има рестрикции за над 30 дни. Не е необходимо да се занимаваш с пияни тийнейджъри за по 20лв.
  А що се отнася до схемата да вземеш дългосрочен кредит за жилище за да го даваш под наем ..... трябва човек да е доста тъп за да го нарави.

  California Über Alles
 31. 31 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Аз наемам дългосрочно, необзаведени жилища, като наемодателите си получават жилището дори в по-добро състояние от което съм го взела. Обичам да живея близо до местоработата си.
  Ако има такава платформа за дългосрочно отдаване ще е супер - сега е някакво безумие с тези всички агенции - висят кухи обяви, обяви на отдадени жилища, ако им звъннеш рядко ти връщат обаждане. Тука в България всичко е сбъркано.

  Жената е покана за щастие
 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#24] от "m_style":

  Особено удобно е ако имаш деца. Вечер можеш да ги оставиш в апартамента да си гледат телевизия или да играят игри а ти да излезнеш с жаната. Самия факт че можеш да си направиш ядене когато си поискаш и да ядеш и пиеш каквото си поискаш .... в хотел трябва всяко ядене да бъде или в ресторант или рум сървис.
  Да не говорим че има много хубави апартаменти в много хубави квартали които абсолютно си заслужават парите. Аз съм слконен да платя дори цена над хотелската за изключителен апартамент в изключителен квартал.

  California Über Alles
 33. 33 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "...около Женския пазар има потенциал да се превърне в привлекателно място за туристи".

  'Що ли и дали "туристи"?

 34. 34 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Ползвал съм услугите на платформата няколко пъти в чужбина. Много съм доволен. На цената на добра хотелска стая получавам апартамент. Ако в качеството си на турист наемеш апартамент за няколко дни, не се очаква да готвиш телешко варено или агнешко печено! Но е удобно да пиеш кафе по гащи или да си отвориш една студена бира от хладилника НАПРИМЕР. Дреме ми за данъчните... т.е. за паразитите, възпиращи прогреса...
  —цитат от коментар 24 на m_style


  Аз също съм ползвала AirBNB вече 5-6 пъти в чужбина. Наемала съм и цели апартаменти, и само стаи в апартамента на хазяите и мога да кажа, че е много по-хубаво от хотел, стига да знаеш какво, къде и как точно да търсиш. Ако си в цял апартамент, можеш да си готвиш и да си правиш, каквото си искаш, все едно си си вкъщи. А пък с хазяи е винаги интересно, защото така опознаваш местните хора и начина им на живот, вместо да киснеш в безлична хотелска стая.
  Проблемът според мен идва от това, че в много от големите туристически градове бизнесът вече е завладян от компании, които се занимават професионално с това и съответно изместват местните жители. Едва ли ако беше останал първоначалният формат, в който даваш свободна стая или апартамента си, защото заминаваш някъде за две седмици, щеше да има такива проблеми.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 35. 35 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  нема как да спреш тока ако е платен.нито можеш да ги изгониш с полиция без изпълнителен лист на съдия изпълнител.какво си фанатазираш ти или майкати не е ясно

 36. 36 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  "интересът към платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем без посредник - Аirbnb, нарасна значително"

  Значи, без посредник отдават под наем бабите в Приморско, които висят на гарата с табелки "Квартири".
  АирБНБ си е точно посредник и взема немалка комисиона за услугата си.

 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#35] от "uej03527584":

  В Испания ако им спреш тока ти ще си неизправната страна:)
  Единствения начин е дело и когато приключи ги извеждаш чрез полицията.
  Ако са нанесли щети ново дело и като ги осъдиш си събираш дължимото, ако има от къде:)

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  От статията научих, че авторът не знае за какво пише, но от коментарите научих, че едно е да наемеш апартамент чужбина, а съвсем друго - да отдаваш под наем в България... Мой анализ показва, че у нас наемите са по-ниски, а разходите и риска - по-високи.

 39. 39 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#38] от "Лео":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 40. 40 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Аз разбирам какво привлича наемодателите в Рбнб, но не мога да разбера туристите (наемателите) защо я ползват. Аз лично често я проверявам, но почти винаги накрая резервирам през буукинг.ком, като причината (освен гъвкавостта, която буукинг понякога дава) е цената: рбнб има тази допълнителна тяхна таксавърху стойността на сделката, която някакси винаги води до видима и необоснована разлика в цената.

 41. 41 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "Дневник", пак ли?
  —цитат от коментар 20 на yellow_hater


  Да пак и пак за района на женския пазар.Много передспективно .Някой се е нагълтал с имот и сега дава мило и драго да го оттърве на добра цена.Може и да не е един-имота.

 42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pontif New Dnevnik SUCK":нема как да спреш тока ако е платен.нито можеш да ги изгониш с полиция без изпълнителен лист на съдия изпълнител.какво си фанатазираш ти или майкати не е ясно
  —цитат от коментар 35 на uej03527584  До коментар [#37] от "ivan_":

  Повече от 2 години не бяха плащали наем. Партидата за тока беше на името на майка ми. Заведохме им дело и докъто течеше делото спряхме тока защото беше на наше име а те и него не плащаха. Без ток се изнесоха но оставиха заключен апартамента и ни отне около 5 месеца с разрешение на съда да го отключим. Официално имаше полицай, нашият адвокат, домоуправетиля и още 5 човека свидетели . Обзавеждането беше наше но ако имаше вътре техни лични вещи ние бяхме отговорни да се опишат в протокол и да се запазят докъто свърши делото. Минаха две години вече и това дело още се точи!!! Мизерника не се явява на делата и се наложи адвоката ни да го обяви за издирване и да му блокират паспорта. Има вероятност майка ми да умре преди да се реши делото.
  Който иска да вярва. На мене ми е все тая. Но под наем никога вече няма да дам имот в България.
  Имам имот който е ценен защото е на много специално място и е с гараж. Него ще го задържа. Но всичко друго което имам моментално отиде за продажба. В София и някои по-големи градове имотите си държат цените, особено ако са нещо по-различно от панелка. Но за мене този пазар не представлява интерес. Поради намаляващото население и лошата икономика имотите няма как да се качват. Особено ако е нещо обикновено в обикновен квартал. Ако е нещо ново на по-хубаво място цените са надути без кой знае какво покритие. Така че пак не си заслужава нито като инвестиция, нито като експлоатация. Като сложим и дивите закони, корумпиран съд, липса на услуги и здравеопазване .... не виждам някога да се върна за повече от ваканция. Затова и когато му дойде времето този имот в който сега живее майка ми - само през VBRO ili AirBNB и само на чужденци с депозит и добър кредитен рейтинг. Вероятно няма да мога да продам поради сантиментални причини. Но и нямам никакви илюзии че ще мога да правя пари от него. Нито пък е необходимо.

  California Über Alles
 43. 43 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#40] от "Бай Благой":

  Всеки хотел му трябва видимост (и посетителски рейтинг) и точно затова пуска 1-2-3 стаи през букинг-а, 1-2-3 през Рбнб и останалите дава директно, където има гъвкавост, възможност за отстъпки и тн.
  20% е комисионната и на двете платформи.
  Разликата, която не е малка е, че букинг изисква 30% от сумата при резервацията, докато рбнб тегли цялата сума от картата на туриста и я държи в тяхна сметка до момента на престоя, когато превежда парите на отдаващия имота. Аз лично намирам тази практика за куца и не съм съгласен моите пари да стоят при някой си, понякога с месеци вместо в мен.
  Има и още едно много важно нещо, което особено важи за рбнб - всяко последващо посещение в дадено място за настаняване вече заобикаля платформата, защото клиент и отдаващ вече се познават и имат директен контакт. Рбнб взема комисионна само веднъж. За приятели и познати на "клиента" важи същото. Като си бил в страхотен апартамент в центъра на Прага, например и решиш да идеш отново (или приятели да тръгнат натам) рбнб са вече извън играта защото пишеш мейл на собственика и си уреждате престоя помежду си и на по-ниска от обявената в платформата цена, защото не се дължи комисионната.

  Умен и красив жълтопаветник.
 44. 44 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  "Павлов посочва, че районът около Женския пазар има потенциал да се превърне в привлекателно място за туристи..."

  Тук спрях да чета. пълен абсурд. Може за религиозен туризъм... :)

 45. 45 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  ДИма и още едно много важно нещо, което особено важи за рбнб - всяко последващо посещение в дадено място за настаняване вече заобикаля платформата, защото клиент и отдаващ вече се познават и имат директен контакт. Рбнб взема комисионна само веднъж. За приятели и познати на "клиента" важи същото. Като си бил в страхотен апартамент в центъра на Прага, например и решиш да идеш отново (или приятели да тръгнат натам) рбнб са вече извън играта защото пишеш мейл на собственика и си уреждате престоя помежду си и на по-ниска от обявената в платформата цена, защото не се дължи комисионната.
  —цитат от коментар 43 на WALL-E


  И аз така действам при повторно посещение. Разбираме се като нормални хора с цени като за приятели и пари на ръка.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Колега,

  между " Наложи се да им спра тока"
  и
  "спряхме тока защото беше на наше име а те и него не плащаха."
  има съществена разлика.
  Когато пишете коментари, бъдете коректен в съдържанието.

  За неприятните ви преживявания като наемодател, съжалявам, но такъв е живота.
  Има и добри има и неприятни моменти.

  И некоректни хора има по-цял свят, няма особено голяма разлика в това отношение между държавите.

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Какво е предимството на VRBO? За първи път чувам за този сайт.

  От 20 години живея в чужбина (последните 12 в ЮК), но ползвам основно booking.com. Там има reviews възосонова на които избирам, къде да отседна. И пак става дума основно за жилища, а не хотели. Дори и да струва малко повече от средния хотел предпочитам жилище.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 582 Весело

  Данните от Аirbnb показват и че има обекти, които се отдават в районите, където традиционно цените на имотите са високи - "Витоша", "Изток", "Яворов".

  Ъ, Витоша? Традиционно? Витоша е гето, което изникна последните години. Какви високи цени, каква традиция го гони тоя пич?

 49. 49 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  В допълнение, в някои градове с хроничен недостиг на жилища (Ню Йорк, Сан Франциско и др.) съществува "rent control", т.е. местни разпоредби, които предпазват съществуващите наематели от резки увеличения на наемите. Краткосрочните наеми са начин за наемодателите да заобиколят тези правила, което прави недостига на жилища още по-голям.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 50. 50 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  В допълнение, в някои градове с хроничен недостиг на жилища (Ню Йорк, Сан Франциско и др.) съществува "rent control", т.е. местни разпоредби, които предпазват съществуващите наематели от резки увеличения на наемите. Краткосрочните наеми са начин за наемодателите да заобиколят тези правила, което прави недостига на жилища още по-голям.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 51. 51 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Какво е предимството на VRBO? За първи път чувам за този сайт. От 20 години живея в чужбина (последните 12 в ЮК), но ползвам основно booking.com. Там има reviews възосонова на които избирам, къде да отседна. И пак става дума основно за жилища, а не хотели. Дори и да струва малко повече от средния хотел предпочитам жилище.
  —цитат от коментар 47 на Николай Николов


  Провери ги на Гугъл. Просто друг саит който е Американски. Аз през него рентвах апартамент в Лондон на walking distance from the Eye and the Parlament. Модерен, добре обзаведен. Две спални ... жената която го даваше беше много любезна почти всеки ден говорихме с нея по телефона - казваше ни къде има хубави кръчми в квартала.
  И за други държави съм ги ползвал. Нямам идея дали са по-добри или по-лоши от други. Просто с тях започнах преди години и не ми е било необходимо да ги сменям.

  California Über Alles
 52. 52 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#19] от "gunar":

  за НАП не знам, но БНБ получава всеки ден списък с всички извършени транзакции в българските банки

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 53. 53 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1954 Любопитно

  в AirBnB започват да се прокрадват и всякакви откачалки, които слагат скрити камери от по $30-$40 и после гледат или продават записите. една американска двойка беше забелязала такава, но колко още има и как се хващат? трябва при всяко влизане като Джеймс Бонд да преглеждаш стените и таваните.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 54. 54 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  [quote#5:"dogwoman"][/quote]

  А според теб кое имам предвид? Височината на сградите или това, което точно ти си изброил "отводняване, тротоарчета, алейки и т.н., около сградата" (виж третата снимка)

 55. 55 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#40] от "Бай Благой":

  Абсолютно! Имам акаунт в Airbnb почти от началото, поглеждам веднъж годишно, наемала съм 1 път през тях. Букинг ползвам по няколко пъти месечно - предлагането добро, много по-голяма прозрачност, различни видове обекти - за 1-2 нощувки все пак предпочитам хотел. Големият брой ревюта е предимство, досега не съм била "разочарована", винаги очакванията ми са били реални.

 56. 56 Профил на orhideq
  orhideq
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "ЙЕИ":

  Само леко да те коригирам,ако позволиш! Мисля, че имаш предвид НАЕМОДАТЕЛИТЕ, а не НАЕМАТЕЛИТЕ. Те наемателите са си доста добре защитени. Едно измислено оплакване за разминаване в офертата и може да ти блокира плащането. Хем си изкарва безплатен престой, хем те вкарва в разходи , скъсва ти нервите и ти оставя и гаден коментар с последствия - липса на резервации.
  Според мен тези платформи се ползват от едни такива мизерници с претенции, на които им е по-евтино да живеят на хората по къщите, отколкото да си наемат или купят жилище и да плащат всички комунални разходи. Повечето от тях са много на Вие с чистотата, а хостовете им чистят като луди. И като не изкарат нещо безплатно по време на престоя си най-лесно ( защото е най-недоказуемо) ти цъкнат ниска оценка на чистотата.

 57. 57 Профил на swa13550174
  swa13550174
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем без посредник - Аirbnb"

  Смех. Че какво друго е Аирбнб ако не посредник? Хипстърски фантазии и утопии ... Без посредник е с нарезано листче с телефони на некоя спирка, табела на балкона или безплатна обява в сайт или вестник. Щом взимат комисионна/такса значи са посредник и следва да се третират като такива.

 58. 58 Профил на Janet Dimitrova
  Janet Dimitrova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Привет на всички,

  Видях, че се занимавате с краткосрочното отдаване на имоти към Airbnb. Работя за пропърти мениджмънт компания, която е тясно специализирана в краткосрочното отдаване на имоти към Airbnb.

  Предлагаме различни пакети и услуги като оптимизация на листинга, цялостна поддръжка на имота, пране и почистване, 24/7 посрещане на гости и много други. Оформили сме затворен цикъл на работа, като имаме екип, който се занимава с почистването и прането. Следователно и цените за почистване са много разумни, което привлича и повече резервации.Можете да погледнете сайта ни - http://guestme.bg/ и страничката ни във фейсбук - https://www.facebook.com/guestme.bg/

  При интерес, ще се радвам да обсъдим как можем да си бъдем полезни и да работим заедно.

  Поздрави,
  Жанет

 59. 59 Профил на lpt47553827
  lpt47553827
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Наистина стана нещо като модна лудост да се купуват имоти за отдаване през Airbnb. Тук има много смислени постинги за ползите и рисковете от подобно начинание. Все пак при инвестиционна покупка, човек трябва да гледа в дългосрочен план и с алтернативни стратегии, ако нещо се пообърка. Мисля, че едно от най-важните неща е да се търси имот с нарастваща стойност във времето - това е гаранция, че имотът винаги може да бъде продаден дори и при евентуален срев на имотния пазар. В този смисъл следвайте съветите на сайта ho-re.biz.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK